×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След 15 май в Царево и Ахтопол няма да се строи
  • Жълт код за значителни снеговалежи е в сила за 14 окръга на Румъния
  • 64-годишна жена загина при пожар в Сливен
  • Дългът на България за 2023 г. е 23.1% от БВП
  • Започва консервация на постамента на Паметника на съветската армия в София
  • Двама души са ранени при нападение с автомобил в Йерусалим
  • Отбелязваме Международния ден на Земята
  • Разследват смъртта на сърна в Старозагорско
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма лоша реклама, но има грозна


Няма лоша реклама, но има грозна
 Ще се намери ли мислещ общински съветник, който да промени наредбата така, че да не може да се заобикаля... с колело
28 Февруари 2023, Вторник, 13:49 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

За маркетинговия трик с жълтите колела из Бургас или как частник надхитри Общината

Жълтите рекламни велосипеди, които от снощи се озоваха заключени на редица места в Бургас, не нарушават усновените наредби на Общината и представляват просто хитър маркетингов трик. Но колко пък да е хитър и дали е само хитър? 

Фирмата, която е частен доставчик на храна и всякакви продукти от първа необходимост, ще бъде уведомена с официално писмо, че няма разрешение за подобна рекламна дейност, в което ще се изиска тя да подаде документи по надлежния ред, съобщиха от местната администрация пред наш репортер.

„В общинската наредба няма регламентирани условия за подобен тип реклама с велосипеди. На местата, където те са поставени, няма определена тарифа за реклама или забрана за рекламна дейност. Всички велосипеди, които изобщо сме виждали, имат свой бранд по тях така или иначе. Ще се огледат местата, където от GLOVO са поставили своите и ако се установи, че затрудняват движението или са в разрез с друга наредба по отношение на обществения ред, ще бъдат наложени санкции”, коментираха пред Флагман от Община Бургас и добавиха, че техните правомощия стигат дотук към този момент.

Флагман.бг припомня, че  стремежът към алтернативния маркетингов подход съвсем не е нов и понякога е доста ефективен, но пък иноваторът абсолютно винаги залага на карта своята репутация. От вчера целият град говори за жълтите велосипеди, всеки който ги е видял в центъра, ги снима, а коментарите в социалните мрежи валят и са в двете крайности. Едни одобряват стратегията на фирмата да прецака системата, но други са категорични, че утре може и по дърветата да "цъфнат" нечии рекламни транспаранти под формата на закачка.

„Няма лоша реклама” в случая се оказва повече от вярна максима, но пък със сигурност има грозна и нагла реклама и GLOVO го доказаха. Защото те са достатъчно популярна платформа за поръчки, за да прибягват до оригиналност в кавички, представляваща обикновен отказ да си платят тротоарното право. Защо, например, търговците на мартеници ще си платят 1,80 лв. на квадратен метър за 20 поредни дни, а GLOVO ще се направят на интересни с пребоядисаните в сигнално жълто раздрънкани велосипеди из целия град? Защо Вие, ако сте представител на дребния бизнес, ще си платите тротоарното право за табела отвън, а на GLOVO ще им е смешно?

Нахалството и простотията превземат Бургас, ето как доставчик си прави евтина реклама

Затова от Флагман.бг питаме – ще се намери ли мислещ общински съветник, който да внесе промяна в Наредбата час по-скоро и да ограничи тези алтернативни методи на реклама, които заобикалят правилата... с колело? Защото утре освен да кажем дадените за пример от нас транспаранти под формата на пролетни цветчета под дърветата, може из града да разположат непотребни скейтбордове, тротинетки, въдици във фонтана пред рибарския магазин, летящи във въздуха чинии пред домашните потреби с оригинални послания и каквото още Ви дойде на ума, невлизащо в полето на общинските разпоредби.

Иначе в морския град през последните години е имало редица подобни арт прояви от други фирми. Съвсем наскоро на спирка до гарата в Бургас и на няколко други места се появиха дивани, които се превърнаха в топ атракцията на седмицата. Оказа се, разбира се, че се касае за рекламна кампния на известна българска фирма за мебели.

Лукс в Бургас: Модерен диван се появи на спирка в центъра на града

Припомняме още и хитрия ход на една маркетингова агенция през 2010 г., когато по време на фестивала Spirit of Burgas в морския град бе забелязан Джони Деп. Само за няколко часа целият държавен апарат, както и всички медии, се впуснаха в търсене на известния актьор – къде е отседнал, как е пристигнал, защо е тук... Самият кмет Димитър Николов се ангажира да се срещне със звездата, дори беше въоръжен за визитата с подаръци и Книгата на Бургас. Полиция и службите на летището търсеха кога точно е кацнал Деп с частния си самолет, а националните медии правеха преки включвания от фоайето и под балконите на петзвезден хотел в града, където се твърдеше, че е настанен актьорът.

Джони Деп ли? Партенка за визита на Махатма Ганди подлуди Бургас преди 80 години

Всичко това бе заради няколко уж папарашки снимки на Джони Деп на балкона на стая в хотела, където той позираше с шапка и слънчеви очила. Кадрите се завъртяха светкавично в социалните мрежи и предизвикаха солидна суматоха. Но дали сработи тази стратегия? И помните ли същественото – какво рекламираше тази фирма... защото аз не? По-скоро акцията на столична пиар агенция се превърна в българска скрита камера или "Сладко отмъщение", в което участват медиите, местната управа и ловците на автографи, окупирали всички входове на петзвездния хотел, за да се срещнат със световната звезда Джони Деп.

Като върнем лентата назад, истината, разбира се, излезе няколко дни по-късно – агенция наела студент трети курс от НБУ, който поразително прилича на американската знаменитост, за да рекламира стартиращ интернет сайт за конкурс за летни снимки. Кой беше този сайт и каква беше идеята му, никой днес не помни. Но помним Джони Деп на балкона:

Студентът по актьорско майсторство Георги Велизаров в ролята на Джони Деп в Бургас - позира пред "папараци" от балкона на стаята си

Макар спорни и нетрадиционни, тези методи за реклама ги има. Дали GLOVO ще бъдат санкционирани за велосипедите в Бургас, или не, няма значение. "Оригиналността" им под формата на наглост обаче е факт.

Флагман.бг не успя да се свърже с официални представители на компанията, които да изразят своята позиция по случая. Телефоните им препращат към централа, а имейлите на GLOVO за контакт не са предвидени за подобни казуси и касаят основно клиентски запитвания и техническо обслужване. Предоставяме възможност на компанията – при тяхно желание, рабира се, да публикуваме и тяхната позиция – очакваме техния отговор – какво всъщност провокира този необясним пърформънс в най-големия общински център в Югоизточна България, който възмути бургазлии и предизвика сериозни дискусии по темата?

 


В категории: Бургас


25
Коментара по темата
25.
Направихте им безплатна реклама даже
01.03.2023 08:49:06
0
2
Де да можеше така да сте настоятелни и по други теми, когато трябва да се задават адекватни въпроси към определени политици!
А колкото до това, че щели тепърва да се задействат определени общински служби, че след това ако искали Глово да подават документи... Те тяхната си я свършиха. Предизвикаха медиен интерес и сега могат да си съберат колелата и да ги предадат даже и на вторични суровини. А флагман клъвнаха кат таранка на торен черав
24.
Утре
28.02.2023 20:40:45
1
0
Ще паркирам едно скеле на тротоара, ще го заваря за някой знак и ще сложа реклама на строителната фирма! Не пречи на никой! Ще ме глоби ли общината? Със сигурност! Ето какво: най лесния начин да се "смеят" от глово ще бъде когато бай ром от Комлука прочете че реално това "джелезо" е ничие, пристига с ножовката и за секунди изчезва! Уверявам ви глово: от опит! Ще им дишате прахта! А лично аз храна за в къщи не поръчвам! Предпочитам да видя с какво се храня!
23.
Трол
28.02.2023 20:26:08
0
2
Ами и вас надхитриха. Понеже ги рекламите безплатно :)
22.
Rabotesht v glovo
28.02.2023 18:59:12
0
3
+359 89 9897119 ето ви номер питайте глово, стига сте ни занимавали с празни статии.
21.
Сийка
28.02.2023 18:15:47
1
0
Общината да ги съди! Има си наредба за ползване на тротоара и такси,както и такси за поставяне на разни технически съоръжения.Не може едни да плащат,а други да проявят своеволия ! Що за наглост !
20.
Възмутен теляк
28.02.2023 17:19:16
0
8
Да пишат на колелетата освен Glovo и Флагман и няма да има проблеми.
19.
украинец
28.02.2023 15:59:34
3
10
Този украинец спрял в зелената площ под прозорците на офиса ви защо не го изтипосахте в статия. Наглотиите им станаха май безкрайни. В тази тревна площ пред входа... .с целия си мазнярски джип. Все пак законите са за всички!
18.
324
28.02.2023 15:35:31
0
6
Въпрос към Флагман:
Колко би платила тази фирма, за рекламата която и правите дни без пукната пара?
17.
Ами Вие как рекламирате БЕ?
28.02.2023 15:33:41
0
26
Я пуснете една скрита реклама на любимата ви топлофикация.
Тъкмо ДАНС и ГДБОП са вътре!
16.
жИстокооо
28.02.2023 15:24:07
0
36
Стига сте писали глупости, че бургазлии били възмутени. Единствените възмутени сте вие с вашите истерични изблици, че не си плащат за реклама при вас.
15.
Признателен гражданин
28.02.2023 15:11:49
1
26
Флагман, поздравявам Ви за прекрасната снимка.
Моля да доразвиете темата, например:

Ще се намери ли мислещ общински съветник, който да ремонтира опасния уличен стълб.
или
Ще се намери ли мислещ общински съветник, който да попита, какъв е този гофриран маркуч по стълба ?
кабел ли има в него, това опасно ли е ?
кучетата ли пикаят в оновата му, че толкова корозирал или е некачествено изпълнен ?
Ще се намери ли мислещ общински съветник, който да спаси живота на нищо не подозиращия човек, който си е заключил колелото за стълба "убиец"
Ще се намери ли мислещ общински съветник, който да . . . . . . допълнете.
14.
Ismail
28.02.2023 14:52:29
0
23
Едно нещо много мъничко и незабележимо. На Вашия сайт отскоро се показва най-долу една лентичка дето липсваше много дълго време и сега само някой да реши може да имате проблеми. Не знам защо се занимавате с велосипеди да не би вече да са Ви глобили, че събирате лични данни с бисквитки и сте натрупали целия Ви сайт като битак. ... А?
13.
99
28.02.2023 14:49:25
0
26
ВАШИТЕ РЕКЛАМИ ДА НЕ СА ПО КРАСИВИ ФЛАГМАНННН!!!
12.
...
28.02.2023 14:47:15
2
21
Егаси злобата, която ви е наяла, флагмани :) Искахте им много пари за реклама и ви отрязаха. Няма друга причина за да сте толкова озлобени.
11.
До 9
28.02.2023 14:11:24
2
7
Пълни глупости. Айде иди докажи, че е рекламен елемент. Просто велосипед с лого, както стотици други велосипеди с лога.
Или искаш да ми кажеш, че за да си оставя велосипеда някъде, трябва да си платя?
10.
художник
28.02.2023 14:08:45
0
9
И до нас има едно. Сега се чудя на takeaway или на pornhub да си напечатам лепенки и да го поукрася. Или простo да мy лепвам по една лепенка от банани всеки ден, цветът си пасва.
9.
Щом няма текст за рекламни велосипеди, значи НЕ Е
28.02.2023 13:41:42
1
11
Флагман, или сте питали някой от общината който няма познатия по прилагане НРИДТОБ или са ви платили за зелен хайвер. Това че нямало текст в наредбата за велосипеди не означава че е разрешено те да се разполагат на неразрешени от общината места, още повече да носят реклама с лого. НРИДТОБ изрично указва какви видове рекламни елементи и съоръжения мотат да се поставят и носят реклама. Те се разполагат по утвърдена схема на гл.архитект и са с модули или монументално-декоративни елементи също одобрени от Комисия реклама и гл.архитект. Рекламни елементи тип велосипеди попадат в графа ДРУГИ, като разполагането им е по реда раздела "Външна реклама" и с разрешителен режим. Единствените БЕЗПЛАТНИ места за временен престой велосипеди, са стоянките монтирани от общината в Бургас. Така че никакви съветници не са нужни с мераци за промени в наредбата. Нужно е фирмите и гражданите да четат нормативните актове на общината и да ги спазват. Отделно от тях, контрола по прилагане НРИДТОБ и налагане административни и имуществени глоби нарушителите ( в настоящия случай фирма Глово) са вменени на дирекция УКОРС и териториалните дирекции по кметствата "Приморие",
"Зора", "Изгрев",
"Славейков","М.Рудник" . Да се вземат в ръце и да налагат санкциите по НРИДТОБ и да респектират своевременно нарушителите. Липса ли текст в наредбата за рекламни велосипеди, значи е забранено тяхното разполагане, точка.
8.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
28.02.2023 13:24:53
3
16
ФЛАГМАН МАЙ СИ МИСЛИ ЧЕ ХОРАТА СА ТОЛКОВА ПРОСТИ ЗА ДА НЕ РАЗБЕРЪТ ЧЕ ТОВА СКАПАНО ТЪРКАЛО Е САМО ПОВОД ФЛАГМАН ДА ИМ ПРАВИ РЕКЛАМА !!!!!!!!!!!!!!!ФАКТ:::::::::::ФЛАГМАН ГИ РЕКЛАМИРА!!!!!!!!!
7.
Бургазлия
28.02.2023 13:20:57
2
34
Такова чудо като "мислещ общински съветник" няма. Те са там главно за да гледат своите си бизнеси - кой агенция за сватби да му се разреши на открито, кой да чисти общината, кой да вземе сладолед за лятото, кой да се намърда още някъде за лев.
Всяко колело си има рекламен надпис. Утре ще ме глобите, щото съм си го вързал пред магазина ли? Всяка кола отпред също е с емблема. Ха сега ни глобете всички за незаконна реклама. Наистина нямат край вашите малоумщини, а от Глово такъв успех не са и очаквали. Два поредни дни се занимавате с тях, и да си бяха платили, такава разгласа нямаше да получат.
6.
Грозна
28.02.2023 13:09:01
0
31
Като рекламата на Топлофикация със забранени коментари :D
5.
do iwan
28.02.2023 13:08:00
0
4
za kolata shte si platish kato pop sinq zona, ako iskash reklamata ti da fane dikish
ne li? vij veche, ako prosnesh nqkoq troshka pod dyrvo v centara, moje da sravnqvame
4.
Иван
28.02.2023 13:05:49
8
22
Ми то по тая логика и ако си надраскам личната кола с някоя марка, значи правя незаконна реклама ? хахах ай стига глупости, флагман вече се чудите каква малоумщина да напишете..
3.
до хаха
28.02.2023 13:05:45
1
15
тогава ще им демонтирам колелата и ще ги занеса за скрап
да ми докажат, че са техни или да вземат дедовия на пет ката и да слагат нови
2.
Hahah
28.02.2023 13:02:17
4
22
Взимам 20 колела и ги боядисвам в синьо и слагам герба на Община Бургас, правя снимки и ги разпространявам... самосезирам ги и чакам да се самоглобят. Параграф 22! Няма как да глобиш която и да е фирма независимо дали надписа и е изтипосан на нещо си без да ДОКАЖЕШ, че те са си го сложили. В случая Глово ще обжалва глобата в съда и тя ще падне поради лиса на доказателства, че те са направили рекламата. Толкоз.
1.
Хахахаха
28.02.2023 12:56:20
3
49
Глово, платете си веднага на флегмите или ще има още помия. Да не кажете после, че не съм ви казал.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева оглави Отделението по Кардиология на МБАЛ „Бургасмед“ Доц. Мирчева ще осъществява платени консултации към ДКЦ „ Бургасмед ”, а от началото на май ще предоставя и консултации с направление от личен лекар Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Официално! Зелената зона в Бургас ще работи целогодишно Има и корекции в Синята зона, вижте какви Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Светият синод извадил епископ Йеротей от листата за сливенски митрополит заради протестите Те заглушиха Божия глас в душите на тези хора, а той не се разграничи от тях, коментира митрополит Антоний Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив Малко дете с разбита уста в образователен център в Пловдив  Според персонала то е паднало на двора, но по тялото му няма следи от охлузвания Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Симеон Дянков очаква победа на ГЕРБ на изборите със значителна преднина Бившият финансов министър се похвали, че е преподавал на Кирил Петков в Харвард Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Пепи Еврото искал да залее прокурор с киселина Илиана Кирилова обаче отказа да коментира скандалните снимки с пудела и пачките с пари, имало за това забрана Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско Бензодиазепин, амфети, пико, канабис и какво още употребяват шофьорите в Бургаско За пореден ден полицейската сводка е пълна със случаи за водачи, хванати да шофират след употреба на наркотични вещества 5 причини да няма романтика във връзката 5 причини да няма романтика във връзката Ако интимността във връзката ви е предимно физическа, имаща за цел да задоволи сексуалното ви желание, но само толкова, имате проблем с романтиката Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Знаците, че една жена излиза с изневеряващ тип мъж Ето кои са те  Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Това са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец Ако сте Стрелец, който търси любов, помислете за съвместимостта на зодиакалния знак на вашия потенциален партньор
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори