×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ориз и боб поскъпват три пъти от вноса до трапезата


09 Октомври 2023, Понеделник, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Зърнената култура влиза в страната на 1,57 лв./кг, а се продава срещу 4,45 лева за килограм

Три пъти поскъпва оризът от влизане в страната до трапезата, показват данните на правителствения сайт за цените на храните foodprice.bg, установи Труд news. Зърнената култура се доставя от Индия, Китай и други страни извън ЕС при цени средно по 1,57 лева за килограм.

В същото време българите броят около 3 пъти повече - 4,45 лева за килограм на дребно в магазина. В област Пловдив цената на ориза е дори още по-висока - средно 4,99 лева за килограм. Най-евтино в магазините плащат в област Добрич - по 4,05 лева за килограм. През последната седмица цената на ориза се повишава и на едро, като по борси и тържища се търгува срещу 3,30 лева за килограм, а увеличението за първата седмица на октомври спрямо последната на септември е 2,2 на сто или 7 стотинки за килограм, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Най-скъпо на едро се продава на борси и тържища килограм ориз в област София, където цената му достига до 4,90 лева за килограм. В същото време в област Враца зърнената култура се търгува срещу 2,60 лева за килограм на едро. Каква е цената на ориза в Австрия, Германия, Гърция, Румъния, Словения, Франция, Хърватия и Чехия българските потребители вече не могат да проверят лесно, тъй като от кабинета от месеци не публикуват тази информация в сайта foodprice.bg, въпреки че обещаха именно сравнението между родните и европейските цени да е един от инструментите, с които борят спекулата при хранителните продукти и огромните надценки на вериги и магазини.

Подобна е ситуацията и със зрелия фасул, който се вкарва от трети страни извън ЕС при средна цена от 2,19 лева за килограм, а в магазините се търгуват срещу 6,04 лева за килограм. В област София зрелият фасул струва най-скъпо от цялата страна - 6,79 лева за килограм, а в областите Разград и Търговище най-евтино - 5,74 лева за килограм. Цената на зрелия фасул на борсите на едро е по средата между тази на вносния продукт и крайната цена в магазините - 4,02 лева за килограм, като за изминалата седмица се увеличава с 2 ст./кг.

През първата седмица на октомври продължава и тенденцията за поскъпване на млечните продукти като краве сирене и кашкавал, която с незначителни прекъсвания е актуална вече над година. На едро през изминалата седмица расте цената на кашкавал “Витоша” до 17,30 лева за килограм, като поскъпването е с 0,2 на сто или 4 ст./кг.

На дребно в магазините обаче цената на същия млечен продукт е значително по-висока - средно 28,10 лева за килограм. В област Силистра потребителите плащат повече за килограм кашкавал тип “Витоша” - средно по 30,54 лв./кг. Най-евтино в магазина излиза млечният продукт в област Сливен, където той се търгува срещу 23,39 лева за килограм. Кравето сирене на едро също поскъпва през изминалата седмица, показват данните на ДКСБТ.

Цената му на борси и тържища се увеличава с 11 стотинки за килограм или с 1 процент до 11,40 лева за килограм. В магазините, въпреки регистрирания спад на цената през последната седмица, кравето сирене продължава да се търгува на близо два пъти по-висока цена - средно по 22,22 лв./кг.

В област Пловдив млечният продукт дори струва още по-скъпо - 26,23 лева за килограм. Най-евтино можете да напазарувате краве сирене в магазините в Ямбол, където средната му цена е 17,59 лв./кг.

Цените на зеленчуците без доматите, поевтиняват през първата седмица на октомври, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Най-драстично е намалението при цената на оранжерийните краставици на едро, които поевтиняват със 79 стотинки за килограм и вече се продават срещу 2,15 лева за килограм. Намалението в цената им само за изминалата седмица е 26,9 на сто.

Данните на правителствения сайт foodprice.bg също показват тенденция за намаляване, но средната цена, при която се продават краставиците на дребно е 3,05 лева за килограм. През изминалата седмица на едро поевтиняват и зеленият, и червеният пипер. Цената на първия достига 1,63 лева за килограм, като спрямо предходната седмица се търгува с 12 ст./кг по-изгодно. Червеният пипер на едро струва средно 1,93 лв./кг или с 10 ст./кг по-малко спрямо преди седмица.

Зрелият вносен кромид лук на едро се продава срещу 1,40 лева за килограм, докато преди седмица цената му е била 1,42 лв./кг. Поевтиняват още зеле, моркови и картофи. Килограм зеле на борси и тържища се търгува срещу 1,09 лева за килограм или 7 стотинки по-евтино спрямо преди седмица. Цената на морковите, продавани на едро, намалява с 2 ст. за килограм и достига 1,19 лв./кг.

Картофите през първата седмица на октомври се предлагат на едро срещу 1,30 лева за килограм, докато преди седмица цената им е била 1,35 лв./кг. За сметка на това оранжерийните домати през изминалата седмица поскъпват на едро с 10,9 на сто или с 35 стотинки за килограм и вече се предлагат на борси и тържища срещу 3,57 лв. /кг. На дребно, според правителствения сайт foodprice.bg цената им е подобна - 3,68 лева за килограм.

Цените на олиото и захарта на едро също се увеличават през изминалата седмица, показват данните на ДКСБТ. Един литър олио в пластмасова бутилка поскъпва средно с 14 стотинки през първата седмица на октомври спрямо последната на септември и на борси и тържища се продава срещу 3,18 лева за литър.

На дребно цената на литър е 3,87 лева. Най-евтино можете да го намерите в магазините в област Варна срещу 3,57 лева за килограм, а най-скъпо - в Пловдив, където литърът струва 4,17 лева. В същото време цената на внасяното у нас олио е 2,39 лева за литър, а изкупната цена на килограм маслодаен слънчоглед - 2,23 лева, показва справка в правителствения сайт foodprice.bg. Захарта на едро през изминалата седмица също поскъпва с 6 стотинки за килограм и вече се търгува срещу 2,51 лева за килограм.

В същото време според правителственият сайт за сравнение на цените на храните foodprice.bg захарта в магазините се продава срещу средно 2,90 лева за килограм. Интересен е фактът, че сладкият продукт се внася и от трети страни, при това с лев по-изгодно, отколкото я купуваме ние - по 1,90 лева за килограм. Толкова е надценката и при търговията с вносно брашно. У нас килограм влиза на цена от 68 стотинки, а се продава в магазинната мрежа срещу средно 1,67 лева за килограм.

На едро през последната седмица брашно тип “500” се предлага за 1,43 лева за килограм, като за последните 7 дни продуктът е поевтинял със 7 ст./кг.

С 44 стотинки през последните три месеца е поскъпнал литър дизел, показват данните на специализирания сайт за следене на цените на горивата у нас fuelo.net. В момента цената, при която средно зареждаме на бензиностанциите в страната е 2,90 лева за литър, докато през юли цената е била 2,46 лева за същото количество. През последната седмица поскъпването е едва с 1 ст./л, а за месец - с 8 ст./л, но според експертите има ясна тенденция и може да се очаква дизелът да продължи да поскъпва още, като отново мине психологическата граница от 3 лева за литър.

Най-евтино дизел в момента можете да заредите в Нови хан - срещу 2,68 лева за литър, а най-скъпо горивото се предлага на бензиностанция в Червен бряг, където литърът струва 3,21 лева. През последните три месеца е поскъпнал и най-масовият бензин А 95, като към момента литър от него се предлага средно срещу 2,85 лева за литър. За три месеца повишението на цената му е 29 ст./л, за месец - с 4 ст./л, а за последната седмица - с 2 ст./л.

Според експертите обаче тенденцията за най-масовия бензин е той тепърва да поевтинява. Най-евтино А 95 вчера можеше да бъде зареден на бензиностанция в Стара Загора, където струваше 2,52 лева за литър, а най-скъпо в Червен бряг - срещу 3,14 лева за литър. Пропан бутанът ще задържи цената си без да поскъпва или да поевтинява, твърдят експерти. Към момента цената му е 1,20 лева за литър, като през последната седмица промяна в нея няма, а за месец поскъпването е с 2 стотинки на литър. За тримесечието ръстът е по-голям - 33 стотинки за литър. Най-евтино газ можете да заредите на бензиностанция в Благоевград, където цената за литър е 1,09 лева.

В същото време в Шипка, на изхода към Габрово, цената на пропан бутана е 1,37 лева за литър или средно със 17 стотинки повече спрямо средната цена в страната. Въпреки че цената на метана е най-непроменима през последните три месеца, според експертите горивото ще поскъпва. В момента един килограм струва средно 2,05 лв., като за изминалите 90 дни продажната му стойност се е повишила едва с 6 ст./кг. Най-евтино метан можете да заредите в Добрич, където за килограм ще ви вземат 1,67 лева.

Най-скъпо шофьорите зареждат газ в Смолян - срещу 3 лева за килограм. Премиумните горива са на цени над 3 лева. Средната цена дизел премиум в страната струва 3,27 лева за литър, като поскъпването на горивото за последните три месеца е 43 стотинки за литър. Толкова струва и бензин А 100, като увеличението в цената на горивото за последните три месеца е 30 стотинки на литър.

В страната бензин А 98 можете да заредите срещу 3,14 лева за литър, като цената през последните три месеца се е увеличила с 14 стотинки.

Цената на суровия петрол се срива с всеки изминал ден, въпреки прогнозите на специалистите, че увеличението ще продължи поне до края на годината. Средната стойност на един барел вече е под 89 долара, като към днешна дата се търгува за 88,51 долара. Това показва справка на специализираната платформа fuelo. Понижението на цената на черното злато започна от средата на предходната седмица, като за целия период се срина с почти 10 долара от стойността си преди седмица - 97,48 $/барел.

Увеличението през последните седмици дойде след като групата на ОПЕК+ запази съкращенията си на добива, за да поддържа затегнато предлагане, като обичайно голямото търсене водеше до повишаваше на цените. Саудитска Арабия заяви, че ще удължи доброволното си съкращение от 1 млн. барела на ден до края на 2023 г., а Русия ще запази ограничението на износа си с 300 хил. барела дневно до края на декември.


В категории: Бизнес


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Местен
09.10.2023 16:51:40
1
0
Спрете да внасяте и си произвеждайте!Не купувайте нищо,което не се произвежда в България и всичко ще е наред!Че след изборите ви чака ковид 19:20:21 и всичко ще вдигнат отново и ще умрете от глад и студ,ако чакате на правителството и вноса му
1.
Бобът и сиренето са за мазни аристократи с пари
09.10.2023 14:47:11
0
4
Даже и това е нищо. Отидете в мола или в кауфланд да си купите боб и да ви го сметнат на цена от по 100г! Ще си помислите, че сте си поръчали черен хайвер
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори