×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Нагорни Карабах няма да съществува от 1 януари 2024 г.
  • Хеликоптер падна в морето край гръцкия остров Евбея
  • Мъж и 18-годишно момче загинаха при тежка катастрофа в Силистренско
  • Франция призовава Турция и Унгария да пуснат Швеция в НАТО
  • Бурята „Агнес“ връхлетя Великобритания с ураганни ветрове и наводнения
  • Предлагат създаването на комисия за контрол върху средствата от европейските фондове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

19 партии, 2 местни и 4 национални коалиции се регистрираха в ОИК-Бургас, очаква ни шарен ОбС


19 партии, 2 местни и 4 национални коалиции се регистрираха в ОИК-Бургас, очаква ни шарен ОбС
344 лв. за председател на СИК, 250 - за член, надявам се партиите да се разберат за състава, каза председателят на ОИК-Бургас Фани Семерджиева
19 Септември 2023, Вторник, 19:30 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Единствено софтуерът на машините ще трябва в рамките на три дни да се препрограмира за съответния вид избори за балотажа

Председателят на Общинската избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева пред Флагман.бг за подготовката за вота на 29 октомври.

- Г-жо Семерджиева, приключи регистрацията за местните избори – колко са партиите и коалициите, които ще участват в община Бургас?

- До 17 часа вчера, когато беше крайният срок, се регистрираха 19 партии, 2 местни коалиции, 4 коалиции, регистрирани на национално ниво, и 4 инициативни комитета за издигане на независими кандидати в селата Твърдица, Маринка, Драганово и един независим кандидат за община Бургас.

От днес започва регистрацията на кандидатските листи за кметове, кметове на общини и общински съветници, като срокът е 26 септември до 17 часа. Очакваме всички кандидати. Ако някой има затруднения, винаги може да се обърне към нас за информация как да си оформи документите. Очакваме и подписките, които се събират от инициативните комитети. Знаете, че подписите подлежат на проверка и силно се надявам всички да са на реални хора, да са с постоянни адреси в кметствата или в общината, откъдето се издигат кандидати. Това е императивно изискване на закона – само хора с постоянни адреси могат да се подписват за издигането на кандидати от инициативни комитети. Срокът за внасяне на подписките също е 26 септември.

- Имаме ли отказани регистрации?

- Не. Мисля, че културата на партиите и коалициите в общината е на доста добро ниво, всички са си подготвили изрядно документите. Единични са случаите, в които се налагаше да дадем кратки указания, но нередностите бяха отстранявани в срок и не се стигна до откази за регистрация.

- В сравнение с минали избори по-малко или повече са регистрираните партии и коалиции?

- Лично аз не съм участвала в избори за общински съветници в община Бургас, така че не мога да направя сравнение. Елка Стоянова и Михаил Хаджиянев досега са били председатели на Общинската избирателна комисия, но при регистрация от 59 партии и 9 коалиции на централно ниво очаквахме, че при нас работата също ще е доста повече. Вероятно повечето от партиите са се коалирали и затова за Бургас се регистрираха 19 партии.

- Има ли яснота кога ще бъде балотажът, имаше предложение в ЦИК да е 14 дни след първия тур, с цел по-добра организация?

- Доколкото ми е известно, това трябва да се въведе с промени в Изборния кодекс. Не виждам как би могло да се случи – няма време, в момента не се и обсъжда да бъде удължен срокът. И така да остане – 7-дневен, за нас няма да е проблем. Единствено софтуерът на машините ще трябва в рамките на три дни да се препрограмира за съответния вид избори.

- Има ли единомислие между парламентарно представените партии за членовете на СИК-овете?

- Днес са консултациите в Община Бургас и се надяваме да протекат нормално и партиите да се споразумеят. Назначаването на СИК-овете е изключително тежка работа за нас като комисия. До последния ден и час извършваме непрекъснато промени в СИК-овете. Ако не се разберат парламентарно представените партии, на нас се пада цялата тежест да назначим СИК-овете. Не, че няма да се справим, но това създава допълнителна работа за и без това изключително малката Общинска избирателна комисия. Ние сме 13 души на 340 секции. Няма друга такава комисия, която да отговаря за толкова много секции в такъв размер – 13 души.

- Какви ще бъдат хонорарите за членовете на СИК, има ли яснота?

- Този път смятам, че възнагражденията са прилични. За нас е радващо, че има предвидено възнаграждение от 40 лева за участие в обучение и се надяваме, че този материален стимул ще накара хората да дойдат и много внимателно да слушат това, което ние им обясняваме. Традиционно и по време на парламентарни и общински избори ние правим минимум пет обучения в община Бургас. За нас е много важно какво ще свършат СИК-овете, за да можем ние да работим на база на техните протоколи. Има предвидено заплащане за тези, които ще дойдат да предават документите, 15 лв. са отпуснати за съботния ден, когато ще приемат документите и ще подреждат залите. За председател на СИК, който е участвал във всички активности – обучения, предаване на документи и подреждане на залата, възнаграждението е 344 лв., което е съвсем прилично. За членовете е около 250 лв.

- В колко населени места ще избираме кмет на кметство?

- В девет населени места. Това са Българово, Брястовец, Димчево, Драганово, Извор, Изворище, Маринка, Равнец и Твърдица. В селата ще се гласува с три бюлетини, силно се надявам хората да се справят с протоколите. Две от селата, които на предни избори са били с избор на кметове на кметства, са отпаднали поради намаляване на населението им под 100 избиратели.

- Каква беше общинската избирателна квота на предишни избори и очаквате ли в момента да падне драстично поради избирателната активност, което да доведе до много по-шарен Общински съвет в Бургас?

- Общинският съвет при всички положения ще е шарен. Тази година не сме изчислявали все още квотата, но при всички положения преференциите ще окажат голямо влияние за подредбата на местния парламеннт. Мисля, че ще има доста кандидати за общински съветници, които традиционно са с доста преференции, така че ще видим. 

- Наследихте доста добре организирана ОИК от г-н Михаил Хаджиянев, смятате ли, че ще се справите с трудната задача на председател след него?

- Тази организация ще бъде съхранена при всички положения. Добрите практики трябва да се продължават. РИК и ОИК винаги се справят чудесно със задълженията си в цяла България, а ние сме най-големият МИР. Всичко по приемане на изборните резултати е много добре стиковано с Община Бургас и с „Информационно обслужване“, така че там няма да правим никакви промени. Надявам се и този път да приключим отлично, както е било винаги.

С г-н Хаджиянев работихме заедно четири поред избора и смятам, че съм добре подготвена за всичко, което трябва да бъде свършено от Общинската избирателна комисия.

Изключително сме благодарни и за логистичната подкрепа, която получаваме от Община Бургас, както и за любезното домакинство на Областна администрация и за тяхната цялостна подкрепа. Благодарим на областния управител Пламен Янев. Комфортът на ОИК е от изключително значение, защото имаме доста голям обем от работа, която трябва да приключим.

 
Флагман.БГ Путин се срещна с Кадиров в Кремъл Путин се срещна с Кадиров в Кремъл 28/09/2023, Четвъртък 17:21 0
Флагман.БГ Борисов няма да сдаде София без бой Борисов няма да сдаде София без бой 28/09/2023, Четвъртък 16:21 1
България Всички новини
Ку-ку бенд с разбиващ концерт в Карнобат на 6 октомври, входът е безплатен Ку-ку бенд с разбиващ концерт в Карнобат на 6 октомври, входът е безплатен Планирайте отсега своя 6 октомври. Изберете дестинация Карнобат, шоуто е гарантирано! РИМ-Бургас възстановява своята образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“ РИМ-Бургас възстановява своята образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“ Лекциите ще се провеждат всеки вторник от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69 Сериозни мерки за сигурност на Глори Сериозни мерки за сигурност на Глори В съоръжението в нощта на 7 октомври няма да бъдат допускани групи с фланелки и други артикули на футболни отбори Борисов няма да сдаде София без бой Борисов няма да сдаде София без бой Кандидатурата на Хекимян е насочена към избирателите, които няма да бъдат представени на балотажа Парламентът реши да не заседава и в седмицата на балотажите, Т. Йорданов изпъкна с "боклуци" Парламентът реши да не заседава и в седмицата на балотажите, Т. Йорданов изпъкна с "боклуци" Народното събрание си прекрои предизборната "ваканция" Бургаска сервитьорка е загиналата при брутална катастрофа на АМ "Тракия" Бургаска сервитьорка е загиналата при брутална катастрофа на АМ "Тракия" Пометена е от дрогиран шофьор на тежкотоварен камион  Кандидатът за кмет на Царево Марин Киров: Приоритет ще бъдат всички хора, туризмът и поминъкът ни извън сезона Кандидатът за кмет на Царево Марин Киров: Приоритет ще бъдат всички хора, туризмът и поминъкът ни извън сезона През последните години общината е преобразена, очакванията към мен са големи, аз ще работя за надграждане на постигнатото дотук Той е бивш импресарио на Кичка Бодурова, закопа я с тези думи Той е бивш импресарио на Кичка Бодурова, закопа я с тези думи Всичко при нея е проява на творческо безсилие  Единственият червен килим за тази знаменитост е на летището Единственият червен килим за тази знаменитост е на летището Актрисата не отива на лъскави събития, появява се само на улицата и то в много редки случаи  „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ с дар за 60-годишнината на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ с дар за 60-годишнината на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Доброто сътрудничество между рафинерията и университета са пример за синергия между науката и практиката
Путин се срещна с Кадиров в Кремъл Путин се срещна с Кадиров в Кремъл Путин предаде най-добрите си пожелания на войниците от Северния военен окръг от републиката, които героично се бият на фронтовата линия Този боксьор е на 92 години, но вижте какви юмруци раздаде на двама хулигани (ВИДЕО) Този боксьор е на 92 години, но вижте какви юмруци раздаде на двама хулигани (ВИДЕО) Във видеото се вижда как младежите се заяждат с дядото, неподозирайки за спортното му минало Хаос в Ирландия заради "Агнес", пътища са блокирани Хаос в Ирландия заради "Агнес", пътища са блокирани Бурята е първата от есенния сезон и връхлита Великобритания веднага след ураганите "Лий" и "Найджъл" Американци тръбят за пробив в руската отбранителна линия край Вербавое, ранените в агония Американци тръбят за пробив в руската отбранителна линия край Вербавое, ранените в агония Военен анализатор твърди, че тактиката на украинската армия е самоубийствена Обраха къщата на Серхио Рамос, децата му били вътре! Обраха къщата на Серхио Рамос, децата му били вътре! Крадците действали без насилие, не наранили никого и взели луксозни часовници, бижута, маркови дрехи и пари в брой, без да уточняват сумата на нито един от тях Продадоха шапката на Майкъл Джексън от танца с "лунната походка" за 77 640 евро Продадоха шапката на Майкъл Джексън от танца с "лунната походка" за 77 640 евро Подплатената с коприна вълнена федора, оценена на стойност между 60 000 и 100 000 евро, беше гвоздеят в програмата на търга Кола блъсна и уби българин в Одрин Кола блъсна и уби българин в Одрин Пешеходецът е искал да пресече, когато е бил връхлетян от лекия автомобил Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Защо Джон Бон Джоуви няма да пее на сватбата на сина си? Според световните медии певецът ще бъде на събитието, в което Мили Боби Браун и Джейк ще овековечат любовта си, но извън ролята на изпълнител Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Шакира укривала данъци за 6,7 милиона евро, пак ще я съдят Срещу певицата е повдигнато ново обвинение от испанската прокуратура Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами Признаха за виновни Доналд Тръмп и синовете му за бизнес измами  Обвинението твърди, че президентът и компанията му са подавали грешни финансови отчети
Кирил Петков Кирил Петков Докато ДПС подкрепят приоритетите ни, не може да се сърдим на техния пиар Виц на деня Виц на деня Мъж се прибира сутринта в неделя:
- Ссскъпаа, не можешшш нииикога да познаеш къде бях досссега.
- Мога, скъпи, мога, но да чуя първо твоята версия.
Виц на деня Виц на деня Ожених се. Жена ми всяка сутрин ми носи кафе в леглото! И как успява ми е чудно...всяка сутрин да ме намира в този голям град?!?! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-сигурният начин да заставите жена си да ви слуша внимателно е да говорите на сън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече