×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бият българите в Охрид заради провокатори? Наши политици обиждали народа на Северна Македония


Бият българите в Охрид заради провокатори? Наши политици обиждали народа на Северна Македония
След като призна, че още няма задържани за стрелбата по културния център в Охрид, министър Буяр Османи каза, че българските клубове трябва да си сменят имената
23 Януари 2023, Понеделник, 09:55 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Буяр Османи потвърди, че Християн Пендиков е пребит защото е българин

Провокациите и от двете страни трябва да престанат. Всяка възможна дискриминация, всяка реч на омразата към българите в Северна Македония е време да престане и институциите е нужно да предприемат мерки, да покажат, че това отношение няма да се позволява. Това каза в интервю, излъчено в „Тази сутрин“ по бТВ външният министър на Северна Македония Буяр Османи.

„И вие трябва да искате да се прекъсне тази тенденция на идване на български политици в центъра на Скопие, които да отричат съществуването на цял един народ, идентичността на гражданите, защото тогава влизаме в спора: Кой започна първи? Хайде да прекъснем това днес“, призова той, след като изтъкна, че имало малка група провокатори, които се опитват да отвлекат този дневен ред, които постоянно се опитват да провокират двете общества.

Повечето от въпросите, които му бяха зададени, са свързани с пребитият секретарят на българския клуб в Охрид Християн Пендиков. Сънародникът ни беше транспортиран на 20 януари с българския правителствен „Фалкон” за лечение в България. Намира се в реанимацията на ВМА. Пендиков беше посетен вчера от външните министри на Северна Македония и на България – Буяр Османи и Николай Милков.

„Имахме възможност и да разговаряме с него. Мисля, че планират оперативна намеса, след като бъде направена оценка на състоянието му. Видях се и със семейството му, с майка му – всичко това с цел да му пожелая бързо възстановяване, но и да изразя съжаление за този инцидент. Както и да изпратя послание, че това не може и не трябва да се повтаря“, заяви Османи. 

„Информирах го, че извършителите вече са изправени пред лицето на закона. Едното от лицата вече е в ареста. И че вече работим по разкриването на останалите. И че няма да позволим подобни събития на насилие да бъдат отговор на който и да е проблем, а най-малко на въпроси, свързани с междуетническото съжителство, начина по който хората се самоопределят хората и гражданите в Република Северна Македония“, добави той.

„Мисля, че трябва да изчакаме да приключи разследването, но за мен е важно това, което казва самият Християн и майката на пострадалия, а това е, че причината е проявата, изразяването от негова страна на етническа принадлежност. Въпреки че извършителите казват обратното – че са имали преди това някакви различия, за мен е важно това, което ще каже жертвата и родителите му“, сподели северомакедонският депломат.

Трябва да прекъснем този цикъл на провокации и насилие, добави той.

„Насилието не може да бъде оправдание за каквото и да било, дори и за реч на омразата. Но е важно, че мнозинството от гражданите в Северна Македония, а вярвам и в България, правителствата на двете страни, имат по-различен дневен ред – искат приятелство, искат партньорство, искат сътрудничество“, подчерта Османи. 

Той подмина въпроса за безнаказаността и след като втори път бе питан за нападението срещу Културния център в центъра на Охрид през есента, накрая призна, че няма информация за задържани заради стрелбата. 

Външният министър на Северна Македония изтъкна, че българските клубове в страната му трябвало да си сменят имената, тъй като и това било провокация. 

„Очевидно е, че имената, които бяха избрани, независимо как исторически и научно ще тълкуваме ролите на тези личности в историята, чувството, усещането в по-голяма степен в Северна Македония е, че тези имена са провокации“, добави той.

„Не трябва да навлизаме в истински научен дебат за ролята на тези исторически личности. Ако мнозинството от македонците се чувстват обидени от това, дайте да разбираме тази чувствителност на хората. И вярвайте, че това е в интерес на българската общност. Казвам го като човек, който е преминал през подобни трудности при обединение и интеграция на общността“, изтъкна дипломатът. 

На въпроса дали ако българските клубове в Северна Македония с имена „Иван Михайлов“ и „Цар Борис III“ искат да продължат да съществуват, трябва да променят имената си, той отговори, че това казва законът. 

Журналистът Иван Георгиев пък припомни как на като председателят на Културния клуб в Битоля „Иван Михайлов“ Люпчо Георгиевски е заплашен с обвинение за разпространяване на език на омразата и на фашистка пропаганда след доклад на Комисията за защита от дискриминация, чиято шефка Весна Бендевска имала в профила си във Фейсбук снимка на статия от 1944 г. , в която пише: „Ботилчани и битолчанки, изминаха три години и половина, откакто македонският народ беше поробен от трупите на подивелия Хитлер и неговите слуги – българските фашистки окупатори“.

„Когато влезете в битолския клуб има един голям плакат на стената, на който пише цитат от изказване на Иван Михайлов, в който казва: „ …така нареченият македонския народ“. Това накърнява чувствата на македонския народ по същия начин, по който тази публикация във Фейсбук на Бендевска обижда чувствата на българския народ. И мисля, че е напълно нормално вие да се чувствате обидени, ако наистина е имало злонамереност в тази публикация“, коментира Османи.

„Моята цел е да прекъснем този кръг, а не да търсим кой е започнал първи. Никой не може да забрани на българите, на българската общност в Северна Македония да се определят като българи, да се организират в политически партии, да създават клубове, да се интегрират в системата като българи.“, каза още той.
 


В категории: Политика


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
До 7
23.01.2023 15:03:12
0
1
При майка ти съм пендел ела при нея чакаме те можеш да се включиш и ти. Що не кажеш ти къде си като си толкова смел и безстрашен травмирано малко педалче, изнасилвано като малък? Не мълча бе утрепка такива задклавиатурни мишки ги оправям за 12 секунди. Пиши къде си страхлив педераст.
9.
Бургазлия
23.01.2023 11:58:26
0
12
Гледах интервюто. Македонеца беше меко казано "нагъл". Няма какво да ги бавим. Спираме им кандидат членството за EU и точка по въпроса .
8.
До 2.
23.01.2023 11:31:37
0
5
Абсолютно прав сте! В Македония са македонци. Я отидете в Украйна и кажете на някой че е руснак! А?
7.
чакам те
23.01.2023 11:26:18
5
1
не само ще те държа жив с месеци наред докато те измъчвам но и пред очите ти ще разчленявам близките ти не до 9то а до 99то коляно! Хайде ела ми, напиши ми къде ще се срещнем. МЪРТЪВ СИ
6.
До 4
23.01.2023 11:11:33
17
3
Ако дойда много ще ревеш и ще се извиняваш как емоционално си реагирал и ще ме братосваш най много да си изядеш хуя. Комплексиран психопат, аз такива като тебе ги лекувам.
5.
Смешко
23.01.2023 11:09:17
1
5
“Не трябва да навлизаме в истински научен дебат за ролята на тези исторически личности.“

Добре ве маке! Хем са провокация тези имена за вас, хем не искате са ГИ докажем(двете страни), от коя държава произхождат? Мамичката ви макенска.
Тоя сбъркан мозък сам си противоречи, ама и нашите журналисти са прости! И флаго-филолози, статията ВИ има печатни грешки!
4.
до толераста
23.01.2023 11:06:44
8
16
ще те одера ЖИВ и ще направя луканки от месата и червата ти бе предател. ела да ми се представиш в лицето мръсна еврогейска сган
3.
До 1
23.01.2023 10:55:44
3
18
Въй въй спешно ти трябва психиатър и тежки лекарства. Македонци няма, ясно е на всички. Това са българи с такива силно психически отклонение като твоите.
2.
Обективен
23.01.2023 10:50:12
13
6
Хората в С. Македония се смятат за Македонци...точка. Нашите хора тръбяят че те са Българи ,но те се имат за друг етнос...точка. Факт е че през 2 световна България окупира Македония, но това не пише в нашите учебници. Няма как да залюбят окупаторите.
Аналогията е Турците да твърдят че няма Българско население а само ОСманско. Търция да отвори клубове под имената на : Сюлейман паша, Осман Паша и други. Нали значете че псевдо патриотите ще ревнат че тук е България и тем подобни глупости. А сега като Македонците не искат клубове с имена на окупатори реват в България. Утре като пребият някой активист в Кърджали значи ли че Турция да му пуска директен самолет да го лекуват при себе си. Направо да влизат с танковете тогава. Или България да обяви специална операция и да нахлуем в Македония за да опазим там Българите който на хартия са 3 000 от последното преброяване.
1.
този циганин
23.01.2023 10:42:36
16
7
да мине през комина!! Понятието "македонец" е донесло най-големите нещастия на нашия народ. Като започнем от семита александър, убиеца на милиони Българи в Балхара и минем през чумовите години при Кубер, та до наше време с националните ни катастрофи, Българина винаги е страдал и ще страда от тези чукундури. Решение : тоталното унищожение на тази сган. И не братя мой - НИЩО РОМАНТИЧНО няма там, изчадията наврени по чукарите там не са наши Хора, нито ни трябват дори и като роби. МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ ИМ ДА СЕ РАЗЧЛЕНЯТ НА 6, А ДЕЦАТА ИМ ДА СЕ ИЗГОРЯТ ЖИВИ. НИТО ЕДИН ДА СЕ ОСТАВИ ЖИВ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори