×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сдружение на бизнеса в Царево иска от премиера да спре търга за имота до плаж "Нестинарка"


Сдружение на бизнеса в Царево иска от премиера да спре търга за имота до плаж "Нестинарка"
Заради 405 кв.м наемни площи ще се блокира потенциалът на целия имот от над 5000 кв.м и ще се ощети държавата, се твърди в сигнала
16 Март 2023, Четвъртък, 13:50 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Сдружението изпрати сигнал до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на туризма Илин Димитров и областния управител Мария Нейкова

Търгът за отдаване на парцел до скалите на плаж „Нестинарка“ е незаконен, ощетява държавата с безобразно ниския наем от 25 стотинки на кв.м. и накърнява обществения интерес. Това пишат в сигнал до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на туризма Илин Димитров от „Сдружение на бизнеса в община Царево“.

Те настояват да се спре процедурата, обявена от областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова. Търгът е насрочен за 11 април.

Държавата дава задълго под наем уникално местенце за бизнес в Царево

Както Флагман.бг вече писа, губернаторът обяви на търг за отдаване под наем на 405 кв.метра за срок от 10 години. Бъдещият наемател ще има право да изгради нощен бар/ресторант от 270 кв.метра и допълнителна търговска площ от 130 кв.м. Наемната цена започва от 1300 лева на месец. 

Ето какво пише в сигнала, който бе изпратен и на Флагман.бг:

"Обявата за провеждане на търга буди сериозни тревоги и съмнения поради следното: 

На първо място поземленият имот представлява морски плаж. До настоящия момент за същия не са извършени преки геодезични измервания и плажът не е отразен като такъв в кадастралната карта и имотния регистър, въпреки че същият отговаря на изискванията на чл.6, ал.2 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Плажът е добре известен и се ползва от жителите на Царево и гражданите, гостуващи в курорта. 

Обявата е съобразена с изискванията на ЗУЧК, без официално в нея да е упоменато, че теренът реално представлява плаж по смисъла на закона.

Съгласно ЗУЧК отдаването под наем на подобни имоти може да направи единствено и само министъра на туризма, като законодателят е предвидил срок от 5 години.

Реално с визираната в сигнала "хибридна" процедура или се прави опит за заобикаляне на закона, или алтернативно администрацията на областна управа показва слабото му познаване.

Моля да обърнете внимание на факта,че отдавайки тези 405 кв.м. от имота реално се блокира потенциала да се използва или отдаде целия имот с обща площ от 5058 кв.м., което несъмненно би довело до накърняване на интереса на гражданите, и държавата, както и щета за фиска. В обявата не е посочена точната локация за поставянето на обектите, което ограничава инвеститорския интерес и създава впечатление, че търгът е предрешен.

При калкулирането на наемната цена за кв.метър, с оглен на първоначалната месечна наемна цена от 1300 лева и факта, че с процедурата реално се блокира целият имот, се получава наемна цена от 25 стотинки на кв.м.

25 стотинки на кв.м. - цена за наем на имот на първа линия на българкското Черноморие със собствен плаж. Подобна цена за наем на държавни имоти не е позната дори в най-мракобесната част от новата българска история.

За сравнение, абсолютно по същото време Министерството на туризма със Заповед № T-РД-16-83 от 02.03.2022 открива аналогичен търг за даване под наем за срок от 5 години на най-близкия съседен плаж, с обща площ от 5143 кв.м., находящ се на по-малко от 400 метра по права линия от посочения имот в обявата на Областна администрация, при първоначална цена от 12 418 лева. Ноторно известно е, че основният източник на приходи при подобни имоти са търговските площи и заведения. В имота, отдаван от Министерството на туризма, максималната площ по смисъла на чл.10, ал.7 и 8 от ЗУЧК, е в размер на 206 кв.метра, което е два пъти по-малко от горната обява.

Наемателят на плажа трябва да направи и допълнителни разходи, възлизащи на десетки хиляди левове на година за почистване, водно спасяване, които също би следвало да се калкулират в цената.

От горното следва да заключим, че Областна управа Бургас предлага два пъти повече търговска площ на цена поне 10 пъти по-ниска от обявената от Министерството на туризма. Освен стряскаща, разликата будии много сериозни въпроси по отношение на защитата на обществения интерес от различни държавни структури.

Град Царево е ноторно известен като спокоен и семеен курорт, за това свидетелстват много фествивали със семейна насоченост и изградените детски площадки в целия град. Потенциален проблем, явно неглижиран от страна на администрацията е, че се допуска изграждането на нощен бар в жилищен район, което неминуемо ще породи конфликти между почиващите граждани и тези, търсещи възможност за посещения на нощни заведения.

Позиционирането на предвидените обекти ще създаде реална опасност за активирането на свлачище, за момента спряно от изградена подпорна стена. Съгласно кадастралната карта на имота е нарушена територия за възастановяване, като основна причина за това е рискът от свлачище.

По-възрастните жители на град Царево ясно си спомнят, че строежът на водната пързалка в града навремето беше спрян заради опасност от активизиране на свлачището, точно на мястото, което е предвидено за разполагане на търговски обекти. 

Съгласно обявата са предвидени 5 кв.м. за разполагане на мобилни химически тоалетни. За сравнение, стандартната тоалетна кабинка е с минимални размери 120х120 см, т.е. - в предвидената площ могат да се разположат най-много 4 броя мобилни тоалетни, които да обслужват 400 кв.метра заведения и търговски площи.

До имота няма канализация и път, което прави невъзможно обслужването на предвидените химически тоалетни и може да се направи обоснованото предположение, че заустването на отпадъчните води ще се извършва директно в морето и то именно в акваторията на най-хубавия плаж в Царево - "Нестинарка".

За финал ще поставя въпроса защо подобна процедура се обявява и реализира точно по време на избори и дали крайната цел не е отново българските граждани да бъдат поставени пред свършен факт, заобикалящ буквата на закона и силно увреждащ разпределението на обществените блага.

С оглед на всичко изложено, моля, за Вашето съдействие като своевременно извършите проверка и предприемете необходимите действия за защита на публичния интерес", пише в сигнала на "Сдружението на бизнеса в община Царево", което е представлявано от адв. Лъчезар Ковачев.


В категории: Царево


6
Коментара по темата
6.
Иван
17.03.2023 06:04:45
0
6
От моето мнение не зависи нищо, но информативно ще се включа. На "Нестинарка" е хубаво, но май вече не може да се стигне по черния път и става далече за ходене пеш. Ако и на скалите се построи нещо, отгоре също няма да има път. Най-вероятно. Остава да се влиза отзад през хотелите, коет не е редно. Пък най-кофти е, че пише, че там няма канализация. Не вярвам да заустят в реката и морето, ако се построи нещо.
5.
Любчо
16.03.2023 21:09:17
2
5
Не се наядоха. Все едни и съща окупират плажовете. Октомври идва и ще има наказани и изненадани!
4.
Член На Сдружението
16.03.2023 21:06:53
7
8
Като се замисля Емо Пейчев в Баш Царевски Селяндур с малката разлика че не забогатял ни финансово ни умствено
3.
Член на Сдружението
16.03.2023 21:05:08
4
4
до Близък :)
Ами ако се раЗровиш малко в търговския регистър ще видиш че именно Джарито е Представляващ Сдружението което Пуска Сигнала до Президент , Министър и прочие :)
Търга е Пуснат за Забогатял Царевски Селендур в Америка
2.
Близък
16.03.2023 20:38:15
3
8
И какво стана, Джарито тръгна да прави кръчма, но май му се скараха и даде назад! Май на Пейчев позициите се оказаха по- сериозни. Браво Емо и Дани, успяхте да спасите едно прекрасно кътче от Царевският бряг.
1.
Петко
16.03.2023 15:09:31
10
14
Имало и нормални хора в Царево освен кръга “Пейчовите” - скулията е претопен и минава за тях
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори