×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Истинското кино, заслужаващо Оскар, не съществува в това десетилетие, обърнете се към миналото


Истинското кино, заслужаващо Оскар, не съществува в това десетилетие, обърнете се към миналото
Препоръчваме една „бавна” и „скучна” лента от 1976 г., която и до днес звучи все едно сценарият е писан вчера
14 Март 2023, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Кой е Хауърд Бийл и защо думите му отекват така страшно след поредния провал на Академията от вчера

Да го кажем честно – в последните години Холивуд се превърна в производител на най-големите „бози”, а наградите, които сами си връчват на уж традиционни елитни церемонии членовете на филмовата Академия на САЩ отразяват самодоволството на клика от хора, които не се интересуват от мнението на зрителите за техния продукт, от вашето мнение, а само от това колко пари ще направи продукцията им и какви ще са приходите от бокс офиса. С това дълго изречение може да се опише реалността в американското кино, грабнало преди близо 70 години модела на немския пропагандист Йосеф Гьобелс и приложило го умело под знака на демокрацията и капитализма.

Днес киното е нищо повече от инструмент за пропаганда, умело вписващ в себе си елементи на комедия, драма и политика, завоалирани под формата на интересно, но вече скучно и често безвкусно повествование – същото, ползвано от хилядолетия, още от митоса на древна Гърция, но този път полирано и рафинирано, за да налага определена идеология. За истинските киномани в днешно време се оказва кауза пердута да намерят подходяща лента, която не само да грабне вниманието им, но и да казва нещо смислено. Затова и повечето такива се обръщат към миналото – времето на забравените класики, които говореха, които оставяха отпечатък за разлика от филмите за супергерои, надпреварващи се кой да има повече визуални красоти и кой от кой да излежда „по-реалистичен” пред зеления екран.

7 Оскара за холивудската гротеска „Всичко навсякъде наведнъж”. Тотален дебилизъм!

Днес ще представим на вниманието ви една лента отпреди 50 години. Да, цветна е, през 70-те години киното не е било черно бяло. „Мрежа” или “Network”, както е оригиналното заглавие на филма от 1976 г., е „скучен” за днешното поколение филм, който е на практика сатира. Повече драма, отколкото черна комедия, повече пророчески, отколкото анализ на злободневната тогава ситуация, дългият 121 минути филм разказва историята на водещ на новинарска емисия.

Хауърд Бийл е възрастен, но много опитен водещ. В един хубав ден му съобщават, че е уволнен заради нисък рейтинг и след 2 седмици трябва да напусне, а той... вместо да се примири, излиза на живо още в следващата емисия и съобщава, че идната седмица ще се самоубие пред камерите на собственото си предаване. Действието му е подтикнато не от идеология, не от някакъв негов план, а от чисто отчаяние. През годините му в „мрежата” на телевизиите той се е нагледал и наслушал на откровените глупости, които се случват в политическия и обществен живот в Америка и вече не издържа.

Бързо обаче продуцентите на предаването му установяват, че „изблика” на Бийл е доходоносен и го подкрепят да продължи. Скоро даже му дават да води ново предаване, в което катализират неговите гневни тиради. Ето и една от тях:

„Не е нужно да ви казвам, че нещата са зле, всеки знае, че са зле. В депресия сме. Всеки търси работа или се страхува да не си загуби работа. Доларът сега купува това, което купуваха 5 цента. Банки фалират, магазинерите държат пистолет под масата, престъпници дивеят по улиците и никой никъде не знае какво да направи, и няма край. Знаем, че въздухът, който дишаме, не става за дишане, а храната, която ядем, не става за ядене. И седим, гледаме си телевизорите, докато някакъв си водещ ни казва, че днес е имало 15 убийства и 63 тежки престъпления – сякаш така трябва да бъде.

Знаем, че нещата са зле. Повече от зле са – това е лудост. Сякаш всеки навсякъде е полудял и затова и не излизаме. Седим си у дома и малко по малко светът, в който живеем, се смалява. И казваме само: „Моля ви, поне ме оставете на мира в хола ми. Нека си имам тостера и телевизора, и радиото, и ще си мълча. Просто ме оставете на мира”.

Еми, аз не съм от тези, които ще ви оставят на мира. Искам да се ядосате. Не искам да протестирате, да правите преврат; не искам да пишете до конгресмените ви, защото не знам и какво да ви кажа да напишете. Не знам какво да направя за депресията, за инфлацията и за руснаците, и за престъпността по улиците. Знам само, че първо трябва да се ядосате. Трябва да кажете: „Аз съм човешко същество, по дяволите! Животът ми има значение!”
...
После чак ще измислим какво да правим с депресията, с инфлацията и петролната криза. Но първо трябва да се ядосате”

 

Това е един от най-запомнящите се моменти във филма, който препоръчвам да видите. Макар и от 1976 г. – преди 47 години, ако тази реч не ви звучи писана преди ден, то явно не следите събитията от последните седмици и месеци.

Още по-интересно е, че героят в „Network” Хауърд Бийл става толкова популярен, че е извикан на среща със собственика на „мрежата”, за която е работил през целия си живот. Причината? Гневните му тиради в ефир прекъсват важна търговска сделка. Точно от тази сцена идва друга запомняща се реч, която изнася директорът Артър Дженсън и която също ще поместим тук.

“Вие се месите в дивите закони на природа, г-н Бийл и аз няма да търпя това! Ясно ли е? Мислите си, че просто сте стопирали една бизнес сделка. Изобщо не е така! Арабите изнесоха милиярди долари от тая страна и сега трябва да ги върнат! Това е цикълът на нещата – като гравитацията. Това е балансът на природата. Вие сте дъртак, който мисли с понятия като „нации” и „народи”. Няма нации. Няма народи. Няма руснаци. Няма араби. Няма Трети свят. Няма и Запад. Има само една всеобхватна система на системите, една огромна и нечовешка, преплетена, взаимодействаща, многовариационна и международна власт на долара. Петро-долар, електро-долар, мулти-долар, райхсмарки, рини, рубли, паундове. Това е международната система на валутите, която дефинира тоталността на тая планета. Това е натуралният ред днес. Това е атомната, субатомната и галактическата структура на света. И ВИЕ се месите в нея. И вие ще си платите.

Разбирате ли ме, г-н Бийл? Можете да си излизате на екрана и да си говорите за Америка и за демокрацията. Няма Америка. Няма демокрация. Има само IBM и ITT, и AT&T, и DuPont, и Union Carbide, и Exxon. Това са нациите на света днес. За какво мислите си говорят руснаците на техните съвети? За Карл Маркс ли? Не, те вадят програмните си линеарни таблици, вадят и учебниците по статистическа теория, търсят лесните решения и изчисляват коя инвестиция би била най-доходоносна за тях. Точно като нас.

Вече не живеем в свят на нации и идеологии, г-н Бийл. Светът е една съвкупност от корпорации, а решенията се взимат по природния, несломим закон на бизнеса. Светът е бизнес. И е такъв, още откакто човекът е изпълзял от тинята. И децата ни ще са живи, за да видят онзи прекрасен свят, в който няма глад, насилничество или бруталност. Една огромна, световна холдингова компания, за която всички хора ще работят, за да вадят общ приход, в която всеки човек ще има дял. Всичко осигурено, всяко безспокойство – успокоено. И аз избрах Вас, г-н Бийл, да проповядвате това евангелие”.

 

Та ако искате да гледате филм, заслужаващ Оскари, можете действително да се обърнете към миналото – значително по-добра идея е, отколкото да се задоволявате със сегашното кино, което само за 10-ина години успя да съсипе няколко истински класики, градени с години и да ги превърне в нищо повече от златна кокошка. На ваш гръб. Гледаме, разбира се, към "Междузвездни войни" и „Матрицата”,  „Индиана Джоунс” и „Властелина на пръстените”, и „Хари Потър”, и...

 


В категории: Животът


Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
18
Коментара по темата
18.
Emo
17.03.2023 15:15:14
2
1
Кой си ти Русчев, за да казваш кой филм става и кой не. Това че не го разбираш е друг въпрос. Гледай си руските манджи, глупав путинофил и не давай плоски оценки.
17.
Ivo
15.03.2023 10:20:04
0
5
Най добрата ви статия която сте публикували, само не знам кой ви е източника
16.
До 15
15.03.2023 10:17:47
7
6
Поредното доказателство за историческата неграмотност на русофилите. Коминтернът, който е бил изцяло под властта на СССР още от 30 те години води политика на разпарчетосване на българската нация на добруджанска, тракийска, помашка и македонска. След съветската окупация започва насилствено превръщане на българите от Пиринско в македонци. Да не забравяме, че Сталин е бил готов да предостави Бургас на Турция, защото " на България и стигало едно пристанище".
Молотов бил спасил България. Такива глупости само в русофилска глава могат да се родят.
15.
До "Приятел ли е русия...."
15.03.2023 09:42:33
4
6
Твоето се нарича подбрани факти, които да покажат колко много Русия ни е враг , а не приятел !
Да вземем един друг факт !
След ВСВ Гърция предявява претенции към България за територии чак до Стара планина ! Все пак България е била с Германия , а Германия е победената !
От другата страна от Югославия (Сърбия) съюо имат териториални претенции !
Ако Молотов не се е опънал категорично България да не дава територии никому, сега България щеше да бъде само днешна та си северна част около Варна, Шумен, Плевен , Монтана ...
Прочети тази част на историята, не подбирай само удобните на тезата ти!
Това ли искаше да стане ?
14.
не разбрах..
15.03.2023 08:00:01
1
5
този филм от 76 -тае явно доказателство за политическа и социална демягогия. Гледайте най-добрият американски филм "Гражданинът Кейн" от 1941 година. Ще видите същата политическа база, разбъркана с фундаментални ценностни въпроси.
13.
До 12 който е и 10
15.03.2023 07:37:43
7
1
Я прочети за какво е статията над коментарите ти !
Мирчо Кришан и руската краставица !
Ами вкарай си я отзад и да те отпусне вече !
12.
Аман от заблудени хора
15.03.2023 07:06:46
5
17
"Луд човек, като всеки русофоб обладан от беса !"
Не е луд човекът. Много правилно и обосновано си е изложил тезата.
Сигурно според теб и Ботев е луд, щом нарича Русия "мним защитник на славянството".
Характерна черта на русофилите е дълбоката и всеобхватна историческа неграмотност.
11.
до 10
15.03.2023 06:02:41
14
14
?!?
Откачен ли си ?
В 5 сутринта.
Нито е по темата на статията, нито е читаемо.
Луд човек, като всеки русофоб обладан от беса !

Както се много внушава от "Всичко всякога наведнъж" ( без запетайки естествено) не си уцелил вселената си !
Хайде марш в съседната.
Там ще са толерантни към духовни педе расти като теб.
Тук сме България.
Чиба !
10.
Приятел ли е Русия на България всъщност ?
15.03.2023 05:07:51
9
20
Русия води 11 войни срещу Османците, преди тази от 1877г.
През всичките 11 войни, българите всячески подпомагат руските войски с надежда за освобождение.
След оттеглянето на руснаците, българите са подлагани на кланета... В нито една война, Русия не споменава българите и тяхната свобода. Напротив.
1828-1829г. Кап. Георги Мамарчев води доброволчески корпус българи ок.1000 души, изиграващи решителна роля при превземането на Силистренската крепост, печели орден за храброст "Св. Анна".
1829г. Българите в Тракия се вдигат на въстание и отхвърлят турската власт в Източна Тракия.
На 14.09.1829г. разгромената по вода и суша Османска империя, е принудена да подпише Одринския мирен договор.
В него няма нито дума за България и българите. Русия решава свои въпроси.
Тя заграбва източното крайбрежие на Черно море и делтата на р. Дунав и придобива право на окупация на Молдова и голяма част от Влашко, докато Турция не плати контрибуция. Освен това Русия помага на своя съюзник Сърбия, която получава автономия. От Одринския мирен договор най-много печели Гърция, която става независима, макар в орязани граници – Пелопонес и земите, южно от Епир и Тесалия и Цикладските о-ви.
Одринският мирен договор от 1829г. не променя с нищо статута на българите.
Те са единствените от балканските народи, които нищо не получават в замяна на своите действия в помощ на руската армия през войната. Не е отчетен въобще приносът им за руските военни успехи. От всички балкански народи са пренебрегнати и даже забравени. За българите дори не се споменава в договора.
След сключването на договора, капитан Георги Мамарчев оглавява опита за вдигане на въстание в Сливенска, Котелска и Търновска област. Но тогава руското командване му противодейства. Мамарчев е арестуван, за да не предизвика международни усложнения. Заточен е в Коня, Анадола и остров Самос, където и умира в 1846 година.
Веднага след сключването на договора руснаците разформироват и обезоръжават българските доброволци в своята армия, които са обвинявани в неподчинение, кражби и дезертьорство. На руските военни и цивилни на Балканите е наредено да избягват всякакви контакти с местното население, които са смятани за „източник на сериозни затруднения в политическо отношение“. Окуражени от руската политика, турците започват погроми над християните на много места в източна Тракия.
Русия винаги е действала против България. И големите български възрожденци Раковски, Левски, Ботев, Захари Стоянов, Вазов... са били твърдо против Русия.
След освобождението, когато България обявява "Съединението" Русия е ПРОТИВ. И насъсква сърбите против България.
През Балканските войни подпомага сърбите и насъсква румънците да ни ударят в гръб...
Ето една Руска дипломатическа грама от 1914г. (от онази влакова композиция с документи, които разкриха много...):
„Една мощна България на Балканският полуостров е нашият геополитически кошмар.Тази млада имперска сила,разполагаща с най-могъщата армия в ‚югоизточна Европа,простряна на две морета,имаща флота и в Черно и в Средиземно море,би могла да овладее и Проливите и егейските острови.С времето нейната сила ще расте неумолимо.Българите вече са достатъчно мощни,за да смажат турците сами,да не говорим за сърби,гърци или румънци.Ние трябва да ги удушим в зародиш,защото една Велика България,съюзник на Германската империя би станала силата,която би ни детронирала от нашият трон и би отрязала достъпът ни до Средиземноморието.“
След 1944г. България е окупирана от слугите на Москва. Те създадоха Македония. Те отричат българската азбука. И всички действия на тази държава, са били против българските интереси. Останалото е пропаганда, която тотално е отровила българското съзнание.
9.
оффф...
14.03.2023 23:16:52
17
10
Аз от цялата статия разбрах, че българите харесваме филми от 70те и 80те години, защото сме сме с 40-50 години изостанали в развитието си
8.
Фернандо
14.03.2023 22:00:42
7
15
До #2
Само Бкп и Атака не си споменал,(не, че е голяма загуба) , а иначе въпроса е коя Русия харесваш, ако е тази на др. Путин, благодаря, в крепостния строй не ми се връща. Когато гласуваш, мисли, в каква държава искаш да живееш, близо до Европа, или близо до степите, да гледаш Разораната целина отблизо. :)
7.
ГДБОББ
14.03.2023 22:00:07
5
10
имаме си флЕгман, за какво ни е кино? ХАХАХХАХАХАХАХА
6.
До 1 и компания
14.03.2023 21:51:27
1
25
Научете се да гледате и да мислите, а не само да слушате! Едни от филмите, които ще останат в историята са тези, които дават повод човек да погледне отвъд ежедневието и простотиите на реалити форматите! На какво ви научи Изкуплението Шоушенк, Зеленият път, Корабокрушенецът, Вътрешен човек???? Това че някой е изкрещял и провокирал вниманието е само повода! Търсете причината! Бъдете мислещи, като човеци, а не като маймуни!
5.
Groznia kmet na Burgas
14.03.2023 21:45:14
7
7
Za koito j da glasuva6 nqma da ima mnozinstvo
Teq sashtite dadaha 240miliona na ukraina na pensionerite edna nula
4.
F
14.03.2023 21:44:57
1
18
Истинско кино съществува ,съществува и истинска музика,но трябва да знаеш къде да ги намериш .
3.
До 2
14.03.2023 21:29:04
4
5
Чух, че дъртата щяла да се кандидатира, гласувай за нея жалко тролче гърбаво.
2.
Добре ок
14.03.2023 21:19:48
18
12
За кой да гласувам ми е въпроса и искам смислено мнение.
Няма да гласувам за ГЕРБ до сега за тях гласувах но нещо не ме кефят напоследък не виждам смисъл, много калинки и празни типове и започнах да се дразня и елементарни неща не се правят, искам промяна но и за ПП продължаваме промяна не искам да гласувам щото за мен те са американци и е ясно че не им е чиста работата и от тях не виждам няква промяна даже по-скъпо стана ама айде няма да им го преписвам...за Възраждане ...харесвам Русия и нямам нищо против да идват руснаци и да си харчат парите тука, щото украинците са наематели само и са като кърлежите те са помпат от теб и си тръгват, макар че не ги виня и не ги мразя но рамките са ми по на сърце и освен това укрите говорят на руски пък войната от 2014 от там горе-долу почва ама ай да не изпадаме в подробности...за ДПС няма да гласувам макар че са най-последователни и най-сталбилни и компетентни в политиката (незнам дали не са и най-честни) щото са турци и е разбираемо, макар че когато съм пътувал в турските села е аптека и дворовите и пътищата. Въпроса ми е за кой д гласувам и защо?
1.
---...---
14.03.2023 21:14:41
14
14
"...съобщава, че идната седмица ще се самоубие пред камерите на собственото си предаване".

Даааа, ако и автора на на тази гениална статия каже, че ще се самоубие пред написаните от него глупости - това ще издигне рейтинга на провинциалния клюкарник до небесата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода. Май те го изпяха Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов
Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори