×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко са жертвите на войната в Украйна


Колко са жертвите на войната в Украйна
От руска страна загубите са над 50 хил.души, твърдят независими изследвания
10 Юли 2023, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Нито Москва, нито Киев дават своевременна информация за своите военни загуби, като целта на всяка от страните е да "надпише" жертвите на другата

Близо 50 000 руснаци са загинали по време на войната в Украйна, сочи първият независим статистически анализ на руските жертви. Две независими руски медии - "Медиазона" и "Медуза", в сътрудничество с научен експерт по статистиката от университета в германския град Тюбинген, са използвали данни от руското правителство, за да хвърлят светлина върху една от най-ревностно пазените тайни на Москва - истинската човешка цена на нашествието в Украйна.

За тази цел те залагат на статистическата стратегия, станала популярна по време на пандемията от КОВИД-19 - т. нар. свръхсмъртност. На базата на удостоверенията за наследници и официалните данни за смъртността се направи извод колко над обичайното са смъртните случаи сред мъжете, които не са навършили 50 години, между февруари 2022 (когато започна войната в Украйна - бел. ред.) и май 2023 г.

Нито Москва, нито Киев дават своевременна информация за своите военни загуби, като целта на всяка от страните е да "надпише" жертвите на другата. Досега Русия е признала официално смъртта на малко повече от 6000 бойци. Информациите за военните загуби в руските медии са били цензурирани, твърдят активисти и независими журналисти. Документирането на смъртните случаи се превърна в акт на неподчинение, а тези, които го правеха, ставаха жертви на тормоз или пък бяха подвеждани под наказателна отговорност.

Независимо от тези рискове "Медиазона" – руската секция на Би Би Си, която работи с мрежа от доброволни сътрудници - използва постове в социалните мрежи и снимки от гробища из цяла Русия, за да изготви база данни от потвърдени смъртни случаи. Към 7 юли от медията са потвърдили смъртта на 27 423 руски войници.

"Това са единствено войници, чиито имена знаем, и във всеки един от тези случаи смъртта е удостоверена от няколко източника", казва Дмитрий Трешчанин, редактор в "Медиазона", който помогна да се осъществи журналистическото разследване. "Данните, до които достигнахме заедно с "Медуза", ни позволяват да видим "скритата смърт" – смъртните случаи, които руското правителство толкова вманиачено и в същото време неуспешно се опитва да скрие", заявява той.

За да представят колкото се може по-изчерпателна статистика, журналистите от "Медиазона" и "Медуза" са се добрали до удостоверения за наследници, подадени до руските власти. Документи от Федералния регистър на завещанията съдържат информация за над 11 милиона, починали между 2014 и май 2023 г.

Според анализа от съвместното журналистическо разследване през 2022 г. са образувани с 25 000 повече дела от очакваното за наследници на мъже между 15 и 49 г. Към месец май 2023 г., броят им е скочил до 47 000.

Този скок, грубо казано, съответства на данните в доклада на Белия дом за месец май, според който над 20 000 руснаци са убити в Украйна от декември насам, макар и тази бройка да е по-малка от данните на проучванията на американското и британското разузнаване за общия брой на руските жертви във войната.

През февруари министерството на отбраната на Великобритания обяви, че убитите във войната в Украйна руснаци най-вероятно са между 40 000 и 60 000. Изтекъл доклад от американската разузнавателна агенция към министерството на отбраната сочи между 35 000 и 43 000 руснаци, намерили смъртта си в бойните действия през първата година от войната.

"Тези числа може да са точни, може и да не са - пише по електронната поща редакторът от "Медиазона" Трешчанин. - Дори и медиите да имат информатори от руското министерство на отбраната, данните на самото правителство може да не са пълни. Изключително е трудно да събереш всички жертви от армията, Росгвардия и батальонът "Ахмат"  (съответно наследникът на Вътрешни войски и чеченските специални сили – бел. ред.), както и от множества частни военни компания, от които "Вагнер" е най-голямата, но не и единствената. При жертвите сред затворниците - каквито "Вагнер" първа започна да набира за бойните действия, а сега го прави руското министерство на отбраната – също е голяма мъгла, която предполага всякакви манипулации. При всички положения статистиката може да даде по-добри резултати."

Отделно от Трешчанин, научният експерт от германския университет в Тюбинген Дмитрий Кобак, който публикува изследване за свръхсмъртността от КОВИД-19 в Русия, достига до данни за 2022 г., разбити по възраст и пол, от Росстат – официалната статистическа агенция на Русия.

Той е открил, че починалите през 2022 г. мъже на възраст под 50 г. са с 24 000 повече от очакваното – бройка, която съответства на анализа на базата на наследниците.

Заради пандемията от КОВИД-19 е трудно да се изчисли колко мъже в Русия биха починали от февруари 2022 г. досега, ако нямаше война. И двата статистически анализа взимат предвид трайните ефекти на КОВИД-19 върху смъртността, като съотнасят мъжката смъртност към женската.

Сергей Шчербов, учен от Международния институт за приложен системен анализ в Австрия, предупреди, че "разликите в смъртността на мъжете и жените може да варират значително на произволен принцип".

"Не казвам, че не може да има свръхсмъртност при мъжете, но по-скоро – ако говорим статистически – тази разлика в смъртността може да е чиста случайност“, казва той. Руснаци, които са в неизвестност, но не са официално признати за мъртви, както и украинци, сражаващи се в бойни подразделения на страната на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики, не попадат в направените изчисления.

Дмитрий Кобак на свой ред признава, че остават някои съмнения за неточност на данните, най-вече заради смъртните случаи на възрастни мъже.  Още повече, едва ли може да се разбере колко от обявените за изчезнали руски войници всъщност са мъртви. Но той е на мнение, че нито един от изброените фактори не може да има голямо влияние върху резултатите от изследването. 

"Неточността опира до хиляди. Като цяло крайните данни са правдоподобни", казва той.

"Медуза" е независима руска медия, която работи в изгнание от осем години, с централа в Рига, Латвия. През април 2022 г. руските власти квалифицираха "Медуза" като "чужда агентура", като по този начин направиха непосилно набирането на рекламодатели. През януари тази година Кремъл забрани „Медуза“ като "нежелателна организация" извън закона.

Москва също така заклейми и журналистите от независимата "Медиазона" като "чужди шпиони" и блокира уебсайта й след руското нашествие в Украйна.

Източник: БТА

 


В категории: Войната в Украйна


Аня Пенчева: Вече нямам снаха!
Аня Пенчева: Вече нямам снаха! 29/04/2024, Понеделник 17:17 0
Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 2
17
Коментара по темата
17.
КЪДЕ МИ СА ПРАВАТА
11.07.2023 16:28:20
0
1
Да вярвам или не , та вие ми ограничавате правата !
1 Защо спирате руската телевизия ?
2 Да вярвам на вас , каквото ми кажете ?
3 Аз мога да преценя , но оставете това на мен .
4 Аз не съм послушко който каквото каже и да вярвам на това !
5 Та къде ми са правата или всичко е само на думи ?
16.
До 15
11.07.2023 15:39:57
1
4
Ми целия свят да остави Русия и Украйна да се оправят,и да спре да се занимава с чужди проблеми.Така както никой не се меси на САЩ когато раздава демокрация!
15.
До 11
11.07.2023 12:03:15
11
6
Другарю Дебил дали си лекар или си за лекар,няма голямо значение.Както и няма вече толкова голямо значение точният брой на жертвите от войната. Единствено има значение фашисткия-кремълски режим да си изтегли орките от окупираната украинска територия и да остави целия свят да си отдъхне.
Има значение и количеството дебилна общност в България, поддържаща режима на Путлер и пречеща на развитието на родината.
14.
до "лекар"
11.07.2023 11:29:02
8
6
Какъв лекар си ти бе нереализиран, беден, бездарен, смачкан от живота разпробит копейкаджия. Айде обратно в олющената панелка да постнеш чутовните си тъпотии и в още няколко сайта
13.
, Слава Кокаине,
11.07.2023 11:27:00
6
8
От посолството на Козяк калкулатора им нещо се е бъгнал май откакто преди седмица руски калибър утилизира над 800 наемници и натовски джендъри в Лвов.
12.
До 2
11.07.2023 11:13:20
3
9
Даже американците не посочват толкова загинали руснаци.Украинците казват,че са 250000.Израелците казват,че загиналите руснаци са 50~70 хил.Украинците над 250000.Ако четем тукашните мисирки това е първата война,в която загинали войници има само от едната страта,съответно от другата само убити цивилни…
11.
Лекар
11.07.2023 09:15:37
10
15
А колко лайняни осраинци са убити защо не пишете бе .Май са цяла осрайна мъже не останаха там всичко е вече мърша под земята. Скоро в осрайна само кучета ще има по улиците защото жените са по Европа разпорени от секс .Бий бий украинските боклуци долни. Унищожаване до крак .Вън украинските боклуци от България, Вън предателите Денков и Тагарев.
10.
Атанас
11.07.2023 08:25:53
3
15
От статията ми става ясно, че украинците всъщност са руснаци. Явно статистиката е обща и за двете страни от един етнос
9.
БАЙ ГЕОРГИ ЖЕРТВАТА
11.07.2023 07:43:01
4
11
Колко били жертвите....???
Ми колкото си искат....да ева .вашта мама....нещастници.....
8.
Дърт команъз от Хоминтерна
11.07.2023 00:57:54
12
7
300 милиарда убити украинци,120 милиона танкове и оръдия унищожени,Вагнер обсажда Чикаго
7.
HULK
10.07.2023 22:39:02
10
27
Жертвите от Украйна са точно трима.
Един си счупи кракът докато бягаше, но вече е добре. Вторият като отварял една консерва се порязал малкото пръстче, третият се напил и получил алкохолно утряване и е в болницата.
6.
Аз
10.07.2023 22:21:12
15
31
ТЕ УКРАИНСКИТЕ ФСШИСТИ СА
БЕЗСМЪРТНИ
ХАХАХАХАХА
5.
Въх,
10.07.2023 21:51:26
14
28
Вие не разбирате ли ,че никой не го интересува колко терористи от тая гнусна сволач е изтекла в канала. Пишете за туризъм, неща които стават в града, а не за престъпници.
4.
Сь
10.07.2023 21:34:59
16
29
ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА ПОВЪРНЯ
3.
Копейко рубльоффф
10.07.2023 21:27:34
48
29
Кой го еве колко орки са пукнали? Важното е,че ги няма. В крайна сметка най- добрият руснак е мъртвия.
2.
Рюрик
10.07.2023 21:13:15
24
49
От статията по всичко си личи,че украинците са безсмъртни.Така е,винаги съм знаел ,че всеки украинец е роднина с Батман и Дарт Вейдър .Апропо ,след около двa-три месеца според маниера на тази статия тук ,може да напишете нова,че загиналите руснаци са над 200 000.И задължително да цитирате някое демократично американско издание...Браво ,да живее Чичо Сам,най-стария каубой,прадядо на Джо Бонана,пардон,така де,Джо БайдЪн....хи хиии
1.
Хахаха
10.07.2023 21:09:55
11
21
На кой му пука
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори