×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отец Стелиян: Никой не гони жените от храма, това са селските интриги на крайморци


Отец Стелиян: Никой не гони жените от храма, това са селските интриги на крайморци
Утре по това време имам панихида, не знам дали ще мога да отида, нека дойдат в храма да запалят свещ, призова отец Стелиян Кунев
27 Януари 2023, Петък, 16:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

С тях работя от 7 г., попитайте ги как се отнасям с тях, дали съм нагрубил някого, дали съм обидил, дали не са си получили възнаграждението, дали им правя проблеми и как работим заедно, призова свещеникът

- Отче, как ще коментирате обвиненията от страна на жители на бургаския кв. Крайморие, че искате да махнете жените, които продават свещи, за да сложите семейство украинци на тяхно място /ВИЖ ТУК/?

- Нямам какво да коментирам. Обяснил съм им във Фейсбук – едната жена напуска, а другата остава. Това са техни селски интриги.

- А на мястото на жената, която напуска, ще назначите ли украинец?

- Това си е мой проблем, госпожо. Църковното настоятелство по Устав и по закон е самостоятелно юридическо лице. Избрано е законно и решенията, които се вземат, са след одобрение на църковното настоятелство. Кого ще назначим, дали изобщо ще назначим и какъв е човекът – това го решава църковното настоятелство. Интригите и проблемите на хората в Крайморие са си тяхна работа.

- Имали ли сте проблем с някого от хората, които утре ще протестират в Крайморие?

- Вместо да дойдат в храма, вместо да запалят по една свещ, те ще протестират. От 10 години вече със съпругата ми имаме неделно училище в храма. Опитахме се да направим хор. Изографисваме храма, събрали сме дарения от стотици хиляди левове за Божията обител.

Когато отидох, в кв. Крайморие нямаше храм. Хората, които са в църковното настоятелство, ги познават всички. Храмът е построен със средства на Община Бургас – над 140 хил. лв., както и благодарение на огромна сума от частни дарители, повечето от които не са от кв. Крайморие. Това са християни, които идват, правим кръщенета, венчавки, неделно училище… храмът се изрисува и вече е готов на над 50%. Миналата година направихме мозайка, сега се опитваме да направим отоплителна система.

А жените помагат и ние им даваме средства, тъй като са пенсионерки. По време на ковид кризата 2 години те продължаваха да работят, когато всичко беше затворено. Никой не гони жените. Едната напуска в момента.

- Тя е била по заместване на друга жена, която местните твърдят, че иска да се върне.

- Няма такова нещо. Това са интриги от страна на хората, които пишат.

- Добре, каква цел имат хората, които, по думите Ви, създават интриги?

- Миналия месец по повод на избора на служители в библиотеката и читалището в кв. Крайморие са стигнали до бой същите тези хора. Групичката, която прави тези интриги, са стигнали до бой. И защо ли – единственото им основание е било, че наетите не са от кв. Крайморие. Но това вече е голям квартал и има хора, които не живеят там, а допринасят много повече от други. Хората, които вдигат тези скандали, самите те са бежанци от Беломорска Тракия и Одринска Тракия. Какво би станало, ако тези хора, които вече са живели там, ги бяха изгонили. Трябва да се отнасяме към всички хора като към хора.

- А колко деца са записани в момента в неделното училище и откъде са, има ли местни?

- За съжаление повечето са от Бургас. Покрай пандемията от 20 деца станаха 12. Всяка неделя ние сме в неделното училище, всяка неделя призоваваме хората да дойдат на служба, когато служа в кв. Крайморие.

- Къде другаде служите?

- Основният ми храм е храм „Света Богородица“. Имам още 4 селски енории, които са ми зачислени, аз не съм ги искал. Както не съм искал и да ме изпратят в кв. Крайморие, за да строя храм. Изпращат ме и ми казват: "това е твоята енория, тези християни трябва да ги обгрижиш." Аз работя с много от тях, те идват на служба, записват кръщенета, сарандисване. На всеки, който ми се обади, аз откликвам, но ултиматуми не приемам. Постави се въпрос, че не бивало да правя ревизия на жените, които работят. Ама… ние продаваме свещи там, как да разберем колко сме продали, колко трябва да купим, има ли някаква грешка.

- Вие имате ли някакви съмнения, че да правите ревизия на жените?

- Това е ревизия, която се прави постоянно. Всяка година правим такава поне веднъж, това е счетоводство.

А Таня си тръгва поради интригите на другите хора. Опитват се да я махнат, за да сложат друга жена, която те искат.

- Коя жена искат да сложат – Зоя, която преди това си е била там?

- Зоя беше болна, със счупени прешлени. Църковното настоятелство не може да носи отговорност за здравето й.

С тях работя от 7 години, попитайте ги как се отнасям с тях, дали съм нагрубил някого, дали съм обидил, дали не са си получили възнаграждението. Дали им правя проблеми и как работим заедно. Другото са интриги. Нямам време за такива отношения.

Затова друго искам да кажа. За нуждите на неделното училище миналата година издадохме албум по православна живопис точно за тези деца. Съпругата ми го направи, редактираха го и е издаден. А за децата в Бургас, които са рускоговорещи, не става въпрос дали са украинци, гагаузи, чукчи, руснаци или каквито и да са, преведохме книжката и на руски език. Вече сме раздали по детските градини над 200, а от преведените на руски език – над 400 книжки.

Всяка година правим нещо за църквата от частен дарител. За 2 години храмът се построи. Ние работим с хората – с дарителите, с Община Бургас, и работим само с едно нещо – с моя авторитет. Защитил съм докторантура по пастирско богословие…

За жените да добавя още – Зоя и Йорданка ги обвиниха, че крадат от храма и аз тогава ги защитих. Същите хора, които напълниха Крайморие с интриги, сега ги защитават. Това са техни вътрешни междусъседски отношения.

И нещо друго ще кажа – Зоя, която повтарям, че не съм гонил, и един човек се бяха били пред миряните в църквата. Какво да направя аз, как да ги умиря тези хора. Посегнали си и се сбили.

- Жената, която продава свещи, и някакъв човек са се сбили в църквата?

- Да. Аз няма да казвам кой е, него също го познават. Това са междусъседски вражди, които ги има от години.

А в неделното училище родители от Бургас си водят децата. Две местни семейства си доведоха децата миналата седмица и сега казват, че повече няма да идват. Ама защо?

Стараем се по всякакъв начин да накараме тези хора да дойдат в храма. Преди 2 години искаха да правят дарителска кампания за рисуването на храма. Направиха го на Разпети петък. Аз им казвам, че не може да продават баници на Разпети петък. Толкова и ме чуха. А в църквата си има правила, които трябва да се спазват. 

Не може някой да дойде, независимо дали е обществена, или частна организация, и да ти казва кого да вземаш на работа. Това го решава църковното настоятелство. Членовете са петима, тримата от тях – Таня, Станко и Снежа, работят с мен от създаването на храма. От кв. Крайморие сме събрали 5 или 7 хил. лв. за строежа и тези пари отидоха само за плащането на ДДС за правото на строеж за земята, която Община Бургас дари.

Касиер ни е един от църковните настоятели – също от кв. Крайморие. Това не е направено от мен случайно. Имаме си банкова сметка, в която всичко се води. При мен пари не влизат. Всяка стотинка, която се вади от касичките и свещите, се описва, прави се протокол, прави се комисия. Когато се описват средствата, аз не участвам, за да няма грам повод за подозрения.

- Утре ще отидете ли на протеста, който хората организират, поканили са Ви?

- Написах им отговор във Фейсбук. Никой не гони жените. Утре по това време имам панихида, не знам дали ще мога да отида. Не искам да участвам в интриги. Ако имат проблеми, да си ги решават помежду си.


В категории: Бургас


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
27
Коментара по темата
27.
Свободен
14.02.2023 10:09:23
0
0
до коментар 1.

Фашстките идеи и омразта към съседите са в историята. Некомпетентни като Тъпчо се опитват да ги възродят, ама няма да стане.
26.
Съпричастен
28.01.2023 16:24:13
5
13
Отче, като не сте го искали Крайморие, а като гледам отношението и мнението ви към миряните там, май още не го искате! Ами оставете го, да им пратят на хората поп, който ще ги уважава и ще споделя проблемите им.
25.
Алелуя
28.01.2023 11:06:49
4
11
Само да не сложи украинци както се говори или мама!!! Светия синод да провери!!!
24.
Тиоични
28.01.2023 07:50:46
25
8
издребнели селяни от Боргаш и околията
23.
До всички ограничени и прости крайморци
28.01.2023 00:30:29
39
17
Скъпи граждани на Крайморие.По ограничени и комплексирани хора от вас не познавам.Всеки гледа другия и се интересува само от интриги.Никой от вас не е прочел Библията и няма нищо свято в него.Оплувате се един с друг и после пиете и ядете на една маса заедно.Няма никакво смирение и добри дела във вас.Богохулствате срещу църквата и срещу отеца.Хора като вас са пример за нашето мизерно положение в България.Ако този човек не беше създал тази църква нямаше къде и кой да опява вашите почивали близки и кръщава вашите родни деца.От създаването на Крайморие никой от вас не се е събрал като едно цяло и да създаде нещо за благото на населението на Крайморие.Вмесно да оплювате човека се замислете как може да станете по-добри и нека поне малко бъдете запознати с добрите дела,а има кой да гледа и да съди от горе.Поне имайте малко страх.
22.
Запознат с крайморските отрепки
28.01.2023 00:01:36
40
14
Едни от най големите мърши по черноморието живеят в този квартал хора без личен живот алчни,злобни,елементарни затова Крайморие няма никакво развитие от много много години.ако не беше този човек нямаше да имат църква и ся за благодарност го плюят.неблагодарни боклуци гледащи само другите хора без да погледнат себе си на какво дередже са
21.
Кр
27.01.2023 23:37:48
31
6
Най-много истина има в думите на номер 11 Katq
20.
Активист прилъстен и изоставен
27.01.2023 23:33:43
35
10
до Дипломат
Ех Таня, Таня моя мила,
Само евра са ти в главата.
Пак ли ГЕРБ интрига си скроила
С БСПчервено на плаката?
Този път на депутат си се навила?
Виждам.
Можеш, имаш сила!
Но с църквата да знаеш, малко си сгрешила.
19.
Чул
27.01.2023 22:07:21
10
60
Отче , я кажи
Вярно ли е че са ви хванали със снежа на калъп
18.
Зидаровец
27.01.2023 22:02:39
57
9
Изключително добър смирен и интелигентен човек е отец Стилян. Този човек носи духовното в себе си и всичко казано в обратно посока е лъжа. Уважение и само уважение към нас отче .
17.
Дипломат
27.01.2023 21:41:11
10
58
Селски интриги, но квадратния им метър на “селяните” е от 100 евра нагоре. Предполагам тия “селяни” са от милионер нагоре само от парцелчетата. Свещеникът да се стреми да се разбира с тях, да му помагат, а не да ги хока.
16.
Крайморец
27.01.2023 21:40:26
60
13
Никъде няма по-лоши, по-лицемерни и по-злобни хора от крайморци само утайка живее в този квартал зли хора боклуци
15.
,Бургазлия
27.01.2023 21:29:14
6
57
Да наричаш Крайморски селяни е като да имаш вмирисан апартамент 50 квадрата в Меден Рудник с мангалите и да си от Ямбол Сливен или Карнобат . Купете си " селска" земя да си построите къщичка ;) , Граждани .
14.
Модерен крайморец
27.01.2023 20:24:18
58
15
Някои селски пръчки май си нямат работа и забавления? Не са стъпвали в църква, не са чели библията, не вярват в Господ, но много се притесняват. Ай гледайте си сериалите там.
13.
х
27.01.2023 20:07:31
50
12
Храмът е за християните, т.е. тези които вярват в Христос и участват в богослужения, а не просто за жителите на квартала. А колко от участващите в спора си дават даренията и десятъците в Храма?
12.
истински Крайморец
27.01.2023 20:01:35
74
13
Отче, само на Вас пиша. Назначени хора в Читалището няма. Има само една и тя е на минимална заплата - библеотекарката.
Новото председателче е младо, образовано и свясно момче. От години живеят с жена си в квартала. Другите хора от настоятелството до един са местни жители на КРАЙМОРИЕ. Никой от тях не получава заплата затова че е там.
Тези млади хора за няколко месеца вдигнаха Читалището на крака щото работят със жар а не зяпат само във фейсбука.

А за тази шепа хора, дето много шум вдига не мисе хабят думи.
11.
Katq
27.01.2023 19:32:08
64
24
Нали не се хващате на интригите на неудовлетворените скучаещи дами, които няма какво да правят и се чудят каква " кауза" да си привлекат .Познавам Отеца, с такова внимание и желание работи с хората и за църквата. Ходя често и трябва да ви кажа ,че е чудесна, красива и изографисана , занимава и обучава децата, някои големи хора не подлежат на обучение.
10.
Нина
27.01.2023 19:31:26
61
26
Не сте запознати със ситуацията ,точно си е селска интрига, прав е Отеца.
9.
Мирянин от Бургас
27.01.2023 19:20:22
54
23
Много добър и скромен и добър
човек отеца!
8.
Славейков
27.01.2023 19:16:53
11
62
Възпитателката на детето ми е от Крайморие-достойна и почтена жена. Познавам още няколко човека-с прекрасни впечатления съм от хората там. Може би е време да се чуват хората, а не автоматично да се издига мнението на всеки с малко власт, който и да било, дори и свещеник.
7.
ха
27.01.2023 19:11:33
60
30
Местните селяни яко са се активирали гледам... Отчето на малкия пръст не може да му стъпите ;)
6.
Местен
27.01.2023 19:06:53
29
64
Това направо не е за четене.Как може един човек който служи на Бога и църква,да говори така за миряните.Без значение какво и как са направили.Не учи ли религията ни на смирение.Това отче вместо да сплотява и помага на хората той ги обижда и се кара с тях .Това не е библейско.И да църквата е направена в Крайморие, което означава че е направена най вече за жителите на Крайморие и той трябва да се съобразява с тях.И като чета явно наистина иска да назначи негови хора, което още по грозно.
5.
me
27.01.2023 18:47:26
60
31
Отец Стелиян е супер качествен човек. Думи нямам като чета тия селски простотии....
4.
Георгиева
27.01.2023 18:07:59
57
29
Познавам отец Стилян от дълги години. Изключително мил, търпелив и отдаден свещеник и човек.
3.
Селски Градски
27.01.2023 17:56:50
31
69
Не подхожда на свещеник и Божи служител този надменен израз за селски интриги. Някак си малко егото не подхожда на такъв човек. Вместо да подходи с благо, той…
2.
До авторката Радостина
27.01.2023 17:44:33
45
33
Ясно е, че не разбирате църковната терминология и точно затова трябва внимателно да се записват понятията, с които православното учение (нещо, което трябва да се изучава, да се следва, за да се научи) си служи. ПАСТИРСКО БОГОСЛОВИЕ, тоест, обгрижване на миряните в православната енория е казал отец Силиян, а НЕ ПАСТОРСКО - което отпраща към протестанството. Груби и недопустими грешки! За хора, които не познават нито историята, нито езика на Църквата, за духовността на православието няма какво изобщо какво да говорим! Виж интригите и клюките са им са лесна и достъпна за разбиране тема! A свещеникът е млад, образован, ерудиран и истински загрижен духовен пастир, с който Крайморие трябва да се гордее!
1.
Тъпо сравнение
27.01.2023 17:33:41
30
77
Бежанците от Тракия са бягали от война, но са българи, а украйнците, ако този човек иска да назначи на мястото на тези жени не са българи. Значи украйнците са приоритет на цялата измислена държава. Да я пишем Украйна и да приключва България.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Австралия зове гражданите си да напуснат Израел Има висока заплаха от военни репресии, казват от местното външно министерство Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нанесоха удари по Иран, но обявиха тревога в Израел Нападението по военна база в ислямската република съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори