×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Започват тестове за универсалния базов доход и във Великобритания


Започват тестове за универсалния базов доход и във Великобритания
Плащат по 1600 паунда на месец на малка група от хора в период от 2 години, ще проверят как това се отразява на продуктивността и живота им
06 Юни 2023, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Крайната цел е да се докаже, че даваните от държавата пари без свършена работа са плюс за обществото

Обявиха план, който предвижда в следващите 2 години една шепа хора във Великобритания да получават т.нар. „универсален базов доход” (УБД). Идеята е избрани 30 човека да се облажват в продължение на 24 месеца от 1600 паунда (1854 евро) на месец, без са свършили каквато и да е работа за тези пари. Това е част от експеримент, който цели да провери каква е нагласата на хората към идеята за УБД и какъв ще е ефектът от него върху продуктивността и обществото като цяло.

Инициативата не е на държавата, но ще се следи изкъсо от политиците. 30-имата участници в пробата са от няколко региона на страната и ще имат възможност въпреки че получават солидната сума пари на месец без да работят, все пак да запазят работните си места, на които са в момента.

„Обществото ни в един момент ще се нуждае от УБД в близките години заради климатичните промени, технологичната еволюция и индустриалния преход, който стои пред нас. Затова е нужно отсега да изградим доказателствената база, която да покаже, че универсалният базов доход е подходящо средство за борбата с промените, с психичното здраве и че няма да пречи на желанието на  хората да работят”, коментира директорът на прогресивния мозъчен тръст „Автономия” Уил Строндж, който стои зад експеримента.

Той подчерта, че доказателствата засега сочат, че с въвеждането на универсален доход ще се сложи край на бедността и милиони хора по света ще имат възможност за по-добър живот. „Потенциалните предимства на тази система са неоспорими и прекалено големи, за да бъдат игнорирани”, допълни Строндж.

Всъщност идеята съвсем не е нова. Подобни пилотни проекти намериха място в няколко страни от Европа в последните години. Особен пример е Финландия, където през 2017 г. над 2000 безработни в трудоспособна възраст получиха по 560 евро на месец – сума, която е значително по-скромна и трудно би могла да се нарече достатъчна за нормален живот в северната държава.

Сред поддръжниците на идеята е и милиардерът Илон Мъск. „Това би означавало всеки безработен на планетата да получава пари. Машините така или иначе превземат пазара. Ще има все по-малко свободни работни места, които един робот няма да може да върши по-добре от човека и съответно УБД е необходим за бъдещето на хората”, коментира той още перз 2017 г.

Според критици обаче подобна инициатива в глобален и дори национален мащаб ще е прекалено скъпа. Те се аргументират още, че по този начин продуктивността ще спадне, търсенето на работа ще се превърне в излишно и в общи линии – ще станем свидетели на безпрецедентно глобално „оглупяване” в рамките на едно поколение, тъй като индивидът в обществото няма да има мотив да търси работа и да се усъвършенства. Което е още по-лошо – по този начин гражданите стават своеобразни роби на държавата, на която разчитат да им плати живота.

 


В категории: Политика , Животът


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
9
Коментара по темата
9.
Реалист
07.06.2023 10:12:42
2
5
Целта да им дават малко пари е за да не могат да си позволят здравеопазване, за да не се размножават, мислят, че за 20-40-50 години ще намалят населението на света няколко пъти. Искат просто всички, които могат да предложат само заменим с ИИ труд (нискоквалифицираните) да намалеят драстично и накрая да изчезнат. Светът да останне чиста природа за техните деца. "златния милиард" който да обслужва семействата им и техните нужди, друго не им е нужно.

България е също пробна държава, но вие не се усещате, разрушаваш им икономиката, започват да купуват храна от чужбина, поставяш им продажни правителства, които да раздават базов доход под фората на социална помощ, на онези които се трудят им даваш ниски доходи, и за последните 15г населението реално живеещо на територията население намалява около два пъти, или измира, или бяга, а най-хубавия за тях резултат е че успяха да намалят раждаемостта с десетки проценти е цяла Европа. Резултат на територия с много богата и красива природа България са останали има-няма 4 милиона (количество колкото Лос Анджелис), половината от които са скупчени в един град София.

Следващия стадии е: пускаш статии с цел да разбереш харесва ли им, да не би да подготвят бунт и според коментарите се оказва, че 75% от населението подкрепя идеята да бъде унищожено по този начин, само трябва леко убеждаване по ТВ, че не трябва да си позволяват охолен живот и могат да оцеляват с БД равен на нетна минимална заплата, като живеят в комуни по няколко човека в жилище, а другите 25% половината се колебаят, има едни 10 % които се усещат какво им се готви, но и за тях ще се намери решение накрая. И в раят на земята България за около 40 години няма да живее, нито един българин, добър резултат нали???
8.
Хахахай
07.06.2023 08:42:23
2
6
1600 паунда са смешно малка сума. Идеята на УБД е да подсигури издръжката за един месец. Тази сума не стога. Е стига, ако живееш в гетото на Бирмигам.
7.
Българина
07.06.2023 07:35:47
0
5
До Мери 6.
Като си разделиш студиото с гаджето долу-горе излизат сметките. А има и по-евтини в провинцията.

Колкото до настоящият експеримент - 30 души са много малка извадка за мен. Правиха подобен във Финландия с 2000 човека - оказа се провал за ББД.
6.
Мери
07.06.2023 00:45:59
1
9
1600 паунда на месец са нищо като сума. Наемът на едно студио (една стая само) вече е около 1000 паунда, отделно си има и сметки поне още 400 отгоре (ток, газ, данък сгради и такса смет, такса за поддръжка на имот, вода, интернет, телефон). Ако си готвиш ти трябват поне 200 на месец. Няма дори за дрехи, развлечения и други. Та кой ще си позволи да стои само с тази сума?
5.
Жечо Сланинков
06.06.2023 22:21:52
2
26
Искам безусловен базов доход за повечето журналисти - колкото да имат за алкохол и плюскачка. ChatGPT може да поеме напълно работата им и няма да се налага да заливат интернет със словесните си диарии.
4.
Глабалистите вън
06.06.2023 22:16:53
3
28
Аз прасе да си чака порцията с ярма няма да стана. Универсалния базов доход е скрит ад: Убиване на креативността, предприемачеството, волята за труд, за промяна, залиняване на мозъка и тялото. Пъклен плен!
3.
леля чичо
06.06.2023 22:15:08
2
28
за да си почива Джон в англия, Башра от бангладеш ще трябва да шие по 16 часа на ден , няма такова нещо като базов доход, има - едни почиват за сметка на други.
Резултата от този експеримент обаче ще е следния, секс наркотици и рок н рол , нито ще се развиват, нито ще са творци, ще се друсат/пият/ебът по цял ден и ще цъкат на плейстейшъна
2.
Гошо
06.06.2023 21:53:01
2
28
"Идиокрация" трябва да се гледа поне веднъж в годината, че както беше измишльотина и взе да се превръща в документален филм...
1.
Keбапа
06.06.2023 21:06:14
5
22
Тука са откраднати от Баце и Киро новата Дружба-внуци и правнуци на ятаците...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори