×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пазят ли се още в подземията на Кремъл тайните архиви на Иван Грозни


Пазят ли се още в подземията на Кремъл тайните архиви на Иван Грозни
Мнозина вярват, че там се пази библиотека на прочутия руски цар
16 Юли 2023, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

В търсене на Либерия

Мистериозната библиотека на цар Иван Грозни от векове преследва историци, археолози и просто ентусиасти. Според най-скромните оценки стойността на книгите, включени в тази уникална колекция, надвишава стойността на цялата колекция в Мраморния дворец. Но това е от материална гледна точка, а ако се съди от историческа - Либерия (така самият цар нарича библиотеката си) няма цена. Но съществува ли наистина? Защо при сегашното ниво на технологии най-опитните търсачки не могат да открият голямата колекция от книги в центъра на Москва?

Легендата разказва, че колекцията от книги, известна като библиотеката на Иван Грозни, е събирана от византийските императори в продължение на векове. В Русия колекция от фолианти и ръкописи се оказва зестра на византийската принцеса София Палеологина, която се омъжва за великия княз на Московия Иван III и е баба на Иван Грозни, пише trud.bg.

Съвременници споменават, че библиотеката пристига в Москва през 1472 г. в 70 сандъка и веднага е скрита в подземията на Кремъл. София Палеологина е принудена да вземе тази предпазна мярка поради факта, че дървена Москва постоянно гори и огънят може да унищожи безценното й съкровище. Оказва се, че тази мярка изобщо не е излишна - през 1473 г., само година след пристигането на София в Русия, огромен опустошителен пожар поглъща Москва. По това време дори Кремъл гори, но ценната Либерия, намираща се дълбоко под земята, не е засегната.

Безсмъртни произведения

Сведенията за това какви книги и свитъци са част от библиотеката на византийските императори са много оскъдни. В различни източници от 15-16 век се споменава, че повечето книги са на старогръцки, иврит и латински. Някои съвременници твърдят, че част от съкровището някога е  спасено от опожарената Александрийска библиотека.

От безсмъртните произведения, известни на всички, трябва да се отбележи "Историята" на Тит Ливий, "Енеида" на Вергилий, "Комедиите" на Аристофан, произведенията на Цицерон. Но има и произведения на по-малко известни днес автори като Вафиас, Хелиотроп, Замолей. Някои са абсолютно сигурни, че цар Иван IV, след като получава съкровището, го  допълва с книги от колекцията на казанския хан. Дори се твърди, че има и книги от библиотеката на Ярослав Мъдри. Всичко това не са нищо повече от спекулации, но е глупаво да се отрича, че Либерия има невероятна материална, културна и историческа стойност.

Пазителите на книгите

Интересното е, че по-голямата част от информацията за библиотеката на Иван Грозни идва при нас благодарение на чужденци. Максим Грък, монах от Атонския манастир, е първият, който получава достъп до книгите, изучава ги и ги описва. Той е инструктиран от великия княз Василий III, баща на Иван Грозни, да систематизира творбите и да ги преведе на руски език. Старейшината прекарва 9 години близо до безценната колекция и работата му се споменава в известната „Приказка за Максим Гърка“.

Вторият учен, който получава неограничен достъп до книгите, е съвременник на Иван IV, протестантският пастор Йохан Ветерман от Дорпат, който е заловен по време на война. Царят го довежда в Москва през 1570 г. да изучи задълбочено библиотеката Либерия, но строго му нарежда да мълчи.

Скоро Ветерман успява да избяга от Московия и, разбира се, веднага разказва на всички за съкровището на московския цар. В „Ливонските хроники“ се казва, че библиотеката се помещава в две просторни сводести мазета, входовете на които, при необходимост, се зазиждат и стават невидими. Твърди се, че Ветерман съставя списък от книги по памет, състоящ се от 800 елемента, който скоро е изгубен. Този списък се появява едва през 1834 г. в архивите на естонския град Пярну. Но не е възможно да се провери дали документът е истински, така че не е взет на сериозно.

Неуспешни търсения

Главната кула на Кремъл крие много тайни.

В историята на Либерия има много противоречия, пропуски и несъответствия. Но съдейки по многобройните сведения, оставени от достоверни автори, може да се каже, че тя е съществувала и може би все още се намира в едно от древните подземия на Кремъл.

Библиотеката е видяна за последен път през 16 век и е непрекъснато издирвана. През 1601 г. тайна мисия на ватиканските йезуити пристига в Москва със задачата да намери книгите, но си тръгват без нищо. През 1724 г. се провеждат официални обиски, първите в историята. Те са организирани от руските власти, но отново без резултат. През 19 век мнозина са скептични към библиотеката, смятайки я за част от градския фолклор. Въпреки това попечителят на музея княз Н. С. Щербатов организира мащабни търсения, които отново са неуспешни.

В началото на 20-ти век почти спират да търсят в Кремъл, но започват активно да изследват Александър, Коломенское и Вологда, където Иван Грозни живее дълго време през последните години от живота си. При СССР с Либерия за първи път се заемат през 1933 г. и започват да търсят отново в Москва. Този път вниманието на учените е привлечено от Арсеналската кула на Кремъл, в основата на която има много неизследвани кухини.

Не откриват библиотека под кулата, но намират таен проход, облицован с бели тухли, от които е построен първият Московски Кремъл. Последните сериозни търсения са извършени след разпадането на СССР през 1995-1999 г. Тъй като не е открита никаква следа от ценното книжно съкровище, издирването е прекратено.

Днес библиотеката на Иван Грозни вълнува умовете на ентусиастите, които не спират да се опитват да я открият в московските подземия. Групи аматьори ежедневно се спускат в канализацията на столицата, свързана с древни проходи, с надеждата да намерят книги, слава и богатство.


В категории: Животът


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
8
Коментара по темата
8.
До 7
17.07.2023 14:19:33
0
0
Аз не твърдя, че има нещо общо.
7.
До 5
17.07.2023 13:44:07
1
0
Библиотеката на Иван Грозни няма общо със Симеоновия сборник, който сте споменали, в основата й стоят спасените при падането на Константинопол и донесени като зестра византийски книги от София Палеолог, единствената наследница от последния императорски род на Византия, при брака й с Иван Трети, владетел на Московското княжество. Заедно с книгите зестрата й включва и герба на Палеолозите - двуглавия орел, който по-късно е герб на Руската империя, а сега и на РФ. Иван Грозни е внук на София Палеолог.
6.
Ало, списващия колектив,
17.07.2023 13:36:08
0
3
Само за протокола: ЛибЕрия е име на държава, а библиотеката на Иван Грозни се нарича ЛиберЕя. Ако сте в състояние да направите разлика, де.
5.
Обърнете внимание
17.07.2023 08:16:49
1
6
Първият руски цар се появява чак през 15 век. Книжовността идва от България. Църквите в Кремъл са строени от италиански архитекти. Въобще копиране отвсякъде. В най-стария им уж руски ръкопис се оказва, че името на княз Симеон е изтрито и отгоре е написано княз Светослав.
4.
Леля чичо
17.07.2023 07:31:10
6
5
Иван IV Васильевич е велик правител на Русия, обединява руските княжества и не дава на предателите да си прокарват влиянието, затова е намразен от англосаксите и са измислени всички тези истории и прозвището грозни, по исторически данни той наистина е убивал предатели и колаборационисти като за целия му живот бройката е около 3500 за това е наречен грозни(страшен), докато във франция във въртоломеевата нощ са убити около 30 000 за ЕДНА нощ, но както винаги запада мълчи за тяхните греди в окото а вижда треската в чуждото око
3.
Надя Драганчева,Тутракан
16.07.2023 22:48:52
0
4
Съдия Георги Георгиев от Тутракански районен съд,е неадекватен,корумпиран и предубеден към мен и заради него,аз загубих мои предишни дела!!!! Съдия Георги Георгиев няма аналитични мисли и изпълнява чужди поръчки против мен.Позор!!!! Аз ще напиша за това до ООН и ще се явя в "Господари на ефира" и ще кажа всичко!!!! Позор!!! Възмездие!!!! Трагедия голяма,държава няма! Трагедия голяма,правосъдие в Тутракан и Силистра няма!!! Трябва спешно да се уволнят всички магистрати тунеядци от Силистра и Тутракан,заедно с мързеливите им секретарки.Аз,въпреки че съм на 72 години,до последноят ми дъх ще се боря и никога няма да умра на колене,а с високо вдигната глава!!!!! Ще видят всички,коя съм аз Надя Драганчева от Тутракан!!!!!!!!!
2.
Пазят
16.07.2023 22:14:45
4
9
Домашното порно на Путин със Ердоган и чаламбаджиите им.
1.
Родоотстъпници
16.07.2023 21:49:52
2
18
Какъв Казански хан????
Грозни е унищожителят на България - Волжка България.
Истинското име на катедралния храм символ на Русия известен като Василий Блажени всъщност е покров Богородичен. Това идва от икона, която Иван Грозни краде от Казан и пренася в Москва. Какъв Казански хан, който държи в храма си икона на Света Богородица ви гони?
Самият Иван Грозни до смъртта си се е тигуловал като "Цар на България' След него всички руски князе, царе и императори до 1917 г. са носили и титлата цар на България. Сега се мъчат да лъжат че Казанци са били татари, ама тия татари с икона на Божията майка, а царя им Иван Грозни толкова глупав, че победил татари пък се писал завоевател на България :):):).
Лъжепатриотите отдавна са отписали Волжка България, така както ще отпишат и сегашната стига да им падне възможност и да имат файда.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори