×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Исторически избори в Еквадор, вижте петимата кандидати


Исторически избори в Еквадор, вижте петимата кандидати
Екоактивист, дама, бореща се за правата на жените, боец от войната в Украйна и журналист в битка за поста
18 Август 2023, Петък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Изборите ще се проведат едва десет дни след като един от кандидатите за поста - борецът срещу корупцията и бивш депутат Фернандо Вилявисенсио, бе застрелян, докато си тръгваше от предизборна проява в Кито

Еквадорците ще се отправят към урните тази неделя, за да изберат предсрочно приемник на досегашния президент Гилермо Ласо, който прекрати мандата си, разпускайки Националното събрание, за да избегне импийчмънт. Изборите ще се проведат едва десет дни след като един от кандидатите за поста - борецът срещу корупцията и бивш депутат Фернандо Вилявисенсио, бе застрелян, докато си тръгваше от предизборна проява в Кито. Това престъпление подчерта влошаващото се положение със сигурността в страната и накара другите претенденти за президентския пост да обещаят, че ще се борят с престъпността.

Новият президент ще е на власт само до май 2025 година. Гласоподавателите ще гласуват в неделя и за нов законодателен орган и ще се произнесат относно разрешаването на разработването на петролни находища в Амазония и добива на полезни изкопаеми в гора близо до Кито.

Ето и кои са основните претенденти за президентския пост:

Луиса Гонсалес

45-годишната адвокатка Гонсалес обещава да върне социалните програми на стойност милиони долари, въведени от нейния ментор, бившия президент Рафаел Кореа. Гонсалес, която се определя като самотна майка, защитничка на правата на животните и спортистка, многократно се позова на популярните политики на Кореа в областта на здравеопазването, образованието и сигурността и обеща да "възстанови родината".

Бивша депутатка, тя заяви за Ройтерс, че ако бъде избрана, ще използва 2,5 милиарда долара от международните резерви на страната, за да подсили отслабената икономика и да инвестира в обществена инфраструктура. Гонсалес води в социологическите допитвания, с около 30%, въпреки че след убийството на Вилявисенсио не са публикувани нови изследвания. Гонсалес отрича спекулациите, че би помилвала Рафаел Кореа, който бе обвинен в корупция и осъден на осем години лишаване от свобода. Бившият президент в момента живее в Белгия.

Яку Перес 

Екоактивистът Перес, който остана трети на изборите през 2021 г., каза, че ще се бори с изменението на климата и ще превърне не петрола, а земеделието в икономическия двигател на Еквадор, което му спечели подкрепа в селските райони. Адвокат, сменил името си от Карлос на Яку, означаващо "вода" на езика на индианския народ кечуа, той подкрепя забраната на разработването на петролни находища в резервата "Ясуни" в Амазония, както и минното дело в гората Чоко Андино близо до Кито.

54-годишен вдовец, Перес обеща да се бори с престъпността с помощта на по-добри социални програми и политики за сигурност, основаващи се на данни.

Ото Соненолснер

Соненолснер, 40-годишен бизнесмен и икономист, се изяви като млад политик, който цели да "върне мира, парите и развитието" в Еквадор. Според анализатори обаче постът на Соненолснер като вицепрезидент при бившия лидер Ленин Морено, който сега е обвинен в подкуп, може да навреди на шансовете му да се обрисува като човек, който ще донесе ново начало за страната.

Морено отрича обвиненията.

Соненхолцнер обеща твърда ръка в областта на сигурността и създаване на работни места чрез частни инвестиции и устойчив растеж на доларовата икономика.

Ян Топик

40-годишният Топик, бизнесмен в областта на частната охранителна дейност и телекомуникациите, заяви, че ако бъде избран, сигурността ще бъде неговият първи и най-важен приоритет. Той каза, че е служил във френския чуждестранен легион, като последно е бил в Украйна, и че технологиите и изкуственият интелект биха могли да бъдат използвани, за да се борят с престъпността.

Топик, който няма опит като политик, заяви, че се възхищава на президента на Салвадор Наиб Букеле, който предприе твърд подход срещу бандите в централноамериканската страна, но се опита да се дистанцира от обвиненията в нарушаване на правата на човека от страна на правителството на Букеле.

Кристиан Сурита

Сурита, излъчен от движението "Изграждане" на мястото на Вилявисенсио, също е разследващ журналист и обеща да почете наследството на Вилависенсио, като продължи да разкрива корупцията. Ако бъде избран, той обещава в интервю за Ройтерс да оборудва по-добре полицията и да въведе разузнавателни протоколи в борбата с престъпността, като същевременно използва международни заеми за по-добро финансиране на социалните програми.

"До миналата събота бях журналист", каза той. "Правим това за Фернандо; правим го, за да не бъде заглушен гласът му", допълни той.

Подобно на своя предшественик 53-годишният Сурита също влезе в конфликт с Рафаел Кореа, който съди журналиста заради книга за бизнес делата на брата на бившия президент.

Във вече отпечатаните бюлетини за президентския вот в Еквадор фигурират името и снимката на Вилависенсио, но избирателният орган заяви, те ще се броят като гласове, подадени за Сурита.




Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 2
6
Коментара по темата
6.
South
19.08.2023 16:35:45
0
0
Точно партията на адвокатката докараха Еквадор до това положение....
5.
Екуадор
19.08.2023 06:04:07
1
2
Екоактивистът изглежда е от коренното население на Еквадор и като такъв има най-голямо право да се кандидатира, но адвокатката май ще свърши повече работа от него. Остсналите според мен не стават
4.
South
18.08.2023 23:34:36
1
1
Защо, интересно е и там е същият цирк като в България. Единственото по лошо е че организираната престъпност е много, постоянно грабежи убийства и отвличания. Дано да се оправят нещата, препоръчвам на всеки,ако имате възможност да посетите Еквадор уникална държава с некадърни управители като нашите.
3.
Кочо
18.08.2023 22:40:59
1
3
Еквадор? Вие сериозно ли? Нещо за размножителния процес при пингвините които населяват северната част на пустинята Сахара неможахте ли да напишете ами с Еквадор точно намерихте да ни занимавате ??? То голям брой от читателите ви едва знаят коя е столицата на България та камоли Еквадор да знаят къде се намира на картата а да не говорим колко пък са заинтересовани от местните им избори и най вече от кандидатите кои щели да бъдат... Що не драсните някой статийка за някой чалга клуб в околието, или как някой "джигит" се е "нацентрил"(вие обичате тези изрази) с луксозното си возило BMW 112 89та година в някой уличен стълб в мед рудник, да видите как ще цъфнат 50-60 коментара за хич време от високо интелигентната ви аудитория...?? Еквадор и техните кандидати... Хех :))
2.
Бай....
18.08.2023 21:30:00
0
3
А бе, тоя Лазаров дето се пише за бургазлия изглежда, че е от хасекията !
1.
Бай....
18.08.2023 21:15:36
0
3
Преместих го два-три пъти!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица
Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори