×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правителство ни на марсианците ли е? Синдикален лидер скочи срещу разграбването на държавата


Правителство ни на марсианците ли е? Синдикален лидер скочи срещу разграбването на държавата
ДДС как да нямаше ефект? Цените в заведенията се вдигнаха тройно, пошегува се Димитър Манолов
01 Май 2023, Понеделник, 10:26 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Димитър Манолов настоява да отпадне облагането на минималната работна заплата и да се вдигне поне на 1000 лева

Служебното правителство да не е на марсианците? Този въпрос зададе в ефира на бТВ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, след като водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев го пита дали ще се съгласи с тезата, която лансира министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, че не е работа на кабинета „Донев“ да предлага мерки и политики с дълготраен ефект, включително и за увеличението на доходите. 

„Това е бягане от отговорност. Какво като е служебен кабинет? Той да не е на марсианците? Всяко правителство има ангажимента за устойчиво управление на държавата“, възкликна синдикалният лидер. 

„Нека да си спомним на този празник, че тези неща, които днес всички считаме за нещо като природни явления – забраната на детския труд, 8-часовия работен ден, пенсиите, болничните, майчинството, са дошли, след като някой се е сборил за тях. Столетия хората са се стремели да ги извоюват“, коментира той.

Както е известно има ниско заплащане на труда и не толкова добро, но никога няма да има достатъчно, заяви Манолов. 

Според него, минималната работна заплата трябва да е половината от средната, т.е. около 1000 лева. 

„Бяхме свикнали на една не толкова голяма динамика в объркването на нещата. През последните две години обаче това изключително бързо се променя“, добавя той.

Безумно е максималният осигурителен доход да е равен на най-високата пенсия, подчерта президентът на КТ „Подкрепа“.

„Тази латернаджийска музика „плоският данък, плоският данък“ трябва да прекъсне. Със сигурност трябва да бъдат променени данък печалба, а така също и подоходният. Политиците не смеят да го направят“, коментира той.

Трябва да отпадне облагането на минималната работна заплата, изтъкна Манолов. 

„Хората с най-ниски доходи плащат най-големи данъци. Имаме максимален осигурителен доход, за който не се плащат осигурителни вноски. Това е нещо, което съществуваше преди да влезе плоския данък и тогава се вижда, че данъчно-осигурителното изземване е регресивно, т.е. колкото по-голям доход имаш, толкова по-малък процент от него внасяш като данъци и осигуровки“, обясни той.

„Корупцията в България е една от най-малките, въпреки глупостите, които обичаме да си приказваме. Тя е такава, защото най-малко произвеждаме. Корупцията е процент от това, което добиваме“, заяви синдикалистът. 

„ДДС как да нямаше ефект? Цените в заведенията се вдигнаха тройно“, пошегува се той.

Да, но не това бе търсения ефект, прекъсна го водещият. 

„Казват, че трябвало да се вземат дивидентите на държавните предприятия, а защо не на частните? България се нуждае от мерки за защита на държавната собственост. Каквото можаха, разграбиха. Това трябва да спре“, подчерта Манолов. 

След като бе попитан кога ще се озъбим, той каза, че през август-септември, нещата ще бъдат безпощадно видими. Тогава ще се теглят заеми и ще се намаляват разходи, прогнозира той.

В "Денят започва" по БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров, пък  обясни, че ако искаме бюджетът да бъде балансиран на 3% дефицит, трябва да бъдат заложени по-високи данъчни приходи.

Димитров обясни, че в разходната част на бюджета има две силно завишени пера - капиталовите разходи, които за 2023 г. са увеличени двойно спрямо миналата година, както и издръжката на министерствата.

"2022 г. сме изпълнили 5,5 млрд. капиталови разходи, а България въобще откакто има бюджет в последните 30 години, е изпълнявала максимум 7,5 млрд. - и то при добри времена, добро състояние", обясни синдикалният лидер. 

Издръжката на министерствата и ведомствата през 2022 г. също е силно завишена -  нараснала е с 40%, а сега се предлага ръст с още толкова. Не става дума за издръжката на служителите, а за ток, вода и други разходи, които не могат да обосноват това увеличение, уточни президентът на КНСБ.

"Само от тези две упражнения в разходната част, над 4 млрд. лв. могат да бъдат спестени и като добавим мерките в приходната част, смятам, че бюджетът може да бъде докаран до 6 милиарда дефицит, което води до тези заветни 3%", добави той.

Вярно е, че министерството на финансите е подготвило и втори, резервен вариант на бюджета с много по-нисък дефицит, потвърди Димитров, но е предложило сегашния вариант по политически съображения.

"Оттук нататък всички мерки, които ще се предлагат, а те в приходната част касаят данъци, са политика. И двете водещи партии казаха, че няма да ги предлагат - данъкът върху свръхпечалбата, от който се очакват на годшна база малко над 2 млрд. приходи и връщането на ДДС ставките, което ние подкрепяме, с изключение на бебешките стоки и книгите", добави той.

Прогнозираният ръст на БВП е с около 20 млрд. за 2023 г., коментира Пламен Димитров. 

Според него финансовото министерство подценява данъчните приходи, които за изминалата година са с 5 млрд. повече.

12-те процента увеличение на пенсиите от 1 юли са сигурни заради прилагането на швейцарското правило, увери президентът на КНСБ. По думите му обаче обезщетенията за безработица трябва да се актуализират, особено минималното, което да се движи или с процента на инфлацията, или с ръста на минималната работна заплата, за която КНСБ настоява да стане 850 лв. Според Пламен Димитров разходите за тези мерки ще струват на държавата между 20 и 25 милиона лв.
 


В категории: Бизнес


18
Коментара по темата
18.
този
01.05.2023 11:56:40
3
8
като скача,да не вземе да си потроши нещо?Че тогава кой ще говори всеизвестни неща още 20-30 години,а всъщност ще работи за пълния комфорт на ограбващите народа.Толкова велики открития е направил в изказването си,че направо е за награда.Лицемер!
17.
До 15 от Бай ......
01.05.2023 11:35:29
1
11
А знаеше се за него - беше сол ташака на онова мекере ( агента на ДС ) които оглави веднага след промените първия уж независим синдикат. Бяха му създали и легенда - лежал в затвора ( зедно с другуя агент, оглавил етническата партия). Та така двете мекерета свалиха първото демократично правителство - едните оттеглиха подкрепата която уж давали, а вторите насъскаха миньорите да тръгват към София.
16.
Parahod
01.05.2023 11:26:47
2
4
Най продажните !!! Само погледнете какво правят синдикатите в САЩ в началото на миналия век. С какво се издържат тези лица на синдикатите?!
15.
До 12 Бай ......
01.05.2023 10:57:16
3
14
На хранилка е разбира се. Никой не го беше чувал тоя комсомолец преди да стане президент на КТ Подкрепа. Поредният парашутист, който обяснява корупцията по най-малоумният начин.
14.
Сандо
01.05.2023 10:47:32
3
10
Аз да попитам защо протеста е в софия та там работещи няма там са само хрантутници.Слаба дане кажа умишлено вяла канпания на псевдосиндикатите в страната.ТОВА НЕ Е ДЕН НА ТРУДА А НА СРАМА
13.
Българина
01.05.2023 10:44:24
6
10
'Хората с най-ниски доходи плащат най-големи данъци'
АМА сириозно?..
12.
Бай Люксембургски
01.05.2023 10:34:40
2
13
„Бяхме свикнали на една не толкова голяма динамика в объркването на нещата. През последните две години обаче това изключително бързо се променя“, добавя той."

Или е глупак или е на хранилка. Предполагам и двете. Не вижда че през последните 14 години върнахме социализма в България с всичките му зависимости и недостатъци то тръгнало да се оплаква от последните 2 години, когато всичко цъфна на мегдана и на поредния човек от народа му секнаха парите с който ги хранеше. Също като на бай Тошо от 80 те на миналия век.
11.
От 2 до 9
01.05.2023 10:05:20
1
3
Нещо мисловния ти процес е закъсал относно за кого съм гласувал,особено последните 10 години...
10.
До 9
01.05.2023 10:01:10
1
13
Синдикалистче ще да си,никому ненужно.Само дето голЕмата разлика е,че в ЕС корупционерите биват тикнати при бай Ставри....
9.
XX
01.05.2023 09:55:47
7
9
До 2

Да, тъй.

Но де про'с'так като ТЕБ, дето 10 години не му стигат да осмислят думите на Теквата, че е про'с'т, да вдене този факт?!
Корупцията в България не е значително по-различна от тази в ЕС, за който про'с'таците като ТЕБ гласуват.
Тиквата ТИ каза, че про'с'так кат ТЕБ само мачкане заслужава. Не си го схванал, нали?!
8.
Сандо
01.05.2023 09:53:32
2
25
На плещите на работника не са само полицай кмет и поп има и синдикат,депотат и професионален общинар-икономиите трябва да започнат-нимой полицай да взема два пъти повече от работник а и работника да плаща осигоровките на полецая
7.
XX
01.05.2023 09:50:57
7
6
До Темп/3

Урсулата с нейното ЕК в Брюксел имаш предвид; нали?!
6.
Мдааммм
01.05.2023 09:50:37
0
30
Чичето да отиде при комшиите да понаучи туй онуй за синдикалната дейност,а не само на почивка на Катимерини с парите на данъкоплатците
5.
Smith
01.05.2023 09:48:48
1
28
Също както и в съдебната система, и в синдикатети са се окопали едни хрантутници на Статуквото. Правят се на циркаджии и шутове, за да преизпълнят поръчките на кукловодите. За 12 години мутренско управление имаше няколко бутафорни протестчета, добре координирани с Лойко, като след всяко протестче подхвърляха на участниците трошички.
4.
Хрантутник е тоа
01.05.2023 09:45:25
0
31
Цял живот на врата на работниците,които не може да защити!
3.
Темп
01.05.2023 09:42:20
1
31
Има два варианта 1. този съветски дебил още не е разбрал, че печатането и изкуствено вдигане на доходите води веднага след себе си инфлация, която ги изяжда. Или 2. Прави се на луд, за да се хареса на най-семплата част от електората.
Няма как хората в една държава да получават повече блага, стоки и услуги, ако не се повиши производителността на труда на същите хора. А с колко нули ще е заплатата няма никакво значение - важно е какво може да купиш с тях. Докато държавата налива средства да разплува и хрантути все по тежък държавен апарат, все по-малко хора ще произвеждат блага и всички ще стават все по-бедни.
2.
Тъй ли?
01.05.2023 09:41:44
1
33
"Корупцията в България е една от най-малките, въпреки глупостите, които обичаме да си приказваме...".Знаех си,че сте дупе и гащи с корупционерите,затуй нема една свестна стачка цели 30 години!Ненужни сте!Нови синдикати трябва.Всичко що уж защитавате се затри,мафия сте!
1.
мозъчно Ограбен
01.05.2023 09:33:25
3
36
Българина не го е яд че го крадат,яд го е че не може и той да краде.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори