×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Край Вардаро омраза се лее. И стадото не разсъждава, то години наред така е обучавано


Край Вардаро омраза се лее. И стадото не разсъждава, то години наред така е обучавано
Какво въобще искат македонците - не спряха с историческите фалшификации, с дезинформацията в учебниците и рушенето на паметници, свързани с историята ни
27 Март 2023, Понеделник, 18:05 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА, снимка: Катя КАСАБОВА

Вече и ЕС нищо не ни обещава - ние да му мислим как ще накараме РСМ да спази своята "празна" дума

Още когато през ноември 2022г. депутати от всички партии в македонския парламент приеха с 67 гласа "за" промените в Закона за сдруженията и фондациите, станаха пределно ясни две неща. Първо – че това действие реално е насочено срещу създаването на български клубове в страната и второ – че РСМ категорично не е готова за членство в ЕС.

Според тогава приетия закон, „политическа партия в Македония не може да бъде регистрирана, ако името й предизвиква "разпалване на национална, расова или религиозна омраза или нетърпимост, етническа непоносимост, нетолерантност, омраза, геноцид, изтребление, разпространение или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх или препратка към лица и събития от миналото, свързани с фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх".

Целта беше ясна – да се атакуват откритите по-рано миналата година български клубове в Битоля и Охрид, които носят имената на водача на ВМРО Иван Михайлов и на цар Борис III. Месец преди това, през октомври, властите забраниха и създаването на ново българско сдружение, което да носи името на Цар Фердинанд, като решението беше взето от Комисията, която обсъжда исканията за регистрация на нови сдружения. Същата комисия, създадена малко преди това, с цел да "преценява ролята и мястото на исторически личности". Това бе и нейното първо решение.

Последва зверският побой в Охрид над секретаря на българския клуб „Цар Борис Трети” Християн Пендиков, като това, с което Пендиков си бе навлякъл омразата на биячите, бе едно-единствено, но непростимо и немислимо по онези географски ширини – българин е. Както стана ясно – и той, и близките му непрекъснато са получавали и продължават да получават заплахи.

На 4 февруари пък, когато отбелязвахме 151 години от рождението на Гоце Делчев, имаше забрана срещу наши политици да посетят Скопие, за да се поклонят на гроба на Делчев, а стотиците обикновени българи, запътили се да отдадат почит пред тленните останки на великия българин, бяха държани часове наред на македонския ГКПП "Деве баир". Обяснението на македонците беше, че не им работела компютърната система за граничен контрол, но видимо това засягаше само влизането в страната. Същата компютърна система не създаваше пречки на излизане...

Институционализирана омраза

Всички тези, а и редица други малки части от пъзела „да мразим българите”, години наред старателно, упорито и все по-агресивно бива реден от най-високо държавно ниво. Постоянни са и изказванията на президента им Стево Пендаровски, постоянни са и изказванията на министър-председателя им Димитър Ковачевски, непрекъснати са и думите и действията от редица политици и цели партии срещу България, чиято насоченост съвсем неприкрито цели нагнетяването на още повече омраза както срещу страната ни, така и срещу всички българи – както тези в РСМ, така и към всички останали.

Достатъчно е да припомним само някои – например действията на прокуратурата в РСМ, която официално повдигна обвинение в расизъм и ксенофобски прояви срещу Любчо Георгиевски - председател на българския културен клуб „Иван Михайлов“, както и заплахите на народния представител и лидер на левицата Димитар Апасиев , който беше написал в личния си профил във Фейсбук „Силен огън ще ви изгори!“, които му думи приветстваха вандалската проява срещу клуба ни „Ванчо Михайлов“, чиято входна врата беше опожарена, а извършителят Ламбе Аламбаковски получи само условна присъда, и т.н., и т.н. Това е официална държавна политика, приветствана и поощрявана от най-високо ниво.

И стадото не разсъждава правилно или не, то години наред така е възпитавано и обучавано – българите са убийци, българите са фашисти, българите ни крадат историята, смърт за българите – това се лее от учебници, от изказвания на политици, от медиите им, отвсякъде... За да се стигне и до миналата седмица, когато властите в РСМ заличиха от Централния регистър българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, като обяснението касаеше решението на Министерството на правосъдието от 17 март, което следваше вече споменатата промяна на Закона за сдруженията и фондациите. Българският клуб бе създаден от местните македонски българи преди три години.

Това е клубът, който бе и опожарен, а виновникът получи условна присъда. Съвсем скоро се очертава съдбата на клуба да последва и този в Охрид - "Цар Борис Трети" в Охрид, който вече претърпя три посегателства - малко след откриването табелата му бе разбита, последва разбиване на прозорците му от хвърлени по него камъни, а върхът беше поставен през номври миналата година, когато беше открита и стрелба.

По-точно, докато вътре е имало хора, неизвестни извършители са изпразнили един пълнител срещу клуба. Само във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Има запис, на който се вижда ясно и автомобилът, от който е стреляно.

Официалната българска политика

Нито падането на ветото промени нещо, дори напротив, нито евентуалното приемане на РСМ в ЕС ще промени каквото и да е. Ще става само по-зле, докато ние сме притихнали кротко в ъгъла, или по-точно – заровили глава в пясъка като някой щраус, надявайки се бурята да ни подмине.

Под „ние” се имат предвид предимно управляващите ни, част от които свалиха ветото, част от които говорят за още компромиси от наша страна, част от които въобще не знаят какво означава Македония за нас, за историята ни... Вероятно повечето не знаят, други са забравили, но малко преди нападението над него, Пендиков бе в София, като подробно описа случващото се с българите в Македония, търсейки помощ от българска страна, от нашите институции.

Дали получи такава, дали въобще някой му обърна внимание, е въпрос с предизвестен отговор. Помните ли и Кирил Петков, който положи неистови усилия за падане на ветото. Ще рече човек, че ставаше дума за ограничение, касаещо България, чийто министър- председател бе той тогава, а не за друга страна. Да, ние пишем протестни ноти, излиза някой от МВнР да се възмути от действията на РСМ, но в действителност звучим плахо, предпазливо и неубедително – дори за себе си, камо ли за македонците, които въобще не се вълнуват от нашето мрънкане.

Да, от Министерството на външните ни работи реагираха срещу заличаването от Централния регистър на българския клуб "Иван Михайлов", като подчертаха, че по този начин се ограничават правата на изразяване и сдружаване на българската общност там, „действието на РСМ тенденциозно поставя на имената на клубовете в изкривен идеологически и исторически контекст, а оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемни свидетелски за тази личност, а следват една монопола на ревизионистка интепретация на историята.

Особено причудливи са обвиненията за антисемитизъм. Самият Иван Михайлов, обкръжението му и ръководеното от него ВМРО са имали уважение към еврейската общност”. Проблемът е, че думите ни са едни, а действията- други. Или по-точно – те отсъстват. Няма адекватна реципрочна мярка, няма по-красноречив отговор, изразяващ се например в оттегляне на посланика ни там, прекратяване на двустранните отношения, а най-вече – повторно вето. Защото нека припомним – не ние, РСМ иска да влезе в ЕС, ние отдавна вече сме там.

ЕС

На целия този фон на институционализирана омраза, лееща се срещу всичко българско, преди броени дни първият дипломат на Германия Аналена Бербок беше на посещение в страната по покана на македонския външен министър Буяр Османи. Тя заяви, че Германия виждала готовност в РСМ да въведе промени в конституцията си, допълвайки, че е доволна от готовността на правителството да се справи с големите предизвикателства пред страната.

Какво точно положително вижда в действията на РСМ Бербок, е въпрос с повишена трудност, чийто отговор вероятно знае само тя. Вероятно и македонските управници. Някъде изчезна и (уж) гарантът по споразумението за свалянето на ветото Франция, в частност президента на страната Еманюел Макрон. Вече нищо не ни обещава, ние си изпълнихме нашата част, да му мислим как ще накараме РСМ да спази своята (празна) дума. Макар и МВнР редовно да обяснява, че информира европейските институции за различни прояви на омраза срещу българите в РСМ, всъщност това нищо не променя. Уж еврокомисарят по съседство и разширение Оливер Вархеи бил осъдил побоя над Пенидковски, но какво от това? Как го е осъдил, имате ли представа?

Нека ви кажа – драсното е (дори и това не е сигурно даже) едно писмо, написано от някоя брюкселска чиновничка, което е пратено към македонското МВнР, призоваващо РСМ официално да се противопостави на подобни прояви. Ако въобще и това е направено, това писъмце вече е изтрито и отдавна забравено от управниците в Македония. Вече стана дума и за стрелбата срещу клуба ни в Охрид, също вече споменатият Вархеи, който през юни миналата година ядно ни нахока, заявявайки, че е фрустриран, че още не сме дали зелена светлина за присъединяването на РСМ към ЕС, в този случай просто спокойно каза, че „трябва да се предприемат последващи действия от страна на полицията и правителството”, допълвайки, че правителството на РСМ знаело какво трябва да направи - да започне разследване и да намери извършителя.

ЕС въобще не се интересуват от историята ни, нито ги вълнува как изкуствено РСМ се е появила на политическата и историческа карта на света. Не се и вълнуват за репресиите след 1944, насочени срещу хиляди българи, които са били избити, за да бъде сменена етническата им идентичност.

Какво въобще иска РСМ?

Искат да се казват и пишат македонци – нека. Ние им дадохме зелена светлина. Много отдавна всъщност – България е първата страна в света, признала Република Македония като независима държава още през 1992 г., а през 1999 година тогавашният ни премиер – Иван Костов, и македонският му колега – Любчо Георгиевски, подписват „Декларация за добросъседство“. Последва отварянето на границите ни, за да оцелеят по време на ембаргото, хиляди техни младежи получиха безплатно образование и стипендии за сметка на българските данъкоплатци, а благодарение на паспортите, които им дадохме, получиха възможност да работят в цяла Европа и затова годишно се вливат около един милиард евро в Македония.

Но това не им стигна – не спряха с историческите фалшификации, с дезинформацията в учебниците, със строенето на паметници на велики българи, които представят за свои, с рушенето на други паметници, свързани с историята ни, с македонизма, с присвояването на велики българи - Гоце Делчев, Димитър Талев, Тодор Александров, Христо Смирненски, св. Климент Охридски, Наум, Черноризец Храбър, Презвитер Козма, Константин Преславски, Братя Миладинови, Кузман Шапкарев, Стефан Веркович, Антон Попстоилов, Райко Жинзифов, Григор Пърличев, Йордан Константинов-Джинот и др. Най-нагло нарушават и правата на българите там, като едновременно Ковачевски си позволява да говори не просто за македонско малцинство тук, а за официалното му признаване.

Истината е простичка - РСМ не спазва дори политическата част от Критериите от Копенхаген, касаещ въпроса с човешките права. Вече не се касае само за реч на омразата срещу хора, които открито заявяват своята българска идентичност, вече говорим и за и насилие, и за забрана на свободно изразяване и свободно сдружаване на българите там, дори и за опити за убийство.

Правителството им не просто е безсилно срещу насилието спрямо българи, не – то подкрепя и стимулира подобни прояви. То целенасочено сее антибългарска реторика в медиите и учебниците, то си измисля идентичност, опитвайки се да си присвои нашата. РСМ са тотално неприспособими към европейските, към общочовешките ценности, те са изкуствено създадена страна, използвала части от нашата история, използвала нашия език, за да създаде свой наратив, опирайки се на активната роля на сръбската и руската дипломация за създаването и утвърждаването на македонизма като антибългарска политическа концепция. Страна, чиято доктрина е основана на антибългарска основа, няма място в ЕС, защото присъствието и там ще легитимира тази идеология.


В категории: Животът


10
Коментара по темата
10.
ХХХ
28.03.2023 14:30:48
1
1
Българите хем претендирате да сте азиатци, хем пък искате да накарате македонците да признаят налудничевата ви теория..... Знаете ли кой е цар Самуил ???
9.
33
28.03.2023 09:54:09
0
2
Вземете пример от Гърция , за малко време се оправи с тези македонци , какво само ги говорите сеч и това е !!!
8.
Бургас
28.03.2023 06:24:12
1
4
Кви са тея северно македония??? Западна България ли???
7.
...........
27.03.2023 21:01:54
0
10
Зоран Заев събрал македонскиот народ и рекол:
- Македонци! Ние велик народ ли сме бре?
- Даааааааа!
- Е тогава, оти немаме атомна бомба?
- Ми да си направим!!!
Взели и отсекли най-високото дърво в Шар планина. По стара сръбска рецепта направили план и скица. Сърцевината на дървото я изчоплили с брадви. Изчопкали барута на един тон клечки от кибрит и осигурили барут. Натъпкали яко ракетата. Пуснали един дълъг фитил от гайтаните на незнаен комита и таман да го запалят и се сещат:
- Къде ке я стреляме бре???
- Как къде, то се знае- по София!!!
- Оти па по София бре?
- Оти, оти..., оти са гнасни татари, окупатори, не си я дават историята да я ползваме и ние...
Така и направили - написали "По София" на ракетата и палнали фитила, събрали се наоколо, гледат... Чува се БУУУМ... Дим, пушек, всички се търкалят по земята...
Заев се надига целия опушен,с изгорели вежди,опърпан от всякъде,гледа учудено и казва:
- Баси мамата, представяте ли си сега в София какво е!!!
6.
Климбооо
27.03.2023 20:27:43
1
7
Да им светим маслото!
5.
жестоката истина
27.03.2023 19:57:50
0
22
Преди време, когато почина Иван (Ванчо) Михайлов имаше предложение да бъде погребан в България. Тогава българските комунисти (които навремето пребиваха българите и ги вкарваха по затвори и концлагери, за да ги правят македонци), та тогава комунягите скочиха като побъркани и започнаха да сипят хули и обиди срещу ФАШИСТА, ИЗВЕРГА, ПРЪСТЪПНИКА и т.н. Иван Михайлов. И не допуснаха да бъде погребан в България.
А македонските боклуци само повтарят думите на нашенските комунисто-русофили.
Това е жестоката истина!
4.
всеобщо мнение
27.03.2023 19:14:23
0
23
Стига сте ни занимавали с територя,чийто история се побира на една страница
3.
.........
27.03.2023 19:13:49
1
20
Македония обявява война на Китай. Китайският главнокомандващ пита: - Колко са тези македонци? - Малко над два милиона. - Хм, настанете ги в някой хотел. Македонският главнокомандващ пита: - И колко са тези китайци? - Милиард и триста хиляди. - Брей, дека че ги копаме, нямаме толкова земя.
2.
До1
27.03.2023 19:10:26
0
28
Ааа,за партията майка или хубаво,или нищо-иначе флегмите се засягат ,и трият коментара!
Защо ли?
1.
До виктория
27.03.2023 18:38:07
8
41
Цитирана много често от флагман(герб), труд(герб), пик(герб) и други гербоподобни "медии". В цялата статия вменяваш името само на Кирил Петков (мноо ясно, на кой друг), но решението беше взето с мнозинство от герб и дпс също така :). Другото което е, ВМРО години наред работеха за разделение на двете нации за да си поддържат жалкия рейтинг, което не им пречеше да продават БГ паспорти на конвейер? И последно, какво направи партията на чиято хранилка си за тези отношения за 12 години?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори