×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Необосновано самочувствие превърна българите в най-лошите шофьори в цяла Европа


Необосновано самочувствие превърна българите в най-лошите шофьори в цяла Европа
Снимка от архива на Флагман.бг на поредната безумна катастрофа в Бургас на шофьор, който се е помислил за Бог зад волана
18 Март 2023, Събота, 12:29 ч.
Автор: Флагман

Увеличената максимална скорост преди десетина години кара сънародниците ни да пренебрегват здравия разум

Защо в България шофьорите са най-лоши в целия Европейски съюз? Наскоро направено проучване поставя българите на 40 място в света и на последно от всички страни в ЕС. Оценката на провелите изследването е, че в България се кара масово с превишена скорост, след употреба на алкохол и с пренебрежение към правилата по принцип.

Колегите от “24 часа” попитаха хора с опит от Пътната полиция и други органи, които имат отношение към пътната безопасност. и се сблъскахме с един неочакван отговор. Правилата у нас са много либерални, което дава неоправдано самочувствие на шофьорите, и затова стават тежки катастрофи.

Примерът отпреди няколко дни, когато на новоремонтирания път Пазарджик - Пловдив загинаха петима, е много показателен за случващото се. Там и двамата шофьори не са неопитни. Пътят е в перфектно състояние за първокласно шосе. Не се установява рисково изпреварване. Вероятната причина е леко навлизане в насрещното платно поради разсейване на единия шофьор. Ако бяха се движили със скорост, адекватна за път, който не е магистрала, а именно под 90 км в час, сигурно щяха да могат да избегнат сблъсъка.

Заради това, че у нас на магистрала законната максимална скорост е 140 км, тоест до 155 км в час не се налага глоба, мнозинството шофьори по единствената ни магистрала се движат със 160 км в час, което им дава необосновано самочувствие, че могат да карат много добре и бързо. И сякаш забравят, че когато са на първокласен път, на който няма мантинела по средата, дори и леко навлизане в насрещното платно може да завърши фатално. Затова там ограничението е 90, за да може да се реагира навреме. Автомобилни пилоти с опит разказват, че винаги е по-добре, дори и на състезание, да се движиш с разумна скорост, а максималната да използваш само за изпреварване.

Пътен полицай от Пловдив разказа, че масово самочувствието, което са добили сравнително опитни шофьори, ги кара да пренебрегват здравия разум. Например, когато в колата има много пътници, не е разумно да се кара много бързо, защото жертвите при инцидент биха били повече. Чисто физически, когато теглото на автомобила е увеличено, физичните сили, които му въздействат, водят до парадоксални неволни отклонения от желаната траектория. Както шофьорите на камиони избягват високите скорости, когато са пълни, тъй и леките коли трябва да съобразяват поведението си, когато возят пътници.

Той смята, че позволената максимална скорост от 140 км в час отпреди десетина години е имала фатално влияние върху поведението на шофьорите.

Преди това повечето от тях никога не са достигали такава скорост, а сега веднъж опитали, се пристрастяват към високите скорости и искат повече и повече. И ако на някои участъци на магистралата в определени часови пояси достигането на такава скорост е възможно, на първокласен път е много опасно.

В дългогодишната си практика е регистрирал и друго. Масовото неслагане на колани на задните седалки и пренебрегването на детското столче за всяко дете, което е минало 3 г. “Как очаквате, когато то порасне, да стане отговорен шофьор? От малко знае, че може да пренебрегва правилата”, казва експерт.

Преди време шофьор на училищен автобус със смях разказал как синът му го подканил от задната седалка: “Хайде, приключвай с твоето нарушение, за да мога да направя моето”. Той е противник на теорията, че трябва да се увеличават паричните санкции, за да се постигне промяна. “Хората просто си плащат глобите и продължават да извършват нарушения. Доказано е, че размерът на санкциите влияе само на 5 - 10% от хората”, казва експертът. Санкциите не са толкова малки, но според него на магистрала трябва да се върне ограничението от 120, а на извънградско шосе - 80 км. в час. Това не променя кой знае колко времето за придвижване, но чисто психологически кара водачите да имат едно наум, че шофирането е високорискова дейност и трябва да изпълнява със съобразена скорост. Едно е да спазваш ограничение от 120, друго и е, ако е 140.

Единствено в Германия, където няма ограничение на магистралите, както и в Обединените арабски емирства, където се допуска до 160 км/ч на тях, пък се позволява по-висока скорост на тях, отколкото в България.

В Германия обаче препоръчителната скорост на легендарните аутобани е 130 км/ч. “В тези две държави автопаркът е много по-нов от този у нас. Нали разбирате разликата между кола на 2 години, която се движи със 160 км/ч, и такава на 15, която кара със 140. Ще има съвсем друго поведение при натискане на спирачките”, казва пътен полицай. И посочва друг проблем.

У нас не е предвидена санкция за шофиране с до 10 км/ч над ограничението. Така излиза, че на извънградски път е позволено да се кара със 100 км/ч. Именно с подобна скорост на прав участък край Пазарджик петима души загинаха. В повечето страни е въведено процентно отклонение, което е не повече от 5 на 100.

Опитният полицай смята, че е необходим друг подход, за да се превъзпитат шофьорите, които системно карат с превишена скорост. Проблемът при тях е, че те, както и масовото обществено мнение не смята това за опасно нарушение.

Такъв е случаят с Димитър Любенов, който докато караше дрогиран с кокаин и на 1,73 промила алкохол в кръвта, уби французин на столичното околовръстно. Ескпертиза показа, че е карал със 195 км/ч в момента на удара. Мъжът имал 29 електронни фиша за скорост. Бил е засичан с над 50 км/ ч над ограничението извън града, както и над 40 км/ч в града. Платил всички глоби.

 


В категории: Животът


18
Коментара по темата
18.
Не е толкова гадно като посредствен журналист
19.03.2023 09:36:41
0
1
По-кофти е когато си назначен като журналист и си с голямо самочувствие без нужното покритие
17.
<мм
19.03.2023 07:01:51
0
1
Наложи ми се да пътувам Ст.Загора-Раднево.Направи ми впечатление ,че пътните платна бяха доста тесни,и на всичкото отгоре мантинелите са сложени точно до пътните платна.Някак си се страхувах да шофирам
16.
...
18.03.2023 18:02:17
0
8
Добавете, че масово се карат таралясници! Сложете лошо образование и интелект на 75% като този на зеленчук..... и всичко си идва на мястото! Смехотворни са 90% от шофьорите по улиците!
15.
Личната отговорност
18.03.2023 17:18:06
0
8
Нека да си кажем и истината за личната отговорност .Скоро бях на преглед на колата пред мене имаше младеж който също минаваше преглед на колата си , при проверка на светлините на колата се оказа че нито мигачи ,нито габарити нито фарове , с една дума нищо не му беше наред . Отиваш на преглед и без да си погледнеш колата което ти е задължение дори и преди да се качиш да и провериш състоянието и си е немарливост .
14.
До 12
18.03.2023 16:25:26
0
10
В Африка пътищата са по-зле,но имат по-малко смъртност в ПТП

Но бай ти Ганьо иска да кара с 200 навсякъде,като се обърне в дерето,държавата,пътя,ретрогардния меркурий и всеки му е виновен,а той никога не е виновен за нищо
13.
Шофьор
18.03.2023 16:21:34
2
5
По качество и на пътищата сме на оследно място, окрадени , лошо проектирани , лошо изпълнени , не поддържани и тн., но виж заплатени.
12.
Мда
18.03.2023 16:08:14
0
11
Не е до самочувствие. До простотия е. Тези хора, са наследници на бедни селяни. Едвам са имали хляб и то до скоро. В един момент са сдобили парички и ме знаят как да се държат сред хора. Горски хора са това. На тях толерантността, не само на пътя, а навсякъде им е абсолютно непозната.
11.
Кратко и ясно
18.03.2023 15:23:01
2
17
Защото българинът е бай Ганьо по душа, сяда зад волана с омраза, която трябва да покаже, не обича да носи отговорност на пътя и задължително трябва да кара над ограничението иначе ще е обикновен, унизително е да дава мигач и да гледа в огледалата, още по-задължително е да псува полицаите, КАТ и камерите за скорост нищо че няма понятие защо са там и разбира се ненапоследно място трябва да демонстрира че е нетолерантен на пътя.. общо взето мисля че това са причините - с една дума Комплексар
10.
Шофьори Бургас!
18.03.2023 15:11:04
2
5
Всички коментирали до тук са прави - частично! Аз ще допълня , че лошото състояние на пътя е веажен фактор и не бива да се пренебрегва. Може да не е пряка причина, но е силна косвена, за това да възникват инциденти. Когато, караш през участък с неравности и дупки, се концентрираш върху това да намираш траектория за минимално амортизиране на автомобила. В такъв случай си много по-склонен да пренебрегнеш поведението на другите коли, освен тези отпред. Криволичейки можеш лесно да навлезеш в насрещното, да излезеш на банкета или да самокатастрофираш.
Другия момент с пътя е лошото психологическо влияние. Шофьорите се изнервят, припряни са да се махнат по-бързо от лошия участък и са много по-склонни към рискови маневри.
За пример ще дам пътя от Долно Езерово, та чак до "Трапезица" , и участъка от Сарафово до Бургас.
9.
Rando
18.03.2023 15:01:48
0
14
Олигофрения + простотия + комплекасрщина + възможност за придобиване на книжка дори от индивиди с интелигентност колкото на едно полезно изкопаемо = на най-висока смърност,не само на пътя,а навсякъде,дори по-висока от страни в които се води активна война

Всеки човек живеещ в нормална страна знае,че е равноправен гражданин в държавата си,само Ганьо живее с мисълта,че е най-велик и всеки трябва да се съобразява

Нация олицетворяваща ефекта Дънинг Крюгер
8.
ххх
18.03.2023 14:56:59
0
7
ква скорсот е олигофрени , всеки отнема предимството секат пътищата без да мислят това е проблема ...
7.
Ами
18.03.2023 14:38:52
0
13
Проблемът е, че няма контрол по пътищата, драги зрители. Кретени има навсякъде...
6.
до 4
18.03.2023 13:41:29
0
18
И това е вярно! Тъй като навсякъде не всички имат вродено съзнание и благоразумие, то се създава чрез бъркане в джоба и затвор!
5.
трепете са
18.03.2023 13:29:49
0
15
дееба и боклуците ви дееба.....
кофти е ,че заради такива олигофрени като вас ,страдат и загиват невинни хора...
4.
Да изчистим паразитите
18.03.2023 13:14:32
12
28
Не е това. Причината я всички знаят, но не я назовават (посочват я само отговорните политици,държавници). Основната прична е безнаказаността. Нито в другите страни, са назубрили и знаят до последната запетая, техния првилник, нито техническото състояние на автомобилите е токова по добро ( катастрофите причинение от проблем с техниката са пренебрежимо малко), нито там са по умни ( няма вакуум), просто там знаят че няма да има снизхождение, пропуск на полицай, прокурор или съдия и наказанието е неизбежно. Това при нас е пряка последица от ендемичната корупция, следствие на големите кражби за милиарди-както те минават безнаказано, така пробитата система,пропуска и всички останали.
Проблема да го кажем по медицински е компрометираната и негодна имунна система на българския обществен организъм -системата за сигурност. Има примери как японци, дошли на работа в България , само за няколко години придобиват всички навици на българските си колеги. Тоя генетичен недостатък е породен от гласуваната и приета от бившата ДС Конституция на България от 1991г.
Затова -гласувайте с №12 на изборите. Гласувайте за коалицията Продължаваме промяната и Демократична България.
3.
Да намалят
18.03.2023 12:50:33
5
26
щата на кат и да увеличат качеството им на работа. Сега само блеят и нищо не правят.
Съкращение на щата на цялото мвр и следствие и прокуратура.
Стига сме хрантутили дерибей!
Всички на физически тестове, както е по Закон!
2.
Проблемът не е
18.03.2023 12:42:23
4
50
нито в скоростта, нито в пътищата, нито в автомобилния парк. Проблемът е вакуумът между ушите на племето!
1.
140
18.03.2023 12:34:20
5
30
Не скоростта е проблем, а незнанието на правилата за движение и техн. състояние на МПС парка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори