×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Георги Илиев отново ще е кмет на "Слатина", в "Искър" ще има балотаж
  • Димитър Маринов ще снима филм със Скарлет Йохансон
  • Шефът на Renault подаде оставка
  • Печки, перални и хладилници поскъпват с до 1000%
  • МВР се събира на национално съвещание
  • Над 50 хил. десетокласници се явяват на НВО по математика
  • В Източните Родопи се родиха три нови зубърчета
  • Официално: Стартират разговорите между Филипов и Зингаревич за ПФК Ботев
  • Смърт на пътя затапи движението на важен участък на магистрала Струма
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Карфиолът - царят на есенните зеленчуци подмладява и вталява


30 Октомври 2023, Понеделник, 18:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Едва през 90-те години карфиолът влиза в менюто и вече не е само част от туршията

Карфиолът  е царят на есенните зеленчуци. За разлика от другите разновидности на зелето, които са били познати още от Античността, за карфиола се знае малко. Според отделни източници е бил отглеждан от древните египтяни. Някои изследователи смятат за негова родина остров Кипър.

У нас този артистичен и малко странен зарзават се появява в началото на миналия век. Той обаче дълго време в България е познат само като съставна част от туршията. Едва през 90-те години на миналия век някои по-дръзки готвачи опитаха да го представят в нова светлина, разказват кулинари. И допълват, че панираният карфиол бил един от кулинарните знаци на "победилата демокрация" в ресторантите. Тогава всичките предлагали в менютата си паниран карфиол и пилешки хапки. Тези две хем непретенциозни, хем неприсъщи за социалистическия ресторант ястия носели атмосферата на една достъпна посттоталитарна изисканост.

Неговите възможности в кухнята обаче са далеч по-големи от това да стои в сянката на туршиите. С този дар на есента стават забележителни супи, суфлета и шницели, може да се вари, да се пече, да се панира, да се задушава и тъй като вкусът му е, общо взето, неутрален, могат да се правят различни импровизации с подправки, сирена, сосове и разни други продукти.

А ползите му за здравето са големи. Богат е на провитамин А, витамини от групата В, никотинова киселина, витамин С, К и фолиева киселина.

Вкусен и хрупкав, карфиолът е изключително полезна и диетична храна, която можем без угризения да консумираме.

Карфиолът изобилства от антиоксиданти, предпазващи клетките от вредните свободни радикали и възпаления. Съдържанието на витамин К укрепва костите. Витамин С, съдържащ се в изобилие в зеленчука, помага за по-доброто усвояване на желязо в кръвта.

Ако спазвате като диета, използвайте го в блат за пица или си пригответе „фалшив“ ориз. Изборът е огромен, а идеите - вкусни, полезни и разнообразни.

За да ограничите максимално загубата на минералните и водоразтворимите съставки, е най-добре карфиолът да се приготвя на пара или в малко количество вода, която след това може да използвате за супи и сосове.

Карфиолът може да реагира на метал, затова избягвайте да го оставяте в метални купи, иначе рискувате да придобие кафеникав оттенък.

Паниран карфиол

Необходими продукти

1 кг карфиол, 3 яйца, 1 ч.ч. брашно, сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Начупваме карфиола на малки парченца, след което го слагаме да поври в подсолена вода за около 2-3 мин. Отцеждаме го добре. През това време приготвяме панировката от яйцата, брашното, малко сол, чер пипер и вода, докато се получи гъста кашица. Ако имаме пресен магданоз, също може да добавим. В сгорещена мазнина изпържваме до златисто и поднасяме с чеснов сос и лимон.

Крем супа от карфиол и моркови

Необходими продукти: 1 кг моркови 1/2 кг карфиол

100 г масло 1 ч.л. сушен босилек 1/2 ч.л. черен пипер, 1/2 ч.л. сол 5 филии хляб 4 с.л. олио 1 ч.л. червен пипер, 1 щипка сушен босилек, 1 щипка черен пипер, 1 щипка сол

Начин на приготвяне

Морковите се обелват и нарязват на едри парчета. Карфиолът се измива и нарязва на розички. Поставят се в дълбока тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Варят се до пълното омекване на зеленчуците, след което супата се пасира и се овкусява със сушен босилек, черен пипер и сол. Докато е още гореща и на котлона, се добавя маслото и се бърка, докато то се разтопи. За приготвянето на крутоните ще са нужни няколко филийки хляб. Те се нарязват на кубчета с остър нож. В купа се смесват олиото, червения пипер, босилек, черен пипер и солта. С тази смес се заливат кубчетата хляб, разбъркват се и се запичат в тава в гореща фурна на горен реотан, като се разбъркват периодично, за да станат хрупкави от всички страни. Супата се сервира гореща, като по желание във всяка порция се добавя лъжица балсамов оцет. Крутоните се добавят в супата.

Пюре от карфиол

Необходими продукти:

карфиол - 1 ч.ч. от 250 г крема сирене - 60 г сол, черен пипер - на вкус зехтин - 1 - 2 с.л. копър - 2 стръка зелен лук - 4 пера

Начин на приготвяне:

Това пюре е чудесен заместител на картофеното пюре и може да бъде добра компания на печено свинско бонфиле например. Карфиолът се разчупва на розички и се сварява в подсолена вода за 8-10 минути. Изважда се и се отцежда добре. Поставя се в чопър, добавя се крема сирене, сол, черен пипер и лъжица зехтин. Смила се и се добавят подправките на вкус. Получава се гладка хомогенна смес, която сипваме в чиния. Поръсва се с нарязан ситно копър, може или магданоз и пера пресен лук. Полива се със зехтин.

Огретен с карфиол

Необходими продукти:

1 глава карфиол 30 г краве масло 3 яйца 100 мл прясно мляко 100 г кашкавал 2 супени лъжици галета сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измиваме и накъсваме на розички карфиола, после кипваме вода в дълбока тен- джера. Посоляваме и варим пет минути, след което го отцеждаме. Намазваме дъното и стените на огнеупорен съд с маслото. Изсипваме карфиола в него и го овкусяваме със сол и черен пипер. Разбиваме яйцата с млякото и заливаме карфиола с тази смес. Посипваме галетата и слагаме ястието в загрята фурна, докато се зачерви. Най-отгоре настъргваме кашкавала и запичаме до разтапянето му.


В категории: Здраве


Коментари
Показа безкрайни крака
Показа безкрайни крака 16/06/2025, Понеделник 21:57 0
Стегна куфарите за Гърция
Стегна куфарите за Гърция 16/06/2025, Понеделник 21:40 1
Закъса много
Закъса много 16/06/2025, Понеделник 21:20 0
Показа се с лъскаво Ферари и...
Показа се с лъскаво Ферари и... 16/06/2025, Понеделник 20:33 3
Сполетя го голям ужас
Сполетя го голям ужас 16/06/2025, Понеделник 20:00 0
Флагман.БГ Направи разтърсваща изповед Направи разтърсваща изповед 16/06/2025, Понеделник 19:40 2
Див екшън в голям роден град
Див екшън в голям роден град 16/06/2025, Понеделник 19:24 0
Флагман.БГ Кара кола за 500 бона Кара кола за 500 бона 16/06/2025, Понеделник 19:00 10
Заляха я с критики
Заляха я с критики 16/06/2025, Понеделник 18:40 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ограничават движението по магистрала „Тракия“ към Бургас, шофьорите да внимават! Ограничават движението по магистрала „Тракия“ към Бургас, шофьорите да внимават! От АПИ предупреждават, че ще се ремонтира надлеза над жп линията за София Показа се с лъскаво Ферари и... Показа се с лъскаво Ферари и... Размаха среден пръст Голямо джакузи с минерална вода ще има в Дома за възрастни край Ветрен, строят го до гората Голямо джакузи с минерална вода ще има в Дома за възрастни край Ветрен, строят го до гората Ще има и допълнителни услуги, за да може в максимална степен да се възползват от екстрите, които безплатно Община Бургас ще им осигури, каза градоначалникът Направи разтърсваща изповед Направи разтърсваща изповед Прея е имала тежко детство "Черноморец" ще домакинства извън Бургас "Черноморец" ще домакинства извън Бургас Преговорите за "Лазур" не са се увенчали с успех Див екшън в голям роден град Див екшън в голям роден град Охранители на дискотека пребиха трима мъже в Русе Ваня Григорова разкри защо напусна групата на БСП, привиждат й се канибали Ваня Григорова разкри защо напусна групата на БСП, привиждат й се канибали Социалистите сами умират и без да правя нова партия, каза тя Кара кола за 500 бона Кара кола за 500 бона Тони Стораро е любител на бързите автомобили Слънчев бряг дава старт на Лято 2025 Слънчев бряг дава старт на Лято 2025 Очаква се да затвърди позицията си на водеща европейска парти дестинация Министър Жечо Станков в Люксембург: Сигурната и достъпна енергия за хората и индустрията остава наш приоритет Министър Жечо Станков в Люксембург: Сигурната и достъпна енергия за хората и индустрията остава наш приоритет Пред колегите си eнергийният министър подчерта важността на баланса между стратегическите цели на ЕС в областта на декарбонизацията и нуждата от сигурни и предвидими доставки на конкурентни цени
Показа безкрайни крака Показа безкрайни крака Шейк е фина жена Стегна куфарите за Гърция Стегна куфарите за Гърция Сафарова отиде на остров Миконос Закъса много Закъса много Макар и милионер, Джъстин Бийбър не се радва на безоблачни дни Двойка на обща възраст над 200 години се радва на първа рожба Двойка на обща възраст над 200 години се радва на първа рожба Родителите са костенурки Синът й се размина на косъм от смъртта Синът й се размина на косъм от смъртта Твърди се, че мъжът има сериозни проблеми с наркотиците Сполетя го голям ужас Сполетя го голям ужас Прегази симпатична животинка с болида си Заляха я с критики Заляха я с критики тговорът на Парис Джексън обаче не закъсня и е отвъд официалния изказ Ще реставрират знакова сграда в Поморие Ще реставрират знакова сграда в Поморие След преустройството, сградата на Стария съд ще се превърне в „Дом на културата и традициите“ и ще служи като културен център Самолет, прелитащ над България, се върна обратно заради бомбена заплаха Самолет, прелитащ над България, се върна обратно заради бомбена заплаха Полет LH752 е бил на път за Хайдарабад и се е върнал обратно, докато е прелитал над българското въздушно пространство Български моряци са на кораб, който се обработва на пристанище Хайфа, което е в обсега на иранските ракети Български моряци са на кораб, който се обработва на пристанище Хайфа, което е в обсега на иранските ракети От съображение за сигурност от дружеството са отказали да съобщят името на плавателния съд, както и броя на българските моряци на борда му поради опасения за сигурността им
Никушор Дан, президент на Румъния Никушор Дан, президент на Румъния Единственият език, който Русия разбира, е този на силата Виц на деня Виц на деня - Тате, как се запознахте с мама?
- Язе тогава карах такси, а она немаше пари да си плати...
Виц на деня Виц на деня Редник подмазвач:
- Господин старшина, вие сте гений!
- Ти да не си по-хубав бе?! Два непоряда по служба...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За съжаление в Европа сме познати като разбойници, проститутки и рафинирани мошеници
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори