×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Завръща ли се людизмът?


03 Юни 2023, Събота, 16:30 ч.

От обществото зависи дали изкуственият интелект ще бъде заплаха за поминъка

Казвайте каквото искате за лорд Байрон (прочутият английски поет Джордж Байрон – бел. прев.), но той знаеше как да обърне една фраза, пише колумнистът на Financial Times Тим Харфърд. Ето как Байрон говори в Камарата на лордовете през 1812 г. Неговата тема е глупостта на людитите, които по това време щурмуват фабрики и трошат машини: „Отхвърлените работници, в слепотата на своето невежество, вместо да се радват на тези подобрения, толкова от полза за човечеството, смятат, че ще бъдат пожертвани.“

Терминът „людит“ днес е обиден етикет, който бихте лепнали на някой от следвоенното поколение, който не е разбрал как работят подкастите например. Но за съвременниците на Байрон би било очевидно, че думите му са изпълнени със сарказъм. Байрон подкрепя людитите. Те наистина бяха пожертвани на олтара на подобряването на производителността. Нямаше нищо невежо в тяхната яростна съпротива, пише investor.bg.

Близо до етикета „людит“ стои „людитската заблуда“, която се отнася до убеждението, че технологичният прогрес причинява масова безработица. Наричаме я заблуда, защото два века опит я опровергават; винаги е имало нови работни места и с течение на времето и средно взето тези нови работни места са били по-продуктивни и по-добре платени от старите.

Но людизмът изглежда се завръща. Предстоящата книга Blood in the Machine твърди, че „произходът на бунта срещу технологичните гиганти“ е във въстанието на людитите. И поне от десетилетие експертите се притесняват от перспективата за масова безработица.

Първо беше прословутото изследване „Бъдещето на заетостта“ на учените от Оксфорд Карл Фрей и Майкъл Озборн през 2013 г., което констатира, че 47 процента от работните места подлежат на автоматизация. След това се заговори за всички шофьори на таксита и камиони, чиито работни места ще бъдат погълнати от автономните превозни средства. Сега е моден „генеративният“ изкуствен интелект, който всява страх у творците навсякъде: Dall-E и Midjourney ще унищожат работните места на илюстраторите, ChatGPT и Bard ще прогонят журналистите и техническите писатели.

Наистина ли работните ни места ще бъдат унищожени този път? Или трябва да се успокоим и да очакваме с нетърпение още няколко века просперитет, воден от производителността? Мисля, че и двете гледни точки са незадоволителни.

А какво да кажем за възгледа, че технологията не създава масова безработица, но въпреки това е напълно способна да унищожи поминъка, да създаде непредвидени последици и да концентрира властта в ръцете на малцина? (Веднъж предложих „неолюдитски“ като етикет за този възглед, но уви, истинските технофоби отдавна са го присвоили, пише авторът.)

Помислете за банкомата: той не направи банковите касиери излишни. Вместо това им даде възможност да продават кръстосани високорискови ипотеки. Или електронната таблица, която освободи скромните счетоводители от необходимостта да пресмятат редове и колони и позволи на счетоводството да се превърне (хм) в по-креативна професия. Такива технологии не унищожиха работни места, а ги преформулираха. Някои станаха по-удовлетворяващи и приятни, други - по-мрачни и потискащи.

В новата си книга Power and Progress икономистите Дарън Аджемоглу и Саймън Джонсън твърдят, че въпреки че технологичният прогрес може да доведе до широк просперитет, няма гаранция, че това ще се случи бързо – а в някои случаи няма гаранция, че изобщо ще се случи.

„Текстилните фабрики от ранната британска индустриална революция генерираха голямо богатство за малцина, но не повишиха доходите на работниците почти сто години“, пишат те. Твърде късно за текстилните работници, които загубиха добри работни места. Има ярки примери, като океанските кораби, които позволиха трансатлантическата търговия с роби. Има и по-фини. Баркодът ни даде по-кратки опашки и по-ниски цени, но също така промени баланса на силите между търговци на дребно и доставчици, между малките магазинчета и големите търговски вериги, и в крайна сметка между физическите обекти и техните онлайн конкуренти.

Неолюдитите могат да се вдъхновят от Джон Буут, 19-годишен чирак, който се присъединява към луюитска атака срещу текстилна фабрика през април 1812 г. Той е ранен, задържан и умира, след като се твърди, че е бил измъчван, за да разкрие самоличността на своите събратя людити. Последните думи на Буут се превръщат в легенда: „Можеш ли да пазиш тайна?“ - прошепва той на местния свещеник, който потвърждава, че може. Умиращият Буут отговаря: „И аз мога“. Но други негови думи заслужават нашето внимание. Новата машина, твърди той, „може да бъде най-голямата благословия за човека вместо негово проклятие, ако обществото е различно устроено“.

С други думи, дали новата технология помага на обикновените граждани зависи не само от нейното естество, но и от природата на обществото, в което тя е разработена и внедрена. Аджемоглу и Джонсън твърдят, че широкият разцвет в момента ни убягва, точно както е станало с работниците от ранната индустриална революция.

Какво е необходимо? По-добри политики, разбира се: данъци и субсидии в полза на правилния вид технология; интелигентни регулации за защита правата на работниците; антитръстови действия за разбиване на монополите; всичко това, разбира се, направено умело и с минимум бюрокрация и изкривявания. Ясното формулиране на задачата показва колко трудна ще бъде тя.

И както обясняват Аджемоглу и Джонсън, подобни политики ще имат затруднения без компенсиращи източници на политическа власт, способни да се противопоставят на монополистите и милиардерите.

При липса на такива условия людизмът прибягва до това, което един историк нарече „колективно договаряне чрез бунт“, до палежи и дори до убийства. Държавата отвръща на удара и по думите на друг историк „людизмът завършва на ешафода“. Това е било пропиляна възможност да се реформира обществото и да се достави „най-голямата благословия за човека“, както се е надявал Буут.

Ако най-новите технологии наистина са трансформиращи, ще имаме отново такава възможност. Ще се справим ли по-добре този път?


В категории: Животът


Тайланд иска членство в БРИКС
Тайланд иска членство в БРИКС 20/06/2024, Четвъртък 20:00 2
Флагман.БГ Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие 20/06/2024, Четвъртък 18:40 0
Флагман.БГ Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час 20/06/2024, Четвъртък 17:20 10
1
Коментара по темата
1.
Х.Иванов
06.06.2023 11:21:06
0
0
Преди много години изучавахме това като движение на лудитите,но не буквичката е важна,а твърдението ,че са против прогреса.Всъщност хората са се борили за да запазят работните си места и мизерните си надници в текстилните фабрики.Без тях са били обречени на гладна смърт.В други материали съм срещал идеята,или виждането как след години машините(искуствения интелект),ще вършат цялата физическа работа,а хората ще се занимават с изкуство и спорт.Това би било идеалното общество според авторите.Има индикации,че машините биха иззели и тия дейности, и биха осъзнали ,че човека е излишен.В тоя случай новите лу(ю)дити ще е наложително да се появят .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Все още се издирва и ножът, с който е убита жената Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Чужденците катастрофирали на пътя Бургас-Созопол, в района на бензиностанция „Петрол” Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Той е от изявените бургаски деца и многократно е награждаван от кмета Димитър Николов Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Сред обнародваните документи са писмата от Данаил Попов до Иван Драсов и обратно за предателството на Левски Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Събитието започва в 18.00 часа с представяне на кулинарната книга „Кухнята на баба и проклетото ѝ внуче“ Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Във форума като специални гости участват представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” За този проект се говори още от 2018 г. и вече можеше да е готов, ако не беше пандемията и политическата нестабилност Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Дружеството изпълнява и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Около великденските празници сладкарницата на Петкова предизвика големи спорове в мрежата заради цените, които беше сложила за козунаци
Тайланд иска членство в БРИКС Тайланд иска членство в БРИКС "Надяваме се на позитивна обратна връзка и да бъдем приети за член още на следващата среща" Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори