×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шест наградени проекта в шестото издание на Академия за местни предприемачи


01 Февруари 2023, Сряда, 10:59 ч.
Автор: Флагман.Бг

Общо 57 кандидатури бяха подадени. Иновации, развитие и нови пазари ще преследват шестте наградени екипи, разпределяйки си награден фонд от 31 000 лв.

С емоционална церемония и приповдигнато настроение на 26 януари приключи шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните регион – Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен. „Академия за местни предприемачи“ е третият панел от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от „Филип Морис – България, осъществявана от Център Ринкър на Фондация Bcause.

Шест екипа предприемачи спечелиха безвъзмездно финансиране в общ размер от 31 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи по места. Това е рекорд за програмата – за първи път се финансират шест проекта – интересът към програмата расте, конкуренцията е голяма, а журито е все по-затруднено в избора си.

Общо 57 екипа кандидатстваха с идеи за Академията през 2022 г. След проведените интервюта на следващ етап за обучения бяха допуснати 13 екипа. В три поредни уикенда предприемачите участваха в лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии. Екипите дискутираха своите идеи, опознаха се и станаха част от разрастващата се общност на „Академия за местни предприемачи“.

След обученията и консултациите с ментори, 13-те екипа разработиха бизнес планове, които представиха пред журито на  Големия финал на 26 януари в хотел “Астория”. Водещ на връчването на наградите бе Стефан Щерев, дългогодишен и вдъхновен поддръжник на програмата, а седемчленното жури имаше тежката задача да определи наградените.

Журито бе в състав: Елица Баракова - изпълнителен директор на Фондация BCause, Диляна Якова - мениджър “Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България, Мартина Григорова - изпълнителен директор на SIS Credit, Емил Шекерджийски – основател на Networking Premium Coworking, Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Веселин Димитров - редакционен директор на Forbes България, и Деница Соколова – мениджър „Проекти“ в Дарик радио,

Наградените са:

Проектът “Вавакада” от Силистра е големият победител тази година с награда от 10 000 лв. Зад това необичайно име стоят Владислав Костов и Даниела Костова - брат и сестра, които съчетават високотехнологично 3Д принтиране и принципа на кръговата икономика в родния си град. Бизнес моделът им е с напълно затворен цикъл - от събирането на пластмасови бутилки, през шредиране и гранулиране на събраната пластмаса, производство на филамент и изработка на нови арт материали от рециклирана пластмаса.

Гергана Савова и Любомира Бамбова от Гоце Делчев получиха 8 000 лв. Те са създателките на плетени обиколници с марката “Blossom Bay Décor”. Благодарние на наградата ще разширят дейността си и ще създадат нов продукт – легълца за домашни любимци.

Симона Боева и Румен Боев от Хасково пък спечелиха 6 000 лв. за „Усмихнатите творения“ – ръчно изработени индивидуални подаръци за деца и възрастни, в които Симона влага цялото си сърце и за които ще има повече място в работилница, която ще ремонтират, и ще създадат още едно работно място.

Ренета Хаджийска получи 3 000 лв. за “Спортът е здраве”. Ренета управлява малка фитнес зала в Кърджали, където предлага нов вид тренировки за жени с уредите Power Plate /Power Bike, които спомагат не само за добрата форма, но имат и ред положителни влияния за здравето. С наградата Ренета ще може да се запише на курс за диетолог, за да предлага комплексна услуга на клиентите си.

Александрина Пандурска от Благоевград също получи 3 000 лв. за проекта си „Прабаба“ - работилница и магазинче за ръчно правени плетива. Ще научи всички желаещи да плетат и ще радва жителите на града с плетените си творения.

Поощрителна награда от 1 000 лв. получиха и Ивелина Христозова и Силвия Савова от Димитровград за своя проект IVspired By Candles. Те са превърнали хобито си в бизнес, като правят ръчно ароматни свещи, изработени от натурални восъци и аромати, вдъхновени от преживявания за уютни моменти.

„Всички финалисти се представиха отлично и беше трудно да решим кого да наградим. Победителите, все пак, се отличиха с ясни планове, отдаденост към това, което правят, амбиция за растеж, за социален и екологичен отпечатък“ – каза Елица Баракова от Фондация BCause.

Когато преди 8 години искахме да направим нещо градивно за тютюнопроизводителните  региони в страната, започнахме да подкрепяме най-уязвимите общности – децата и възрастните хора. Резултатите бяха невероятни и за да развием подкрепата, след две години включихме и компонент за насърчаване на активните хора – предприемачите. Днес, 6 години по-късно, вдъхновението ни от срещите с мотивирани да успеят и да работят в родните си места хора, е все по-голямо”, разказа Диляна Якова от Филип Морис.

През цялото време всички – конкуриращите се предприемачи, хората от журито, членовете на екипа и менторите неведнъж повтаряха, че на големия финал всички са победители, защото са научили много, създали са нови контакти, открили са хоризонти и възможности и вече са част от общността на Академията.

Според думите на Явор Гочев, Център Ринкър: „Наградата е черешката на тортата, а на тортата се насладихме в процеса на работата и общуването в рамките на обученията. А най-доброто е, че този формат достига до региони, където подобно насърчаване на предприемачеството е рядкост“.

Дългосрочната програма е част от инициативите на Филип Морис България за социална отговорност и стратегията им за устойчиво развитие – с нея се подкрепят тютюнопроизводителните общности в следните области: летни образователни академии за деца от 1-ви до 7-ми клас, обучения за учители в методите на неформалното образование, подкрепа за местни предприемачи за стартиране на бизнес в тези региони и специализирани медицински прегледи за възрастните хора. За изминалите 8 години програмата обхвана над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 1 418 възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 300 бизнес идеи 65 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 19 от тях получиха безвъзмездно финансиране.

От старта на програмата  до момента в нея са инвестирани над 1,7 милиона лева. Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка 23/04/2024, Вторник 17:20 9
Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 3
България Всички новини
Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Ивайло Мирчев заприлича на бургаска батка Политикът шокира с новия си външен вид, стопил се е наполовина Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори