×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гешев се превърна в ранния Борисов. Започва горещо политическо лято


Гешев се превърна в ранния Борисов. Започва горещо политическо лято
Има необходимия екзистенц-минимум - прилична подкрепа, потенциал, познава противниците и тайните им
19 Юни 2023, Понеделник, 22:13 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

На сцената се откри ниша, която досега не е заемана адекватно и изцяло, а българинът си е консерватор по душа

Освободеният миналата седмица от поста на главен прокурор Иван Гешев намекна, че ще се включи в политиката, обявявайки, че е подал оставка като прокурор.

Думите му бяха емоционални – той заяви, че „никоя прокуратура не може да се справи с корупцията, когато тя е държавна политика" и че "политическите проблеми се решават с политически средства”, като обеща да продължи "битката за истина и справедливост в нашето Отечество". За това загатна и обръщението му към хората – „братя и сестри българи”.

Той каза още, че вижда себе си като последния защитник на народа и жертва на силите на мрака, които са се обединили, за да не влязат делата им в съда. Безспорно патетично изказване, но който поне малко познава Гешев, знае, че той неминуемо вярва в изречените от него думи. Прави впечатление, че този път – нещо, което е крайно нетипично за него, речта му беше предварително подготвена и писана от някой друг, което говори за вероятно заформящ се нов политически проект.

Беше ли принуден Гешев на този ход?

Буквално допреди два дни той искаше да се върне като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Но малко след това правосъдният министър Атанас Славов заяви, че оценява като недопустимо негово връщане там. "Гешев беше освободен като главен прокурор за уронване на престижа на съдебната власт и няма как освободен на това основание да се върне като прокурор във върховната прокуратура", каза Славов в неделя, а един от членовете на ВСС - Калина Чапкънова също заяви, че прокурорската колегия може и да откаже преназначаването му във ВКП, имало вече такива прецеденти след отрицателни становища на етичната комисия.

Съответно днес (бел.авт. – понеделник), на рекордно кратко заседание - 15 минути, прокурорската колегия на ВСС удовлетвори молбата на бившия главен прокурор да се оттегли изобщо от магистратското поприще. На същото заседание бяха освободени досегашните зам.-главни прокурори - Десислава Пиронева и Красимира Филипова, спрягани като едни от най-доверените хора на Иван Гешев в прокуратурата. За това настоя новият временно изпълняващ длъжността на обвинител номер едно Борислав Сарафов, като мотивите му са, че искал да сформира екип от хора, на които има доверие и с които споделял общи принципи и ценности.

Начинът по който беше сменен Гешев, светкавичните действия, необяснимото единодушие между повечето партии, включително и от страна на доскорошните му най-сериозни поддръжници – ГЕРБ и ДПС, неминуемо направи впечатление на всички. Необяснимата на пръв поглед колаборация между ПП, ДБ, вече споменатите две партии, особено и с участието на Делян Пеевски, няма как да бъде оправдана нито с целта Гешев да бъде елиминиран, нито с т.нар. съдебна реформа. Да не говорим за влизането на Пеевски в конституционната комисия, което беше доста бързо преглътнато от доскорошните противници на депутата и партията му.

Гешев, и то не за пръв път през последите седмици, отново беше притиснат до стената, а както се видя и предишните пъти, това при него няма желания от страна на оказващите натиска ефект. Напротив, това го мобилизира допълнително, включително и да предприема неочаквани според много хора действия. И ето, поредното такова е факт, той почти сигурно ще се впусне в политиката, разбира се, с нов политически проект.

Има ли потенциал за нова партия на родната ни политическа сцена?

Въпросът не е с толкова сложен отговор. На политическата ни сцена непрекъснато се появяват еднодневки, които или за отрицателно кратко време биват изхвърлени от нея от избирателите (справка – ИБНИ), или дори задържайки се на нея, разочароват в крайна степен доскорошните си поддръжници (ПП). Факт е и че от сцената слязоха някои от формациите с по център-дясно профил – НФСБ и ВМРО, което допълнително увеличи апатията сред родния гласоподавател. Защото каквото и да си говорим, българинът си е консерватор по душа, даже нека го кажем по народному – той си е традиционалист и не може да бъде изкушен с шарени знаменца, призиви да яде буби, да пести водата и прочее зелени и неолиберални утопии или крайно вредни политики. Но споменатите две партии вече нямат нито този потенциал (ВМРО), нито желание (НФСБ) отново да се впуснат в надпреварата.

До този момент, макар и с някои колебания, ГЕРБ се вписваха в този профил. Дали естествено, дали съобразявайки се с повечето си избиратели, партията на Бойко Борисов успяваше да поддържа сравнително устойчива линия на поведение, без да се поддава на по-леви политики и безумия. Само че с оглед на последните събития, основно по желание и необходимост на лидера им, реалността вече е различна. И това много ясно го усещат и избирателите им – достатъчен е един кратък поглед по диагонал на позициите им през последните седмици, за да разбере човек, че голяма част от тях въобще не са доволни от случващото се – нито от сближаването им с ПП и ДБ, нито от мълчанието им по отношение на Истанбулската конвенция и натиска, на който страната ни е подложена, нито от случващото се в РСМ, нито от отношението на лидера им и всички останали в партията към Иван Гешев.

И в тази връзка, споменавайки Гешев, на сцената се открива ниша, която всъщност от край време не е била адекватно и изцяло заета. Нишата, която е запазена за по-традиционно и консервативно настроения политик, този, чиито действия ще бъдат съобразени с постоянните нагласи в българското общество.

Каква означава постоянни нагласи?

С всичките му кусури и проблеми, които произтичат от това, българинът си е традиционалист, както вече споменах. Макар и придобила крайно негативна конотация през последните години дума, българинът е и патриот. Голяма част от обществото ни крайно не приема случващото се и реакциите от страна на РСМ към страната ни, тормозът над наши сънародници там, обидите, фалшификациите, откровените лъжи. Т.нар. френско предложение ни беше представено от родните политици като голям успех за нас, а в действителност се видя какво ни донесе – задълбочаване на омразата страната ни. В момента на политическия небосклон (изключвам ИТН, но те вече нямат този потенциал) липсва партия, която да поиска поне да защити адекватно нашите интереси. Напротив, позата на управляващите ни е така популярната в борбата - партер.

Мнозина не одобряват и все по-увеличаващите се искания от страна на иначе малобройните ЛГБТИ и НПО-та, които защитават интересите им. За разлика от вижданията на суверена обаче, нашите политици все по-забележимо дават крачка назад по темата.

Прави впечатление и крайно формалната и пасивна позиция на повечето ни партии и политици, когато се касае за проблемите на родна почва – пресен пример са тежките наводнения в Берковица и района и неособено експедитивните и успешни действия на управниците ни. Наводнени къщи и дворове, отнесени мостове и пътни настилки – положението е бедствено, а още не сме и забравили наводненията в Каравелово и Богдан 2022 г. Но докато хората буквално се борят за оцеляването си, в София, удобно облегнали се на меките си кресла, редица елементи се занимават с един... пилон, чак правят подписки срещу него. Крайно неадекватно, но и крайно обидно за всеки редови гражданин и гласоподавател.

Та, да, в този ред на мисли, винаги ще се намери място за още един политически проект, въпросът по-скоро е колко адекватен и практически реализиран би бил той, защото нещото, от което най-малко имаме нужда е още един политик, който ни обещава промяна, докато дълбае дъното.

Не по-малко интересен е въпросът кой или кои са хората, които биха застанали зад Гешев с лицата и опита си. Сам по себе си той не е достатъчен, макар и безспорно последните седмици да увеличиха подкрепата за него сред хората – както поради отношението на почти всички партии и методите, чрез които го отстраниха, така и поради начина на говорене на самия Гешев – той никога, която беше и една от основните критики към него и като главен прокурор, не е говорил превзето и съобразявайки се с това какво трябва да каже. Точно обратното – обикновено говореше каквото мисли и по начин, по който бива разпознат като максимално близък до тях от повечето хора. Един ранен Борисов. Пиша ранен, защото отдавна вече Борисов не е толкова прям и близко до реалните проблеми на хората. Да, говоренето му продължава да е типично, но и съобразено с политическите и европейски реалности.

Ще поживеем, ще видим

Ако Иван Гешев има намерение да продължи да води своята битка, именно сега е моментът да стъпи на политическата сцена. Всъщност той винаги е бил в определена степен и политически говорещ – друго, което крайно дразнеше опонентите му. Буквално след няколко месеца, особено и като няма да е и в прокуратурата, Гешев ще бъде забравен. Историята ни помни не един и два подобни случая. Без значение одобряван или не, той има потенциал да генерира достатъчна подкрепа, а ако успее да дефинира правилно приоритетите на повече българи, ще има възможността да разсъни и отдавна изпадналия в летаргия роден избирател. Разбира се, за да се задържи на политическата сцена ще му трябва нещо повече от желание, свободна ниша и речовитост. Безспорно и политическата обстановка в страната ни е крайно зависима от външни фактори и интереси, което прави задачата му ще по-трудна. Винаги готовите да се прилепят към всеки нов проект политически номади, също са сериозен проблем. От друга страна, изкарването на сцената на изцяло нови, но крайно неопитни и неориентирани хора, е крайно рисково. За момента има необходимия екзистенц-минимум – прилична подкрепа, потенциал, познава отлично противниците си, нещо повече – знае някои от тайните им, а вероятно държи и някой скрит коз. Очертава се едно горещо политическо лято...


В категории: Политика


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
26
Коментара по темата
26.
Bbb
03.07.2023 22:31:42
0
1
Новият проект на Гешев ще е поредният кьорфишек,който има за цел да разводни общественото мнение особенно на тези 60 процента от населението,които отказват да гласуват на последните няколко избори.Тези 60 процента от негласували са истинската сила на суверена,както и последната надежда за тази държава да я вкарат в истинската и правилна политика за самото и бъдеще, съществуване и оцеляване.Големият бъдещ нов проект на Гешев, който ще се лансира ударно от всички продажни медии и купени политолози има една единствена цел да отърве самият него,както и неговите съратници от всички политически партии в парламента за противозаконните им афери срещу държавата от реалното правосъдие,възмездие и линч точно от тези които не гласуват по изборите,както и да направят усилие да елиминират новите бъдещи елементи на политическата сцена и запазване на досегашното статукво в политиката възможно най дълго.
25.
До 19 и 21
20.06.2023 21:00:22
1
1
Да съм казал че бягат на другаде галоши само русия ви е в главата смешници не виждате ли че имперялистите ни ограбиха тотално каква русия балнувате като освен една партия където няма гласове за никъде нямаме вече нищо обща с там ....ще става комунизъм на новото време но по лош 3 парти която и да изберем същото блато заробване в всяка свера с неизгодни за нас сделки както с дънди с златото но в всяка свера, ще има пак поредни вдигания на минималната заплата ,защо минималната знаете ли галоши не 100% щото никой почти не я взема а осигорителния пряг се вдига тоест осигаровките се вдигат и държавата по този начин печели много милиони от всяка една заплата защото тя кореспондира и с най високата щато и там осигоривките стават по големи ...така ще ни цакат че лоша ще ви стане ма нали сме прости русия срещу сащ а ни не живем в нито едната но карай дори и 99% не са и стапвали в нито едната ....България къде задници умрели ние сме единствените гниди който не си гледат интереса в света македонците станаха задружни в омразата си към нас ни се разединихме зарди ипирялисти секи фтори коментар независимо от темата е русия сащ..... Стегнете са малко изглеждате елементарни с тва мислене
24.
Габи
20.06.2023 16:06:36
0
4
Ако Гешев бъде този, който ще измете безпринципните ПП и ГЕРБ, то му пожелавам успех. Дано народа прогледне и накаже нагаждачите, станали от най-големите врагове в съюзници защитаващи престъпленията си
23.
До9
20.06.2023 15:59:06
1
4
Защо не падат делата на тези без пари и власт?Защо никой не плаща за протести против съдиите?Може би търсетето на корумпирани трябва да започне от съдиите.
22.
До3 и 2
20.06.2023 15:53:02
0
5
За съжаление ще има много глупаци и мазохисти, които ще прдължават да гласуват за продажниците от ГЕРБ и лъжците с голямо самочуствие без никакво покритие от ПП. Ако има дори и малко останали достойни трябва да накажат и двете далавераджйски партии и да изберат врага им Гешев.
21.
До 17
20.06.2023 12:29:42
0
8
Българите бягат,но на запад ,сещаш се.
Никой не ки и помисля са ходи на изток
Е,освен в Дубай и ако се казва Пепи Еврото
20.
Fff
20.06.2023 10:17:59
0
5
Нали боко каза че ще вкарват машини от сащ за гласуване -може от там да вземе гласове, малко от дпс електората също и малко от някой слой на бай ганио който е адски тъп. Може и да влезе и той в парламента, тази мижитурка умряла. Но със сигурност машината за реклама е задействана чрез корумпираните медии, да не мислите че ако нормален човек тръгне да прави партия някой ще пише за него такива дълги статии.
19.
До 18
20.06.2023 10:12:31
1
7
Ааа и 3 руски има копейката Итн и бсп
Или руските викаш като вземат властта Никой няма да бяга ..цъфтим и връзваме.
18.
Хахаха
20.06.2023 10:05:16
4
9
На Гешев политиканството ще е толкова колкото прокурорството му. Гръмки фрази и празни думи без покритие .С ранния бойко може да се сравнява само по килограми..
17.
Зак
20.06.2023 10:00:14
5
5
Всичко е постановки в крайна сметка ще са три американски партий пп герб и на тоз гъзолизач ,не остана нищо Българско после що бягали всички от тук еми те ни продадаха заробиха с заеми самолети и още предстой тез алчни бастуни вече който и да дойде се същото ще е се по на зле .......
16.
Те го превърнаха
20.06.2023 06:25:58
8
13
В едно елементарно същество жадно за власт.
15.
в нормална държава
20.06.2023 05:16:05
4
24
тия двамцата (ББ И Геш) а и не само те,щеха да търкат наровете на Централния Софийски,при бай Ставри....вашта мам***
14.
Mecho
20.06.2023 02:03:52
5
7
До гн.Гешев

Ти като самиятш да се бориш с теиа ГАНСТЕРИ НА ПРЕХОДА ЩЕ ТИ КАЖА САМО ЕДНО....ПРАВИШ ПАРТИА НА РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ И ТИ СИ ЧОВЕКА....

МЕЧО
13.
Карнака
20.06.2023 01:52:00
6
9
Гешев ако знаеш къв голям карнак имам ще спиш пред нас,да еба твоя кайка
12.
*********
20.06.2023 01:28:03
0
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
Пробит каскет
20.06.2023 01:09:36
2
24
Каква мафия ще бориш е? Та точно мафията(ГЕРП И ДПС) те сложиха на тази позиция - главен прокурор, за да внедриш мафията в държавата!
Смотан пробит каскет, ще се гърчиш с ужасни болки защото трябва да платиш за много грехове. И продължаваш да трупаш грехове като лъжеш, че не си участвал в този “мафиотски цирк”.
Има Господ и той гледа, бави но не забравя.
10.
До 8 Кирил
20.06.2023 01:06:24
16
11
Първо научи правописа, неграмотен чекиджия и тогава пиши. На Иван Костов не могат сегашните хюмнета в политиката да му се мерят на малкия пръст.
9.
бат Пачо
20.06.2023 00:08:10
9
14
А като че ли беше вчера когато затваряше по арестите олигарси, сега делата отпаднаха и се плащат обезщетения , защо не говори за това.
8.
Down
19.06.2023 23:37:15
8
37
По-скоро се превърна в късния Цветанов. Корумпиран идиот, който на изборите няма да вземе и 0,1%. Просто няма електорат за него- крадливите идиоти гласуват за ГЕРБ, а обикновените идиоти гласуват за ПП-ДБ.
Та толкова ще му е политическия живот- колкото на милиционера Цветанов.
7.
Кирил
19.06.2023 23:32:46
4
28
Гешев показа, че не държи нищо в ръкава си. Първо щеше да прави изявление по БНТ, после щеше да вади нови факти около Барселонагейт в Брюксел. Всичко се оказа прах. Явно започна покера с много слаби карти, опита се да блъфира, но Борисов, Пеевски и шайката около тях не се хванаха. И накрая Каскета се оказа с двойка спатия в ръцете - изритаха го като мръсно коте тези, чието прокси той беше и по чията заповед "громеше" неудобните олигарси и пазеше нашите. Сега дрънка, че нямало да ни подведе и нямало да ни излъже. Преди него в същото се кълнеше и Иван Костов, през чието управление се извърши най-големия грабеж в 1350-годишната история на България - т.нар. "масова приватизация". Зад Гешев не стои вече никой, след като господарите му - Борисов и Пеевски - се отдръпнаха от него. Не е ясно и кой ще му даде пари да прави партия, тъй като той веднага ще стане мишена на силните на деня. Борисов унищожи партия ГЕРБ като даде властта на ПП-ДБ. Кирчовци и Кокорчовци не стават за нищо и ще доунищожат България. Нищо добро не се задава на хоризонта. Или както се казва - живеем по-зле от вчера, но по-добре от утре!
6.
Секта ДС
19.06.2023 23:23:16
4
13
Геша папагала с тога,агентурно удобен,новата патерица а.к.а. Славчо има такъв прост народ:пак ще ви лъжат...
5.
Кочо
19.06.2023 23:14:10
0
32
Колко жалка изглежда политическата клоака в България. Погледнете им само мусурите на повечето и не ви трябва да сте кой знай какви познавачи на хора за да разпознаете изпечени, неграмотни, неинтелигентни особи с държание на мутри от 90те. И тази пасмина от тъй наречени депутати ще управляват народ и държава. Само за сравнение погледнете политиците от другите западно европейски а и не само държави и направете сравнение. Тогава може би ще разберете че нас не ни управляват хора политици а най долната утайка на обществото която трябва да е по затворите понеже некадърноста и алчноста им за власт и пари унищожава една държава и един славен народ бавно но сигурно.
4.
Дечо пора
19.06.2023 23:00:04
2
28
от каскет бомбе не става!
3.
Иван
19.06.2023 22:49:18
4
25
Нищо няма да стане ще се хвърлят едни милиони и до там!дали ще има 1000 глупа*а да го подкрепят!
2.
Калоян
19.06.2023 22:48:00
6
41
Гешев беше гола вода като прокурор, той няма никакво бъдеще и в политиката - глуповат милиционер с претенции. Никакъв шанс.
1.
ЮРУШ
19.06.2023 22:28:41
3
26
Айде на новия месия. Само той ще оправи България. Той ще громи лошите. Бързо да гласувате за НЕГО. ТОй Е. Прокуроро ке ни опрай - е казала Рептилова Вангелия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори