×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тръмп и ДеСантис имат еднакви виждания, но се различават по три ключови политики


Тръмп и ДеСантис имат еднакви виждания, но се различават по три ключови политики
За разлика от Тръмп, губернаторът на Флорида иска свобода за криптовалутите и ограничения за частния Федерален резерв, който печата долари
26 Май 2023, Петък, 21:31 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Именно това кои лобита ще надделеят в САЩ ще реши кой от тях двамата ще е кандидатът за президент през 2024 г. на Републиканците

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който преди дни обяви кандидатурата си за президент на предстоящата надпревара през 2024 г. и прекия му „съперник” от Републиканската партия – бившият държавен глава Доналд Тръмп, имат на практика идентични виждания по отношение на почти всички проблеми, пред които Америка е изправена. Двамата обаче, както и политиките им по няколко направления, се различават коренно. Това са 3 ключови елемента от управлението в САЩ и новите технологии – Биткойн, Федералния резерв и т.нар. „голямо правителство” (Big Government).

За разлика от Тръмп, ДеСантис е изцяло „за” въвеждането или поне официализирането на Биткойн и останалите криптовалути. Неведнъж той е изразявал подкрепата си към тази алтернативна форма на валути и това е видно от редица негови изказвания. Преди дни той каза, че ще направи всичко възможно да защити правото на хората да ползват криптовалутите.

„Не ме сърби да управлявам всичко, което хората правят. Имате пълното право да притежавате и използвате Биткойн. Единствената причина, поради която бюрократите искат да го забранят, е тази, че не могат да го контролират. Като президент, аз ще направя всичко по силите си да защитя вашите права”, каза преди дни Рон ДеСантис.

Какво е "Великото американско завръщане"? Рон ДеСантис ли ще е новият президент на САЩ

Нещо повече – 44-годишният губернатор успя преди няколко месеца да въведе законодателство във Флорида, което забранява дори потенциалното използване на т.нар. „Дигитални валути, издавани от централни банки” – една от най-спорните през последното десетилетие тема. Той предупреди, че въвеждането на такива би значело въвеждането на система за „социален кредит” – антиутопичен процес, който съществува в някои от големите градове в комунистически Китай, защото по този начин правителството има пълния контрол върху финансите на индивида в обществото.

В контраст Тръмп отдавна е противник на Биткойн и криптовалутите. Бизнесменът през 2019 г. ги нарече „инструмент за противозаконно поведение” и добави, че правителството трябва да предприеме по-драстични стъпки за регулирането и контрола върху тях.

„Не съм фен на Биткойн и другите криптовалути, чиято стойност е жестоко волатилна и базирана на въздух. Нерегулираните активи в крипто могат да станат причина за незаконни дейности, трафик на наркотици и други нелегални дейности”, каза Тръмп в Туитър, преди да бъде блокиран от тогава екстремно либералното ръководство на платформата.

Според него биткойн е „измама”, а друга причина да не го харесва е фактът, че е чужда валута, която си съперничи с долара. „Искам доларът да е световна валута, винаги съм го казвал”, заяви бившият президент.

Друга тема, по която ДеСантис и Тръмп се различават, е отношението им към т.нар. „принтер за пари” или частната организация Федерален резерв.

През целия си мандат от 2016 до 2020 г. Тръмп изрази желанието си сегашната система, при която постоянно количеството на парите в икономиката се увеличава, да се запази, макар и още рано в мандата си да се обяви „за” връщането на премахнатия през 70-те години златен стандарт или златно покритие на долара.

Тръмп дори прикани Конгреса да одобри извънредния пандемичен пакет, с което в системата бяха добавени над 2 трилиона долара – една от причините към момента световната инфлация да продължава да расте. В общи линии, въпреки това какво говореше през 4-те години в Белия дом Тръмп против „дълбоката държава”, той на практика работеше за нея.

От друга страна ДеСантис е против Федералния резерв или т.нар. ФЕД. Според него тази частна организация трябва да спре да манипулира монетарната система. „Имаме нужда да се фокусираме върху стабилния долар. Ролята на ФЕД трябва да бъде сведена до минимума”, заяви в сряда по FOX губернаторът на Флорида.

По време на мандата му като конгресмен пък той бе единия от входителите на законопроект, целящ да се направи одит на Федералния резерв. В общи линии – той иска да прекъсне връзката между привидно двете партии в САЩ Демократичната и Републиканската, които формират двете страни на една монета, с институциите, които печатат доларите. Неговата идея е това да не става на всяка цена със запазването на долара, а и с алтернативни методи.

Коя от двете визии за бъдещето е по-добра е трудно да се каже.

Но разликата в разбиранията между двамата кандидати за президент от „Великата стара партия” (Републиканската) са очевидни и вероятно изградени основно заради разликата във възрастта между Тръмп и ДеСантис. Те са родени в интервал от 32 години. Тръмп догодина навършва 77 г., а ДеСантис тази година ще стане на 45 г.

Тази поколенческа разлика определено ще окаже влияние и върху изборния резултат още преди изборите. Догодина ще стане ясно кой от двамата кандидати ще предпочетат Републиканците, а от това много ще зависи кой ще е претендентът от Демократичната партия.

Една хипотеза се върти от извеснто време в интернет и има сериозна логика – че атаката срещу Доналд Тръмп в момента е умишлена, колкото и очевидно да звучи това, но има съвсем друга задача. Тя е основана върху идеята не да дискредитира бившия държавен глава, който атакуван от правителствения апарат може само да трупа активи за предстоящия вот, но да го вдигне нагоре по рейтинг, за да не бъде „опонентът му” Рон ДеСантис избран за кандидат от Републиканците.

Защото с политиките, които той представя сега, още в началото на кампанията си, са контрастни на установения ред и при евентуалното им прилагане, блатото, което Тръмп опита да преобърне и не успя, ще бъде сериозно развълнувано. А мястото на тинята е добре установено, че е по дъното, на дълбоко и няма работа по повърхността.

 


В категории: Политика


Автор
Коментари
Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори