×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Готов е единният стикер, указващ трайно ниските цени на храни в магазините
  • САЩ готвят нова военна помощ за Украйна за $2,6 млрд.
  • Уимбълдън вдига забраната за руски и беларуски играчи
  • Швейцария обяви нови планове за дипломатически преговори с ЕС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сдружение на бизнеса в Царево иска от премиера да спре търга за имота до плаж "Нестинарка"


Сдружение на бизнеса в Царево иска от премиера да спре търга за имота до плаж "Нестинарка"
Заради 405 кв.м наемни площи ще се блокира потенциалът на целия имот от над 5000 кв.м и ще се ощети държавата, се твърди в сигнала
16 Март 2023, Четвъртък, 13:50 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Сдружението изпрати сигнал до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на туризма Илин Димитров и областния управител Мария Нейкова

Търгът за отдаване на парцел до скалите на плаж „Нестинарка“ е незаконен, ощетява държавата с безобразно ниския наем от 25 стотинки на кв.м. и накърнява обществения интерес. Това пишат в сигнал до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на туризма Илин Димитров от „Сдружение на бизнеса в община Царево“.

Те настояват да се спре процедурата, обявена от областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Търгът е насрочен за 11 април.

Държавата дава задълго под наем уникално местенце за бизнес в Царево

Както Флагман.бг вече писа, губернаторът обяви на търг за отдаване под наем на 405 кв.метра за срок от 10 години. Бъдещият наемател ще има право да изгради нощен бар/ресторант от 270 кв.метра и допълнителна търговска площ от 130 кв.м. Наемната цена започва от 1300 лева на месец. 

Ето какво пише в сигнала, който бе изпратен и на Флагман.бг:

"Обявата за провеждане на търга буди сериозни тревоги и съмнения поради следното: 

На първо място поземленият имот представлява морски плаж. До настоящия момент за същия не са извършени преки геодезични измервания и плажът не е отразен като такъв в кадастралната карта и имотния регистър, въпреки че същият отговаря на изискванията на чл.6, ал.2 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Плажът е добре известен и се ползва от жителите на Царево и гражданите, гостуващи в курорта. 

Обявата е съобразена с изискванията на ЗУЧК, без официално в нея да е упоменато, че теренът реално представлява плаж по смисъла на закона.

Съгласно ЗУЧК отдаването под наем на подобни имоти може да направи единствено и само министъра на туризма, като законодателят е предвидил срок от 5 години.

Реално с визираната в сигнала "хибридна" процедура или се прави опит за заобикаляне на закона, или алтернативно администрацията на областна управа показва слабото му познаване.

Моля да обърнете внимание на факта,че отдавайки тези 405 кв.м. от имота реално се блокира потенциала да се използва или отдаде целия имот с обща площ от 5058 кв.м., което несъмненно би довело до накърняване на интереса на гражданите, и държавата, както и щета за фиска. В обявата не е посочена точната локация за поставянето на обектите, което ограничава инвеститорския интерес и създава впечатление, че търгът е предрешен.

При калкулирането на наемната цена за кв.метър, с оглен на първоначалната месечна наемна цена от 1300 лева и факта, че с процедурата реално се блокира целият имот, се получава наемна цена от 25 стотинки на кв.м.

25 стотинки на кв.м. - цена за наем на имот на първа линия на българкското Черноморие със собствен плаж. Подобна цена за наем на държавни имоти не е позната дори в най-мракобесната част от новата българска история.

За сравнение, абсолютно по същото време Министерството на туризма със Заповед № T-РД-16-83 от 02.03.2022 открива аналогичен търг за даване под наем за срок от 5 години на най-близкия съседен плаж, с обща площ от 5143 кв.м., находящ се на по-малко от 400 метра по права линия от посочения имот в обявата на Областна администрация, при първоначална цена от 12 418 лева. Ноторно известно е, че основният източник на приходи при подобни имоти са търговските площи и заведения. В имота, отдаван от Министерството на туризма, максималната площ по смисъла на чл.10, ал.7 и 8 от ЗУЧК, е в размер на 206 кв.метра, което е два пъти по-малко от горната обява.

Наемателят на плажа трябва да направи и допълнителни разходи, възлизащи на десетки хиляди левове на година за почистване, водно спасяване, които също би следвало да се калкулират в цената.

От горното следва да заключим, че Областна управа Бургас предлага два пъти повече търговска площ на цена поне 10 пъти по-ниска от обявената от Министерството на туризма. Освен стряскаща, разликата будии много сериозни въпроси по отношение на защитата на обществения интерес от различни държавни структури.

Град Царево е ноторно известен като спокоен и семеен курорт, за това свидетелстват много фествивали със семейна насоченост и изградените детски площадки в целия град. Потенциален проблем, явно неглижиран от страна на администрацията е, че се допуска изграждането на нощен бар в жилищен район, което неминуемо ще породи конфликти между почиващите граждани и тези, търсещи възможност за посещения на нощни заведения.

Позиционирането на предвидените обекти ще създаде реална опасност за активирането на свлачище, за момента спряно от изградена подпорна стена. Съгласно кадастралната карта на имота е нарушена територия за възастановяване, като основна причина за това е рискът от свлачище.

По-възрастните жители на град Царево ясно си спомнят, че строежът на водната пързалка в града навремето беше спрян заради опасност от активизиране на свлачището, точно на мястото, което е предвидено за разполагане на търговски обекти. 

Съгласно обявата са предвидени 5 кв.м. за разполагане на мобилни химически тоалетни. За сравнение, стандартната тоалетна кабинка е с минимални размери 120х120 см, т.е. - в предвидената площ могат да се разположат най-много 4 броя мобилни тоалетни, които да обслужват 400 кв.метра заведения и търговски площи.

До имота няма канализация и път, което прави невъзможно обслужването на предвидените химически тоалетни и може да се направи обоснованото предположение, че заустването на отпадъчните води ще се извършва директно в морето и то именно в акваторията на най-хубавия плаж в Царево - "Нестинарка".

За финал ще поставя въпроса защо подобна процедура се обявява и реализира точно по време на избори и дали крайната цел не е отново българските граждани да бъдат поставени пред свършен факт, заобикалящ буквата на закона и силно увреждащ разпределението на обществените блага.

С оглед на всичко изложено, моля, за Вашето съдействие като своевременно извършите проверка и предприемете необходимите действия за защита на публичния интерес", пише в сигнала на "Сдружението на бизнеса в община Царево", което е представлявано от адв. Лъчезар Ковачев.


В категории: Царево


Рецепта за пиле по корейски
Рецепта за пиле по корейски 01/04/2023, Събота 21:00 0
Силна буря вилня в София
Силна буря вилня в София 01/04/2023, Събота 20:20 0
6
Коментара по темата
6.
Иван
17.03.2023 06:04:45
0
5
От моето мнение не зависи нищо, но информативно ще се включа. На "Нестинарка" е хубаво, но май вече не може да се стигне по черния път и става далече за ходене пеш. Ако и на скалите се построи нещо, отгоре също няма да има път. Най-вероятно. Остава да се влиза отзад през хотелите, коет не е редно. Пък най-кофти е, че пише, че там няма канализация. Не вярвам да заустят в реката и морето, ако се построи нещо.
5.
Любчо
16.03.2023 21:09:17
2
4
Не се наядоха. Все едни и съща окупират плажовете. Октомври идва и ще има наказани и изненадани!
4.
Член На Сдружението
16.03.2023 21:06:53
6
8
Като се замисля Емо Пейчев в Баш Царевски Селяндур с малката разлика че не забогатял ни финансово ни умствено
3.
Член на Сдружението
16.03.2023 21:05:08
3
4
до Близък :)
Ами ако се раЗровиш малко в търговския регистър ще видиш че именно Джарито е Представляващ Сдружението което Пуска Сигнала до Президент , Министър и прочие :)
Търга е Пуснат за Забогатял Царевски Селендур в Америка
2.
Близък
16.03.2023 20:38:15
3
7
И какво стана, Джарито тръгна да прави кръчма, но май му се скараха и даде назад! Май на Пейчев позициите се оказаха по- сериозни. Браво Емо и Дани, успяхте да спасите едно прекрасно кътче от Царевският бряг.
1.
Петко
16.03.2023 15:09:31
9
14
Имало и нормални хора в Царево освен кръга “Пейчовите” - скулията е претопен и минава за тях
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои признаци вещаят бърз развод Кои признаци вещаят бърз развод Основният признак за предстоящ развод може да се нарече липсата на интимност между съпрузите Комплиментите, от които всеки мъж се нуждае Комплиментите, от които всеки мъж се нуждае Признанието от страна на жените е много важно за мъжете 5 зодии, които никога няма да станат милионери 5 зодии, които никога няма да станат милионери Ето кои са те  Рецепта за пиле по корейски Рецепта за пиле по корейски Вечеря от тайните на азиатската кухня КАЗУС: Спечелил от лотарията загуби дело срещу НС, пари няма да получи КАЗУС: Спечелил от лотарията загуби дело срещу НС, пари няма да получи Потърпевшият твърди, че е претърпял имуществени вреди, след като парламентът забрани със закон частните лотарийни игри Започват кастингите за „Гласът на България“ Започват кастингите за „Гласът на България“ Просто излезте на сцената и дайте от себе си, съветва  музикалният директор на формата Борислав Бояджиев Емрах гушва 10 бона за уикенд в Германия Емрах гушва 10 бона за уикенд в Германия Цялата компания на Емрах е била ангажирана за българско мегапарти в Офенбах в петък вечер Още един непълнолетен е задържан за бомбените заплахи срещу училищата Още един непълнолетен е задържан за бомбените заплахи срещу училищата Преди малко спецполицаите задържаха 16-годишен младеж от Пловдив Зверска катастрофа между три автомобила в Плевен Зверска катастрофа между три автомобила в Плевен По първоначални данни има двама ранени ЕЦБ: Прогнозираме инфлацията да остане много висока за дълъг период от време ЕЦБ: Прогнозираме инфлацията да остане много висока за дълъг период от време Повишаването на заплатите е един от факторите, подхранващ оскъпяването на живота
Отказаха помилване на шесткратен параолимпийски шампион, убил приятелката си Отказаха помилване на шесткратен параолимпийски шампион, убил приятелката си И до днес твърди, че го е сторил, защото я е помислил за крадец Банковата криза: Швейцария отпусна 118 млрд. долара за сделката за Credit Suisse Банковата криза: Швейцария отпусна 118 млрд. долара за сделката за Credit Suisse Сумата беше одобрена от финансовата комисия на Федералното събрание на страната Рухна покрив на театър по време на концерт, един загина Рухна покрив на театър по време на концерт, един загина Инцидентът е станал в Белвидиър, Илинойс Задлъжняваме скоростно! Външният дълг на България скочи до 45,1 млрд. евро Задлъжняваме скоростно! Външният дълг на България скочи до 45,1 млрд. евро В края на януари 2023 г. краткосрочните задължения са близо 8204 млрд. евро Радина Червенова слабее със спаначена диета Радина Червенова слабее със спаначена диета Тв звездата консумира зеленчука чудо само в пресен вид Филип Буков уж с болно сърце, а скочи с парашут Филип Буков уж с болно сърце, а скочи с парашут Той започна едно свое приключение, носещо му приятен адреналин с твърдението, че целите са, за да се преследват и улавят. Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение, предупреди Орбан Сценарият за Трета световна война вече не е художествено преувеличение, предупреди Орбан Западът изпраща все по-мощни оръжия за продължаване на военните действия срещу Русия, а това е опасно, смята унгарският премиер Полша се готви да нападне Беларус, твърди Лукашенко Полша се готви да нападне Беларус, твърди Лукашенко Разполагането на ядрено оръжие в Беларус не е заплаха и не е шантаж, а възможност да се защити държавата и да се гарантира мир на беларуския народ, подчерта в обръщението си Лукашенко 16-годишен младеж е подал сигнал за бомба в училище в... 16-годишен младеж е подал сигнал за бомба в училище в... С непълнолетния работят криминалисти и инспектор "Детска педагогическа стая" Актрисата Гуинет Полтроу спечели делото за ски инцидент, получи обезщетение от 1 долар Актрисата Гуинет Полтроу спечели делото за ски инцидент, получи обезщетение от 1 долар Съдът сметна, че е достатъчно
Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Румен Радев не е купен, а е идеен привърженик на Путин и иска Русия да спечели войната Виц на деня Виц на деня - Преди да се оженя, обичах всички жени на света!
- А сега?
- Сега с една по-малко...
Виц на деня Виц на деня - Муцка, твоя приятел е непочтен!
- Какво ти е направил?
- Не зная!... Или момче или момиче.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук ОБЯВА:
"Четири лапи" продава специално обучени кучета водачи, за хора с телефони!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече