×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ОИК-Бургас: Цари пълен хаос! Хората от СИК: Обявяваме стачка!


ОИК-Бургас: Цари пълен хаос! Хората от СИК: Обявяваме стачка!
Бесове.бг критикува ОИК в 5,30 часа за бездушието към хората отвън, час по-късно те бяха пуснати в коридорите на залата
24 Октомври 2011, Понеделник, 09:00 ч.
Автор: Ивелина ДОНЧЕВА, снимка и видео: Добромир ДОСКАЧАРОВ

На балотажа за президент членовете от секционните комисии няма да отидат заради мизерното плащане и висенето до разсъмване

До 6,30 часа тази сутрин наш екип бе в зала „Младост“ в бургаския жк „Славейков“, където, както вече ви съобщихме, цари пълен хаос и не е ясно какво точно изчислява 25-членният състав на комисията, при условие, че протоколите са сбъркани. В 5,30 часа го призна и самата председателка на ОИС Елка Стоянова (чуйте я в нашия аудиозапис). “Безразборно са попълвали протоколи, ужасно е, масата не си е направила труда да си прочете закона“, каза  Стоянова.

В същото време на студа отвън висяха неколкостотин души, които заплашваха, че няма да отидат на балотажа, заради мизерното заплащане и висенето до разсъмване. И в този момент, 9,00 часа, пред залата все още чакат хора, за да предадат протоколите си.Някои роптаеха, че са на работа, а не могат да отидат. Ние видяхме, че някои чували изобщо не бяха запечатени, също и кашони с изборни книжа, а в неразбориите имаше и накъсани извлечения от протоколи с оригинални печати, върху които бяха насядали уморените изборджии. Към 6 часа, когато преминахме с видеокамера, повечето спяха и нямаха сили да се оплачат. Някои ни благодариха затова, че час по-рано се застъпихме да ги пуснат в коридорите вътре, за да не мръзнат.

Вижте кадрите от 6,30 часа:






15
Коментара по темата
15.
Reni
25.10.2011 16:27:12
0
2
Изобщо не трябваше да четем закона, за да си отворим книжката с указанията където беше написано всичко като за деца. Лошото е, че в тези секционни комисии взимат участие безотговорни хора, отиват само заради парите и бързат да си тръгнат, половината комисии остахме по-малко от половината, а имаше в училището където аз бях и комисии където председателя беше останал сам. Тези напусналите някой ще ги санкционира ли? С правилен протокол в залата минахме за около 15 минути и се прибрахме, но докато чаках на такива неща се нагледах, че се отчаях какви хора има, толкова безотговорни. Всеки да си поема отговорността, не само да плюем и не всичко е пари...има права има и задължения, искаме пари- работим.
14.
анонимен 2
24.10.2011 22:45:49
1
0
Няма смисъл да пиша и да обсъждаме и без това никой не вярва на другия това са безмислени писания, аз знам какво и как съм направил така че незнам защо Стамен не се е оправил като си е подготвил нещата отлично, но няма значение вече. Знаете ли че няма намерение да ви убеждавам в нищо с мен се случи така и това е факт, всичко може да се провери нищо не си измислям но както писах нямам намерение да ви убеждавам в нищо да от болницата и затвора комисиите бяха малко преди нас в залата това е.
13.
анонимен 2
24.10.2011 22:38:46
1
0
МА верно бе как не се сетих по рано всичко ми издиктуваха пак се изказвате неподготвени при 20 застъпници е невъзможно да направиш нещо нередно, ако не си бил на избори в СИК не коментирай най добре
12.
До №№ 10 и 11
24.10.2011 22:35:01
0
4
Абе той "анонимен2" се е справил бързо, защото предварително още към 17:00 часа са попълнили протоколите със всички данни за преброяването, които са им съобщили по телефона (70% за Николов) и те в 17:30 веднага са ги занесли заедно с предварително подготвените чували с бюлетините, също попълнени предварително, както трябва - за о-бързо и за да не стават грешки! Ето затова той е ПРАВ - ОТЛИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ на "гласуването"!!!
11.
Стамен
24.10.2011 22:18:24
0
2
Аз също се чудя как анонимен2 е излязъл в 23,15 от зала младост. Това са пълни глупости! Аз си изчетох всичко и се справих отлично без забележки, дори успях да сложа препис извлечение на вратата на секцията ми, и въпреки това влязох в младост в 07,30 на 24.10.2011г. ОИК обвинявам за следното - който е сгрешил - да се санкционира и да се върне последен на опашката! Второ, каквото и да става, каквито и грешки да има - не може стотици хора цяла нощ да стоят навън в студа. Кой ще ми плати денят 24.10, тъй като аз не бях на работа и трябваше да си пусна неплатен отпуск, поради факта, че не съм работоспособен, защото не съм спал 30 часа? Понякога за 1 час повече работа институциите започват да защитават работника, да вадят девиденти - видете ли ние сме зад работниците, а сега - 22 часа съм изработил повече без да спя!!! И ако бях безотговорен - щях да ги метна чувалите в колата и да ида да се наспя, както направиха някои хора и да се върна сутринта в 8,00 ч. СРАМОТА! БОЙКОТ ЩЕ ИМА НА БАЛОТАЖА!
10.
до 9
24.10.2011 22:03:35
0
4
мн интересно как си си приключил в зала младост в 23.15, при положение, че до това време бяха предадени бюлетините само на затвора, болницата и още една секция?
9.
анонимен2
24.10.2011 20:54:48
8
2
Извинете ме но аз напълно заставам зад ОИК според имаше отлична организация, аз бях една от всичките СИК-ове в Бургас, през деня ние попълнихме черновите от протоколите и оригиналите с необходимите и задължителни данни без тези които се вписват след същинското преброяване на бюлетините, в нашата секция по списък имаше близо 800 души с право на глас, една голяма секция но след приключване на изборния ден и създадена вътрешна организация в комисията ние бяхме готови с предадени и приети бюлетини и протоколи точно в 23.15 ч аз лично напуснах зала Младост, не е верно че никъде нищо не пише, на самите протоколи е указано как и какво трябва да се пише, как става засичането на графите по тях, така че моите извинения но тук самите хора са си виновни, например ето едно от нещата които след като изгледах вашето видео установих изрично бе указано че бюлетините трябваше да са прибрани в найлоновите чували на видеото се вижда ясно че много от комисиите не бяха ги прибрали а ги връщат с кашона, колкото и обучения да има ние не слушаме и не четем това е голямата ни грешка. Отново заставам твърдо зад ОИК Бургас наистина имаше отлична организация, моля хората да не търсят вината в другия, да посмислят преди да говорят, да не се изказват неподготвени, това е големия ни проблем все търсим вината в другия или другите и никога в себе си.
8.
Boodthirsty
24.10.2011 15:33:05
0
2
1. Как се гласува електронно: Масовата заблуда е, че "електронно гласуване" е равносилно на "гласуване само и единствено чрез Интернет". Гласуването в Интернет е само допълнителна екстра, която ще се появи заедно с електронното гласуване и би ни улеснила.

Досега за да подадете глас отивате във "вашия" избирателен район, показвате си личната карта и минавате през "face control" от няколко стари лелички по снимка и ЕГН. След това пускате бюлетина и си тръгвате.

Електронното гласуване не е нищо по-различно. Ще отидете в избирателна секция, без да минавате през никакъв "face control" ще влезете зад паравана. Там вместо да има купища хартия ще има един пост терминал, който много прилича на банкомат. На него вкарвате своята магнитна карта (силно се надявам това да са новите ни лични карти) и набирате номера на партията, за която искате да гласувате.

Като казах за магнитни карти - те са просто носители на вашия уникален идентификационен номер (електронен подпис), който е публичен ключ, криптиран с частен ключ от ЦИК. Чрез използване на съвременна криптография може да се каже, че е практически невъзможно да бъдат фалшифицирани тези карти. Като казах магнитни - естествено ще имат и съвременния т.нар. "чип", за да се затрудни копирането им при кражба.

Според мен това е достатъчно лесно и всеки би се справил без проблем. Не виждам голяма разлика със старинния метод, който се използва досега, нали?

2. Електронното гласуване пести пари: След изказаното дотук, веднага започва критиката, че електронното гласуване ще бъде скъпо заради тези пост терминали. Втората критика е, че ще бъде скъпо защото трябва да си сменяме личната карта.

Истината е, че електронното гласуване ще спести изключително много пари на данъкоплатеца. Замислете се какви безумни разходи се харчат в момента:
- Харията е най-малкият разход;
- Поне по 8-9 лелички в избирателна секция, които да наблюдават дали някой не "менти";
- Армия от хиляди преброители, които броят по няколко пъти и вкарват данните в компютрите;
- Втора армия от статистици, които "обработват резултатите".

Всички споменати по-горе хора ще станат излишни при едно електронно гласуване. Преброяването и статистиката знаем, че може да ги прави компютъра. Наблюдаването на секциите ще се прави само и единствено от полицията, която тъй или иначе си получава заплати за тази дейност.

3. Реалните ползи от електронното гласуване: Засега ви убедих, че имаме някаква финансова полза от електронно гласуване и почти нищо не се е променило. Истината е, че ползите са много по-дълбоки.

- Дописването на гласове изчезва - мисля, че е обществена тайна това, което става по българските села. Там партиите обикновено не командироват "наблюдатели", а използват местните си активисти. Ясно ви е, че те са едни обикновени бедни хора. Затова е изключително евтино да бъдат подкупени. Всички знаем за практиката как от 30% гласували се отчита 60% избирателна активност. Просто в края на изборния ден се пускат допълнителни бюлетини и се дописват фалшиви подписи в листите с хората. Ако живеете на село вярвайте ми ЕГН`то ви не е тайна за никой. Електронното гласуване ще премахне напълно тази практика - тя става невъзможна!

- Намаляват "мъртвите гласове" - знаете ли колко умрели хора гласуват? Истината е, че статистиката умишлено се крие, т.е. хич не са малко. Ако говорим за електронно гласуване обаче би трябвало цифрата да намалее драстично, защото при издаване на смъртен акт електронния подпис на смъртника ще бъде деактивиран. При добра организация на електронно гласуване би трябвало мъртви гласове да няма въобще!

- Няма дублиране на гласове - живеете в София, но сте регистриран в Перник. Веднъж гласувате в Перник, а веднъж по местожителство. Защо сега може? Защото някой от администрацията в Перник без да иска (или по-скоро умишлено) не ви е премахнал в списъците. Мислите, че това е фантазия - помислете пак. Съвсем стандартен и често практикуван ход е дадена партия да финансира такива дописвания. Аз лично имам двама познати, които винаги в ден на избори си отиват "на гости при мама и татко в Монтана" следобед и се връщат бързичко на другия ден. Ако се въведе електронното гласуване, то сървъра на ЦИК няма да позволи въвеждането на два гласа от един и същи електронен подпис. Двойното гласуване се премахва напълно!

- Отпада нуждата от предварителна регистрация - чрез електронно гласуване ще можете да гласувате буквално откъдето си поискате. Вече няма да има нужда от завеждане на списъци по местоживеене и да можете да гласувате само в родния си град. Няма да се редите и на опашки, за да подавате молби един месец предварително, за да гласувате от някъде другаде. На практика всеки един пост терминал би ви свършил идеална работа. Може да живеете в София, но да гласувате от Каспичан - всичко е редовно. Това не е никакъв проблем именно заради предишната точка, в която специална казах, че дублиране на гласове няма да има. Всъщност днешните безумни списъци се правят именно, за да няма дублиране на гласове. В допълнение, както каза в статията си Мартин Димитров, защо човек да не може да гласува на избори и от Интернет?

4. Негативни страни - Честно казано ми е трудно да изброя такива. Да бих включил машината наречена "черна станция" и да почна да говоря как "в България всички добри идеи биват опорочени". Отговорът ми обаче е, че ако разсъждаваме така, то никога няма да прокараме нещо добро в тази държава.

Бих могъл да изкарвам глупави доводи от сорта "това все още не е всеобща практика в другите държави и много малко от тях са го въвели". Да, така е, но пак - защо винаги трябва да догонваме другите държави? Не е ли по-добре да сме иноватори поне веднъж?

Единственото лошо, за което се сещам, е че ще улесним "изборният туризъм" на Ахмед Доган. Той обаче тъй или иначе си съществува... За него трябва да има други закони...

5. Кога да бъде въведено електронно гласуване - не мислете, че когато закона евентуално се гласува, то електронното гласуване ще бъде въведено с магическа пръчка моментално. Много хора ще кажат "ами какво правим със старите хора, които са освободени от смяна на паспорт". Други ще кажат "какво правим при срив в системата - при всяка нова се случва". Истината е, че ако се гласува сега такъв закон, то той би бил приложим с всичките си ползи след доста време. Според моята скромна оценка ще трябват да минат минимум 8 години преди да бъде напълно премахнато гласуването с хартийки. През този период ще минем няколко етапа. Първо ще се пуснат пробни пост терминали, чрез които ще гласувате, но ще продължавате да се записвате в списъците чаршафи и ще бъде във фиксирана избирателна секция с "face control". Следващият етап е пълна подмяна на личните карти и паспорти с такива с магнитен носител и чип (само като идея - би било добре в тях да имаме информация за здравна застраховка, хронични болести, алергии, платени и неплатени данъци, глоби и т.н.). После ще бъдат премахнати бюлетините и ще се гласува само от пост терминали, но все още записвайки се в списъците и във фиксирана секция. Накрая, след като системата се докаже, ще бъде пуснато свободно гласуване, включително по Интернет.

6. Заключение - според мен по-полезен законопроект от този за електронно гласуване не е имало в България много отдавна. Подкрепям го с две ръце и съм твърдо "ЗА".
7.
Анонимен
24.10.2011 13:40:57
0
5
http://www.facebook.com/event.php?eid=282422758447500

На 11 ноември народите от целия свят ще излязат на площадите и улиците. От Америка до Азия, от Африка до Европа хората ще се вдигнат, за да отстояват своите права и да поискат глобална промяна. Настъпил е моментът всички да се обединим в един световен мирен протест.
Органите на властта и капиталистическата система служат на богатото малцинството, като игнорират волята на мнозинството и не се съобразяват с човешките загуби и причиняваните екологични щети. Тази ситуация е абсолютно недопустима и трябва да бъде прекратена.
Обединени в единен глас, ние ще накараме политиците и финансовия елит, на който те служат, да разберат, че НЕ искаме нашето бъдеще и бъдещето на децата ни да зависят от търговските спекулации на борсата и финансовите интереси на шепа хора. Не сме стока, с която може да се търгува. Всички ние сме хора и искаме да живеем щастливо, да бъдем свободни.
Всички системи, опитани досега, се провалиха. Капитализмът също. Твърде дълго чакахме очакваната „промяна”, а в замяна получихме единствено бедност и мизерия, глад и лишения, войни и страдания, а за капак и природа, която е на път да бъде напълно унищожена.
Няма повече да стоим безучастно пред този АБСУРД! Елате с нас – време е да се обединим, време е да бъдем чути.
На 11 ноемрви ще се съберем на улиците и площадите, за да положим началото на исканата от нас глобална промяна. Ще излезем на мирни събирания, ще говорим, ще обсъждаме и ще се организираме. И ще излизаме, докато не постигнем целта си.
Бъдещето зависи от нас.

ОБЕДИНЕНИ НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ПОБЕДЕНИ! НИЕ СМЕ 99%!
6.
Крис
24.10.2011 13:15:35
3
7
Не разбирам защо тези хора се навиват да бъдат в СИКове, при положение, че нямат никакво желание да вършат дейността, която е необходима. В крайна сметка, изборите не са, за да намерим работа на няколкостотин безработни. Като си се нагърбил да свършиш нещо- свърши го по най-добрия начин, да му се не види! Ако не искаш-просто не се нагърбвай. Съчувствам на ОИК, че трябва да работи с безхаберници!
5.
Крис
24.10.2011 13:15:35
2
1
Не разбирам защо тези хора се навиват да бъдат в СИКове, при положение, че нямат никакво желание да вършат дейността, която е необходима. В крайна сметка, изборите не са, за да намерим работа на няколкостотин безработни. Като си се нагърбил да свършиш нещо- свърши го по най-добрия начин, да му се не види! Ако не искаш-просто не се нагърбвай. Съчувствам на ОИК, че трябва да работи с безхаберници!
4.
Човек
24.10.2011 11:19:52
1
13
Не са виновни нито хората дето са гласували нито тези дето броят и зъзмнат сега по студа! Просто този хаос е създаден НАРОЧНО от ГЕРБ защото в мътна вода най-лесно се правят ФАЛШИФИКАЦИИТЕ и се подменят цели чували с бюлетини и протоколи! Вчера хората още гласуваха а те в 7:30 вече гръмнаха шампанското на площада! Изедници мизерни, КРАДЦИ и на пари и на гласове! Но знайте Господ забавя но не забравя!
3.
наблюдател
24.10.2011 10:55:18
0
8
А кога си дадоха за пари задника под наем що не протестираха?Те много добре знаят какви са задълженията на тези комисии!Нека ги осъдят,щом не изпълняват това,за което са се подписали и получили пари!
2.
Мария
24.10.2011 10:37:35
0
3
Браво на "Бесове"! Винаги и навсякъде!
1.
LA
24.10.2011 10:26:45
2
3
Това не е нормално. Тези хора според мен не са получили нормален инструктаж от ОИК. Не може те да четат с кориците изборния кодекс, те не са юристи, за да бъдат перфектни. Те просто не са били инструктирани като хората.
Поздравления за репортажа!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори