×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Путин се готвеше за блицкриг, но вместо това неговата армия се разлага в Украйна


25 Февруари 2023, Събота, 15:00 ч.
Автор: Флагман

Руският президент допусна редица грешки

Война на грешките.
Виталий Портников - на годишнината от инвазията

Историците на Първата световна война често отбелязват, че една от най-големите трагедии на миналия век е причинена от цяла поредица от различни грешки - участниците в бъдещия конфликт не разбират последствията от своите действия, подценяват потенциала на врага, погрешно възприемат обществената реакция... Мисля, че когато историците пишат за войната на Владимир Путин срещу Украйна, те също ще говорят за грешки.

Най-голямата грешка е грешката на Путин. Руският президент - и това се доказва от многобройни свидетелства за това как е започнала войната, и просто здравият разум - беше напълно сигурен, че армията му ще превземе Киев за три дни и ще установи контрол над Украйна. Това, което украинците винаги са възприемали като предимство - способността за социална консолидация, която помага дори на несъвършените държавни институции - Путин априори възприема като слабост. Е, тогава той твърдо вярваше и все още вярва, че украинци не съществуват. Но те съществуват.

По-голямата част от украинското общество почти до самото начало на голямата инвазия не вярваше в самата ѝ възможност и това също беше грешка. Въпреки нахлуването в Крим и Донбас, украинците все още не можеха да разберат мотивите, от които ръководят в Кремъл, и които намират подкрепа и разбиране сред много руснаци. Дори сега, когато казвам, че Путин вярва, че е във война не с украинската държава, а с „нацистите“ и Запада, окупиращи земите на „историческа Русия“, се сблъсквам с недоверието на украинската публика: добре, не може те наистина да мислят така!

Освен това дори онези украинци, които разбираха, че Путин иска и може да нападне страната им, не можеха да повярват, че той отива на война като на парад, и затова прогониха мисълта за катастрофа. Войната не беше изненада за украинската армия, но беше шок за украинското общество, включително, разбира се, много представители на вертикалата на властта, която след изборите през 2019 г. се формира от доста типични представители на обществото, "слугите на народа".

И накрая, лидерите на западните държави също почти до самото нахлуване не можеха да повярват, че руският президент наистина би се осмелил на такъв кошмар, и в същото време не можеха да повярват, че Украйна ще може да устои на руската инвазия дълго време. Сега политиците в световните столици казват: украинската победа ще бъде освобождаването на всички украински земи, окупирани от Русия, и възстановяването на международното право. Но през февруари 2022 г. беше съвсем обичайно да се мисли, че ако Русия нападне, тогава Украйна може просто да престане да съществува като суверенна държава. Освен това имаше убеждение, че Путин не е луд, че не би рискувал баснословни енергийни печалби в името на войната. Нека ви припомня посещението на Ангела Меркел в САЩ, последното ѝ задгранично пътуване като федерален канцлер. Меркел се договори с Джо Байдън да довършат строителството на "Северен поток 2", въпреки че още тогава в Киев предупредиха, че това ще предизвика война. Подобни забележки обаче не бяха взети насериозно дори във Вашингтон, да не говорим за Берлин! И в същото време Путин също вярваше, че западните лидери „не са луди“, те няма да рискуват енергийни връзки с Русия (а Москва е изплела истинска мрежа от петролна и газова зависимост) и следователно ще му дадат възможност да погълне Украйна.

Една грешка на Путин се наслои върху други и всяка се превърна в престъпление. Вместо блицкриг и руски парад на Хрещатик, армията на нашествениците започна да стои на място и да се разлага в Северна Украйна и масирани бомбардировки на украински градове, които не искаха да се предадат. Новини за зверствата на руската армия вървяха заедно със съобщения за руски ракети, удрящи родилни домове и търговски центрове... Буча, Ирпен, Мариупол, Кременчуг, Харков, после, когато започна освобождаването на Източна Украйна, Изюм. Всяко от тези престъпления, първите от които бяха извършени преди девет години в Луганск и Севастопол, унищожаваше шансовете за политически изход от войната. Унищожено е и това, което остана от репутацията на Русия, и това, което оставяше шансовете за помирение.

Година след началото на войната ние сме в още по-непримиримо състояние от тогава и това е съвсем естествено. Украинското общество е ангажирано със справедливия край на войната, тоест с възстановяването на териториалната цялост на страната и гарантира, че подобни трагедии няма да се повторят в бъдеще. В същото време Путин не бърза да спре военните действия и изглежда уверен, че унищожаването на украинската държава е въпрос на време.

Това, което се провали за три дни, определено ще успее за три години, така сигурно смята Кремъл. Западът добре осъзнава, че ако войната приключи без възстановяване на справедливостта, това автоматично ще отвори пътя за повторение на конфликта в бъдеще и поради тази причина както ЕС, така и САЩ са готови да помагат на Украйна до нейната победа. И накрая, в ситуацията е въвлечен Китай, който се опитва да използва Русия като инструмент за отслабване на влиянието на Запада и с тези намерения създава илюзията за подкрепа на „истинските“ съюзници на Путин.
Година след началото на авантюрата на Путин трябва да констатираме, че като всяка голяма авантюра, тя провокира исторически последствия. Между Русия и Украйна има пропаст, която няма да бъде запълнена десетилетия, същата пропаст е между руския и украинския народ, между Русия и демократичния свят. Президентът на Русия се опитва с бомбардировки да вкара Украйна в икономическо Средновековие, но всъщност неговата страна се озова в далечното историческо минало, заседнала някъде между Хитлер и Сталин.

Е, най-лошото във всичко това е липсата на реалистични политически варианти за разрешаване на конфликта. Тази война на грешките и амбициите на Путин ще продължи дори не до поражението на Русия, а докато нейният президент или неговите наследници не разберат: Украйна не може да бъде победена, погълната, унищожена или измъчвана, но продължаването на войната е изпълнено с икономически и социални проблеми за самата Русия и може да застраши оцеляването на режима на власт. Кога ще се появи това разбиране и дали ще се появи в обозримо бъдеще, днес никой не знае.

Източник: Радио Свобода


В категории: Войната в Украйна


6
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
6
Коментара по темата
6.
Колю
26.02.2023 12:29:21
2
0
Слава на Русия!Действията вървят по план,победата ще бъде за Русия!
5.
Кадир тик ток спецназа
26.02.2023 02:17:48
1
2
Идвайте руски подлоги в Мелитопол при мойте аслани ше ва порят като риби,ше ва пълнят като агнета ,ше ва клатят като журналистка от НТВ. Само елате оклизмени да не цапате освободителите. Ние лубриканти вече си откраднахме,няма да ви боли за да свършим по бързо желателно е да блеете като кози.
4.
ROCK AND ROLL
25.02.2023 17:23:13
5
8
НЕГЛЕЖИРАЙКИ СПОСОБНОСТА НА СВЕТЪТ ДА ОТСТОЯВА ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА ВСЯКА СТРАНА ЧЛЕНКА НА О О Н , путъо СИ ВКАРА АВТОГОЛ! ВЕЧЕ НЕМА ИЗМЪКВАНЕ ! САМО КУРШУМ МОЖЕ ДА ГО СПАСИ !
3.
1
25.02.2023 16:26:50
5
10
путлеробчетата налазили ..а бе я продължавайте да лижете токчетата на жужето и примлясквайки лайната
2.
Аман от малоумни статийки
25.02.2023 15:48:48
15
7
1/ До началото на 02/2022 е струпана огромна украинска армия в Донбас и Луганск. Само на 17/02/2022 година са изстреляни над 5000 снаряда в Донбас -и никой не го отрича - край с непредизвиканото нахлуване на Путин; 2/ СВО започва и продължава месеци със 185000 руски военни- едва ли някой ще завзема 45 милионна Украйна с една шепа хора… явно Путин е глупак; 3/ Постоянно насаждат - Путин иска “да победи” Украйна - това не го вълнува изобщо, то няма и какво или кого точно да побеждаваш. Статийка - плява
1.
мхм
25.02.2023 15:18:36
12
15
Ако не бъде погълната и разделена, ще бъде унищожена. Украйна вече не съществува, а вегетира като американска колония. Но не за дълго...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори