×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тръмп и ДеСантис имат еднакви виждания, но се различават по три ключови политики


Тръмп и ДеСантис имат еднакви виждания, но се различават по три ключови политики
За разлика от Тръмп, губернаторът на Флорида иска свобода за криптовалутите и ограничения за частния Федерален резерв, който печата долари
26 Май 2023, Петък, 21:31 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Именно това кои лобита ще надделеят в САЩ ще реши кой от тях двамата ще е кандидатът за президент през 2024 г. на Републиканците

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който преди дни обяви кандидатурата си за президент на предстоящата надпревара през 2024 г. и прекия му „съперник” от Републиканската партия – бившият държавен глава Доналд Тръмп, имат на практика идентични виждания по отношение на почти всички проблеми, пред които Америка е изправена. Двамата обаче, както и политиките им по няколко направления, се различават коренно. Това са 3 ключови елемента от управлението в САЩ и новите технологии – Биткойн, Федералния резерв и т.нар. „голямо правителство” (Big Government).

За разлика от Тръмп, ДеСантис е изцяло „за” въвеждането или поне официализирането на Биткойн и останалите криптовалути. Неведнъж той е изразявал подкрепата си към тази алтернативна форма на валути и това е видно от редица негови изказвания. Преди дни той каза, че ще направи всичко възможно да защити правото на хората да ползват криптовалутите.

„Не ме сърби да управлявам всичко, което хората правят. Имате пълното право да притежавате и използвате Биткойн. Единствената причина, поради която бюрократите искат да го забранят, е тази, че не могат да го контролират. Като президент, аз ще направя всичко по силите си да защитя вашите права”, каза преди дни Рон ДеСантис.

Какво е "Великото американско завръщане"? Рон ДеСантис ли ще е новият президент на САЩ

Нещо повече – 44-годишният губернатор успя преди няколко месеца да въведе законодателство във Флорида, което забранява дори потенциалното използване на т.нар. „Дигитални валути, издавани от централни банки” – една от най-спорните през последното десетилетие тема. Той предупреди, че въвеждането на такива би значело въвеждането на система за „социален кредит” – антиутопичен процес, който съществува в някои от големите градове в комунистически Китай, защото по този начин правителството има пълния контрол върху финансите на индивида в обществото.

В контраст Тръмп отдавна е противник на Биткойн и криптовалутите. Бизнесменът през 2019 г. ги нарече „инструмент за противозаконно поведение” и добави, че правителството трябва да предприеме по-драстични стъпки за регулирането и контрола върху тях.

„Не съм фен на Биткойн и другите криптовалути, чиято стойност е жестоко волатилна и базирана на въздух. Нерегулираните активи в крипто могат да станат причина за незаконни дейности, трафик на наркотици и други нелегални дейности”, каза Тръмп в Туитър, преди да бъде блокиран от тогава екстремно либералното ръководство на платформата.

Според него биткойн е „измама”, а друга причина да не го харесва е фактът, че е чужда валута, която си съперничи с долара. „Искам доларът да е световна валута, винаги съм го казвал”, заяви бившият президент.

Друга тема, по която ДеСантис и Тръмп се различават, е отношението им към т.нар. „принтер за пари” или частната организация Федерален резерв.

През целия си мандат от 2016 до 2020 г. Тръмп изрази желанието си сегашната система, при която постоянно количеството на парите в икономиката се увеличава, да се запази, макар и още рано в мандата си да се обяви „за” връщането на премахнатия през 70-те години златен стандарт или златно покритие на долара.

Тръмп дори прикани Конгреса да одобри извънредния пандемичен пакет, с което в системата бяха добавени над 2 трилиона долара – една от причините към момента световната инфлация да продължава да расте. В общи линии, въпреки това какво говореше през 4-те години в Белия дом Тръмп против „дълбоката държава”, той на практика работеше за нея.

От друга страна ДеСантис е против Федералния резерв или т.нар. ФЕД. Според него тази частна организация трябва да спре да манипулира монетарната система. „Имаме нужда да се фокусираме върху стабилния долар. Ролята на ФЕД трябва да бъде сведена до минимума”, заяви в сряда по FOX губернаторът на Флорида.

По време на мандата му като конгресмен пък той бе единия от входителите на законопроект, целящ да се направи одит на Федералния резерв. В общи линии – той иска да прекъсне връзката между привидно двете партии в САЩ Демократичната и Републиканската, които формират двете страни на една монета, с институциите, които печатат доларите. Неговата идея е това да не става на всяка цена със запазването на долара, а и с алтернативни методи.

Коя от двете визии за бъдещето е по-добра е трудно да се каже.

Но разликата в разбиранията между двамата кандидати за президент от „Великата стара партия” (Републиканската) са очевидни и вероятно изградени основно заради разликата във възрастта между Тръмп и ДеСантис. Те са родени в интервал от 32 години. Тръмп догодина навършва 77 г., а ДеСантис тази година ще стане на 45 г.

Тази поколенческа разлика определено ще окаже влияние и върху изборния резултат още преди изборите. Догодина ще стане ясно кой от двамата кандидати ще предпочетат Републиканците, а от това много ще зависи кой ще е претендентът от Демократичната партия.

Една хипотеза се върти от извеснто време в интернет и има сериозна логика – че атаката срещу Доналд Тръмп в момента е умишлена, колкото и очевидно да звучи това, но има съвсем друга задача. Тя е основана върху идеята не да дискредитира бившия държавен глава, който атакуван от правителствения апарат може само да трупа активи за предстоящия вот, но да го вдигне нагоре по рейтинг, за да не бъде „опонентът му” Рон ДеСантис избран за кандидат от Републиканците.

Защото с политиките, които той представя сега, още в началото на кампанията си, са контрастни на установения ред и при евентуалното им прилагане, блатото, което Тръмп опита да преобърне и не успя, ще бъде сериозно развълнувано. А мястото на тинята е добре установено, че е по дъното, на дълбоко и няма работа по повърхността.

 


В категории: Политика


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори