×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пазарът на имоти през 2023 г. - да купуваме или да продаваме


Пазарът на имоти през 2023 г. - да купуваме или да продаваме
Очаква се евентуално забавяне на ипотечното кредитиране, което ще повлияе върху сделките
11 Февруари 2023, Събота, 11:45 ч.
Автор: Флагман.бг

Войната в Украйна, усещането за рецесия, по-високите разходи за енергия, инфлацията и нарастването на лихвените нива ще засегнат всеки аспект от сектора на недвижимите имоти

Покачването на лихвените нива от миналата година оказаха очаквания натиск върху пазара на имоти. Трудно е да се предскаже как поскъпването на ипотечните кредити ще повлияе сектора и най-вече върху цените, но едно е сигурно – балонът изпусна въздух.

Войната в Украйна, усещането за рецесия, по-високите разходи за енергия, инфлацията и нарастването на лихвените нива ще засегнат всеки аспект от сектора на недвижимите имоти.

Пазарът се подготвя за евентуално забавяне на ипотечното кредитиране, което ще повлияе върху сделките. Според експерти в бранша се очаква 2023 г. да бъде по-спокойна в сравнение с миналата 2022 г.  и по-сериозно активизиране на пазара да се усети през втората половина на годината.

„В глобален план на много пазари има ясни индикации забавяне на жилищните пазари поради повишение на лихвените проценти по кредитите, спад в обемите от сделки и дори корекция на цените надолу”, описва картината Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Банкерите са оптимисти. „Лихвените нива у нас ще се покачват плавно. Увеличението ще е минимално с няколко базисни пункта, далеч под нивата в някои други страни от Централна и Източна Европа, благодарение на фиксирания курс евро-лев. Българската банкова система е в добро здраве и с отлична ликвидност. Очаквам покачването да е до 4-4,5% до края на годината”, смята Борислав Генов, директор „Банкиране на дребно” в Уникредит Булбанк.

Забавяне вероятно ще има след рекордните ръстове от 30-40% през последните 2-3 години. Съответно, цените на имотите забавят своя темп на растеж и това също ще допринесе за по-умерено нарастване на кредитите, което едва ли ще „спъне” продажбите, казват от Bulgarian Properties.

„Всички световни тенденции са в посока вдигане на лихвеният процент по ипотечното кредитиране, и вероятно това ще се случи и в България в някакъв момент. Към днешна дата, условията по ипотечните кредити в България са едни от най-добрите в Европа и няма индикации за забавяне”, добавя колегата ѝ Иван Козаров, управляващ директор на ARCO REAL ESTATE.

Към днешна дата експертите не намират, че българските потребители се въздържат от ипотечно кредитиране. „Ако наистина повишението продължи да бъде плавно и е в рамките на 1-2 пр.п., то не би трябвало това да повлияе съществено на намеренията за покупка”, коментира Стойкова. Тя е на мнение, че докато инфлацията остава на високи нива, а лихвите – ниски, цените ще продължават да растат.

Потвърждение за това имаме от първите наблюдения за пазара - 2023 г. започва със засилена активност на имотния пазар, казва брокерът. „След известно затишие през последните 2 месеца от миналата година последва силно начало на новата с множество запитвания, огледи и сключени сделки още в първите работни дни. Близо месец и половина след старта на годината вече по-смело можем да кажем, че жилищният пазар е стабилен, има засилено търсене, като същевременно се усеща и увеличение в предлагането, което дава много добър баланс на пазара. Интерес привличат както големите градове, така и в особена степен планинските и морските курорти. Като нива в момента пазарът е някъде около обемите сделки от същия период на 2022 г., но при доста по-високи цени”, отбелязва Полина Стойкова.

Прогнозата ѝ е, че от пролетта темпът на нарастване ще се забави.

На същото мнение е Иван Козаров от ARCO, според когото към днешна дата няма индикации за спад в цените, а напротив – той очаква леко покачване. „Към момента търсенето все още изпреварва предлагането”, категоричен е специалистът, за когото сегашната ситуация на пазара е изгодна за продавачите.  

Полина Стойкова счита, че 2023 г. ще бъде подходяща и за продавачи, и за купувачи, поради все още ниските лихви и високата инфлация, както и от малкото други алтернативи за вложение. Все пак тя смята, че „продажбата е изгодна, тъй като цените са на може би исторически най-високи нива и може да се реализира бърза сделка на много добра цена”.

„Много собственици виждат тези възможности и обявяват имоти за продажба, включително и на наследствени имоти, както и в населени места, различни от местоживеенето, тъй като пазарът е активен в цялата страна. Купувачи и продаващи през тази година ще бъдат в по-добър баланс, което от своя страна ще позволи на пазара да поддържа добри обеми от сделки”, обобщава експертът.

Жилищното строителство се забави в последните три месеца на годината, сочат данните на Националния статистически институт. Нещо повече – ръстът на жилищното строителство през цялата минала година е незначителен – едва с 0.1% спрямо година по-рано, като жилищата намаляват като брой със 17.7%, а разгънатата им застроена площ - с 19.9 на сто.

Според Полина Стойкова от Bulgarian Properties е още рано да се правят прогнози за свиване на пазара. „Макар да има спад в издадените разрешителни за нови сгради през последното тримесечие, това става на фона на рекорден ръст през предходното. Може да има чисто технически, административни или дори сезонни фактори за това.

При новото строителство всичко се случва доста по-бавно от предходните години – от старта на проектите до тяхното завършване поради различни причини и фактори, които влияят в днешната действителност и трябва да се заредим с повече търпение. Към момента има интерес, както от купувачите, така и от инвеститорите за изграждане на нови сгради”, обобщава специалистът.

Забавянето на строителната активност няма да повлияе съществено върху пазара, смятат от ARCO REAL ESTATE. „Нашите наблюдения са, че инвеститорите отново започват да се активизират в бъдещите си проекти, тъй като последно време има нормализиране на цените на строителните материали. Очаквам, че купувачите ще бъдат по-активни по отношение на новото строителство”, е прогнозата на управляващият директор Иван Козаров.

Според него българският пазар ще следва световните тенденции в търсенето на нови модерни сгради в комплекси с максимално висока степен на енергийна ефективност, автономни посредством слънчеви панели, както и интерес към такива с добавена стойност, като рецепция, споделени работни пространства, фитнеси и зелени площи. От компанията считат, че "пазарът на продавача преминава в пазар на купувача, предлагането от доста време започва да се възстановява и все по-често се говори, че е на път да надвиши търсенето".

Източник: Профит


В категории: Животът


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
14
Коментара по темата
14.
До 13
11.02.2023 20:16:31
1
2
Като свършат парите на рускоговорящите, други ще дойдат. На тази златна земя, на този геограграфски пояс....
13.
Истината е
11.02.2023 14:57:42
1
8
Че украинските нашественици,които внасят безконтролно и противозаконно огромни суми валута,захранват инфлацията,защото купуват имоти като бесни! За това е факт,че цените в Бургас и Варна са по високи отколкото в София.
Но тези пари ще свършат,както се случи с англичаните преди години. Защото вече мафията в Украйна не може да генерира печалби. И балона ще се спука скоро. За това за Бога бпатя-не купувайте. Чакайте около 6 -8 месеца и ще видим!
12.
До 10
11.02.2023 14:55:48
4
2
милия пак не може да зацепи написаното ама така е като си на 800лв. Първо никъде не съм казал че 3к са много пари а че хората със средна/нормална заплата отдавна си изплатиха апартаментите и забравиха докато такива като вас от години мрънкат как балона ще се пукне и колко са тъпи те че са си купили апартамент и колко са прецакани и как щял да струва "скоро" жълти стотинки. Е то вашето "скоро " е от 90-та хахаха

Единствения посерко си ти. Стой си там в панелката и злобей на хората с някакви нормални доходи. Обяснявай как парите вече стават хартийки и как балона ще се спука и другите ти дежурни глупости. Но внимавай да не се пукнеш ти от злоба и завист
11.
Моят съвет
11.02.2023 12:28:40
0
12
Продавайте панелки, купувайте парцели и си вдигайте еко къщи. Строят се за 1-2 месецс от-до. За цената на панелна гарсонка от соца се вдига 100 квадрата еко къщурка на един етаж с веранда и тераса + 200-300 квадрата двор
10.
До 5
11.02.2023 12:07:21
5
7
И ти как реши, че си богат ?! откога 3000лв са много пари, не знаех че като имаш жилище и си егати богаташа, смешко пълно е с такива недорасли, посерковци като теб
9.
дреме ми на уя
11.02.2023 11:57:54
6
2
Не ми дреме кви балони ще се пукат аз живея в личното си жилище купено 2012г за 75 000 евро
8.
Xxl
11.02.2023 09:42:14
0
4
It is not only the economy sides,Inflation,Rezession etc.it is also that people worries about the War,how far it can be.Then the earthquake,they saw how the buildings collapse like a cardhouse.When I see how fast the buildings were built and the materials?I have change my mind about buying.
7.
и да купувате
11.02.2023 06:53:30
0
12
и да продавате,след 5 години ,ще съжалявате......то ора не останаа у бегето бре......и до 5-10 години ша останат само пенЦионери и мангали ве....бухахаха
6.
А ТАКЪВ
11.02.2023 06:48:11
7
6
DO 5
Точно в десетката.....абсолютно си прав........
5.
До 4
11.02.2023 02:44:58
14
8
мхм то тука само експерти без 2лв в джоба пишат дето само реват че взимат 800лв. чисто. Ми не други взимат повече и вече си изплатиха апартаментите и забравиха. Пък вие чакайте да се пука някакъв балон или някой да ви направи заплатата 3к ей така понеже на запад толкова взимали :)
Извода - флагман се чете масово от бедняци защото:
-реват че заплатата 800лв ама всички апартаменти изкупени на зелено.
-реват че всичко скъпо но в големите вериги винаги е пълно с хора с пълни колички
-реват как парите ставали хартийки - но заведенията пълни
-реват как не стигат парите ама всеки с кола и то сам или максимум с по още един човек в нея. Да не говорим че всяка 5-та кола е под 10 годишна.
и т.н. и т.н. Само бедняци тука
4.
Отсега нататък
11.02.2023 01:56:50
0
18
всеки обикновен човек трябва да е абсолютно ненормален за да взема кредит за жилище, особено при липсата на фиксирана лихва в България!
3.
Реститут до 1
10.02.2023 22:30:22
12
5
на бас за мезонет в центъра че ти и тия като теб ще пукнете преди балона
2.
До 1
10.02.2023 22:28:58
7
9
хаха едни и същи лафчета от десетилетия. Викаш у центъра ще стане 500 евро квадрата? хахаха
1.
Гражданин
10.02.2023 21:37:58
4
16
Гладът почва, балона ще се пукне
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? B Πpимopcĸo и Coзoпoл cpeднитe цeни зa нaeм нa ĸвapтиpa тoвa лятo дocтигaт $62 (112 лeвa)
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори