×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Криза за учители или как попът на Годеч преподава по философия


Криза за учители или как попът на Годеч преподава по философия
В столицата учители по различните предмети се намират. По селата учителят по история обучава например и по IT
11 Февруари 2023, Събота, 14:31 ч.
Автор: Флагман

Най-трудно се намират заместващи преподаватели по математика

Липсата на достатъчно учители, особено по учебните предмети от областта на природните науки, се усеща все по-осезаемо. На доста места се налага учители, които не са специалисти по даден предмет, да преподават по него заради липсата на такива в училището. Особено по селата никак не е странно учител по история да преподава по информатика или дори, както е в случая с Годеч - местният поп да преподава по философия, пише вестник Сега.

Темата за липсата на педагози бе повдигната последно от депутата от "Български възход" Гален Монев, който попита преди време служебния просветен министър проф. Сашо Пенов какви специалисти най-често липсват в базата "Заместващи учители". Става дума за информационната база, създадена през 2020 г. от МОН, в която педагогически и други специалисти, а дори и студенти по педагогика, могат да се включат в системата на предучилищното и училищно образование в случай на отсъстващи учители през учебната година.

"Всички ние знаем как през ковид пандемията именно тази база "Заместващи учители" успя да спаси на много места учебния процес", посочва Монев.

От данните на проф. Пенов става ясно, че през периода 2020-2022 г. регистрираните кадри в информационната база намаляват. През 2020 г. общо регистрирани са били 2736 лица, от които с професионална квалификация "учител" са 1382 лица. През 2021 г. учителите остават същия брой от общо регистрирани 2216 лица, а през 2022 г. регистрираните намаляват до 1981 души, макар че тези с квалификация "учител" са малко повече от предходната година - 1695 на брой.

Регистрираните през м. г. специалисти с възможност за заместване по съответните учебни предмети, сравнени с обявените от училищата преди стартирането на учебната 2022/23 г. свободни работни места, показват следното съотношение: по математика са регистрирани 20 специалисти при обявени 88 свободни работни места. По информатика и информационни технологии са регистрирани 9 лица при обявени 33 свободни работни места, а по физика в системата са се записали 13 учители при недостигащи 23.

"Тези данни показват недостига на учители по математика, информатика и информационни технологии, физика и астрономия, като това са и най-търсените учители за системата на училищното образование", коментира проф. Пенов. На свой ред депутатът Гален Монев коментира, че е очаквал именно подобен отговор, като намерението му е било да се обърне внимание на проблема и да се помисли как може да се разшири обхватът именно в тези специалности, както и как да се популяризира като цяло системата. Идеи в тази насока по време на парламентарния контрол не са предложени.

Философия преподава местният поп

"За толкова години не съм използвал банката със заместващи учители. Много трудно е да се намерят хора, които да са без работа и да могат днес да дойдат в III клас за три часа, утре в IX клас за два часа", коментира и Асен Александров, директор на 51-во училище в София и председател на Сдружението на директорите. По думите му учители по математика и физика липсват като цяло в системата, не само сред заместващите, като в малките населени места проблемът е особено остър.

"В Годеч например философия преподава местният поп", коментира той. По думите му по селата този предмет в голяма част от случаите се преподава от учители по други предмети. Това се отнася на места и за информационните технологии, където ако в V-VII клас няма големи проблеми, то в гимназиалния етап такива са появяват заради нуждата от IT познания на по-високо ниво от преподавателите.

Учител по природни науки

"По света отдавна има учители по science (наука) или по всички природни науки, докато у нас все още имаме учител по химия, учител по физика, учител по биология и т. н. В малък град няма как да се намерят нужните специалисти. Университетите трябва да променят програмите си и да започнат да обучават учители общо по природните науки, както и да намалят всички задълбочени детайли, които след това един учител, например по химия, не преподава на учениците си", съветва Александров. По думите му наличието на учители по природни науки ще направи по-лесни и така желаните междупредметни връзки, които трябва да се случват в часовете.

Никой не иска да учи математика

Преди години, когато започна да се усеща липсата на учители като цяло, държавата увеличи приема на студенти по педагогика, като поне от 2019 г. това направление е второто по брой студенти - за 2022 г. данните показват, че в него учат над 17 000 студенти (преди това е икономиката с 28 000 студенти). Расте броят и на тези, които се обучават в направлението "педагогика на обучението по...", по която се готвят учители по различните учебни предмети - от над 6000 през 2020 г. до над 8000 през м. г.

Въпреки това дефицитът на преподаватели по определени предмети остава, както в случая с математиката. Данните от университетите потвърждават тези тенденции - направлението "математика" успява да запълни едва 18% от отпуснатия си капацитет, т. е. цели 82% от отпуснатите места за математици стоят празни. Тревожно е и че голяма част от тези, които все пак изберат тази специалност, не успяват да завършат - едва 60% от студентите по математика се дипломират, показват данни от рейтинговата система.

1500 лв. в училище или 5000 в IT сектора?

Незавидно е и положението с учителите по информатика - стартовата заплата в IT сектора е 2-3 пъти по-висока от учителската и малцина са тези, които ще се откажат от нея, за да отидат в класната стая. В началото на учебната година председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов коментира, че да намериш добър учител по информационни технологии е като да "удариш шестица от тотото". Той призова да се разработи национална програма, която да подкрепи студентите, желаещи да учат математика, тъй като този казус според него ще стане национален проблем.


В категории: Просвета


2
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
2
Коментара по темата
2.
...
12.02.2023 09:23:45
0
2
И това е в реда на нещата. Интелекта в България падна драматично. Вече се вижда разделение между мислещи и немислещи. Образованието, при това качественото такова, ще бъде достъпно само за мислещите. Винаги е било така и пак така ще стане. Останалите ще получават огризки. 80-90% от масата население има мисловни процеси колкото да успее да се изхрани. Дори за хигиена не остават мисловни процеси. Преглеждате данните за разпределението на заплатите и ясно виждате кои ще са "ненужните хора". Съвпадат с процента обявен от един професор. И в това няма нищо страшно, имайки предвид, че всеки може да избере да попадне в 20% нужни хора. Въпрос на малко дисциплина и учене. Останалите ще мрънкат, че държавата не им дава(каквото и да е там за получаване). На тези 80% никой не може да помогне. Могат само те. Въпрос на самоосъзнаване. Не чакайте на държавата нито за образование, нито за здравеопазване или сигурност. Следват интересни времена.
1.
Elektroresurs
11.02.2023 18:42:19
1
1
То работници като цяло липсват,но бизнеса пак оцелява дори и заплатите станаха 800 евра за обикновен работник.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори