×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Без много шум: Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Божков


Без много шум: Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Божков
Вчера, когато Божков се завърна в София и се предаде на властите, държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са
Тема в развитие
виж още
скрий
26 Август 2023, Събота, 10:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са, срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства.

Прокуратурата е прекратила едно от делата, водени срещу бизнесмена Васил Божков. Става дума за разследването за опит за държавен преврат - престъпление срещу републиката. Това каза за "Сега" Георги Гатев, един от адвокатите на завърналия се вчера след 3 години в Дубай Божков. Постановлението е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца.

Досега прокуратурата не е съобщавала за решението си да прекрати делото, стартирало шумно през юли 2021 г. Вчера, когато Божков се завърна в София и се предаде на властите, държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по три дела, без да уточнява за какво са. Срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства - т.нар. хазартно дело, за неплащането на такси, делото за подбудителство на 4 убийства, трето дело, свързано с антиките му и това за престъплението срещу републиката.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс е образувано през 2020 г. от спецпрокуратурата, а Божков е обвинен по него на 19 юли 2021 г. Тогава прокуратурата съобщи, че "събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата - В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. За реализиране на престъпния си план, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад "Атанас Буров", София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите".

Точно по това разследване са направени записи на Божков, които прокуратурата разпространи броени дни след избухналото обществено недоволство през лятото на 2020 г. срещу бившето правителство на Бойко Борисов и главния прокурор тогава Иван Гешев. На практика така прокуратурата опита да дискредитира протеста. Според разследващите бизнесменът е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с бившия депутат от БСП Александър Паунов. "Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!", написа Иван Гешев в Туитър тогава.

Според четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за извършено престъпление - опит за преврат, организирана престъпна група, или друго. Те подробно разясняват що е то опит за държавен преврат, бунт, въстание. И след това сочат, че нито едно от тях не е доказано по безспорен и категоричен начин. "Действително от доказателства по делото се установяват съществували към изследвания период големи групи от хора, които са били обединени от политически цели, а именно оставка на правителството и провеждане на нови избори съгласно действащия конституционен ред", пишат прокурорите и допълват, че въпросните групи не са целели насилствена смяна на властта.

За престъпната група прокурори, казано накратко, пишат, че това, че дадени лица се познават и контактуват, не ги прави престъпна група. По делото няма и свидетелски показания за такава група.

След като Божков вчера кацна в България и беше задържан, са му предявени обвинения по 2 от останалите му дела. Предявяването на обвиненията по третото дело ще се случи тепърва, защото процедурата по първите две е приключила малко преди 22 ч. в петък. Той може да остане в ареста без съдебна санкция не повече от 72 часа.

Днес прокуратурата ще внесе в Софийския градски съд искането си за постоянното задържане на Божков. Така че края на деня съдът ще се произнесе по него. Последната дума ще има Софийският апелативен съд.


В категории: Темида


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
8
Коментара по темата
8.
ХХ
26.08.2023 20:28:26
1
2
Лапам на прокурори до Старата поща.
7.
ujs
26.08.2023 16:35:29
0
0
ei tfa debelo chenge go ima na sumati zapisi kak bie mirno protestirashtite v policeiskiq bus v sofiq
6.
XX
26.08.2023 11:50:41
4
11
Браво! Истинско европейско решение - сключваш сделка и си плащаш. Ще си неосъден и чист.
5.
Латиноамерикански танци
26.08.2023 11:13:00
6
4
Не направи нищо срещу Кирчовците, не потърси сметка за метежа на 2 Септември, не разгони руските мекерета при Радю Продажника...едно хубаво нещо направи Гешев, че подкара Пеликаните на прехода и там греда. 1 напред, 2 назад
4.
95 leva pensia
26.08.2023 11:06:16
3
1
Na radoi ralin mu sa smqha 6rot sa tyrci govore6ti bg peae6tij sa na komunisti ot bkp
3.
Възмутен
26.08.2023 11:04:43
0
16
Прост народ . Тези който го крадът и съсипват си правят каквото искат ,а народа спи .Прав е бил Радой Ралин !
2.
Бургас
26.08.2023 10:54:01
21
4
ИСКАМЕ СИНЯ ЗОНА В ЦЯЛОТО ЖК ВЪЗРАЖДАНЕ - НЯМА КЪДЕ ДА СЕ СПРЕ ОТ СЛУЖЕБНИ И ДРУГИ АВТОМОБИЛИ. НАПРАВЕТЕ СИНЯ ЗОНА СПЕШНО. ВЗЕМЕТЕ ПОД ВНИМАНИЕ ЖИВУЩИТЕ ОТ УЛИЦА Г. С. РАКОВСКИ ДО УЛИЦА САН СТЕФАНО!!! ТОЗИ РАЙОН НЯМА СИНЯ ЗОНА И Е ТЕЖКО ПОЛОЖЕНИЕТО!!!
1.
Ozne
26.08.2023 10:41:18
1
10
Da go mobilizirat da gasi pojarite
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре
Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори