Ценни съвети за перфектно изпичане на хляб, питка и сладкиши
Въпреки че в много случаи то изглежда като детска игра, определено си има своите тънкости
Печенето на хлябове, питки, сладкиши, дребни сладки и всевъзможни други кулинарни произведения понякога бива подценявано от много домакини.
Въпреки че в много случаи то изглежда като детска игра, определено си има своите тънкости, които ако не се спазват, могат напълно да провалят вида на даденото печиво.
За да не изпадате в подобна неприятна ситуация, вижте основните правила, които трябва да се спазват при боравене с фурна. Те са подбрани от доказани експерти в бранша и има на какво да ви научат.
1. Оразмерявайте правилно продуктите: Днес професионалните пекари по света използват само рецепти, в които е посочено теглото на съставките. Те са наясно, че чаша брашно може да тежи различно в зависимост от вида му или от това, колко е натъпкана чашата. Ако нямате везна вкъщи, никога не пълнете мерилната чаша или лъжица с връх. Винаги ги подравнявайте отгоре с нож или шпатула.
2. Обърнете внимание на температурата на продуктите: Ако рецептата изисква студено масло, разтопено масло или яйца със стайна температура, то това е важно за крайния резултат. Всяка промяна в температурата на продуктите ще му повлияе. Разликата между тесто, замесено със студено масло, и такова, замесено с разтопено, е огромна, когато се стигне до печене във фурната, защото при двата случая протичат коренно различни химични реакции.
3. Следете качеството на продуктите: Различните марки масло, кисело мляко, брашно и т.н. съдържат различен процент мазнина, влажност или белтъчини. Тези малки разлики могат драстично да променят крайния резултат. Изберете продукти, които ви вършат работа, и при всяко следващо месене използвайте тях, а не каквото има в магазина в момента.
4. Работете с пресни продукти: Маслото например губи част от съдържанието си на вода, колкото по-дълго стои в хладилника. Бакпулверът, содата и маята губят значителна част от действието си, ако са стари. Старайте се да готвите със свежи продукти, така че пазарувайте по малко, но често и съхранявайте продуктите според указанията на опаковките им.
5. Не подценявайте атмосферните условия: Стандартната стайна температура е 20-21 градуса. Ако месите, когато навън е много горещо или много студено и външната температура влияе на стайната, като нищо може да повлияе на крайния резултат на печенето. Ако влажността е по-висока или по-ниска от нормалната, това също може да промени печивото. Затова бабите казват: Никога не меси в дъждовен ден! Високата влажност на въздуха намалява способността на тестото да втасва.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
