×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Слух, че гонят бабите, обгрижващи храма, вдига на протест бургаския кв. Крайморие


Слух, че гонят бабите, обгрижващи храма, вдига на протест бургаския кв. Крайморие
Подозренията са, че свещеникът иска да махне двете баби от квартала и да назначи семейство украинци, уточняват организаторите на мирния протест
27 Януари 2023, Петък, 16:31 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

От няколко дни в социалните мрежи тече дискусия, която извади на бял свят интригата сред местните

Слух, че се опитват да прогонят бабите, продаващи свещи в храма, за да назначат на тяхно място семейство украинци, които дори не живеят в квартала, разбуни бургаския кв. Крайморие. От няколко дни в социалните мрежи тече дискусия, която извади на бял свят интригата сред местните. Вече е организиран и протест /ВИЖ ТУК/ в защита на трите пенсионерки – Зоя, Таня и Йорданка, които обгрижват Божия дом – отговарят за почистването, продажбата на свещи, икони и други символи на вярата, както и за малка кутия с дарения за храма.

Репортер на Флагман.бг разговаря с хората, които защитават местните жени, както и с отец Стелиян Кунев, който е председател на църковното настоятелство и отговаря за храма – неговата пълна позиция – очаквайте след малко.

Петя Иванова, която е организатор на протеста на миряните в защита на трите баби, обяви, че засега отец Стелиян не дава ясни обяснения.

„Жената, която доброволно напуска, се казва Таня, тя така или иначе беше по заместване, работи там около 2 месеца. Когато обаче титулярката – леля Зоя, трябваше да се върне след болничен, отчето й е казал да не го прави, да си гледа здравето, защото ще остане Таня“, обяснява Петя.

„Подозренията са, че иска да махне двете баби от квартала и да назначи семейство украинци. Реално ние не знаем нищо повече. Отчето нито отрича, нито потвърждава, но сме длъжни да защитим жените“, добавя тя.

„Бабите продават свещи и икони и почистват храма. Те много работят, правят го, за да се чувстват важни, ангажирани и полезни и вземат 150 лв. на месец. Те са пенсионерки, това им е начинът да се виждат с хора, които ходят на църква, да имат социален живот. Освен всичко бабите работят много, църквата е в безупречно състояние – никога няма накапали свещи, дворът е чист, градинките нямат и една тревичка. Изведнъж отчето е решил, че ще ги маха, което е странно“, казва още Петя Иванова.

Двете жени, едната от които вече е напуснала, ще имат годишна ревизия на 31 януари.

„Организираме протестното събиране утре, защото ако се случат нещата и махнат бабите, ако отчето си назначи неговите хора, вече ще е късно. Бабите работят за много малка сума там, не го правят заради парите, едва ли и новите хора ще са там заради това. А в църковното настоятелство са кротки хора, които няма да се бъркат на отеца и това прави църквата малко като еднолична фирма“, казва Петя и уточнява, че в настоятелството са четирима души - Таня Петрова, Станко Казлачев, Снежа и един човек, който е новодомец и не го познава.

А колко пъти в кв. Крайморие има богослужение?

„Няма всяка неделя служба. След като публикувахме информацията, няколко души ми писаха, че свещеникът сменя часове за кръщавки и други ритуали, както му е удобно. Рязал гривни с червен конец, изгонил семейство и не им направил кръщенето по тази причина. Той никога не е тук, не е имало Великден в кв. Крайморие Христос да възкръсне в 00 часа. Отец Стелиян идва в 22 часа, обикаля църквата и после ние си обикаляме сами. А неделното училище, доколкото разбрахме от бивш член на църковното настоятелство, било превърнато в място, където да си прави семейните уикенди с приятели. Сега пък е яхнал вълната във Фейсбук и 2 минути след публикацията с опровержението на нашите твърдения, от което не се разбира нищо, пусна пост, че се събират дарения за изографисване на църквата“, обяснява Петя.

Отец Стелиян е поканен на мирния протест, за да даде отговори на въпросите на хората.

Главният експерт към Община Бургас за кв. Крайморие Мария Генчева обясни пред Флагман.бг, че е информирана за казуса и е разговаряла със страните. „Никой не се оплаквал нито от Зоя, нито от Йорданка, нито от Таня, а по-скоро местните ги защитават. Преди това с мен никоя от тези жени не е споделяла да има проблеми – че иска да напуска, че отец Стелиян ги принуждава или нещо подобно. Разговарях с него и той ме увери, че няма никакъв проблем, а Таня сама заявила желанието си да напусне. Тя също го потвърди пред мен, каза, че работата й харесва, но не иска да остава. Не знам какви са съображенията на църковното настоятелство, ако наистина се назначава нов човек, който не е местен – има достатъчно хора от квартала, които могат да вършат тази работа и които няма да имат излишни разходи за пътуване. Нека не се разделяме на кореняци или не, а да създадем едно общество, в което има разбирателство и да направим така, че да живеем добре всички заедно“, призова Мария Генчева.

Флагман.бг се свърза с архиерейския наместник на Бургаската духовна околия отец Севастиян, който научи от нас за проблема в кв. Крайморие.  

Той уточни обаче, че председателите на храмовете не се допитват до архиерейското наместничество за назначенията на служителите.

Църковното настоятелство е с 4-годишен мандат, състои се от между 4 и 7 членове. Според Устава на БПЦ, то се избира от хората в енорията, след което се одобрява от митрополита. Свещеникът като председател го оглавява и съвместно се вземат решенията.

„Служителите в църквата със сигурност обаче трябва да са хора, на които можеш да разчиташ, трябва да имат отношение към вярата, освен това все пак работят с пари и свещи, икони. Всяка година се прави ревизия на наличното в храма и се праща бюджет в митрополията, която контролира църквите в нашата околия“, обясни отец Севастиян.

Ето и дискусията в социалните мрежи: 

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
8
Коментара по темата
8.
Мира
28.01.2023 16:32:37
2
7
Браво на хората от Крайморие, че защитават жените от църквата. На тия с властта трябва по често да им се напомня да не се самозабравят! Нали уж за хората и хорското благо работятя!
7.
Някой
27.01.2023 23:09:50
13
4
Не разбирам какъв им е проблема ,като те така или иначе не ходят на църква. Не познават канона пък с претенции ,щом си връзва червени конци защо ходи в църквата . Да започнат да четат книги, а не фейабук- а. Отеца се опитва всячески да ги приобщи, на достъпен език обяснява само трябва някой да слуша ,не да правят скандали .
6.
...
27.01.2023 18:14:07
17
10
Чрноморски зимни интриги.
Да идва лятото бабите да носят чантите на туристите от автогарата до някъде.
5.
Мдаа
27.01.2023 18:05:55
16
9
Прекрасен храм, с неделно училище, добър свещеник, а много малко вярващи! И се налага свещеникът да им прави специални покани да отидат, когато служи Литургия, пък да постят преди това, да се изповядат и да се причастят. Но явно там има желаещи само да обикалят храма на Великден, да правят дарения с баници по време на Разпети Петък, когато е строг пост или да носят езически амулети за кръщението. И децата си не водят на неделно училище, поне те да научат какво е православна вяра, когато майките и бабите им не знаят. А иначе имат очаквания Бог да им помага. Не крайморийци, а истински гадаринци.
4.
Пише
27.01.2023 17:49:48
3
13
Намерих им групата на Крайморие https://m.facebook.com/groups/315637008144/
Там пише други работи.
3.
Доган
27.01.2023 17:38:01
46
11
Петя остави читалището , не й стигна дипломата,захвана се с църквата.
2.
Оставете бабите!
27.01.2023 17:28:46
5
18
Стига вече с тия украинци!
1.
делфин
27.01.2023 17:15:00
6
9
Нека плюенето започне сега!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори