×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Триполи 2011 или Киев 2014? Не, Франция гори в започваща „Европейска пролет”


Триполи 2011 или Киев 2014? Не, Франция гори в започваща „Европейска пролет”
Мътната и кървава картина в Париж днес – запалени и обърнати автомобили, опожарени магазини, счупени витрини, пребити от полицаи протестиращи. До къде ще стигне?
24 Март 2023, Петък, 22:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Alain Jocard, AFP

„Съзнателно, правителството само създава условията за социална експлозия, все едно това е търсен ефект”, определи правилно ситуацията опозиционерът Марин Льо Пен

Насилие, подпалени магазини, счупени витрини, обърнати автомобили, разбити пътища и тълпи от хора, пребивани от полицаи. Ако описаната така картина ви звучи подозрително много на „Евромайдана” в Украйна през 2013-2014 г. или на „Арабската пролет” в Либия, Египет и Тунис преди повече от десетилетие, не сте далеч от истината. Защото е същото, само че описанието е за Франция, днес.

Страната в сърцето на Европа в момента „гори” от недоволството на милиони обикновени граждани, които подтикнати от опита на Макрон да се наложи по брутален начин над уж демокрацията за поредната си не-много-умна идея за „пенсионна реформа”, излязоха на улицата да изразят гнева си. По насилствен начин.

Близо 2 милиона протестираха във Франция, запалиха кметство

Макар да гледката сега в Париж да наподобява тази на „мирните протести” на Black Lives Matter в САЩ, които в името на борбата срещу „расизъм” и „полицейско насилие” изпотрошаваха в продължение на месеци градовете, градени с труда на поколения, ситуацията във Франция е значително по-различна. Хората, обединени зад общата цел да се противопоставят на предложението пенсионната възраст да бъде повишена, просто протестират. Защо рушат тогава ли? Заради гледки като тези:

 

Преди дни служебният министър на вътрешните работи на България Иван Демерджиев обяви, че у нас „полицаите вече не бият”, визирайки онези сцени от протестите през 2020 г., когато група младежи бяха изведени зад колоните на ЦУМ, ступани и унижени. Е, във демократична и свободна Франция – държавата, реално повела Европа към културната и политическа революция само преди около 300 години, полицаите си бият на воля. Палките се раздават като топъл хляб напред и назад, все едно са част от предаване на Опра.

Очевидно е, че така е заповядано. И то от високо ниво. Отчаяните за властта и положението си политици обикновено правят така. И както е подобаващо в такива ситуации, както се случи в Украйна през 2014 г., както в Египет, и Либия, и Тунис – колкото повече властта опитва да се спаси, използвайки насилие, толкова по влошени стават изгледите ѝ да се задържи. Както Марин Льо Пен – основният опонент на Макрон и част от консервативното движение в страната, правилно отбеляза преди дни:

„Съзнателно, правителството само създава условията за социална експлозия, все едно това е търсен ефект”.

Така дните на Макрон изглеждат преброени, освен ако не се вслуша в народа си и даде на заден ход по отношение на абсурдната му реформа. Защото за разлика от българин, чието мислене за съжаление и в контраст на хилядолетната му история продължава да е робско, за французинът думите „примиерение” и „безгласно съгласие” изглежда не съществуват. Те по-скоро са склонни да разрушат собствената си държава, преди да се съгласят с тиранията на уж управника си, който едва спечели миналите президентски избори.

Франция на ръба на гражданска война заради пенсионната реформа на Макрон

„Европейската пролет”, която се задава сега, изглежда обаче излиза и извън Париж. Освен, че протести са пламнали в цяла Франция, такива се очакват още другата седмица в съседна Германия. Организаторите – два профсъюза (да, в Германия още има организации, които защитават обикновения човек) твърдят, че милиони ще се включат в шествия в Берлин и няколко други града, пътища ще бъдат блокирани, полети ще бъдат отменени, влакове ще бъдат спрени. Защото хората не са доволни от заплащането си във време, в което Берлин приема за по-важно да защити интересите на Киев във войната, отколкото тези на собствените си „поданици”. И когато вече започва да става очевидно, че фалит след фалит, банковата система в Западния свят изглежда се клати, а инфлацията расте.

Едва ли протестите в Германия идната седмица ще са толкова агресивни, колкото тези във Франция, германецът просто е по-дисциплиниран и привидно по-умерен. Но реакцията на правителството по отношение на демонстрациите ще е ключова. Ако е такава на агресия срещу разумни искания... историята добре показва, че германците са точно толкова, ако не и по-способни на насилие от съседите си.

За разлика от киевския „Майдан” и огромните демонстрации в Триполи, Кайро и Тунис, протестите във Франция и предстоящите такива в Германия по-скоро не са продиктувани отвън в опит за смяна на неудобен някому „режим”. За разлика от „Арабската пролет”, европейският ѝ аналог, който още реално не е започнал, но предстои, няма да завърши с показното убийство на президент, с разстрела на граждани и с граждански войни, които ще продължат десетилетия. Но е много вероятно, ако изобщо започне, да завърши с промяна на едно статукво, окопало се здраво в бункера на подарената му от народа власт, но действащо в името не на хората, а в свое собствено. А като това стане – лицето на Европа ще бъде променено за дълго време, но и за пореден път.

Да припомним, че така изглеждаше през 2014 г. централния площад в Киев след едва няколко месеца протести. Снимка: Sergey Dolzhenko/European Pressphoto Agency

 

 


В категории: Политика


30
Коментара по темата
30.
Запознат
25.03.2023 18:58:07
1
1
До 12 , дебиле Карл Маркс е признат за мислител на века и един от най-умните хора, живели някога!Според тебе в мината ли трябвало да работи,след като е писал книги, които ти не можеш даже да прочетеш?
29.
Онанист Виртуоз
25.03.2023 18:18:37
1
1
На някой не му се плаща за Киевските нацисти...Ем сори...Пращайте оръжия сега...
28.
торбалан
25.03.2023 15:31:16
0
9
Вместо да вземаме пример от французите за отпора и в защита на социалните им права,
ние многознайковците правим анализи за техните действия, ами това е повече от ПРОСТАШКО!! След това защо ходим с памперси на работа ,ами ето ,затова защото не сме като французите, а сме вечно с отворени задни бузи !!!!
27.
Навални
25.03.2023 12:21:35
9
2
Запомнете,колкото по-далеч от опасното влияние на Кремъл,толкова по-добре.
И не се страхувайте ,демокрацията ще победи.
26.
Минетоман
25.03.2023 09:34:29
7
11
Хак да им е като помагат на укрите ся да бачкат до 98 годишна възраст и туй то.
https://youtu.be/51dLwIX4vI0
Група рашански туристи решили да си купят нещо от приземен Т-образен укро павилион. И въпреки че рашанските туристи 30тина човека а укро персонала в Т-образното павилионче е 3ма човека. Рашките пак бяха обслужени добре. 21век укро дронът помогна много на персонала в окопа да обслужи вежливите раша туристи.
Рашките си гуляят в украйна и си карат туризма. После що западняците и българите заминавали за Раша. Ами нормално.
25.
ХАХАХАХАХАХААХАХАХАХА
25.03.2023 08:43:47
14
20
Само като видях малоумното заглавие и си казах ако не е пропаганда на Русчев това пак, аз съм трамвай. Няма на кой друг да са тия буламачи руска пропаганда
24.
Меломан
25.03.2023 08:37:15
7
12
Показателно. Протестиращите громяха МакДоналдс и пееха на френски песента Катюша.
Какво да коментираш повече.
23.
до 16
25.03.2023 07:55:19
20
24
Глупости !
Ако искаха да избегнат войната щяха да принудят колонията си Украйна да изпълни 5те точки на Минските споразумения.
Съвсем елементарни бяха.

Макрон е типичен психопат. Изнасилен от старата си жена още в юношеска възраст.
Бездетен.
Отрупан в луксозни играчки комплексар, който в случката с изчезващият часовник от онзи ден (на живо по тв се усети, че е с часовник за десетки хиляди евро и тайно го свали под масата) си показа нрава.

Макрон е всичко друго но не и миролюбец.
Ще подържа Украйна до победата и над Русия.
Наполеон но за баби.
Между временно изгуби Африка, която Франция контролираше от векове и то точно от Русия и Китай.
22.
Иван
25.03.2023 07:48:01
0
22
Хората са си напълно прави да стачкуват,не може да работиш над 60 години.
21.
Русчев?
25.03.2023 07:30:09
14
15
Протести в Русия: "Събудете се, грабят ви!"

23.03.202323 март 2023
"Събудете се, грабят ви!" В Русия вече трети пореден месец се провеждат протести заради повишените цени на отоплението и други комунални услуги. Хората във все повече региони са гневни.
20.
Мислещ
25.03.2023 07:17:07
3
37
Какво ли би станало ако премиер им беше оная гад от банкя и ги държеше с мин пенсия 250 лева като тук?!
19.
Толерасти
25.03.2023 07:15:08
3
27
Допуснаха Франция да стане северна Африка, сега не мохат да ги озаптят.
18.
Sss
25.03.2023 07:10:18
3
10
Да изкарват гилотината на площада и да почват наред...
17.
Факт
25.03.2023 07:05:06
18
19
Нареждате макрон, но е единствения ес политик който се опита да избегне войната чрез срещи и разговори с путин.
16.
Бой по сурата
25.03.2023 06:35:31
11
7
Каква е разликата между онези животни от blm и тези африканци от франция които палят и рушат собствената си държава? Никаква! Вдигали им възраста от 62 на 64 години, ми ако искате на 50 да се пенсионирате паразити жалки. Такава пенсионна възраст няма никъде. В момента в който запалите нечий магазин, вие рушите нечий бизнес ве уроди болни.
15.
Мнение
25.03.2023 06:19:05
44
38
Уточнение : в протестите участваха 2-3млн. души.

Някой трябва да плати сметката "Украйна" и това естествено са бачкаторите, вдигайки им пенсионата възраст.
ЕС изцяло издържа черната дупка Украйна.
Умопомрачителни са сумите за издръжка на най-корумпираната и криминална държава в Европа.
Заплати на целият чиновнически апарат, учители, полицай, пожарникари и военни.
Компенсациите на семействата на загиналите и ранени на фронта.

Французите гласуваха за сбърканият душевно Макрон и това са естествените резултати днес.
Все едно да гласуваш за сбърканият пе дераст Асен Василев, човек без семейство, без роднини у нас, живеещ с мазен варненски тъпкач и да очакваш нормалност.

На франсетата им подпалиха деманстративно "Нотр Дам" и не гъкнаха !

Затова българите да си следваме не сбърканяците обзети от бесове а нашият Православен Бог и ще бъдем възродени, отново !
14.
Франспрес
25.03.2023 05:05:06
31
34
Братовчед ми живее в Нанси и от нова година досега имат режим на тока, и по 1-2 часа всеки ден нямат ток. Същото е и в Лил, Страсбург и Дижон. Много ми е чудно защо в нито една медия не е отразено това.
13.
До Бай Димо
25.03.2023 00:00:38
15
27
пий си хапчетата бе човек.
Много си се изнервил.
Хайде мисли преди да пишеш.
Това твоето даже пропаганда не е, а пълна щуротия.
Писах ти веднъж: пий си ракийката, стегни потурите и не се напъвай, да не пуснеш!
;)
12.
Комично ми стана,
24.03.2023 23:48:44
21
37
като прочетох надолу в един пост за това как "Карл Маркс много добре го е описал в трудовете си". Самото словосъчетание е забавно от гледна точка на това, че Маркс не се е трудил един ден в живота си. Както и да е, де. Бунтовете са именно от ливичари, заради левичарска политика. Искат пенсии, искат социалки и хранилка, ама ако може без да се работи. Безплатен обяд има само за такива като Маркс, живеещи на чужда издръжка (първо на баща си, а после на аверчето му Енгелс). Та толкова за паляшкия марксизъм.
11.
Бай Димо
24.03.2023 23:37:10
32
32
Нали наложиха санкции на Русия, сега що са недоволни? Той Путин им каза че ще спре кранчето и Европа е финиш. Като са прости и не заминали за Русия
https://youtu.be/lfdUFU30sLo
Путин раздава пари и жилища и достойно заплащане и работа, те кибичат в гейевропата.
10.
Бреее
24.03.2023 23:31:17
33
43
ами хващайте влака за мацква бе!
Що щете тук?
За това рашките олигарси си държат парите в гадната Европа?
Ай стига простотии!
рашия е на път да изчезне!
Хората във Франция имат право на протест, не като в московията!
9.
Allah E terroris
24.03.2023 23:14:08
6
0
Rus4ev ko gi otrazqva6 teq Hassan manafi zarad tqh e tva
Idvat praqt 5 deca 6tot darjavata pla6ta za tolkoz ako pla6ta6e za 10 6tqha 10 da praqt
Ot pustinqta dodaha sq karat jipove Urus
Oba4e tyka nesa spomenava koi gi puska prez BG
8.
XX
24.03.2023 22:55:53
37
20
Айде запада му се... мам. та
https://youtu.be/hZSncs3eYPE
Братушките си карат весела пролет и солариум и си почиват опънати след солариум и се наслаждават на укро пролет. А франсетата да му мислят.
7.
Краят
24.03.2023 22:46:49
56
51
Западът на колене. Русия хукнаха да събарят нагло-сакските отрепки. Санкции и други подобни идиотщини. В запания трудов лагер гърмят банки, гладни по улиците, 72% не могат да си плащат сметките, 53% от франсетата нямат спестени 1000 евро. Всичкото човек на кредит. Финалните дни на капитализмуса! Неизбежният край! Карл Маркс много добре го е описал в трудовете си как приключв всичката тая лакомия наречена капитализъм, сервирана и украсена като демокрация, но оцапана с мръсотии като глобализация, нов световен ред, феминизъм, джендерастия и либерастия.
6.
РусробШизофреник
24.03.2023 22:33:24
9
11
Оххххх ридакциътъ. Омекна ми бееее.
Ама протестите са заради оенсионната риморма беееее. Ний рустобшизофрениците поробвни от хамериканците ривем и дигами ривулюции на две ракиии седнали на вибраторитиии, пък тия уж джендъри пък всяка година. Ши ни докарати инфаркт бие, пак ши чакаме ЕС да загини. Те мама и тати рабитят там и много други близки и приатели, мъъъъ да зъгивът чи дъ замуним за Роспия. Уффффф айдииии бог с нас пуууу Ру с че в. златно чадо. Шъ гу уморим тос ЕС бие.
5.
Бай Димо
24.03.2023 22:25:23
27
20
Парижки Майдан! Искат в СССР, не във френската арабска джамахирия!
4.
ХХ
24.03.2023 22:20:04
31
16
Мачкай протестиращите! Защото и те са гласували за Макрон!
3.
----
24.03.2023 22:19:24
4
52
Франсета доказаха, че политици, мутри и доносници не могат да им казват кога ще се пенсионират. В България еничарите изпълняват всичко от тъпирите-политици.
2.
Жечо Сланинков
24.03.2023 22:15:49
44
61
Голямата новина е, че от 70 милиона французи има 90 хиляди маргинални лумпени утайка, които правят безредици колкото пловдивска футболна агитка - готови да хвърлят камъни срещу празни автобуси и да палят вмирисани кофи за смет, докато изтрезнеят в арестите.
1.
Хасан
24.03.2023 22:13:02
0
35
Русчев, опозиционерът Марин Льо Пен е жена
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори