×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Робърт де Ниро открива два хотела у нас
  • Случващото се с Израел може да завърши със световна война, смята Доналд Тръмп
  • Бронз за ансамбъла в многобоя на световната купа в София
  • Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, обяви премиерът Димитър Главчев
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сдружение на бизнеса в Царево иска от премиера да спре търга за имота до плаж "Нестинарка"


Сдружение на бизнеса в Царево иска от премиера да спре търга за имота до плаж "Нестинарка"
Заради 405 кв.м наемни площи ще се блокира потенциалът на целия имот от над 5000 кв.м и ще се ощети държавата, се твърди в сигнала
16 Март 2023, Четвъртък, 13:50 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Сдружението изпрати сигнал до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на туризма Илин Димитров и областния управител Мария Нейкова

Търгът за отдаване на парцел до скалите на плаж „Нестинарка“ е незаконен, ощетява държавата с безобразно ниския наем от 25 стотинки на кв.м. и накърнява обществения интерес. Това пишат в сигнал до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на туризма Илин Димитров от „Сдружение на бизнеса в община Царево“.

Те настояват да се спре процедурата, обявена от областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Търгът е насрочен за 11 април.

Държавата дава задълго под наем уникално местенце за бизнес в Царево

Както Флагман.бг вече писа, губернаторът обяви на търг за отдаване под наем на 405 кв.метра за срок от 10 години. Бъдещият наемател ще има право да изгради нощен бар/ресторант от 270 кв.метра и допълнителна търговска площ от 130 кв.м. Наемната цена започва от 1300 лева на месец. 

Ето какво пише в сигнала, който бе изпратен и на Флагман.бг:

"Обявата за провеждане на търга буди сериозни тревоги и съмнения поради следното: 

На първо място поземленият имот представлява морски плаж. До настоящия момент за същия не са извършени преки геодезични измервания и плажът не е отразен като такъв в кадастралната карта и имотния регистър, въпреки че същият отговаря на изискванията на чл.6, ал.2 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Плажът е добре известен и се ползва от жителите на Царево и гражданите, гостуващи в курорта. 

Обявата е съобразена с изискванията на ЗУЧК, без официално в нея да е упоменато, че теренът реално представлява плаж по смисъла на закона.

Съгласно ЗУЧК отдаването под наем на подобни имоти може да направи единствено и само министъра на туризма, като законодателят е предвидил срок от 5 години.

Реално с визираната в сигнала "хибридна" процедура или се прави опит за заобикаляне на закона, или алтернативно администрацията на областна управа показва слабото му познаване.

Моля да обърнете внимание на факта,че отдавайки тези 405 кв.м. от имота реално се блокира потенциала да се използва или отдаде целия имот с обща площ от 5058 кв.м., което несъмненно би довело до накърняване на интереса на гражданите, и държавата, както и щета за фиска. В обявата не е посочена точната локация за поставянето на обектите, което ограничава инвеститорския интерес и създава впечатление, че търгът е предрешен.

При калкулирането на наемната цена за кв.метър, с оглен на първоначалната месечна наемна цена от 1300 лева и факта, че с процедурата реално се блокира целият имот, се получава наемна цена от 25 стотинки на кв.м.

25 стотинки на кв.м. - цена за наем на имот на първа линия на българкското Черноморие със собствен плаж. Подобна цена за наем на държавни имоти не е позната дори в най-мракобесната част от новата българска история.

За сравнение, абсолютно по същото време Министерството на туризма със Заповед № T-РД-16-83 от 02.03.2022 открива аналогичен търг за даване под наем за срок от 5 години на най-близкия съседен плаж, с обща площ от 5143 кв.м., находящ се на по-малко от 400 метра по права линия от посочения имот в обявата на Областна администрация, при първоначална цена от 12 418 лева. Ноторно известно е, че основният източник на приходи при подобни имоти са търговските площи и заведения. В имота, отдаван от Министерството на туризма, максималната площ по смисъла на чл.10, ал.7 и 8 от ЗУЧК, е в размер на 206 кв.метра, което е два пъти по-малко от горната обява.

Наемателят на плажа трябва да направи и допълнителни разходи, възлизащи на десетки хиляди левове на година за почистване, водно спасяване, които също би следвало да се калкулират в цената.

От горното следва да заключим, че Областна управа Бургас предлага два пъти повече търговска площ на цена поне 10 пъти по-ниска от обявената от Министерството на туризма. Освен стряскаща, разликата будии много сериозни въпроси по отношение на защитата на обществения интерес от различни държавни структури.

Град Царево е ноторно известен като спокоен и семеен курорт, за това свидетелстват много фествивали със семейна насоченост и изградените детски площадки в целия град. Потенциален проблем, явно неглижиран от страна на администрацията е, че се допуска изграждането на нощен бар в жилищен район, което неминуемо ще породи конфликти между почиващите граждани и тези, търсещи възможност за посещения на нощни заведения.

Позиционирането на предвидените обекти ще създаде реална опасност за активирането на свлачище, за момента спряно от изградена подпорна стена. Съгласно кадастралната карта на имота е нарушена територия за възастановяване, като основна причина за това е рискът от свлачище.

По-възрастните жители на град Царево ясно си спомнят, че строежът на водната пързалка в града навремето беше спрян заради опасност от активизиране на свлачището, точно на мястото, което е предвидено за разполагане на търговски обекти. 

Съгласно обявата са предвидени 5 кв.м. за разполагане на мобилни химически тоалетни. За сравнение, стандартната тоалетна кабинка е с минимални размери 120х120 см, т.е. - в предвидената площ могат да се разположат най-много 4 броя мобилни тоалетни, които да обслужват 400 кв.метра заведения и търговски площи.

До имота няма канализация и път, което прави невъзможно обслужването на предвидените химически тоалетни и може да се направи обоснованото предположение, че заустването на отпадъчните води ще се извършва директно в морето и то именно в акваторията на най-хубавия плаж в Царево - "Нестинарка".

За финал ще поставя въпроса защо подобна процедура се обявява и реализира точно по време на избори и дали крайната цел не е отново българските граждани да бъдат поставени пред свършен факт, заобикалящ буквата на закона и силно увреждащ разпределението на обществените блага.

С оглед на всичко изложено, моля, за Вашето съдействие като своевременно извършите проверка и предприемете необходимите действия за защита на публичния интерес", пише в сигнала на "Сдружението на бизнеса в община Царево", което е представлявано от адв. Лъчезар Ковачев.


В категории: Царево


6
Коментара по темата
6.
Иван
17.03.2023 06:04:45
0
6
От моето мнение не зависи нищо, но информативно ще се включа. На "Нестинарка" е хубаво, но май вече не може да се стигне по черния път и става далече за ходене пеш. Ако и на скалите се построи нещо, отгоре също няма да има път. Най-вероятно. Остава да се влиза отзад през хотелите, коет не е редно. Пък най-кофти е, че пише, че там няма канализация. Не вярвам да заустят в реката и морето, ако се построи нещо.
5.
Любчо
16.03.2023 21:09:17
2
5
Не се наядоха. Все едни и съща окупират плажовете. Октомври идва и ще има наказани и изненадани!
4.
Член На Сдружението
16.03.2023 21:06:53
7
8
Като се замисля Емо Пейчев в Баш Царевски Селяндур с малката разлика че не забогатял ни финансово ни умствено
3.
Член на Сдружението
16.03.2023 21:05:08
4
4
до Близък :)
Ами ако се раЗровиш малко в търговския регистър ще видиш че именно Джарито е Представляващ Сдружението което Пуска Сигнала до Президент , Министър и прочие :)
Търга е Пуснат за Забогатял Царевски Селендур в Америка
2.
Близък
16.03.2023 20:38:15
3
8
И какво стана, Джарито тръгна да прави кръчма, но май му се скараха и даде назад! Май на Пейчев позициите се оказаха по- сериозни. Браво Емо и Дани, успяхте да спасите едно прекрасно кътче от Царевският бряг.
1.
Петко
16.03.2023 15:09:31
10
14
Имало и нормални хора в Царево освен кръга “Пейчовите” - скулията е претопен и минава за тях
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината 7 години след бруталното убийство в „Меден рудник“ родителите на килъра отказват да приемат истината Иван, който закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка, бил ужасно тормозен в затворническото общежитие в Бойчиновци Диона разплака с личната си история Диона разплака с личната си история Певицата впечатли феновете си със сърцераздирателна балада, която носи заглавието “Ако те има”  Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Като разгонен бик съм, набарах една младичка и...,твърди Митьо Пищова Бях я окъсал и спукал гумите. Сърцето ми беше взело да отказва, но се оперирах, призна колоритът Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Търговците в Одрин ни взеха за балъми, вдигнаха здраво цените заради... Оправдават се с инфлацията, която обаче не е чак толкова висока, колкото са новите цени на основни стоки Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Как се прави бизнес върху църковни земи, къде отиват приходите и защо НАП не ги проверява Църквата има привилегията да не декларира приходи от подобна търговия Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Министри са променили концесията „Челопеч“ в полза на „Дънди“, прокуратурата смята, че има престъпление Печалбата на концесионера е впечатляваща, а редица министри през годината са подписвали с анекст неизгодната за България концесия Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Изненадваща дисквалификация в “Един за друг” Вечно усмихнатата Галена от Генерал Тошево наруши правилата на екстремното предизвикателство няколко пъти и получи служебна загуба за нея и нейния съпруг Петър Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Жена му го заплаши да не помисля да си ляга с друг мъж, защото... Ще остане без дом и семейство  Кирил Петков проговори за пачките и пуделите Кирил Петков проговори за пачките и пуделите По-сериозният проблем, според него, обаче бил разговорът на главния прокурор с главния секретар Влак удари 20-годишна жена край Благоевград Влак удари 20-годишна жена край Благоевград Тя е починала на място 
Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Ударите по Израел започнали със знамение? Духовните сили на Космоса ни помагат за чистене на кармата Любовта на Бога я подобрява в личен, родови, народен и общочовешки план, казва астрологът Филип Филипов Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Порнозвезда преспа със 122 студенти по време на три седмици ваканция (18+) Толкова много желаещи имало да правят секс с нея и колежката й, че тълпи от учащи се редовно се събирали близо до стаята им Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Гърция забранява на концесионерите шезлонгите по плажовете Между 70 и 85 на сто от плажните ивици трябва да бъдат свободни Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Знаете ли, че тази звезда бил зъболекар в миньорско селце Изпълнителят участва във формата Хелс Китчън Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Нестор Ел Маестро вече не е треньор на ЦСКА Негов заместник ще е Стамен Белчев Иран и Израел: От съюзници до заклети врагове Иран и Израел: От съюзници до заклети врагове Как настъпи промяната след Ислямската революция през 1979 Предупредих ПП-ДБ, че Борисов ще сложи скалпа им на колана си, каза Корнелия Нинова Предупредих ПП-ДБ, че Борисов ще сложи скалпа им на колана си, каза Корнелия Нинова ПП-ДБ опропастиха реформата. Те реставрираха модела ГЕРБ и върнаха Борисов във властта, смята лидерът на БСП Байдън казал на Нетаняху да не нанася ответен удар по Иран Байдън казал на Нетаняху да не нанася ответен удар по Иран Заявил също, че тъй като иранската атака е причинила минимални жертви и щети, Израел не трябва да отмъщава на Иран.  Симеон Втори погреба сина си Симеон Втори погреба сина си Сакскобургготски показа, че не се отказа от короната и я предава официално на своя внук Борис Търновски Защо гадните китайски пантофи вече струват 40 лева Защо гадните китайски пантофи вече струват 40 лева Купувачите са недоволни от факта, че както е тръгнало, съвсем скоро цената на чехлите ще се изравни с тази на обувките и намират това за изключително нелепо
Николай СТОИЛОВ, АКФ Николай СТОИЛОВ, АКФ Още преди пуделите бе ясно, че ПП-ДБ не са в МВР за реформи, а за нещо друго Виц на деня Виц на деня - Жена, изпей нещо за гостите.
- Но те вече почнаха да си тръгват.
- Струва ми се много бавно.
Виц на деня Виц на деня Квартирант към хазяин:
- Аз от три месеца живея тук, а Вие чак сега ми казвате че няма баня!?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-лесно е да съблечеш една жена, отколкото да я облечеш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори