×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Плодове в диетата – кои са с най-малко въглехидрати


Плодове в диетата – кои са с най-малко въглехидрати
Ключови думи: въглехидрати, плодове
04 Юни 2023, Неделя, 17:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Ето няколко съвета, които ще са ви от полза за лятото

Пролетта е към своя край и е време да отстъпи място на лятото. С повечето слънчеви лъчи навън ще се появят не само череши, но и други страхотни сезонни плодове. Всички ги хапваме с удоволствие, но все пак трябва да внимаваме с въглехидратите в тях. Да не говорим за естествените захари.

Въпреки че са сладки, много плодове, които зреят през лятото, попадат в графата здравословни. Сред тях има такива, в които въглехидратите са в малко количество. Ето защо може да ги включите във вашия здравословен режим.

Ябълките например са едновременно сладки и освежаващи, от динята ще ви потекат лигите, докато прасковите направо се топят в устата. Ако обожавате плодовете, значи няма как да не консумирате по малко от любимите. И въпреки че някои имат естествени захари и нишесте, те са по-полезни, в сравнение с пакетираните десерти в магазина. Затова може да ги ползвате за закуска, както и между храненията.

Защо някои плодове са толкова полезни?
Данни от проучване на Advances in Nutrition сочат, че както плодовете, така и зеленчуците предлагат на тялото ви диетични фибри, които могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Много плодове с ниско съдържание на въглехидрати имат допълнителни ползи за здравето. Те намаляват риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, като същевременно помагат при нивата на холестерола и загубата на тегло.

Кой плод се смята за такъв с ниско съдържание на въглехидрати?
„Според Американската диабетна асоциация, една порция плодове е само 15 грама въглехидрати“, казва д-р Ейми С. Маргулис. И добавя, че повечето плодове осигуряват около 15 грама въглехидрати за 1/2-чаша порция или около размера на топка за тенис.

Като цяло плодовете, които съдържат приблизително 5 грама или по-малко нетни въглехидрати на порция, се считат за нисковъглехидратни. Нетните въглехидрати се отнасят до общото съдържание на въглехидрати минус съдържанието на фибри. Това обяснява д-р Мери Сабат.

Специалистът обяснява пред Eathis, че има положителна връзка между плода с ниско съдържание на въглехидрати и съдържанието на фибри в него. Сабат отбелязва, че фибрите са вид въглехидрати, които не се усвояват напълно от тялото.

„Когато се консумират, те могат да помогнат за забавяне на усвояването на захарите и да насърчат усещането за ситост. Което ги прави полезни за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подпомагане на управлението на теглото“, посочва специалистът по здравословно хранене. И добавя, че много плодове с малко въглехидрати всъщност са пълни с фибри.

Ето защо, когато планувате менюто си, можете да вземете общия брой въглехидрати във всяка порция плодове и да извадите количеството фибри. Това ще покаже колко са нетните въглехидрати, което трябва да добавите към дневния си прием.

Ето 4 от най-добрите плодове с ниско съдържание на въглехидрати, които можете да ядете лятото
Малини, ягоди и къпини
Горските плодове са доста малки, но зареждат с мощно количество енергия. И са много полезни за здравето. Проучване, публикувано в списание Molecules през 2021 г., установява, че те могат да осигурят на тялото антиоксиданти. Те са полезни както за червата, така и за мозъка. Предпазват от възпалителни заболявания, метаболитни нарушения, също и от сърдечносъдови заболявания и рак.

Сабат добавя, че горските плодове са богати на фибри. Малините, ягодите и къпините поддържат нетния брой въглехидрати нисък. Ето защо тя ги препоръчва през лятото.

Хидратация през пролетта и лятото – храните, които да ядете
Междувременно д-р Маргулис обяснява, че къпините са „страхотен източник на фибри и с ниско съдържание на калории (62 калории на чашка)“. Освен това са чудесен източник на витамини и антиоксиданти. Така че може да ги смесите с кисело мляко и да ги консумирате с удоволствие сутрин или следобед.

От друга страна малините са с 64 калории на чаша, друг отличен източник на фибри. Те са с високо съдържание на витамин С, калий и фолиева киселина. Нямат мазнини, холестерол или натрий. Що се отнася до ягодите, те са пълни с витамини, фибри и особено високи нива на антиоксиданти, известни като полифеноли.

Кайсии

Един от популярните летни плодове. Има най-различни сортове – едни по-кисели, други по-сладки.

Кайсиите имат антихелминтно, антиастматично, антипиретично, антисептично, спазмолитично и успокояващо действие. Освен това помагат при повръщане, тонизират и действат седативно.

Този оранжев плод е с ниско съдържание на въглехидрати. Той също има добро количество фибри и е източник на витамини А и С, обяснява д-р Сабат.

Круши

Круши, нарязани на парченца за закуска – с кисело мляко или под формата на смути… Звучи страхотно!От векове източната медицина ги е използвала за намаляване на възпалението в тялото.

„Те са свързани с понижаване риска от диабет, заедно с подобряване на здравето на червата при запек“, казва още д-р Маргулис.

Крушите, особено някои сортове, са твърде сладки и сочни. Но са и богат източник на фибри, витамини и хранителни вещества. По думите на специалиста по хранене, можете да ги съчетаете с бадемово или фъстъчено масло и така да си приготвите здравословна протеинова закуска.

Диня

Независимо дали планирате да се съберете с приятели в двора или да отидете на плаж, басейн, динята задължително трябва да присъства в менюто ви. Изследване, публикувано от International Journal of Food Properties, установява, че червеният плод, пълен с вода, помага при кожни проблеми, астма, хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания и рак. Според ръководителите му динята се препоръчва при жени с наднормено тегло, бременни, пушачи или спортисти.

Д-р Маргулис обяснява, че заради високото съдържание на захар не всеки диетолог препоръчва диня. Тя е пълна с антиоксиданти, витамини, хранителни вещества и електролити, включително витамин С, ликопен, холин, калий, магнезий, фибри, желязо и дори малко калций. А всички тези хранителни вещества имат мощен хидратиращ капацитет за кожата.

„Въпреки че динята е с относително високо съдържание на захар в сравнение с други плодове, тя все още е опция за плод с ниско съдържание на въглехидрати, поради високото съдържание на вода, което разрежда общата концентрация на захар“, обяснява от своя страна д-р Сабат.

Този текст има информативен характер за плодовете с ниско съдържание на въглехидрати. Той не замества консултацията със специалист.

Източник: tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори