×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Франция на ръба на гражданска война заради пенсионната реформа на Макрон


Франция на ръба на гражданска война заради пенсионната реформа на Макрон
Улиците в странта изглеждат по този начин, след като сметосъбиращите фирми започнаха стачките, готвят се масови демонстрации, които вероятно ще свалят правителството
19 Март 2023, Неделя, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Протестиращите са недоволни не само заради увеличението на пенсионната възраст, но и заради начина, по който решението бе прието без гласуване в Парламента

"Това, което доказва тази криза е, че във Франция има две различни общества. Те живеят в напълно отделни ментални светове и дори намират комуникацията за невъзможна. Това заяви скептично опитният политически коментатор Ален Дюамел наскоро. Докато страната се колебае на ръба на гражданска несигурност, неговото становище звучи като мрачно предсказание. 

Демоните на Франция се завръщат и обикалят земята. Гневът и взаимното неразбирателство по повод на предложената реформа на президента Еманюел Макрон относно пенсионната възраст показват колко опасно поляризирани са двата лагера. Властта твърди, че увеличаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години е от съществено значение, за да се запази многоценната "дялова" система на Франция - основана на единен фонд, в който работниците внасят пари, а пенсионерите ги теглят. С увеличаването на продължителността на живота, единствените алтернативи биха били да се намали стойността на пенсиите или да се увеличат вноските от тези, които работят. И двете опции биха били еднакво непопулярни, пише BBC.com.

Франция на война срещу пенсионната реформа на Макрон

Освен това, казва президентът Макрон, Франция само се адаптира към всички други европейски демокрации - повечето от които имат пенсионна възраст дори по-висока от предложените 64 г. Но нищо от това не изглежда да се възприема положително от обществото, което продължава да отхвърля реформата със 70% „против“ срещу едва 30% „за“.

Повишаването на пенсионната възраст не подлежи на обсъждане, отсече френският министър на труда

Вместо това, хората изглежда са по-склонни да вярват на аргументите на левицата и т.нар. крайна десница: първо, че няма спешност, защото финансите на пенсиите не са толкова зле, както се изобразяват - но и че е несправедливо.

От едната страна, мнозина протестиращи не искат просто да свършим с реформата, а дори призовават за намаляване на пенсионната възраст обратно до 60 години, както беше преди 2010 година. 

Десетки арестувани във Франция, протестират срещу увеличаването на пенсионната възраст

От другата страна, гласове от десницата твърдят, че планът на Макрон вече е толкова пълен с концесии и изключения, изнудени под налягане по време на дългия парламентарен процес, че спестяванията, които ще направи, са вече практически безсмислени. 

Във функционираща демокрация опозиционните аргументи определено биха намерили някаква форма на компромис. В крайна сметка, повечето от населението, въпреки че отхвърля Макроновия план, също се съгласява, че са необходими някои реформи в пенсионната система. Но функционира ли френската демокрация? 

Доверието в обичайната политика и парламентарната система е достигнало дъно. Какво друго би обяснило колапса на голлистите (идва от Шарл Дьо Голл)и социалистите, които управляваха Франция половин век, и възходът на десното и левото крило? Президентът Макрон насърчи смъртта на старата режима, онази стара порядъчност, която той експлоатира, за да се изобрази като единствен умерен, който избира разумни неща от програмите на ляво и дясно.

Колкото и уж хиперинтелигентен и хиперактивен да е уж Макрон, Франция никога не го е харесвала и той беше избран за президент на два пъти, по необходимост. Защото алтернативата, Марин Льо Пен, беше неприемлива за статуквото.

Като елиминира умерената опозиция, Макрон направи опозицията екстремна.

На миналогодишните парламентарни избори той не успя да получи мнозинство , което очаквано доведе до използването на конституционната сила „мажоре 49:3“, за да приеме закона за пенсиите миналия четвъртък.

Междувременно, тона на обществените дебати постепенно деградира.

Левицата внесе буквално хиляди изменения към законопроекта за пенсиите, което направи невъзможно неговото конвенционално приемане. Опонентите пък описаха като "брутална" и "нечовешка" реформата.

Един ляв депутат позираше пред сградата на Народното събрание с крака си на топка, боядисана с главата на министъра на труда; страхувайки се от насилие, водещ лоялен на Макрон друг депутат призова в петък за полицейска защита за нейните колеги.

Грабежи и градско насилие, купове от гниещи отпадъци на улиците на Париж и други френски градове и обещанието за още унищожителни стачки, това е неприятната картина, в която Франция влиза сега. Това е следващата критична фаза на кризата.

След като президентът призова за процедурата 49:3, опозиционните партии внесоха вота на недоверие срещу правителството, които ще бъдат обсъдени тази седмица. Теоретично, ако едно от тях бъде прието, това ще доведе до падането на правителството и може би до предстоящи предсрочни избори.

Ако вотът се провали, тогава опозицията може да продължи да се бори срещу реформата по други начини: например, като се обръща към Конституционния съвет, който решава за конституционността на новите закони, или като се опитва да организира референдум.

Правителството се надява, че реалността в крайна сметка ще победи и че повечето хора ще приемат неизбежната реформа, макар и недобронамерено.

Много вероятно в жертва ще падне премиерът Елизабет Борн.

Засега към всяка блокирана бензиностанция, към всеки несъбран боклук и към всеки счупен прозорец ще се присъедини съпътстващият припев: "Вината е на 49:3. Вината е на Макрон."




22
Коментара по темата
22.
У нас овцете са повече
20.03.2023 17:40:33
0
0
У нас и на 80 години да вдигнат пенсионната възраст, пак никой няма да протестира
21.
ние решаваме
20.03.2023 13:17:20
0
3
Нали са много толерантни и взеха 200 милиона чернилки и чалми от третия свят да живеят при тях на помощи. Парите им от данъци отиват за тва, вместо за пенсии и следователно сега ще трябва да работят още малко за да покрият разликата. От тук нататък единствения начин да се спаси Европа, са масови протести и държавни преврати за сваляне на всички правителства, и политици предатели подкрепящи политиката за толерантност и расово разнообразие. Ако това не се случи, до 50 години във Европа няма да има останали бели хора и се превръщаме във втора Африка.
20.
Риа новости
20.03.2023 10:45:48
9
8
РИА "Новости" отрази голям протестен митинг във Франция срещу доставката на оръжия за Украйна, на който се събраха няколко хиляди протестиращи. Те искат оставката на правителството и незабавно излизане на Франция от НАТО...

До тук добре, но на шибания плакат пише, че искат да се пенсионират на 62, вместо на 64... А какъв хубав антиНАТО протест можеше да си бъде... Новината е видяна от 750 000 души. Но повечето не четат френски от плакати, значи всичко е точно... Дано само гл. редактор на РИА "Новости" да не се подхлъзне през някой прозорец ;)
19.
Ужс
20.03.2023 09:45:41
2
7
Фашизма се завръща в европа, скапани политиции
18.
След години
20.03.2023 08:49:20
4
11
Изток ще е посоката коята всички ще искат да бъдат
17.
До 6
20.03.2023 08:09:12
13
3
Това от кремълския информационен бюлетин ли го преписа?
По колко копейки дават да се разпространява?
16.
Morningstar
19.03.2023 23:42:14
1
7
Моля ви...не се карайте - бийте се :)
15.
До +33
19.03.2023 22:23:15
1
7
Ти от сарказъм не разбираш ли бе папагал! По лесно е да се правиш на остроумен, но всъщност си тъпоумен!
14.
XX-ристинка Атлантикова
19.03.2023 22:09:45
12
7
Искам да ме люби френски гей-пенсионер.
13.
ко
19.03.2023 22:01:48
1
35
Браво на французите! В България само доносниците се пенсионират рано без нищо да са работили. Харчат си доносниците високите пенсии и разсипват държавата. Нищо не са произвели, а лапат големи пенсии и серат големи говна.
12.
?
19.03.2023 21:59:11
0
25
После защо избухвали революции и имало гилотинирани !
11.
ХХ
19.03.2023 21:53:07
3
21
А дано!
И да не забравят да изкарат справедливият гилотин на площада!
10.
+33
19.03.2023 21:47:02
1
42
В Бг до 70 години за пенсия. Въпроса е кога, а не дали... селските тарикатчета дето сте там в Бг, французите ви показват как човек се бори за права. Не с коментари у фейса, кой ще измисли "по-оригинален коментар". Имате се за големи тарикати ама сте пълни олигофрени.. Съжалявам
9.
!
19.03.2023 21:40:23
0
25
А в БГ 70 години да напрят за право на пенсия! Всички ще са доволни! Ще се чувстват трудоспособни и млади!
8.
Do 5
19.03.2023 21:18:01
7
14
Определено си бил насилен от някой казак, мършо джендърска
7.
Петър Днепърски
19.03.2023 20:46:40
27
13
авторът гражданска война във Франция сънува. Пропутинските тролове реват в екстаз. Лумпениадата започва
6.
Париж против доставките на оръжия за Украйна
19.03.2023 20:38:22
15
50
В Париж се провежда многохиляден митинг срещу доставките на оръжие за Украйна и за излизане на Франция от НАТО. Митингът, наречен "Марш за мир", е започнал близо до Люксембургския дворец, където заседава френският Сенат. Митингът е свикан от партията "Патриоти". Демонстрантите се отправят към Кралския дворец.
5.
До 4
19.03.2023 20:38:12
40
49
Русоспиьо, дежурна не се обяснявай ибрик, заминавай за пРосия да те лющят кадировците или понеже ревеш че те поробило НАТО излизай на мегдана, революционер плющян.
Виж еврогейците за една реформа какво правят, а преди това една година се драха жълтите жилетки.
Не кат вас русропедалите хем ривети че сте поробени, хем викахте кадирките и бурятите да ви освобождават вас, майките и жените ви и заноРосия не заминахте. Тотално объркани велопедали. Скимтящи суки.
Шефа ви педофилест, армията ви опъната от кадирките, рубладжийките партийки за които гласувате, дадоха оръжие на Украйна. Абе вие сте тотал аааанннннаааллллл разбити русробидиоти. Продължавай да се молиш кадирките да дойдът да те освободят, ама може и някой сиганин да се напрай на кадировец и да те освободи, ти си бунак няма да напрайш разлика.
4.
Do 2
19.03.2023 20:24:13
67
38
Ми тебе шибал ли те е някой пиян руснак ве, говедо еврогейско
3.
ШанзАнализе
19.03.2023 20:24:03
77
55
Франция ако не колонизираха векове наред и не заграбваха чужди народи, щяха да са по-бедни и от нас. Смешници. Дупедавци, Немците ги завладяха за 2 часа. Сега африканците ще им го сложат големия. В не малко градове африканците преобладават. След 20 години, не гражданска война ами ще има гаври големи с франсетата.
2.
До 1 р-сифилис-тичната мастия!
19.03.2023 20:15:19
48
82
И на тази новина ли се изср* ве русоРОБско говедо?
Бъркат ли ти в халката американците а?
1.
Така
19.03.2023 20:08:58
102
68
Е французи,заради САЩ и играта им в Украйна ще поработвате повече ,нали управниците ви са солидарни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ
Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори