×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Венецианската комисия с остри критики към проекта за промени на Конституцията


Венецианската комисия с остри критики към проекта за промени на Конституцията
161 депутати миналата седмица гласуваха „за“ промените в Конституцията на първо четене
10 Октомври 2023, Вторник, 16:53 ч.
Автор: Флагман, снимкa: Лъчезар Лисицов

Установи липса на мотиви за много от предложенията

Кратка обяснителна бележка – така Венецианската комисия нарича мотивите към проекта за промени в Конституцията, който й беше изпратен за становище.

Комисията най-сетне публикува позицията си (пълния ѝ текст виж тук), която беше гласувана в събота и за нея се знаеше само, че одобрява премахването на Пленума на Висшия съдебен съвет и доминацията на съдиите, избрани от съдии в съдийския съвет, пише специализираният сайт news.lex.bg.

„Който предлага законопроект, трябва поне да положи разумни усилия, за да обясни съображенията за всяко предложение. Проектът съдържа в приложение кратка обяснителна бележка. До голяма степен тя повтаря същността на някои от измененията, без да посочва причините, поради които тези изменения са необходими, или каквато и да е оценка на тяхното потенциално въздействие“, констатира комисията.

И дава пример с промените за правомощията на министъра на правосъдието, като посочва, че за тях няма обяснение защо са необходими, нито анализ за възможното им въздействие, особено по отношение на баланса на властите. „По същия начин не се дава обяснение за промяната на компетенциите на Инспектората. Няма обяснение защо срокът на мандата на двамата председатели на върховните съдилища и на главния прокурор се намалява от седем години на пет и защо е възможно еднократно преназначаване“, пише Венецианската комисия. И изтъква, че много промени дори не са маркирани в мотивите.

Затова комисията заключава, че „съществуващата обяснителна бележка не обяснява съображенията зад всяко предложение и следователно е неадекватна за целите си“. И дава изрична препоръка властите да обяснят целта на всяко предложение, така че обществеността да е наясно с отражението и въздействието, което би имало новото законодателство.

Комисията определя като ключов компонент на конституционната реформа опита за промени в прокуратурата „с цел подобряване на нейната ефективност и отчетност, както и функционалната автономия на отделните прокурори“. И посочва, че самата тя е препоръчвала премахването на функциите на държавното обвинение извън наказателния процес. Но отправя и сериозна критика и препоръка за преразглеждане на орязването на правомощията на главния прокурор, като заявява: „И все пак не е в съответствие с принципа на прокурорска независимост главният прокурор да бъде повече администратор, отколкото прокурор и да бъде лишен от всичките му правомощия“.

В становището си Венецианската комисия споделя една от основните критики на българските юристи към проекта – за предложения състав на Прокурорския съвет. „За да се ограничи концентрацията на правомощия в институцията на главния прокурор и да се укрепи независимостта на прокурорите, проектите за изменения дават ясен превес на членовете на Прокурорския съвет, избрани от парламента, като осигуряват много малко представителство на прокурорите в Прокурорския съвет (само трима членове от десет). Въпреки че реформата има за цел да обърне тенденцията и да намали правомощията и влиянието на главния прокурор, тя трябва същевременно да избегне риска от политическо влияние върху прокуратурите и да предостави на съвета необходимата експертиза за изпълнение на неговите задачи“, заявява комисията.

Тя препоръчва да се даде възможност за балансирано представителство на прокурорите, като по този начин съветът се снабди с професионалната експертиза, необходима за изпълнение на неговите функции, като в същото време се изключи контролът върху тази институция от политическото мнозинство на деня и от прокуратурата.

Венецианска комисия препоръчва още:

  • Да се осигурят антиблокиращи механизми за ситуации, в които Народното събрание не може постигне мнозинство от 2/3 от гласовете за избор на членове на ВСС, на Прокурорския съвет, на Инспектората, както и на Конституционния съд.

  • Да се премахнат изпитателните срокове за съдиите или условията за непридобиване на статут на несменяемост да бъдат тясно дефинирани в закона

  • Двата съвета да могат да номинират кандидати за съответните инспекторати пред Народното събрание и само двата съвета да могат да ги отстраняват. Законът трябва разграничава ясно правомощията на инспекторите, които не трябва да посягат на конституционна роля на двата съвета по отношение на кариерата и дисциплинарната отговорност на съдиите и прокурори.

  • Съдийският и прокурорският съвети да не се претоварват с чисто административни задачи.

Що се отнася до измененията извън съдебната власт, комисията приветства премахването на изискването само за българско гражданство за народните представители, което самата тя е препоръчвала, но подчертава, че това е политически въпрос и вносителите дължат ясно обяснение за целите си.

Венецианската комисия определя като препоръчително изборът на президента за служебен министър-председател да се ограничи между няколко лица. Но и тя, както и българските конституционалисти, изтъква, че председателите на Народното събрание и на Конституционния съд не са подходящи. Затова препоръчва предложенията в тази връзка да бъдат преразгледани, пише още news.lex.bg.

Припомняме, че 161 депутати миналата седмица гласуваха „за“ проектопромените в Конституцията на първо четене. Така те не получиха одобрение за окончателното им приемане по „бързата писта“ заради липсата на поне 180 гласа.

Все пак тъй като промените, предложени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, събраха повече от 160 „за“ от Народното събрание, те може да бъдат разгледани отново след два месеца.

На следващи четения поправките могат да бъдат коригирани, преди окончателното им гласуване от парламента.


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
XX
10.10.2023 21:01:06
0
2
До 5

"А толкова надежда им възлагаха хората..." - какви хора СТЕ про'с'таците?
За Киро беше ясно, че е лъжец още при първата му поява в медиите. И поведение и говорене, и английски, и диплома и обща култура и отношение към държавата и законите крещяха, че е лъжец.
7.
ХХ
10.10.2023 20:47:59
1
5
Критики имали. Не знаят ли, че обяснителните бележки са писани от завършили харвард?!
6.
Малииии
10.10.2023 18:55:58
1
13
От човека в "Магнитски" и от бъдещ член в този списък какви промени очаквате?
5.
Down
10.10.2023 18:09:07
3
13
Ами нормално е!
Когато законодателите са хомосексуалистите от ПП-ДБ и крадците от ГЕРБ-ДПС, какво точно очаквате да се случи?
Щом свинята Пеевски е пръв законотворец, а Бойко Тиквата им е моралния стожер, то представете си колко ниско са паднали тези пендели от ПП-ДБ.
А толкова надежда им възлагаха хората, а какво се оказа- че са същите боклуци като Борисов и Пеевски, те затова и се прегърнаха.
4.
Scrooge McDuck
10.10.2023 18:06:22
0
16
ЙОристите начело с Шишкебапа, Надеждата от пазара, Мравояда, Гнома и всякакви разнообразни показаха професионализма си. С всеки изминал ден и всяко свое действие Сглобката доказва колко е импотентна и ни компрометира пред целия свят.
3.
Типично за ПП-ДБ
10.10.2023 17:52:16
2
22
Лъжат и като спят!
Нарушават Конституцията, като Киро Канадския Крадец, Андрей Гюров също е декларирал липса на конфликт на интереси, но е в УС на ПП!
Явно за ПП-ДБ е необходимо условие да си голям лъжец, за да си в ръководството!
Фактът,че имат такава подкрепа + ала бала с машинките, е атестат за простотията на избирателите!
Да ти таковам Промяната, която ни такова майките.
Да се връща Бойко,че съвсем ще ни ограбят тези умнокрасиви шмекери!!!
2.
Toko
10.10.2023 17:29:32
3
26
ПП-ДБ ще ни затрият, ако не паднат от власт.
1.
Петя
10.10.2023 17:23:54
4
37
A само преди седмица от ПП-ДБ нагло излъгаха, че промените в Конституцията са одобрени от Венецианската комисия...а какво се оказа?
Прав е президента Радев, когато ги нарича шарлатани и измамници. Действията им само потвърждават думите на Румен Радев,
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 ЦИК изтегли жребия за изборите Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Трифонов ще води листата в родния си край - Плевен Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Предложенията през април са нараснали с 5% спрямо март Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Щетите по имота са сериозни Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Пострадалата е в болница с множество рани по главата Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Веселин Маринов спасил този тв водещ от самоубийство Шоуменът стигнал до тежка депресия след като загубил гласа си В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден В Черноморец ще отключат морето на летния Никулден Денят ще започне с литургия в храма "Св. Никола"
Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите...
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори