×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

А вие подкрепяте ли е-рецептите


19 Октомври 2023, Четвъртък, 11:00 ч.
Автор: Флагман

Според фармацевти причината за хаоса и невъзможността болните да получат антибиотик са кодовете на Националната здравна информационна система

Пациенти, фармацевти и доктори луднаха от електронните рецепти, а причината е, че в аптеките липсват изписаните антибиотици. От лекарския съюз признаха, че за три дни са издадени 26 000 е-рецепти, а едва по 12 500 от тях има изпълнение в аптеки.

Според фармацевти причината за хаоса и невъзможността болните да получат антибиотик са кодовете на Националната здравна информационна система. Всяко лекарство има уникален код, заради който не може да бъде дадено същото лекарство внесено от друга страна или на друг производител.

“Някои лекари сега разбраха, че антибиотици съществуват в различни опаковки. Те имат различни кодове. Когато се предпише антибиотик от 5 таблетки, фармацевтът трябва да даде опаковка точно от 5, а не от 7 таблетки, например. Софтуерът не ни позволява да го дадем, въпреки че лекарството е едно и също”, коментира Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Пред “Труд news” той обясни, че лекарите работят с неподдържана номенклатура на лекарства, където присъстват и медикаменти, които никога не ги е имало в България. По тази номенклатура докторите се опитвали да предписват лекарства.

“Българският лекарски съюз настоява на сайта на Министерството на здравеопазването да бъдат публикувани всички лекарства, с които в момента България разполага. Оказа се, че това било страшен проблем, не могат да ни информират”. Това заяви д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на УС на БЛС.

Фармацевти определиха искането на Брънзалов като нелепо и обясниха, че ситуацията с медикаментите е много динамична - част от липсващите се появяват на пазара, а други изчезват и това се случва в рамките на дни.

“Има разлика между регистрираните в България лекарства и наличните. Фармацевтът е този, който знае какво има в момента. Това е много динамичен процес, защото едни лекарства ги няма в момента, след 2 седмици други ги няма. Няма система, която да показва наличните лекарства”, коментира Николай Костов.

В позиция до медиите от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства изразиха притеснението си от многобройните сигнали от пациенти, които излизат от аптеките без лекарства, въпреки че такива са внесени от Европейския съюз, но са с различен код от този, който изписва лекарят. Проблемът е видим и от статистиката за изминалите 48 часа.

От асоциацията за паралелна търговия с лекарства поискаха спешна корекция в софтуера за електронната рецепта. Оттам предлагат в е-рецептата всички национални номера на еднакви и подобни продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да са асоциирани. Друг възможен вариант, който да не възпрепятства достъпа на болните до лечение, е да отпадне националният номер на продукта и рецептата да се изписва само по наименование на лекарствения продукт, форма, концентрация и размер на опаковката.

От лекарския съюз настояват да се върнат хартиените рецепти, които да се издават паралелно с електронните.

Здравният министър Христо Хинков обаче е непреклонен. Той декларира, че няма да има връщане назад. “Електронизацията е нещо много добро, защото осветлява много тъмни полета, които досега с хартиените копия на рецептите не можеха да се видят”, каза Хинков. Според него липсващите в мрежата лекарства са осем, а според данните на фармацевтите - над 420.


В категории: Здраве


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
11
Коментара по темата
11.
иванов
19.10.2023 15:43:10
0
0
На всеки ъгъл аптека и всяка аптека само телефонисти. Не че не могат да дадат антибиотик, ами трябва да си заредят от всичките. Как да дадат толкова пари, всеки ти поръчва за утре, че и капаро искат.
10.
Разбира се че съм За
19.10.2023 14:12:14
2
4
Сега реват лекари и фармацевти защото още не са измислили как да отчитат схемата "ти на мене - аз на тебе"
Досега търговски представители на фарма фирми сновяха между лекарите и ги увещаваха да препоръчват техни лекарства. Лекарите изписваха рецептите, в аптеките им слагаха печати и накрая според заслугите се даваха различно пълни пликове. За отличниците имаше и екзотични екскурзии и круизи. Сега как ще е, не е много ясно.
Отделно ще паднат и продажбите, защото скоро няма да можете и витамини без рецепта да си купите
Освен ако някой не свири отбой, че нтова е бизнес за бая милиарди на година
9.
До 8
19.10.2023 12:29:35
5
5
Не само това. Най-накрая парите, които плащаме като данъци и осигуровки ще започнат да стигат. Няма да се налага да им плащаме и заплати, и осигуровки, и данъци, и рушвети. Така че, който врещи го прави защото бърка в кацата и се страхува, че ще пресъхне. Вийте кой вика най-много за да знаете кой е най-големият крадец.
8.
Електронно правителство
19.10.2023 12:18:21
3
13
Ако се въведе електронното правителство много сган ще остане без работа разби калинки и калинчовци ще се чудят кой път да хващат а и няма как да се подкупва онлайн .
7.
Твърдо за
19.10.2023 12:16:37
10
8
За естествено така се спира далаверата на аптеките . Всичко в 21век трябва да дигитални с едно докосване на телефона . Тези умни устройства не са само за Фейсбук ,ама ганя е скаран с технологиите имат телефони за хиляди левове ама ги ползват само за селфита и писане във фейсбоклука .
6.
...
19.10.2023 12:12:02
5
6
Всяко нещо, което стане електронно се изсветлява. Това е големият проблем на всички било то с рецепти, или бележки. Запомнете го! На държавните служители всяка електронизирана услуга им гарантира съкращение на щата. Защо мислите всички врещят и правят всичко възможно да спрат електронното правителство? А я си представете сега имотният регистър да се сложи в блокчейна :) Веднага ще секнат имотните измами :) Дали ще им е удобно или ще започнат платени статии срещу блокчейна? Жалка картинка е страната ни! Управлява се от престъпници и лобита.
5.
Липсва умереност
19.10.2023 11:59:11
2
17
Самозабравили се чиновници нареждат "От утре......" Умните хора създават ВЪЗМОЖНОСТИ. Където може и на пациент и лекар е удобно-електронна, където не-традиционна. Тъпо е да се вкарват двата крака, едновременно в един ботуш. А иначе - да бъдещето е "Дигитализация" във всички области.
4.
Не съм съгласен
19.10.2023 11:55:27
3
17
Не съм съгласен с това.Не може тук човек като е болен и да не може да получи нужното си лекарство.Такава простотия не бях срещал досега.Не разбирам кой измисли тази глупост да вземаш лекарство с електронна рецепта!Хайде ако е лекарство дето е по здравна каса с код(например CF100) няма проблем,но другото е пълна пародия!! Тук с коментиралите Гражданин,Жеко и Категорично НЕ съм съгласен!!
3.
Категорично НЕ!!!!
19.10.2023 11:46:09
3
22
Нашата работа-видяла жабата, че подковават вола и тя се курдисала!
Тези неща се правят поетапно, на първо време, докато се налади системата, да се издават и електронни и хартиени рецепти! А сега побъркаха лекари, фармацевти, а най-страдащи сме всички Ние - Негово Величество Пациентът!
За това подкрепям становището на БЛС-да спре издаването на електронните рецепти!
2.
Жеко
19.10.2023 11:37:03
3
22
Категорично не подкрепям електронните рецепти.Болен човек да се разкарва и да няма достъп до лечение е меко казано престъпление.В такъв момент на човек му е все едно каква партида е лекарството,генериран антибиотик или изсветляване на някакви потоци.
1.
Гражданин
19.10.2023 11:18:07
5
21
Категорично НЕ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори