×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преговори с протестиращите в парламента, но блокадата на пътищата засега остава


Преговори с протестиращите в парламента, но блокадата на пътищата засега остава
Исканията на протестиращите били неизпълними, но управляващите ще се срещнат с тях. Ако не се стигне до компромис, блокадите по основните пътни артерии ще останат
03 Октомври 2023, Вторник, 07:01 ч.
Автор: Флагман.Бг

Краят на бунта на миньорите не се вижда, защото те не са на барикадите за пари, а според евродепутата Радан Кънев исканията им са неизпълними

Извънредна среща се очаква днес в Народното събрание между протестиращите и властта. На разговорите освен представители на миньори и енергетици ще присъстват премиерът Николай Денков, министри, лидери и депутати от партиите, които подкрепят управлението, съобщава Нова телевизия. 

На срещата се предвижда да бъдат обсъдени конкретните стъпки към енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Смяната в мястото на преговорите стана късно снощи, след като протестиращите отказаха да се срещнат с премиера в Раднево.

Синдикален лидер заговори за параноя, премиерът искал да къпе протестиращите със студена вода

Вече пети ден основни пътища страната са блокирани, а недоволството на работещите в енергийния сектор е срещу териториалните планове, които кабинетът изпрати на Брюксел.

„Ние няма да ходим в София, а ще останем тук на блокадата на магистрала „Тракия“. Колкото се налага, толкова ще стоим“, каза пред бТВ един от протестиращите енергетици. 

Няма да се откажем, докато не ни се изпълнят исканията, добави една от протестиращите дами. 

БНТ по-рано съобщи, голяма част от протестиращите са се съгласили на среща в Народното събрание с представители на парламентарните групи.

Заедно с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на икономиката и индустрията в разговорите ще се включат народните представители Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Васил Стефанов, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Стою Стоев и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, Делян Пеевски и Хамид Хамид от ДПС", се казва в съобщението от парламентарната пресслужба, цитирано от националната телевизия.

Вчера пред бТВ президентът на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов обяви, че няма никакъв интерес от страна на протестиращите към предложението на премеира Денков за 36-те заплати обезщетения. Протестиращите от комплекса "Марица изток" са категорични, че териториални планове не им дават алтернатива, а само обричат на гибел въглищната индустрия на България, а тях самите - на безработица и глад. Затова и са непреклонни в желанието си да бъдат изтеглени от Бюрксел и предоговорени. 

Блокодата на миньори и енергетици се разраства, настояват кабинетът да изтегли териториалните планове от Брюксел

Евродепутатът Радан Кънев коментира във Фейсбук, че 6-те точки с искания на протестиращите са взаимно изключващи се, несъвместими и неизпълними. 

„Протестиращите искат като първо условие "Осигуряване на механизъм за капацитет". Нека преведем от брюкселски на български - "Механизъм за капацитет" е субсидия. Подпомагане на ТЕЦ-овете с парите на данъкоплатците. Т.е. най-сетне признание, че ТЕЦ-овете нямат никаква икономическа перспектива без бюджетни пари“, пише той.
 
„Прави ли са да го искат? В голяма степен - да. Енергетиката ни, след близо двайсет години отлагане и мишкуване на управляващите, има нужда поне от трите големи ТЕЦ. Видяхме го миналата година...“, коментира евродепутатът от „Демократична България“. 

Пеевски, Борисов и Василев се разбраха -въглищните централи ще работят до 2038 г

„Реалистично ли е? Не. През юни 2019г. влезе в сила Регламент 943 за електроенергийния пазар, който забранява механизмите за капацитет за въглища отвъд 2025 г., освен ако има сключени договори до 31.12.2019 г.“, пояснява той.

„Тук интересен момент - Регламент 943 е изцяло договарян по време на мандата на "Борисов-3" (ГЕРБ+ВМРО). Срокът за подписване на договори изтича по време на същия мандат. Договори не са сключени. Защо? Защото за пореден път миньорите и енергетиците бяха лъгани, че няма нужда, че за да се одобрят такива договори е нужно да има план за затваряне (и наистина е нужно). Това е клопката на популизма от 2017-2019г.“, добавя Кънев. 

„Има ли изход? Вероятно да. Възможно (и доста трудно) е да се договори нов модел на "механизми за капацитет" (т.е. субсидии) на ниво ЕС. Той при всяко положение ще изисква план за бързо намаляване на емисиите, бързо намаляващи обеми. Но това противоречи на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023г. ... Това пък е клопката на популизма от 2020 и 2023г.“, обяснява той.

„6-те точки с искания на протестиращите са взаимно изключващи се (първа и втора - напълно несъвместими) и неизпълними. Голяма част са неизпълними именно заради подобни илюзии в миналото. Това не значи, че няма изход - просто той е много различен. Упорството за тези 6 точки може да доведе единствено до неконтролируем срив на въглищната енергетика в рамките на година и половина до две, и всичко, срещу което енергетиците се борят и протестират - енергийна криза и масови съкращния без компенсации“, коментира Радан Кънев. 

Ако обаче исканията на протестиращите не бъдат изпълнени, те се заканиха блокадите на пътищата да останат до падането на правителството, което добре се справя с отстояването на интересите на НАТО, Украйна и на ЕС. След като зърнарите бяха обявени за терористи, обаче неподкупните миньори са на път да разклатят много сериозно сглобката. 


В категории: Животът


Аня Пенчева: Вече нямам снаха!
Аня Пенчева: Вече нямам снаха! 29/04/2024, Понеделник 17:17 1
Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
16
Коментара по темата
16.
Лъжат яко
03.10.2023 10:36:32
4
2
Сега чух по ТВ един експерт от протестиращите и ми стана ясно, че управляващите ни лъжат. Уж тецовете щели да работят още 15 години, но ЕС иска да се спрат 1/3 от мощностите до 2026г, защото нашите умник-гюровци са обещали намаление на парниковите газове с 40%. Тези 1/3 мощности произвеждат 3 млн тона въглища на година. При борсова цена от 300 долара за тон, това са 900 млн долара. Само на мен ли ми се струва, че помощите от ЕС са горе-долу толкова? За 1-2 години можем да спечелим колкото ни дава ЕС и то дамо с обещаните за закриване до 2026 1/3 от мощностите. Ако им теглим една майна и си произвеждаме поне до 2038 сами, без да се съобразяваме с Брюксел, дали няма да сме по-добре? Ценате на въглищата ще се повишава с всяка година. Нашите политици дали мислят за народа или за себе си?
15.
Ехеееее
03.10.2023 09:43:09
1
7
Простия еднокнижник как ги преева тия хорица с тоя план, направо не е истина. Нищо, важното е да се козирува на началниците от Брюксел.
14.
до 11
03.10.2023 08:55:04
8
8
Е да де ! ! !
Точно това казват миньорите, че накрая подписаха това за което не знае никой освен правителството.
Има две решения на Парламента. Правителството ги пренебрегна ( престъпление).
Правителството приготви един списък изцяло с негови фирми, които да получат кинтите и затова подписва, само и само да прибере парите в своите си фирми.
Ако имахме Прокуратура и Служби нямаше и да си помислят това.
Но у нас няма такива и всеки мухльо като Денков, може да открадне едни 3-4 млрд пред очите на цял народ.
13.
Тази сутрин
03.10.2023 08:39:47
2
4
Ква беше тая миризма в Бургас
12.
МТ
03.10.2023 08:38:28
3
5
Тиквун преди 10 и повече години ви каза да садите картофи. Дорбе са единствено разни наследствени реститутки, кудкудякащи по форумите.
11.
...
03.10.2023 08:27:55
12
16
Когато го договаряха този план къде бяха тези, а? Или сега им бутнаха 10 лв и отидаха да пречат на цялата държава. На магистралата са най-необразованите! Събират ги с автобуси и ги влачат там срещу 10 лв. Това вече трябва да се класифицира като тероризъм и държавата да си влезе в ролята. разкарайте ги от Тракия! Стига сте позволявали на утайката на обществото да прави каквото си иска! Потърсете им сметка!
10.
Sz
03.10.2023 08:03:47
5
13
ААААА РАДАНЧО-ПЕДЕРАСТЧЕ НЕДОНОСЕНО
ПАК ЛИ ИЗПЪЛЗЯ ОТ КЛОАКАТА БЕ
МАМИЦАТА ТИ ПРОДАЖНА
9.
Az
03.10.2023 08:01:49
7
12
ВСИЧКИТЕ БОКЛУЦИ ОТ ПАРЛАМЕНТА,НАЧЕЛО С
ПРЕМИЕРА-ПЕДЕРАСТ,КАНАДСКИТЕ ДЖЕНДЪРИ И ОСТАНАЛИТЕ ПРОДАЖНИ ГНИДИ....ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОТА ,КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО...
МАФИОТСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ-ПАРЛАМЕНТ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН,ПАРТИИТЕ СЪЩО
НЕОБХОДИМА Е ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ
8.
Ши на изтровят
03.10.2023 08:00:54
8
7
Ква е тая смрад дето се носи в града
Алоуууу кмета областния полиция
7.
ОПГ-ТО на чекмеджето
03.10.2023 07:53:17
4
20
Въглищарите са закъснели с протестите 3 години. Когато лидерът на ОПГ-то на чекмеджето, дуньо простия от Банкя и другите мафиоти договаряха т. нар. план, бляха баирите. Сега и да протестират, файда йок.
6.
Радан Кънев - тъп пепераст !
03.10.2023 07:44:32
18
20
" ТЕЦовете намат никоква икономическа перспектива" - Родан Кънев, международнен пепераст, роден като българин.

Глупако, Радан, ако твоята ЕК направи това с въвежданено на въглеродните такси !
Т.е. ТЕЦовете се убиват умишлено и целенасочено и това НЯМА НИЩО ОБЩО С ПРОСЛОВУТАТА ВИ УЖ "ПЗАРНА ИКОНОМИКА".
И защото ТЕЦовете в свободен пазар ще смачкат мсичките ви еко енергии, комунистическият ЕС измисли начин да ги ликвидира.
Само, Поршагодината е 2049. Дотогава и спомен няма да има за вашият ЕС !

Битката е за Бългапия. Дари цевтрални региони у нас ще бъдат обезлюдини от международните пирати.
5.
!!!!!
03.10.2023 07:43:18
7
17
Какво го слушате тая фурнаджийска лопата радан!!! Тоя мишкар!!!
4.
*********
03.10.2023 07:32:16
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
така така
03.10.2023 07:24:38
26
20
Браво на хората!! Оставка на чуждопоклонниците!!
2.
Ернесто Че Гевара
03.10.2023 07:24:28
31
25
Давайте да ставаме и да подкрепим миньорите и да изметем тая сган. Началото вече е сложено, ако се вдигнем всички, тия боклуци нямат никакъв шан
1.
Ми
03.10.2023 07:22:45
25
21
За горивата...кога
За цените по магазините...кога
Едно време с 2 лв на училище на заплата 800 лв - богат си ...
20 години по - късно
С 2 лв на училище на заплата от 800 лв ...
Готов ли е народа да станем и да подкрепим тия хорица и да си кажем и ние какво искаме ... кога ... сега е момента
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори