×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Между истерията, милиардите печалба и грижата за здравето


Между истерията, милиардите печалба и грижата за здравето
Ето такива заглавия заливат медийното пространство в последните дни, макар статистиката в световен мащаб да сочи друго
28 Септември 2023, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Ставаме ли свидетели на поредния опит да се всее масова психоза, за да могат едни хора да натрупат едни нови милиони?

Броят на заразените с коронавирус се увеличава постоянно, това съобщиха директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Симптомите, макар и да има нови мутации, са сходни с предишните - отпадналост, по-висока от обичайната температура, болки в мускулите, кашлица. Макар специалистите да са очаквали това, като обясняват, че традиционно ноември е пикът, а почти всички нови мутации са на варианта "Омикрон", който протича по-леко от „Делта”, те призовават за

Нова ваксинация

Която се налагала, защото според проф. Христова, не можело да се разчита на вече поставените ваксини. „Ако ние сме преболедували преди година, или сме се ваксинирали тогава, неутрализиращите антитела ще се свързват толкова слабо със сегашните вируси, че ще има слаб ефект. Реваксинирането е силно препоръчително, особено за рисковите групи ".

Разбира се, производителите са още по-категорични – новите ваксини работят срещу новите мутации на COVID-19, старите са били ефикасни срещу старите. Колко простичко и печелившо, нали? Вече са осигурени и над 80 000 дози от новата ваксина.

Няколко „истини” за COVID, които се оказаха абсолютна лъжа

Самите новини започват да звучат все по-заплашително – „нарастват заразените”, „нарастват болнично приетите в цял свят”, а в съседна информация или паралелно, задължително се споменава, че трябва да се реимунизираме.

Производителите на ваксини

Въобще не между другото, компаниите се оплакаха, че продажбите на ваксини са намалели неимоверно, като през август именно от "Pfizer" обясниха, че ваксината им, разработена съвместно с "Biontech”, се представя под очакванията поради спадащото търсене.

Още през март имаше и друго сътресение по линия на компанията, след като тя удължи своя договор с Европейския съюз за производство на ваксини до 2026 г., но 4 държави, между които и нашата, заявиха, че не могат да приемат нови доставки.

Само не гледайте изкъртената зад вас тухлена стена

България, Полша, Литва и Унгария представиха обща декларация, с която призоваха прекратяване на договора с Пфайзер или поне драстично намаляване на количествата на база реални потребности, без финансови обезщетения за сметка на държавите.

Разбра се и че страната ни вече е платила 345 милиона лева за ваксини, а от общо доставените в България близо 14.5 милиона ваксини, са бракувани 10%, което означава буквално изхвърлени на вятъра 33 млн. лв., а малко след това изявление на министъра, още 370 000 ваксини за над 11 млн. лв., също бяха бракувани.

Е, ние сме от най-малко загубилите, ако това може да ни е някаква утеха. Германия е изхвърлила 83 милиона дози коронавирусни ваксини на стойност около 1.6 милиарда евро, като още през юли имаше и други 120 милиона дози, които стояха неизползвани.

В средата на септември Европейската комисия осигури споразумение с Бионтек-Пфайзер и преговори доставката на ваксини – това ни бе предоставено като официална информация. Обаче... Пфайзер ще намалят дозите, но ще получават такса за отказване на поръчките, която възлиза на половината от цената за доза, която дори не е произведена.

Казано с най-простички думи – ще продължим да плащаме и за дози, които никога няма да бъдат произведени, никога няма да ни бъдат доставени (защото не са ни нужни) и никога няма да бъдат използвани (защото не са доставени и защото няма такова търсене). Вероятно ви звучи безумно, но преди две години, когато Ковид истерията беше на върха си, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен договори с главния изпълнителен директор на Пфайзер Алберт Бурла директно удължаване на договора за доставка на ваксини за 1,8 млрд. долара.

За какви суми става въпрос – това е „чувствителна търговска информация и страните, подписали споразумението за закупуване, са договорно обвързани с поверителност”. Тоест може сами да си направите сметката, че се касае отново за милиони и за обвързаност, която никоя членка на ЕС не може да прескочи. Няма не искам, няма недей, ще си плащаме!

Ваксините

На 20 май 2021 г. ЕК, „действаща с държавите членки и от тяхно име” (това е съвсем официална трактовка и точен цитат), пое ангажимент за закупуване на 900 милиона първоначални дози с възможност за закупуване на допълнителни 900 милиона дози. От 900-те милиона първоначални дози се предвиждаше 450 милиона дози да бъдат доставени през 2021 г. и 2022 г., а 450 милиона дози — през 2023 г. Разбираме, че вероятно споразумението ще касае количествата за 2023г., въпреки че голяма част от тях вече да доставени – наближа октомври, все пак...

Страните членки бяха длъжни да закупят договорените през 2021г. количества, макар в редица от тях (включително и у нас) да се стигна до ситуацията на част от партидите да изтече срокът за годност, складовете да са препълнени, но да сме длъжни да плащаме и да поръчваме още и още, и още.

Между истерията, печалбите и медицината

Не става въпрос да се поддаваме на параноята на определени групи, че ваксините убиват, че Ковид е нарочно създаден, за да ни контролира и да отричаме медицината. Става въпрос за друго – откакто се появи пандемията, както и винаги покрай по-сериозни световни трусове (например войната в Украйна), определени политически и икономически кръгове извличат максимални ползи от събитията, за да постигнат целите си. Подобни извънредни ситуации се ползват като мощен инструмент, моделиращ нагласите на обществеността и редица решения на правителствата.

Бившият американски президент Доналд Тръмп също заяви, че поредният кръг ограничения, които се готвят в Америка и касаят пътуванията, изискванията за носенето на маски и поставянето на ваксини, целят именно рестартиране на истерията около Ковид, защото в страната предстоят избори. Това ще доведе до цензура, още повече бюлетини за гласуване по пощата, а целта е фалшифицирането на изборите и през 2024г.

Разбира се, че светът е толкова напреднал, че редица ужасяващи болести са завинаги изчезнали от статистиката. И за това огромна заслуга имат именно ваксините. Неимунизирането често може да означава доброволно подлагане на сериозен риск, в някои случаи и смърт. Проблемът идва, когато алчността на фармацевтичните компании и интересите на определени лобита, се сблъска със сериозни болести и пандемии. Безспорна е необходимостта да бъдат предпазени хората, но някъде дълбоко в тази необходимост, често прозират и користни интереси.

Както заяви и полският министър на здравеопазването Адам Неджелски в случая с огромните ненужни количества ваксини на Пфайзер, „важно е хората да повярват, че фармацевтичната индустрия е нещо повече от обикновеното печелене на пари”.

Вече са заведени и първите дела от хора, които търсят обезщетение за предполагаеми странични ефекти от ваксините срещу Ковид. Интересно е обаче, ако се стигне до успешно осъждане, кой ще заплати сумите, като всъщност споразуменията с производителите съдържат пълно или частично освобождаване от отговорност както за съдебни разходи, включително и за потенциални компенсации, което означава, че отново ЕС, тоест ние, страните-членки, ще плащаме.

Не бива да забравяме, че и тепърва ще се появяват нежеланите дългосрочни реакции от ваксините, тъй като бяхме свидетели на прекалено кратки срокове за разработването им, което безспорно означава, че обичайно необходимото време за изпитвания не беше спазено. 

Та, някъде между „Ковид се завръща” и „Фармацевтичните компании с нови, адаптирани ваксини” не трябва да забравяме, че често са и намесени едни милиарди, едни интереси и поредният опит да се всее масова психоза...

 


В категории: Здраве , Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
15
Коментара по темата
15.
Селянин
29.09.2023 08:18:35
2
6
Като ги пишех тези неща преди година две, отнасях бананите за по една седмица. Сега ги пишете вие.
Що тека прайте ся...
14.
преди време
28.09.2023 23:49:37
1
12
подобни публикации бяха обявявани за ерес,едва ли не.Всичко това го попрочитахме тук и там и ни причисляваха към конспиратори някакви.Дали отново не са извадени генералските униформи и черните маски,дали няма пак да ни ограничат правата-толкова много ваксини има за продаване.Подготовката за ново насаждане на страх върви вече.
13.
ТБС
28.09.2023 22:31:35
6
1
Шибани комуняги, защо сте ме блокнали, дали ще ме заглушите? Ми не. Но пък се оглеждайте като гърчави плъхоци, да не ви изненадам.
12.
Просто факти
28.09.2023 22:15:23
1
17
В Беларус НИКОЙ не се ваксинира , никой не носеше маски , Нищо не беше затворено , пандемия изобщо НЕ се обяви и въпреки всичко НИКОЙ не умря !
Как тъй ???
11.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.09.2023 21:13:00
4
1
ДО 8 А ЗА УМРЕЛИТЕ СИ ИМА АНИСТЕЗИОЛОГ ХАХАА
10.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.09.2023 21:09:55
3
13
ФЛЕГМЕНИ И ВИЕ ДОБРЕ ЗАХЛЕБИХТЕ С ППЛАТЕНИ СТАТИИ ДА ПАНИКЬОСВАТЕ ОВЧЕТО СТАДО ! ВИЕ ГИ НАПРАИХТЕ ГЕРОИ КАТО ОНИА АНИСТЕЗИОЛОГ ДЕТО НОСЕШЕ НЕУМОРНО ТРУПОВЕ КАТО ХАМАЛИН ЗА НЯКОЙ КИНТ ХАХАХА Я ИЗРОВЕТЕ ТАЯ ХВАЛЕБСТВЕНА СТАТИЯ ДА МУ СЕ ПОСМЕЕМ НА ""ХЕРОЯ""!!!!!!!!!!
9.
.......
28.09.2023 21:07:56
1
5
Бееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее.....
8.
хахаха
28.09.2023 21:00:19
1
7
Стига вече глупости! Парите за вакса свършиха. Фон Дер нещо си напълни офшорките и сега мълчание. За болните си има болници. Да се оправят.
7.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.09.2023 20:59:19
3
10
ДО 2 НАЙ КОФТИЯ СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ Е ЧЕ ЩЕ ТИ СЕ ПРЕЦАКАТ ЕСТЕСТВЕНИТЕ МЕХАНИЗМИ НА ИМУННАТА СИСТЕМА И ПО ЧЕСТО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ БОЛЕДУВАШ ОТ НАСТИНКИ !!!!!!!!!!!!ТЕ ЩЕ СТАНАТ ХРОНИЧНИ И ЩЕ СИПОДДЪРЖАШ ЖИВОТЕЦА ДОКАТО ПУКНЕШ С ЕДНА ТОРБА ЛЕКАРСТВА ХАХА!!!!!!!!!!!ВЕЧЕН ""КЛИЕНТ ""НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ И ""ЛЕЧИТЕЛСКАТА"" ИНДУСТРИЯ ХАХА !!!!!!!!!!!КАКТО НА ГРОБАРЯ МУ СА НУЖНИ УМРЕЛИ НА НЯХ ИМ СА НУЖНИ ВЕЧНО БОЛНИ НЯМАТ ФАЙДА ОТ ЗДРАВИ ХАХА
6.
BB
28.09.2023 20:55:40
5
17
Съчувствам на ваксинираните, всяка нова мутация ги заразява, че и тежко го изкарват. Преболедувалите по естествен път май са с по-силен имунитет.
5.
Айде пак
28.09.2023 20:47:24
2
19
Ясно беше циркът ще се завърне
4.
ХХ
28.09.2023 20:31:34
2
29
ЕС е синоним на корупция и некадърност. Факт.
3.
До 1
28.09.2023 20:24:13
5
6
И какви са "страничните ефекти"?
2.
?
28.09.2023 20:22:59
6
17
Ще пляскаме ли пак от терасите на медиците :)
1.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.09.2023 20:22:32
5
18
ФЛЕГМАНИ КАТО ВИ ГИ ПИШЕХ ТЕЗИ НЕЩА В НАЧАЛОТО МЕ ТРИЕХТЕ СЕГА ОБЪРНАХТЕ ПАЛАЧИНКАТА ХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!ДА МУ МИСЛЯТ ИДИОТИТЕ ДЕТУ ГИ БОДЪХА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ ШИ ИМ СЪ ПОЯВЯТ ""СТРАНИЧНИТЕ" ЕФЕКТИ ХАХАХА !!!!!!!ПАК ЩЕ ПАДАТ ГОЛЕМИ ЛЪЖИ ОТ ДОКТОРИТЕ ЧЕ ТЕ ТОВА Е ОТ ДРУГО ХАХА !!!!!!!!!!ДА ВЪ ЕВА В ОВЦИТЕ ХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори