×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Студен душ за енергетиците! Управляващите си мият ръцете с Еврокомисията, протестите били политически


Студен душ за енергетиците! Управляващите си мият ръцете с Еврокомисията, протестите били политически
Радослав Рибарски заговори за компромис, но той трябва да бъде направен от протестиращите, защото планът, заради който са бликирани пътищата, вече е в Брюксел
03 Октомври 2023, Вторник, 09:16 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Радослав Рибарски от ПП-ДБ намекна, че не може да бъдат изпълнени исканията на хората, които блокираха пътищата

Преговорите между протестиращите енергетици и управляващите са обречени на провал, тъй като нито едните, нито другите са готови на компромиси. След като хора, които вече пети ден са на барикадите по магистрала „Тракия“ обявиха пред бТВ, че няма да пътуват до София, а ще останат на пътя докато исканията им не бъдат изпълнени, зам.-председателят на енергийната комисия в Народното събрание Радослав Рибарски обяви в „Тази сутрин“ по бТВ, че протестите били с политически отенък. Той изтъкна, че някои от нещата, за които хората от улицата настояват, не може да бъдат изпълнени, като естествено обясни, че били в противоречие с конкретните срокове, поставени от Брюксел. 

„Ще очакваме срещата с миньорите. Разглеждаме исканията. По някои от тях ще се постигне бързо консенсус, а другите трябва да се обсъдят и да видим дали е нужно да се редактират, изяснят, додефинират. Това е работа на Народното събрание“, каза той в сутрешното предаване. 

Преговори с протестиращите в парламента, но блокадата на пътищата засега остава

„Всичко ще бъде обсъдено. Целта е решаване на този казус, който многократно бе обсъждан през изминалите месеци и през предишни кампании. Винаги преди избори този въпрос се повдига, използва се за политическо настройване на хората, заети в този сектор. Това виждаме, че се случва и в момента, но се надяваме на конструктивен разговор, търсене на консенсус и постигане на взаимно съгласие“, заяви Рибарски. 

На въпроса на водещата Мария Цънцарова кои са партиите, подкрепящи правителството, които са поканени на срещата и ДПС дали са част от управляващите, Рибарски се затрудни да отговори, но все пак измънка, че мнозинството било съставено предимно от тези партии, тъй като те гласували голяма част от реформите, които предстоят да се случат. 

Синдикален лидер заговори за параноя, премиерът искал да къпе протестиращите със студена вода

„Не е ли обаче противоречие – вчера Кирил Петков каза, че има опасност, ако започнат отделни политически партии да се срещат с протестиращите, това може да политизира протеста, а в този момент не се срещат всички политически сили, а само онези от управляващото мнозинство?“, попита пък журналистът Златимир Йочев. 

„Вие виждате, че този протест има политически оттенък и трябва да се търси решение, а не да продължаваме да политизираме проблема. Това се случва в комисията. От двете страни се чуват политически изявления, но решение няма“, отговори заместник-председателят на комисията. 

На въпроса дали може да се изтеглят плановете и да се редактират той отговори с „поредно отлагане не решава проблемът, а ще го задълбочи“. 

„Крайната дата беше 30 септември. Трябва време за разглеждане на плана в Европейската комисия. Дълго време е отлаган и политизиран този проблем. Не е намерено решение. Не може да си позволим повече тези хора да стоят в неведение. Това е процесът, който трябва да бъде проведен с Еврокомисията, изчистване на всички въпроси, да се види един завършен план“, заяви Рибарски. 

На въпроса колко от исканията може да бъдат изпълнени той отговори, че веднага ще постигнат съгласие за прозрачността за разхода на средства по териториалните планове. Там дори може да дефинираме какво е прозрачност, добави депутатът. 

Относно стратегията ще трябва да разширим с интегрирания план за енергетика и климат, който очертава бъдещето й, уточни той.

„Винаги сме апелирали, че стратегия трябва да има, както и цялостен подход към тези терени, които бяха ябълката на раздора по време на служебния кабинет и притесняваха хората. Хората се притесняваха, че тези терени може да бъдат раздадени на парче, а ние търсехме цялостно решение“, заяви Рибарски.

Ще върнете ли плана за въстановяване и тази част, която касае въглищните централи за корекции, попита водещият. 

„Той е изпратен. Отразени са коментарите. Предстои 2-3 месеца да бъде обсъждан с ЕК. Ако има неща, които противоречат на този план, които не са в съответствие с него, а именно да създаде заетост и да реши този проблем, който е видим и в момента... Тези централи не работят, а енергията, която произвеждат, зависи от въглеродните емисии, които са по 100 евро, а за 1 МW/ч, трябва над 1,3 тона въглеродни емиси... Това прави цената само за тях за 1 час над 230 лева“, изчисли народният представител. 

„Цената за небитовите потребители на свободния пазар е фиксирана на 200 лева с компенсациите, които се раздаваха в миналото“, добави той.

„Механизмът за капацитет е нещо, което преди 4-5 години беше отхвърлено, то беше сравнено със „студен резерв“. Това доведе до негативна нагласа към този механизъм. Той не е част от териториалния план, това е съвсем друг разговор, който трябва да се проведе с Еврокомисията“, каза още Радослав Рибарски. 

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов също смята, че протестите се политизират. Това той изтъкна в „Денят започва“ по БНТ.

"Всеки един протест се политизира, особено в предизборна ситуация, съвсем естествено е, когато има недоволство да се придърпат хора, групи, партии, които искат да спечелят от това недоволство", обясни екоминистърът.

По отношение на териториалните планове, той посочи, че хората няма да бъдат излъгани.

"За енергетиците и въглищните региони има големи пакети за това, което се случва по пазарни причини. Много често аз чувам, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим ние едни централи. Това просто не е вярно. Има един пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство, а ЕС ни осигурява средства ние да се справим с това. Т. е. това не е някаква сделка, че те ни дават пари, за да затворим", обясни Юлиан Попов.
 

 


В категории: Политика


Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 2
20
Коментара по темата
20.
До 15
03.10.2023 15:41:20
0
0
Глупак с промит мозък
19.
Има изход, но се търсят Българи !
03.10.2023 12:12:37
3
6
От включването на България в този ЕС , само проблеми и унищожаване на икономиката и всички ресурсни отрасли на страната ни. Единствените които са доволни и оядени от европарите са политиците и обръчи от фирми на Герб. ДПС и ПП/ДБ. НАРОДЪТ Е СРИТАН В МИМАНСА, а слугите на демонократите го мачкат и зануляват. Единственото решение май ще остане напускане ЕС и връщане на всичко което от 2009г. е унищожено от англосаксите и евроджендърите.
18.
До 16
03.10.2023 11:58:49
13
4
Ти си наведения. Тези допотопни фалирали съветски предприятия трябва да бъдат закрити до едно.
Още малко ще ги търпим тези. ТО така всеки може -> да излезе на улицата и да иска държавата да му осигури високоплатена работа до живот. Ами това е комунизъм и в България той приключи отдавна. Някой хора трябва да с епримирят и да продължат напред.... Още малко ще ги търпим, искат ние да им плащаме заплатите през високи сметки за ток -> НЯМА КАК ДА СТАНЕ
17.
време е за революция
03.10.2023 11:45:05
4
12
тези пpoдажни кpaваpcки кoпелетa готвят унищожаване на българския народ. След около година се предвижда заплащане по пазарни цени на електрическата енергия от домакинствата. Представете си какви ще са цените, ако има недостиг на енергия, какъвто се очаква и дали ще стигат пенсиите на пенсионерите, за да си платят само тока?! Мафията на Киpчо, Кокоpчо, Боко и Делян трябва да бъде свалена от власт и натикана по затворите. ЕС, който ни дискриминира, следва да бъде тотално блокиран с българско вето на всяко едно решение!
16.
До 15
03.10.2023 11:43:52
3
7
Чикиджия наведен си
15.
1
03.10.2023 11:14:56
22
7
Вижте сега. Този метеж на въглищарските путиноиди и техните крепостни орки не може повече да бъде търпян.
Ангажирайте цялата мощ на държавата. Ще бъдете подкрепени. Българският народ е преди всичко боязлив и се прекланя пред власт, която показва, че е такава.
Действайте твърдо сега и си решавате големи проблеми за 30 години напред. Правено е (Тачър, Рейгън). Ако искате, мога да ви изнеса кратки лекции.
Но действайте, за да не се задействат гражданите и да стане страшно. Последното нещо, което искате, е на магистралата да се появят линч-отряди. А те ЩЕ се появят
ПС. Ако в четвъртък, когато пак трябва да тръгна из страната, путиноидните кръвосмесени крепостни продължават да блокират пътищата, лично ще се заемем
14.
........
03.10.2023 11:03:28
4
10
Рибарчето е назначен от Прокопи за това защитава батериите и перките и за него ще има комисионни след като си свърши работата за което е поставен.
А за този дето пишеше , че сме Ганьовци ще му кажа за Германия отново .
365 дни в годината няма вятър и слънце за да има достатъчно енергия.
Още повече, че работните места са 1% заети при батериите , отколкото сега в Мариците.
13.
Бургас
03.10.2023 10:53:22
9
9
Кмета сегашния да отива на барикадата за да я премахне, защото от това страда Бургас, в София никой не го интересува ме към Бургас се ходи по стария път. Също да е ясно, че отдавна е ясно че ще се затварят въглищни централи , но 15г нищо не се направи за планово преобразуване. Прогресът е неизбежен.
12.
Разбирач
03.10.2023 10:42:49
12
11
Разбира се , че са политичрски
ГЕРБ, ДПС и БСП стоят зад всички протести винаги
Синдикатите стоят , защото ще им паднат членовете и членския внос
Енергетиците ги вълнува само първа категория труд и пенсионирането на 50 г. възраст
11.
ПП са тежко дефектни
03.10.2023 10:33:42
6
26
ПВУ е план за финансиране на проекти, които да решават последствията от ковида. Остава загадка защо беше нужно да се въвеждат вътре решения, задължаващи държавата ни да ликвидира въглищната енергетика?! Защото едни хитреци и схемаджии обезпечават грабителската си практика, като я легитимират през европейско одобрение и така я оправдават. Схемаджиите намериха верния нюанс, зелената протекция, така че под тази опаковка да разгърнат свои бизнес схеми или да се закачат с комисиони към чужди, по-силни от тях бизнес субекти.702 млн. евро от ПВУ отиват при фирми, които са дъщерни на КонтурГлобал, американската централа „Марица Изток 3“.
10.
Баце
03.10.2023 10:27:22
0
23
„Като гледам фирмата на Дечо Колев, нямам нищо против, но той е основен спонсор на „Промяната“. Рибарски му е бивш служител. За да няма напрежение и мнителност, разговарях с тях и се надявам това да приключи в петък“, каза още Бойко Борисов.
9.
Ето я МАФИЯТА !!!
03.10.2023 10:14:38
3
37
Жената на този същият, Радослав Рибарски е сестра на жената на ДАНАИЛ ДЕЧКОВ КОЛЕВ.
Бащата ДЕЧКО КОЛЕВ е СОБСТВЕНИК на една от фирмите, който "СЛУЧАЙНО" прибира голяма дял от двата милиарда !!!

Толкова са НАГЛИ а и НЕКАДЪРНИ и не считат за нужно да се ПРИКРИВАТ.
Правят СХЕМИТЕ си НАГЛО и пред ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ НИ !

АРЕСТ, СЪД, ЗАТВОР !
! Сарафов си бърка в .... )
8.
Разбира се,че протестите са политически
03.10.2023 10:01:56
29
14
Отзад стои лобито на енергийната мафия
Иначе и аз искам осигурена работа до 38-ма година за 5000лв. и 36 заплати при пенсиониране
7.
Дернев
03.10.2023 09:58:19
12
7
Докато ЕС не поеме твэрдо курс към създаването на СЕЩ, указанията на Брюксел трябва да са само информативни. Изпълнетието на техните изисквания ни вкарва все по-дълбоко в икономическият капан на Германия, каквжто представлява този ЕС. Това не ни трябва и не помага на никой от Европа. СЕЩ и Европа за европейците е единственото ни сигурно бъдеще. А и на света.
6.
Защо нямаме управници мислещи за народа?
03.10.2023 09:55:41
8
40
Като чуха за няколко милиарда и очите им станаха на баници. А това че ще затрият поминък за стотици милиарди, не ги интересува. Как с няколко милиарда ще могат да заместят това което е в момента? Да не говорим, че половината пари ще бъдат усвоени/присвоени от близки фирми. Тихо, тихо, без информация и дебати, в последният момент внесиха плана, за да не може да се спре и дебатира
5.
Сър Джон
03.10.2023 09:52:26
4
37
Пе'ерасти, сър!
4.
Зъл прът
03.10.2023 09:50:45
4
24
"заговори за компромис, но той трябва да бъде направен от протестиращите, защото планът, заради който са бликирани пътищата, вече е в Брюксел"
----+
Хахахахаха
И тия са като ония
3.
Scrooge McDuck
03.10.2023 09:43:23
7
51
На Рибарското жена му е сестра на сина на Дечко, който се готви за едни тежки милиони в Стара Загора. Спрете с този Брюксел да не би от там да ви избират. 60 лева себестойността на въглищата и 200 лева емисии. Много смешно Африка, Азия ни заливат с мръсен въздух малка Европа, ще оправи климата. Същото със самолетни билети и каквото друго си помислите. После бъди конкурентен. Германия продължава с въглища. В Тексас заради зелени експерименти замръзнаха хора преди няколко години, защото подстанции бяха на перки и фотоволтаични системи, но при една странна студена буря. Едните замръзнаха а другите не можеха да смогнат. Белене е лошо за нас, но добро за Украйна, също като с ракетите и мунициите?! П Р Е Д А Т Е Л И
2.
този
03.10.2023 09:34:24
5
34
не е ли в конфликт на интереси?Както и и всички управляващи са като него ,всеки в някаква част от икономиката.И трябва да сме много наивни,ако повярваме,че ще направят нещо в полза на обикновените хора.
1.
ХХ
03.10.2023 09:33:31
7
20
Енергетиците гласуват ли за ЕС?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори