×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов пенсионира ПП, но те още не са схванали този факт


Борисов пенсионира ПП, но те още не са схванали този факт
Борисов в момента отнема всички аргументи на своите опоненти, а Кирил Петков и Асен Василев изобщо не могат да осъзнаят какво се случва
13 Май 2023, Събота, 18:00 ч.
Автор: Калина АНДРОЛОВА

В политиката побеждава този, който прилага принципите на реализма

*Коментарът е на политическия анализатор Калина Андролова 

В политиката побеждава реализмът. Не личните фантазии, не идеологическите съюзи, не популизмът за промяна, не измислиците пред електората, не инатът на неподготвените. В политиката побеждава този, който прилага принципите на реализма. Същият реализъм, чийто най-значителен изразител през изминалия XX век беше Хенри Кисинджър в областта на международната политика. Същата доктрина, според която държавите са просто билярдни топки. Доктрината, известна като realpolitik, представлява политика основана на безмилостна прагматика, а не на идеали, етични съображения и морални оценки. 

Може да се каже, че лидерът на ГЕРБ практикува до безупречност тази доктрина, но адаптирана за вътрешнополитическия терен. При realpolitik най-важното е да действаш съобразно разпределението на силите. Не според това кой ти е симпатичен и близък по идеология или кого мразиш и си обявил за враг. Ако във външната политика основното съображение е военната сила, то в политиката на национален терен фундаменталното основание е с каква електоралната мощ разполага партията-опонент и колко устойчива е тази мощ във времето. Ако ПП/ДБ следваха тази доктрина, щяха да получат абсолютно устойчив коалиционен кабинет с четиригодишен мандат, който нямаше да е толкова мотивиран да освети политиката на безстопанственост, на неизгодни сделки и злоупотреба с власт на хора от кабинета „Петков“ и щеше им даде време и ресурси да изграждат местните си структури. Вместо това днес ПП/ДБ протестират, че ГЕРБ нарушили джентълменското споразумение и няма да им предоставят председателството на правната комисия. Те не виждат голямата греда, а се занимават с клечката. Продължават с този стил, невиждан досега в нашето партийно пространство, да губят всичко, което могат да загубят, да губят дори това, което безспорно са спечелили. ГЕРБ обаче, както казах, действат според правилата на реализма. Дали ще подарят правната комисия на ПП/ДБ няма особено значение, след като се постигна управленско мнозинство в парламента. Това мнозинство ще определя кое действие може да бъде джентълменско, кое ще бъде грубо мачкане, кое ще мине в правната комисия и кое няма да мине. Тоест джентълменството е пожелателно, а справедливостта, както ако си спомняте се изразяваше Тразимах на Платон, не е нищо друго освен полезното за по-силния.

Всъщност Стою Стоев, който ПП предлагат за шеф на правна комисия, е много удобен за ГЕРБ. Това е най-важната комисия в парламента за каузата на ПП/ДБ и те я връчват в ръцете на човек с несъобразена подготовка, без никакъв опит, със спорна компетентност. Подобен факт няма логично обяснение. Освен че ПП не работят за същото като ДБ. Изглежда така, сякаш „Продължаваме промяната“ саботират задачите на ДБ. Нека не забравяме, че отново ПП провалиха в предишния парламент гласуването, свързано със съдебната реформа. Тогава ПП предпочетоха да се занимават с Фейсбук отколкото да гласуват в пленарна зала. Оттук нататък коалицията ПП/ДБ ще върви надолу. Защото са нерационални и вземат алогични решения. Борисов е много по-силен политически играч от тях. Не защото държи местната власт, както често и БСП, и ПП/ДБ подчертават, а защото е политически много по-умен от тях.

Борисов в момента отнема всички аргументи на своите опоненти. Първо, изваждайки Мария Габриел за премиер, той отряза приказките, че много искал ПП/ДБ, за да се изпере през тях. Защото с Мария Габриел ГЕРБ се легитимира напълно през подкрепата на евроатлантическия фактор. Второ, Борисов им отне най-силния инструмент, възможността за жълтопаветни протести. Той буквално получи доверие от технолозите на цветните протести. Трето, Борисов унищожи и аргумента на ПП/ДБ за съдебната реформа. Начинът, по който това се случва обаче, толкова подредено, показва, че Борисов е с много по-мащабно влияние, отколкото неговите опоненти считат, насочвайки нападките си само срещу Гешев. А и не само това, думите на Габриел за „уронване на престижа на съдебната власт“ представляват вече взето решение на ГЕРБ на поставената задача отвън. Тоест Борисов отстъпи Гешев, но не на вътрешния терен, защото ПП/ДБ настояват. Той обмени Гешев срещу нещо по-голямо, срещу възможността ГЕРБ да управляват устойчиво, докато ПП рязко бъдат подпомогнати да се самоприключат. На Христо Иванов ще му се наложи да се разкачи от ПП по някое време, когато нарастващата им политическа загуба, дължащата се на тежка алогичност и непродуктивни ходове започне да му пречи.  

Част от избирателите на ГЕРБ не разбират защо е нужно да се водят дълги, отстъпчиви преговори с ПП/ДБ, защо Борисов им дава аванси и се заиграва с техния политически наивитет. Отгворът е: защото следва политиката на реализъм. Той непрекъснато ги поставя в позицията да бъдат неспособни на политически отговор. Същевременно Борисов изкушава Асен Василев с предложения за финансовото министерство, знаейки, че този психолигически трик разпада ПП отвътре. Асен истински се раздвоява, защото има страст по този пост, върешно се колебае и претегля възможността дали не е по-добре да бъде финансов министър за четири години, отколкото да упорства по надолнището заедно с Кирил Петков и Лена Бориславова. Ако приеме, разкъсва партията, ако не приеме – разкъсва себе си, губейки златна възможност. 

Не може да се отрече, че Борисов е добър познавач на политическото изкуство и практик на реализма. Той побеждава чрез щедрост, опитвайки се да намалява интензитета на конфликта, а не чрез враждебност. Ако се замислим в какво състояние беше ГЕРБ преди две години, колко нелепо Кирил Петков разпореди да бъде арестуван Борисов, като искаше прибързано и неумно да доминира ситуацията. ПП са класически пример за провал чрез самозабравяне. В същото това време ударите тласнаха ГЕРБ да използва целия си ресурс. Както поучават мъдрите: не прибягвайте към унижение или елементарно отмъщение, то създава отново врага, събира неговата сила. ГЕРБ употребиха фино оръжие – пробиха главозамайването и глупостта на своя политически противник. ГЕРБ принудиха ПП сами да се разкажат, да се развенчаят, да се изложат. Не чух на разговорите вчера Кирил Петков да иска да пенсионира Борисов. Всъщност Борисов пенсионира ПП, но те още не са схванали този факт.   

Източник: БНР


В категории: Политика


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 2
39
Коментара по темата
39.
До12
14.05.2023 14:02:51
1
4
Много принизи Киро и Кокорчо, защото те са много под нивото му. А журналистите са сеирджии и интриганти. Когато усетят, че се прави нещо добро за народа и държавата почват да търсят кусури и да работят против всяко добро намерение.
38.
Габи
14.05.2023 13:54:17
0
7
От кога р лъжците и крадците трябва да се възхваляват?Киро и Кокорчо могат да ги възхваляват само мозахисти свикнали да живеят с хомот на врата.
37.
Вариант 2
14.05.2023 13:37:36
2
1
Що ми се върти ,че Гешев ще пенсионира Борисов.
36.
brom
14.05.2023 11:49:31
0
6
Гледайте какви мутри! Според вас тия двамата нормални ли са?
35.
НАП
14.05.2023 11:17:55
4
6
Що ли си мисля че наблюдаваме обратното - Борисов се пенсионира.
34.
Nostradamus
14.05.2023 10:04:39
3
12
Първата задача на Борисов беше да купи и опростачи медиите, след което с помощта на продажните Мисирки_журналисти и СОЦИОЛОЗИ започна да манипулира и опростачва народа.
Това да купи социолозите беше за него лесно, като да каже някоя простотия в ЕС. И последваха вече големите неща : Обезличаване на Образованието, Закриване на "Южен поток" и „ АЕЦ ”, далавери в митниците,
Закриване на болници и кражба от парите на Здравната каса,
Колосални кражби от Еврофондовете, от Бюджета, от Псевдо-Саниране, от Спортни залички и Некачествени Магистралки, Велоалейки и Постоянни имитации на ремонти във всички общини с ГЕРБЕРСКИ кметове.
33.
Истината
14.05.2023 09:57:49
5
8
Всеки, който се докосне до Токсичната Групировка герб и боса й борисоФ, бива Заразен, употребен и Изхвърлен !
Хвала на Кирчо и Кокорчо!
32.
Някой
14.05.2023 09:33:43
4
12
Колко ли пари на месец дават герб за статии в тяхна полза? От къде мислят феновете им че идват тези средства? Кой ли ощетяват за да бъдат хвалени насам-натам? Хайде отговорете си сега защо сме бедна държава? За да може вожда да се хвали колко е умен и велик.
31.
МАНАФЯН
14.05.2023 09:05:06
3
10
Таа СТРИНА КАЛИНА ЗДРАВО Е НАЛАПАЛА БЪРДУЧЕТО НА СИК-АДЖИЯТА ПОЖАРНИКАРА БУДА"-ЛА..... МУ-ХА-ХА
30.
Шоу
14.05.2023 09:01:25
2
13
Баце е готов на всичко да не влезе в затвора
29.
....
14.05.2023 05:49:56
3
12
"АЗ СЪМ ПРОСТ И ВИИ СТЕ ПРОСТИ И ПОБЕДИХМЕ".
БАСИ "ДЪРЖАВАТА"....
28.
Marinero
14.05.2023 01:19:56
7
15
Правителството на свинчугите - герп, бсп, дпс и Славчо мартеницата. Това ви чака прости булгури, чукундури.
27.
XX
14.05.2023 01:18:48
8
11
"... много по-умен от тях" - Тиквата е по-умен от всичките 90% европеидни про'с'таци у нас. Факт.
26.
ПиПетките на Прокопи са ясни
13.05.2023 22:03:35
12
12
ПП показаха правителство от крадци,далавераджии и шмекери педали, хората са наясно, какви са жълтопаветните маргинали!
Масово са без трудов стаж, само от НПО-та и далавери захлебват, всички работят не за България, а за себе си!
Дори и в момента НПО-тата им стопират важни проекти, защото са платени от външни "спонсори"!!!
Гнусна работа са тези ПиПетки и ДСБ убийците на СДС!
25.
Гешев се прибра,Киро се насра
13.05.2023 22:00:06
13
29
„Продължаваме промяната“ са феномен. Те са децата на добрите квартали в София, където при социализма по традиция живееха хората от номенклатурата на БКП. В тези квартали се зароди новото социалистическо дворянство, което доведе българския социализъм до смъртта му.Тротонетки сте и колкото да писукате, все сте от ебаната страна, защото се подлагате на въздухари, прилетели от чужбина за едни бързи пари!
Радевите пъцули са отвратителни, трябва да си пълен извратеняк за да гласуваш за ПП/ДБ
24.
последната
13.05.2023 21:40:13
25
26
Последната кражба на ГЕРБ. Откраднаха управленската програма на ПП ДБ.
23.
ППІДБ се насират от снимка на Бойко
13.05.2023 21:16:24
27
36
Меките китки се страхуват от Бойко, защото е мъжкар, а не педал като тях!
За това са всичките определения като Мутра и подобни!
Нормално е за ПП/ДБ, които си лакират ноктите и са крадци на мускули, да мразят мъжкаря Борисов, но това не е причина да мразят и България!
Педалите са фирма за бързи кредити с розови прашки.
22.
Да хванат Бойко за шлифера,че са на изхвъргачката!
13.05.2023 21:13:22
19
36
Млади лайна миризливи с жълто по устето като Прасето Стою, Просто Киро, Асен Педала, неграмотни измамници, имат претенции за управление.
Келешите от промяната в казарма не са ходили, не могат гащите си да вържат, но с голямо самочувствие без покритие. Другите като Танас , Ристьо, Радев все на държавната хранилка с изтекъл срок на годност ,издухани тъпанари ,комунделски изражденци, леви резби
21.
смях
13.05.2023 21:11:48
33
27
Пожарникаря с маркучено образование бил като Кисинжър. Ха Ха Ха.
20.
Бойко е академик на фона на ПП
13.05.2023 21:07:23
20
45
Хората разбраха,че педалите на промяната с купени дипломи, не стават за нищо!Имат мокри мечти, да откраднат първото място от ГЕРБ, защото им се полагало, били много красиви, много ебливи и много големи мераклии да ни оправят, по един или друг начин.
Киро е в ролята на кукувица, снася в чуждо гнездо плода на мераците си...
Педалска му работа, подпряна на парапет...
19.
Ако реализмът е купуване на гласове
13.05.2023 21:01:11
37
22
Фалшифициране на избори,чрез хартиената бюлетина и др.шменти -капели,да. Но Борисов не е виновен,че вместо да търка наровете на Централен софийски затвор,се опитва да определя дневния ред в държавата.
18.
реалист
13.05.2023 20:52:41
36
27
още един гъзоблизец анализатор/ка и поръчкова статия възхвалявайки “ерудирания” титан от Банкя
17.
на тази
13.05.2023 20:48:33
31
23
Пишман анализаторка да и е ясно че ПП ДБ не са орган за оневиняване и амнистия за котупцията кражбите и грабежите и тънкия асвалт.
16.
Добър вечер
13.05.2023 20:05:01
30
13
М Габриел подкрепя изнасянето на оръжие за Украйна, подкрепя Истанбулската конвенция - я да пак да си помислим кой е победил
15.
хахахаха
13.05.2023 19:48:49
31
24
Мокрите сънища на Андролова...
14.
ХанкоБрат
13.05.2023 19:38:21
29
23
Гешев се прибира след малко.......Да видим кой ще пенсионират!!!???)))
13.
Opa
13.05.2023 19:31:12
16
31
Бойко Бойко Бойко
12.
?
13.05.2023 19:28:47
46
38
БорисоФ, е най -посредствения и първичен човек в познатата Вселена!
11.
Хахахахахаха
13.05.2023 19:18:56
40
45
Тая гейберастка калинка на хранилка тотално е "издухала гарнитура". Нещо като ония блъсков само, че в женски вариант. Банкянския цирк продължава и "артистите" ( журналистите ) дават всичко от себе си да си заслужат стотинките.
10.
Наблюдателен
13.05.2023 19:18:20
26
41
Гадния Кокор как се е ухилил доволно. Сякаш току що е поел един огромен и дебел....
9.
Байрактаров
13.05.2023 19:16:26
44
21
Бате ти Гойко няма за пет стинки акъл, моме, нерде Кисинджър, нерде пожарникаря, иначе добре се справяш с хигиената Му.
8.
леле мале
13.05.2023 19:15:06
37
37
имаме си Кисинджър от Банкя!Че и безупречно прилагал доктрината!А това,че е "практик на реализма" е направо връх в камарата от безсмислици,които е натрупала авторката в това похвално слово за ГЕРБ и вожда.
7.
Пипеткиге и педалските им фенове, ще ядат мазната
13.05.2023 19:09:26
31
52
Бойко на практика приключи
тази част от коалицията ПП-ДБ, която беше така наречената "Продължаваме промяната".
Аз не виждам на какво основание те ще продължат да съществуват вече,
след като тук дойде един "умен и красив" като тях!
Продавача на сок от моркови Кирил Петков, обезсмисля
съществуването им в българската политика със задачата, която те имаха,
поставена от техните спонсори олигарси.
6.
Marinero
13.05.2023 18:56:06
56
41
Гербофилията е добре платена професия, също като най- древната.
5.
❌❌❌
13.05.2023 18:46:12
42
92
България е без прецедент в световен мащаб като изключим Русия, в лизането на интимни и не толкова интимни части на политици от журналисти, анализатори, политолози и т.н., срещу облаги или от страх.
4.
Ех
13.05.2023 18:42:15
49
32
Те му клъвнаха на въдицата още когато поиска кандидат- министрите на ПП, за да има време да ги проучи и им извади кирливите ризи, а сега Габриел се крие зад празните квадратчета на бъдещите министри. Игра на криеница.
3.
*********
13.05.2023 18:41:48
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
anonymous
13.05.2023 18:35:20
53
94
ама тая сериозно ли? боко тиквата? айде бегай...
1.
Това същество
13.05.2023 18:31:34
59
116
Още вчера спечели приза мин.т на годината, но не знам дали е минала през Банкя за наградата. С подобни явни лакеи и гъзолизци, журналистика и свобода на словото ще са мираж. Както и някакво положително развитие на тази превзета от мутри-политици и слугинажа им територия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори