×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отец Стелиян: Никой не гони жените от храма, това са селските интриги на крайморци


Отец Стелиян: Никой не гони жените от храма, това са селските интриги на крайморци
Утре по това време имам панихида, не знам дали ще мога да отида, нека дойдат в храма да запалят свещ, призова отец Стелиян Кунев
27 Януари 2023, Петък, 16:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

С тях работя от 7 г., попитайте ги как се отнасям с тях, дали съм нагрубил някого, дали съм обидил, дали не са си получили възнаграждението, дали им правя проблеми и как работим заедно, призова свещеникът

- Отче, как ще коментирате обвиненията от страна на жители на бургаския кв. Крайморие, че искате да махнете жените, които продават свещи, за да сложите семейство украинци на тяхно място /ВИЖ ТУК/?

- Нямам какво да коментирам. Обяснил съм им във Фейсбук – едната жена напуска, а другата остава. Това са техни селски интриги.

- А на мястото на жената, която напуска, ще назначите ли украинец?

- Това си е мой проблем, госпожо. Църковното настоятелство по Устав и по закон е самостоятелно юридическо лице. Избрано е законно и решенията, които се вземат, са след одобрение на църковното настоятелство. Кого ще назначим, дали изобщо ще назначим и какъв е човекът – това го решава църковното настоятелство. Интригите и проблемите на хората в Крайморие са си тяхна работа.

- Имали ли сте проблем с някого от хората, които утре ще протестират в Крайморие?

- Вместо да дойдат в храма, вместо да запалят по една свещ, те ще протестират. От 10 години вече със съпругата ми имаме неделно училище в храма. Опитахме се да направим хор. Изографисваме храма, събрали сме дарения от стотици хиляди левове за Божията обител.

Когато отидох, в кв. Крайморие нямаше храм. Хората, които са в църковното настоятелство, ги познават всички. Храмът е построен със средства на Община Бургас – над 140 хил. лв., както и благодарение на огромна сума от частни дарители, повечето от които не са от кв. Крайморие. Това са християни, които идват, правим кръщенета, венчавки, неделно училище… храмът се изрисува и вече е готов на над 50%. Миналата година направихме мозайка, сега се опитваме да направим отоплителна система.

А жените помагат и ние им даваме средства, тъй като са пенсионерки. По време на ковид кризата 2 години те продължаваха да работят, когато всичко беше затворено. Никой не гони жените. Едната напуска в момента.

- Тя е била по заместване на друга жена, която местните твърдят, че иска да се върне.

- Няма такова нещо. Това са интриги от страна на хората, които пишат.

- Добре, каква цел имат хората, които, по думите Ви, създават интриги?

- Миналия месец по повод на избора на служители в библиотеката и читалището в кв. Крайморие са стигнали до бой същите тези хора. Групичката, която прави тези интриги, са стигнали до бой. И защо ли – единственото им основание е било, че наетите не са от кв. Крайморие. Но това вече е голям квартал и има хора, които не живеят там, а допринасят много повече от други. Хората, които вдигат тези скандали, самите те са бежанци от Беломорска Тракия и Одринска Тракия. Какво би станало, ако тези хора, които вече са живели там, ги бяха изгонили. Трябва да се отнасяме към всички хора като към хора.

- А колко деца са записани в момента в неделното училище и откъде са, има ли местни?

- За съжаление повечето са от Бургас. Покрай пандемията от 20 деца станаха 12. Всяка неделя ние сме в неделното училище, всяка неделя призоваваме хората да дойдат на служба, когато служа в кв. Крайморие.

- Къде другаде служите?

- Основният ми храм е храм „Света Богородица“. Имам още 4 селски енории, които са ми зачислени, аз не съм ги искал. Както не съм искал и да ме изпратят в кв. Крайморие, за да строя храм. Изпращат ме и ми казват: "това е твоята енория, тези християни трябва да ги обгрижиш." Аз работя с много от тях, те идват на служба, записват кръщенета, сарандисване. На всеки, който ми се обади, аз откликвам, но ултиматуми не приемам. Постави се въпрос, че не бивало да правя ревизия на жените, които работят. Ама… ние продаваме свещи там, как да разберем колко сме продали, колко трябва да купим, има ли някаква грешка.

- Вие имате ли някакви съмнения, че да правите ревизия на жените?

- Това е ревизия, която се прави постоянно. Всяка година правим такава поне веднъж, това е счетоводство.

А Таня си тръгва поради интригите на другите хора. Опитват се да я махнат, за да сложат друга жена, която те искат.

- Коя жена искат да сложат – Зоя, която преди това си е била там?

- Зоя беше болна, със счупени прешлени. Църковното настоятелство не може да носи отговорност за здравето й.

С тях работя от 7 години, попитайте ги как се отнасям с тях, дали съм нагрубил някого, дали съм обидил, дали не са си получили възнаграждението. Дали им правя проблеми и как работим заедно. Другото са интриги. Нямам време за такива отношения.

Затова друго искам да кажа. За нуждите на неделното училище миналата година издадохме албум по православна живопис точно за тези деца. Съпругата ми го направи, редактираха го и е издаден. А за децата в Бургас, които са рускоговорещи, не става въпрос дали са украинци, гагаузи, чукчи, руснаци или каквито и да са, преведохме книжката и на руски език. Вече сме раздали по детските градини над 200, а от преведените на руски език – над 400 книжки.

Всяка година правим нещо за църквата от частен дарител. За 2 години храмът се построи. Ние работим с хората – с дарителите, с Община Бургас, и работим само с едно нещо – с моя авторитет. Защитил съм докторантура по пастирско богословие…

За жените да добавя още – Зоя и Йорданка ги обвиниха, че крадат от храма и аз тогава ги защитих. Същите хора, които напълниха Крайморие с интриги, сега ги защитават. Това са техни вътрешни междусъседски отношения.

И нещо друго ще кажа – Зоя, която повтарям, че не съм гонил, и един човек се бяха били пред миряните в църквата. Какво да направя аз, как да ги умиря тези хора. Посегнали си и се сбили.

- Жената, която продава свещи, и някакъв човек са се сбили в църквата?

- Да. Аз няма да казвам кой е, него също го познават. Това са междусъседски вражди, които ги има от години.

А в неделното училище родители от Бургас си водят децата. Две местни семейства си доведоха децата миналата седмица и сега казват, че повече няма да идват. Ама защо?

Стараем се по всякакъв начин да накараме тези хора да дойдат в храма. Преди 2 години искаха да правят дарителска кампания за рисуването на храма. Направиха го на Разпети петък. Аз им казвам, че не може да продават баници на Разпети петък. Толкова и ме чуха. А в църквата си има правила, които трябва да се спазват. 

Не може някой да дойде, независимо дали е обществена, или частна организация, и да ти казва кого да вземаш на работа. Това го решава църковното настоятелство. Членовете са петима, тримата от тях – Таня, Станко и Снежа, работят с мен от създаването на храма. От кв. Крайморие сме събрали 5 или 7 хил. лв. за строежа и тези пари отидоха само за плащането на ДДС за правото на строеж за земята, която Община Бургас дари.

Касиер ни е един от църковните настоятели – също от кв. Крайморие. Това не е направено от мен случайно. Имаме си банкова сметка, в която всичко се води. При мен пари не влизат. Всяка стотинка, която се вади от касичките и свещите, се описва, прави се протокол, прави се комисия. Когато се описват средствата, аз не участвам, за да няма грам повод за подозрения.

- Утре ще отидете ли на протеста, който хората организират, поканили са Ви?

- Написах им отговор във Фейсбук. Никой не гони жените. Утре по това време имам панихида, не знам дали ще мога да отида. Не искам да участвам в интриги. Ако имат проблеми, да си ги решават помежду си.


В категории: Бургас


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
27
Коментара по темата
27.
Свободен
14.02.2023 10:09:23
0
0
до коментар 1.

Фашстките идеи и омразта към съседите са в историята. Некомпетентни като Тъпчо се опитват да ги възродят, ама няма да стане.
26.
Съпричастен
28.01.2023 16:24:13
5
13
Отче, като не сте го искали Крайморие, а като гледам отношението и мнението ви към миряните там, май още не го искате! Ами оставете го, да им пратят на хората поп, който ще ги уважава и ще споделя проблемите им.
25.
Алелуя
28.01.2023 11:06:49
4
11
Само да не сложи украинци както се говори или мама!!! Светия синод да провери!!!
24.
Тиоични
28.01.2023 07:50:46
25
8
издребнели селяни от Боргаш и околията
23.
До всички ограничени и прости крайморци
28.01.2023 00:30:29
39
17
Скъпи граждани на Крайморие.По ограничени и комплексирани хора от вас не познавам.Всеки гледа другия и се интересува само от интриги.Никой от вас не е прочел Библията и няма нищо свято в него.Оплувате се един с друг и после пиете и ядете на една маса заедно.Няма никакво смирение и добри дела във вас.Богохулствате срещу църквата и срещу отеца.Хора като вас са пример за нашето мизерно положение в България.Ако този човек не беше създал тази църква нямаше къде и кой да опява вашите почивали близки и кръщава вашите родни деца.От създаването на Крайморие никой от вас не се е събрал като едно цяло и да създаде нещо за благото на населението на Крайморие.Вмесно да оплювате човека се замислете как може да станете по-добри и нека поне малко бъдете запознати с добрите дела,а има кой да гледа и да съди от горе.Поне имайте малко страх.
22.
Запознат с крайморските отрепки
28.01.2023 00:01:36
40
14
Едни от най големите мърши по черноморието живеят в този квартал хора без личен живот алчни,злобни,елементарни затова Крайморие няма никакво развитие от много много години.ако не беше този човек нямаше да имат църква и ся за благодарност го плюят.неблагодарни боклуци гледащи само другите хора без да погледнат себе си на какво дередже са
21.
Кр
27.01.2023 23:37:48
31
6
Най-много истина има в думите на номер 11 Katq
20.
Активист прилъстен и изоставен
27.01.2023 23:33:43
35
10
до Дипломат
Ех Таня, Таня моя мила,
Само евра са ти в главата.
Пак ли ГЕРБ интрига си скроила
С БСПчервено на плаката?
Този път на депутат си се навила?
Виждам.
Можеш, имаш сила!
Но с църквата да знаеш, малко си сгрешила.
19.
Чул
27.01.2023 22:07:21
10
60
Отче , я кажи
Вярно ли е че са ви хванали със снежа на калъп
18.
Зидаровец
27.01.2023 22:02:39
57
9
Изключително добър смирен и интелигентен човек е отец Стилян. Този човек носи духовното в себе си и всичко казано в обратно посока е лъжа. Уважение и само уважение към нас отче .
17.
Дипломат
27.01.2023 21:41:11
10
58
Селски интриги, но квадратния им метър на “селяните” е от 100 евра нагоре. Предполагам тия “селяни” са от милионер нагоре само от парцелчетата. Свещеникът да се стреми да се разбира с тях, да му помагат, а не да ги хока.
16.
Крайморец
27.01.2023 21:40:26
60
13
Никъде няма по-лоши, по-лицемерни и по-злобни хора от крайморци само утайка живее в този квартал зли хора боклуци
15.
,Бургазлия
27.01.2023 21:29:14
6
57
Да наричаш Крайморски селяни е като да имаш вмирисан апартамент 50 квадрата в Меден Рудник с мангалите и да си от Ямбол Сливен или Карнобат . Купете си " селска" земя да си построите къщичка ;) , Граждани .
14.
Модерен крайморец
27.01.2023 20:24:18
58
15
Някои селски пръчки май си нямат работа и забавления? Не са стъпвали в църква, не са чели библията, не вярват в Господ, но много се притесняват. Ай гледайте си сериалите там.
13.
х
27.01.2023 20:07:31
50
12
Храмът е за християните, т.е. тези които вярват в Христос и участват в богослужения, а не просто за жителите на квартала. А колко от участващите в спора си дават даренията и десятъците в Храма?
12.
истински Крайморец
27.01.2023 20:01:35
74
13
Отче, само на Вас пиша. Назначени хора в Читалището няма. Има само една и тя е на минимална заплата - библеотекарката.
Новото председателче е младо, образовано и свясно момче. От години живеят с жена си в квартала. Другите хора от настоятелството до един са местни жители на КРАЙМОРИЕ. Никой от тях не получава заплата затова че е там.
Тези млади хора за няколко месеца вдигнаха Читалището на крака щото работят със жар а не зяпат само във фейсбука.

А за тази шепа хора, дето много шум вдига не мисе хабят думи.
11.
Katq
27.01.2023 19:32:08
64
24
Нали не се хващате на интригите на неудовлетворените скучаещи дами, които няма какво да правят и се чудят каква " кауза" да си привлекат .Познавам Отеца, с такова внимание и желание работи с хората и за църквата. Ходя често и трябва да ви кажа ,че е чудесна, красива и изографисана , занимава и обучава децата, някои големи хора не подлежат на обучение.
10.
Нина
27.01.2023 19:31:26
61
26
Не сте запознати със ситуацията ,точно си е селска интрига, прав е Отеца.
9.
Мирянин от Бургас
27.01.2023 19:20:22
54
23
Много добър и скромен и добър
човек отеца!
8.
Славейков
27.01.2023 19:16:53
11
62
Възпитателката на детето ми е от Крайморие-достойна и почтена жена. Познавам още няколко човека-с прекрасни впечатления съм от хората там. Може би е време да се чуват хората, а не автоматично да се издига мнението на всеки с малко власт, който и да било, дори и свещеник.
7.
ха
27.01.2023 19:11:33
60
30
Местните селяни яко са се активирали гледам... Отчето на малкия пръст не може да му стъпите ;)
6.
Местен
27.01.2023 19:06:53
29
64
Това направо не е за четене.Как може един човек който служи на Бога и църква,да говори така за миряните.Без значение какво и как са направили.Не учи ли религията ни на смирение.Това отче вместо да сплотява и помага на хората той ги обижда и се кара с тях .Това не е библейско.И да църквата е направена в Крайморие, което означава че е направена най вече за жителите на Крайморие и той трябва да се съобразява с тях.И като чета явно наистина иска да назначи негови хора, което още по грозно.
5.
me
27.01.2023 18:47:26
60
31
Отец Стелиян е супер качествен човек. Думи нямам като чета тия селски простотии....
4.
Георгиева
27.01.2023 18:07:59
57
29
Познавам отец Стилян от дълги години. Изключително мил, търпелив и отдаден свещеник и човек.
3.
Селски Градски
27.01.2023 17:56:50
31
69
Не подхожда на свещеник и Божи служител този надменен израз за селски интриги. Някак си малко егото не подхожда на такъв човек. Вместо да подходи с благо, той…
2.
До авторката Радостина
27.01.2023 17:44:33
45
33
Ясно е, че не разбирате църковната терминология и точно затова трябва внимателно да се записват понятията, с които православното учение (нещо, което трябва да се изучава, да се следва, за да се научи) си служи. ПАСТИРСКО БОГОСЛОВИЕ, тоест, обгрижване на миряните в православната енория е казал отец Силиян, а НЕ ПАСТОРСКО - което отпраща към протестанството. Груби и недопустими грешки! За хора, които не познават нито историята, нито езика на Църквата, за духовността на православието няма какво изобщо какво да говорим! Виж интригите и клюките са им са лесна и достъпна за разбиране тема! A свещеникът е млад, образован, ерудиран и истински загрижен духовен пастир, с който Крайморие трябва да се гордее!
1.
Тъпо сравнение
27.01.2023 17:33:41
30
77
Бежанците от Тракия са бягали от война, но са българи, а украйнците, ако този човек иска да назначи на мястото на тези жени не са българи. Значи украйнците са приоритет на цялата измислена държава. Да я пишем Украйна и да приключва България.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство
Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори