×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новата минимална заплата – има ли нужда от по-добър механизъм?


Новата минимална заплата – има ли нужда от по-добър механизъм?
Сега тя се изчислява на базата на 50% от средната заплата за страната, този подход май не е много подходящ за България
05 Февруари 2023, Неделя, 09:25 ч.
Автор: Флагман.БГ

Би следвало по данните сега МРЗ да бъде 810 лв., вместо досегашните 780 лв., но добре ли е това за икономиката

Сред последните актове на отиващото си народно събрание е въвеждането на механизъм за определяне на минималната работна заплата, който я обвързва с динамиката на средната. Въпреки че определено е стъпка в правилната посока, въведеният нов подход далеч не е най-подходящият и създава редица рискове, съобщават от Института за пазарна икономика.

Нека първо се спрем на самото определение, прието от депутатите. То изглежда директно почерпено от европейската директива за минималната заплата (която коментирахме по-подробно преди няколко месеца), и предполага равнището на МРЗ да бъде фиксирано на 50% от средната заплата за страната. Видимо авторите на законопроекта дори са се сетили, че към момента на изготвяне на държавния бюджет за данни за средната заплата за цялата година няма как да има, и по тази причина се вземат първите две тримесечия на текущата и последните две на предходната година.

Ако приложим този подход на изчисление на минималното заплащане към 2023 г., това би означавало фиксирането му на малко под 810 лева, в сравнение с настоящите 780. Наглед разликата не е голяма, и съответно бихме могли погрешно да заключим, че въздействието на промените върху функционирането на пазара на труда ще е ограничено.

Първото последствие е премахването на нуждата от преговори между социалните партньори около ежегодното (или по-често) обновяване на минималната заплата. Това е и единственото, което бихме могли да определим като положително – преминаването от политически дебат и договорки между работодатели и синдикати към обвързване с обективен индикатор, който описва конкретен аспект от икономическата динамика.

Доколкото посоката на мислене е правилна, избраният подход търпи сериозни критики. Аритметичната средна заплата е особено неподходящ индикатор, с който да бъде обвързано минималното заплащане. Това е особено вярно за България, в която има много големи разлики между средните заплати както по сектори, така по региони, което от своя страна означава, че средната за страната заплата е изключително податлива на промени във водещите отрасли и области на страната. Ако трябва да ползваме само заплата за определяне на минималната, по тази причина би било много по-подходящо да се спрем на медианата – тя не се влияе толкова от крайните стойности, предава economic.bg.

Ползването само на номиналната стойност на исторически отчетена средна заплата за определяне на размера на МРЗ обаче като цяло е нежелателно, тъй като то по необходимост представя предишно състояние на пазара на труда – пък и било то само с едно до пет тримесечия назад. За предпочитане е да се спрем не само на един, но на група от индикатори, които опитват да предскажат с приблизителна точност състоянието и посоката на развитие на икономиката в непосредственото бъдеще – промените на цените, динамиката на безработицата, ръста на добавената стойност и брутния вътрешен продукт, например. По-съвършен механизъм би взел предвид и условията в различните региони и отрасли.

Освен това, обвързването със средната заплата създава един вид самозахранващ се механизъм за растеж – по необходимост повишаването на минималната заплата води до увеличение и на средната, което при така заложения подход би изисквало ново повишение на минималната, до потенциалното им изравняване. Страничен ефект от това би било и рязко повишение на инфлацията в резултат на номиналния ръст на доходите на работещите при изоставащ ръст на производителността.

Да обобщим – преминаването към механизъм за определяне на минималната заплата определено е стъпка в правилната посока. Така въведеният подход обаче залага много проблеми, които не са отчетени от законодателя, и които  неизбежно ще трябва да бъдат отстранени в хода на прилагането на механизма в бъдеще.


В категории: Животът


22
Коментара по темата
22.
Трябва такъв закон
08.02.2023 05:36:11
0
2
Който пишман работодател не може да плаща мин заплата да си продава бизнеса и да се маха да дойде кадърен който ще може
21.
Дрън
06.02.2023 10:13:23
0
1
Подкрепям 4 коментар.
Тази гавра с работещите в България , която се чува от разни пишман икономисти анализатори, че вдигането на заплатите щяло да помпа инфлацията. В най-бедната държава в Евросъюза, че и в цяла Европа, с най-ниски доходи и с най-висока инфлация! Откъде се взе - от многото харчене на големите ни заплати ли? Пъстри лъжи в кошничка, обслужващи работодателски интереси
20.
Работещ
06.02.2023 04:42:21
0
2
Ток 230 лв вода 40 лв интернет и тел 40 лв резорвоар гориво 150 лв застраховка 57 лв винетка 87 лв данък автомобил 30 лв заплата 560 лв чисти да ни е честита заплатата на работещите които храниме администрацията!
19.
Българка
05.02.2023 20:09:04
1
5
В България хората масово работят за 399 евро минимална заплата !! С най-СМЕШНАТА заплата в цяла Европа !! СТАЧКИ до ДУПКА !!
18.
Факир
05.02.2023 17:45:43
0
6
Докато го има това недоразумение да може да назначаваш хора на минималната заплата ,а да се дават на ръка другите,или на 4 часа или изобщо да нямат договори хората,плоския данък също не може да се взимат едни и същи проценти на 780 лева и на 3400 лева,трябва на по големите заплати по големи данъци,вдигане на пенсиите и забрана пенсионери да работят и да заемат длъжности на които могат да работят млади хора.
17.
Работещ в чужбина до 14 Габи
05.02.2023 15:49:28
0
10
Габи,скъпа ти това от личен опит и наблюдение го казваш или подочуто оттук-оттам.ПЪРВО - в чужбина не се работи толкова много,работят по осем часа и си ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си ползват почивките - на обяд спират.ВТОРО -относно високата производителност и уплътняването на р.време.Как така,като излезем българите да работим в чужбина и аджеба я постигаме тази в.производителност,а у нас не.Май има нещо свързано с условията и машините ОСИГУРЕНИ ОТ РАБОТОДАТИЛИТЕ(с трици маймуни не можеш хвана).Относно уплътняването - тук въпроса е до самосъзнание и в чужбина съм виждал да се скатават- вместо 5 прави 4 единици и т.н.ТРЕТО- относно клатенето на крака и пари,само за присъствие у нас.В частния сектор у нас,такова чудо няма- там се работи 10-12 часа + СЪБОТНИЯ ДЕН до обяд!!!Има го в определени места с бюджетна издръжка.....
16.
Общо взето
05.02.2023 15:32:05
2
6
Общо взето от статията се разбира -"дрън дрън ярина" .Не знам авторска ли е или копи -пейст,но като цяло навява определени невярни внушения в полза на работодателите.Последните все реват,че нямало кадри за работа ,ама пари не им се дават.----Първо що е туй чудо средна заплата по сектори,че и по региони ,вследствие на което била податлива на променливи???Общо взето -бла,бла,бла-засукани фрази и изрази целящи да объркат хората.Като им е толкова сложно и трудно да опростим нещата -ВЗЕМА СЕ СТОЙНОСТТА НА СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА(няма Враца,Ловеч, Царево и т.н.) -ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА!!! + компенсаторна добавка(2-5%) необходима,защото в статията упоменават внушението,че данните щели да бъдат за предишно състояние на а пазара на труда.Това,като цяло пак няма да е много справедлив механизъм -необходимо е да се въведе задължителна мин.почасова ставка според ценза за работа+ точно отчитане на заработените часове(технологиите вече го позволяват) и контрол -хора без необходимия ценз да не заемат дадено работно място=основание да им се заплаща по-ниско възнаграждение.Отделно -заплатите ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изцяло по банкова сметка на служителя.
15.
Срам
05.02.2023 13:54:57
8
0
Никоя заплата не трябва да бъде вдигана изкуствено. Нека синдикатите, които се правят на много загрижени да предложат нещо разумно за развитието на икономиката, а не само да подкукоросват плащащите им членски внос от който те са много зависими. Към тях се присъединяват и партиите които искат да запазят имиджа си в публичното пространство.
14.
Габи
05.02.2023 13:44:49
6
5
Хубаво е заплатите да бъдат високи. Но тези заплати трябва да се защитят с висока производителност и уплътняване на работното време. Всички които са в чужбина казват, че там се работи много и няма място за клатене на крака. При нас има много длъжности при които получаваш заплата само за присъствие.
13.
До8
05.02.2023 13:37:50
1
6
Явно бургазлиш сте масово в сивата икономика. Няма работещ в частния сектор, който да получава реалната заплата по договор. Почти на всякъде има даване на ръка. В държавните служби минималните заплати се допълват от бонуси и други добавки.
12.
До8
05.02.2023 13:26:03
1
11
Явно бургазлиш сте масово в сивата икономика. Няма работещ в частния сектор, който да получава реалната заплата по договор. Почти на всякъде има даване на ръка. В държавните служби минималните заплати се допълват от бонуси и други добавки.
11.
Акварит
05.02.2023 13:16:23
0
12
Минималната колкото и да вдигате все няма да стигне на народа с такава инфлация за съжаление икономиката ни е такава...
10.
Продължаваме Педерастията
05.02.2023 12:29:21
7
7
За това сега на пролет пак си стпйтв у дома и не гласувайте. Или пък идете гласувайте за Подмяната ,Тиквоний 1 , Буратино - Демонократа..... дпс и курнела въобще не се коментира т
9.
*********
05.02.2023 11:42:03
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Жалко
05.02.2023 11:29:09
1
22
Бургазлии масово сме на минимума, няма толкова убит град, във враца и Видин са по- добре заради близостта със София и Румъния!!
7.
!!
05.02.2023 11:27:58
2
27
Инфлацията за година е много над 50%. Парите стават безполезна хартия ден след ден..нормално е запалите да са поне двойни на старите
6.
Стига
05.02.2023 11:16:41
1
26
с тези глупости-просто и ясно минималната работна заплата не трябва да е облагаема!810лв. значи 810лв. получаваш чисто,другото да го поема държавата това е минимална работна заплата!
5.
Шанаджии
05.02.2023 10:53:08
0
32
Изкоренете корупцията, заплатата сама ще тръгне нагоре. Вземете пример от Румъния,не ми пишете глупости.
4.
Ха ха ха
05.02.2023 10:43:09
1
20
Само не вдявам как високите доходи ще доведат висока инфлация, освен спекулативна такава тоест от презумпцията, че щом имат пари хората, ще увеличаваме цените, идиоти сър.
3.
Гол охлюф
05.02.2023 10:38:35
0
15
Слаб анализ, България и Албания с най ниската минимална заплата, еврозона през крив макарон.
2.
007 -7
05.02.2023 10:25:24
3
11
Otkakto okradaha gerb KTB 6.5 miliardaL
Nqma ni6to ve4e 15 godini

Flagman qdaha zaplatu ot tam i mal4aha
1.
Biznes partnior
05.02.2023 09:51:25
10
9
Никакви заплати ! Който крал - крал , пари само за чорбаджиите за коли и екскурзии
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори