×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас приобщи в образователната система 571 деца от Украйна, получили временна закрила


Бургас приобщи в образователната система 571 деца от Украйна, получили временна закрила
В училища в област Бургас към месец ноември 2022 г. са записани 438 ученици от Украйна, а в групи за предучилищно образование – 133 деца от Украйна, получили временна закрила
Ключови думи: МОН, временна закрила
17 Януари 2023, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

В цялата страна са 2250, т.е. морската област е поела над една четвърт от тях

2250 деца и ученици от Украйна са записани в български училища и в групи за предучилищно образование в детски градини към месец ноември 2022 г. Данните съобщи заместник-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова по време на среща с представителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България г-жа Седа Кузуджу. На срещата присъстваха и съветникът по закрилата (работа в общността) към ВКБООН Рукия Азиз и съветникът по закрила към ВКБООН Петя Караянева, информира пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН) в понеделник.

По данни на ведомството към месец ноември 2022 г. в групи за предучилищно образование в детските градини и в училищата са записани 512 деца, а в училищата – 1738 ученици от Украйна. Всички те се обучават в 220 детски градини и 431 училища. Заместник-министър Гайдарова подчерта, че за всички тези деца и ученици е осигурено допълнително обучение по български език като чужд, за което МОН е разработило специално учебно помагало, както и допълнително обучение по останалите учебни предмети за преодоляване на образователни затруднения.

След запитване на „Флагман“, от МОН съобщиха данните и конкретно за Бургаско.

В училища в област Бургас към месец ноември 2022 г. са записани 438 ученици от Украйна, а в групи за предучилищно образование – 133 деца от Украйна, получили временна закрила, информира ведомството. Т.е. в областта са обхванати общо 571 деца. Това е над една четвърт спрямо числото за цяла България. 

В рамките на срещата със Седа Кузуджу са били представени успешно реализираните политики на Министерство на образованието и науката в областта на приобщаващото образование на деца и ученици, търсещи или получили закрила. Заместник-министър Мария Гайдарова акцентира върху мерките и постигнатите резултати за включването на децата и учениците от Украйна, търсещи или получили закрила, в българските детски градини и училища. МОН има нормативно определен ред за подаване на заявления и записване на деца и ученици от Украйна, който позволява своевременно и безпрепятствено тези деца и ученици да бъдат приобщени в българската образователна система.

Към момента в България се обучават и около 1400 украински студенти, специализанти и докторанти. Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование е провел изпити за установяване на владеенето на български език от чужденци за упражняване на медицинска професия в България. 22 украински граждани са получили удостоверения да упражняват професията, от които 9 медицина, дентална медицина – 7, фармация – 1, медицински сестри – 3, фелдшери – 1, ерготерапия – 1.

По време на срещата беше изразено взаимното удовлетворение на МОН и ВКБООН от съвместната работа и доброто партньорство по отношение на търсещите или получили закрила. Изразена беше благодарност за усилията на експерти, директори и учители за приобщаването на децата от Украйна и увереност, че сътрудничеството ще продължи да се развива и да се радва на нови успехи, информират още от просветното министерство.




Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
13
Коментара по темата
13.
33
18.01.2023 10:47:59
3
2
Да учат руски език ще им трябва
12.
До запознатия!
18.01.2023 09:57:09
1
4
Аз съм на 54 години!!! Не 34 или 24!!!! И ще ти кажа, че никога до 89а, ама никога не се позволяваше на никой родител да не си ваксинира детето!!! На никой!!!! Моят имунизационен паспорт още го пазя! Идваха мед сестра и помощник в час и започваха без да питат!!!! И все още съм здрав! Сега питай тези родители от групата на детето ти които не си ваксинират децата ЗАЩО И ДА ТИ ГЛЕДАТ ДЕТЕТО!!!
11.
Добро вам пожаловат!
18.01.2023 09:48:30
6
8
Добро вам пожаловат, украинские дети! Ваш народ, самой героический!
Украинский народ и ВСУ установили, рашисткие свинособаки, украинцьl спасли Европу! Вьl наши братя, благодарим вам! Чуствовайте себе как у дома, мьl подерживаем Украина и победа будет для Украина!
10.
до 9
18.01.2023 09:07:44
4
6
Щото това е новата щатска партийна линия и който не пее в хора, не му дават да пее изобщо. А който преиграва го чака бляскаво бъдеще и много спечелени конкурси тип личност на века. Когато в щатите пръднат, тук някои се насират
9.
Няма лошУуу
18.01.2023 02:42:08
18
12
Пък онова русначе го пъдиха като мръсно коте ? Що така
8.
запознат
18.01.2023 00:23:20
21
9
Заради тези уро.и половината градини са с варицела в една от тях можеби най голямата има 7 карантинирани групи 7 не една не две седем !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кога е било това никога !!!!!
КОГА ДОЙДЕ ТОВА , когато тези слава Украина ли са какви са започнаха да ходят на градина с нашите деца моето дете !
И то сега трябва да се пази и да стои в къщи и да се чудя как да го предпазя .
Страхотно жените им напъплиха Спин на мачовците по черноморието . Пълни зарази обличат се и се правят на модни а са пълни паразити !
Колкото по далече от нас толкова по добре гадна сганнннннн.
7.
Личност на годината
17.01.2023 23:53:25
7
14
Обаче русначетата ги изключвате от училищата, нали Маро?
6.
До 1
17.01.2023 23:14:26
7
11
Имат ваксини тъпанар антиваксър знаем те копейкаджия
5.
,
17.01.2023 22:20:39
0
13
Флагман. Сериозно ли нямате редактор, който се е обучавал.... по "Тошково време".... Двете запетайки в заглавието бодат очите.....
4.
До 1
17.01.2023 21:35:54
10
10
Децата нямат ваксини но майките им ги "ваксинирахме" и продължаваме с няколко ваксини.
3.
Апостол
17.01.2023 21:27:35
12
12
Дова добре, ама вече започнахте да дотягате на хората.
2.
Спас
17.01.2023 20:20:59
9
30
Браво ! Нека на първо място бъдем хора ! Децата не са виновни за нищо !!!
1.
Някой си
17.01.2023 20:04:19
39
34
Тези деца имат ли всички ваксини за деца според българския имунизационен календар?
Или ще унищожите нашите деца заради "Слава Окраину"?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори