×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Въпреки кризите и инфлацията, запазихме финансовата стабилност на Община Айтос


Въпреки кризите и инфлацията, запазихме финансовата стабилност на Община Айтос
Социалните мрежи са добър коректив на местната власт, следя ги и се съобразявам с критиките и исканията на моите съграждани, казва кметът Васил Едрев
Ключови думи: айтос, васил едрев, флагман
02 Януари 2023, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Успяхме да стартираме важни обекти, предстои ни много работа и през 2023 г. 

Каква беше 2022 година за община Айтос, кои проекти бяха реализирани, кои предстоят, какво е финансовото състояние на администрацията - отговорите на тези въпрос дава кметът Васил Едрев: 

- Г-н Едрев, каква е Вашата оценка като кмет за изминалата година?

- По обща оценка годината беше особено трудна за света, България и разбира се - за общините. Затова ме радва фактът, че на фона на кризите и инфлацията, Община Айтос и тази година категорично запазва финансовата си стабилност. С нестандартни решения, с оптимизиране на разходите и с много внимание към събираемостта и бюджета - нямаме дългове и неплатени сметки. Но истината е, че финансовата 2022 г. беше трудна и с много предизвикателства. Рязко растеше цената на електроенергията, горивата, строителните материали, храните. И всичко това, добавено към трудностите при изпълнението на общинските проекти. Проекти, чиито количествено-стойностни сметки, направени преди инфлацията, рязко се разминаваха с вече реалнатите стойности. Това са и общите проблеми на общините в условията на повишаващи се разходи за издръжка, отопление и ръст на разходите за персонал.

- Какви са очакванията Ви за финансовата 2023 г.?

- Националното сдружение вече направи предложенията на общините за проекта на държавен бюджет за 2023 г. Като акцентите са за увеличаване на размера на общата изравнителна субсидия, за ръст на целевата субсидия за капиталови разходи и на общата субсидия за делегираните от държавата дейности.

Що се отнася до новия общински бюджет - той трябва да гарантира сигурност и стабилност, социална защита и издръжка на дейностите с важни обществени функции. Надявам се годината да е по-добра за проекти и за европейски средства. Община Айтос разчита на тях, тъй като с местни данъци трудно се правят големи инвестиции.

Оптимист съм, че вече се отварят възможности за новия програмен период. ЕК утвърди средствата за България по 9 европейски програми. А това е реален шанс за допълнително финансиране. Моите очаквания са, че с добре обмислени управленски решения и през 2023 г. Айтос ще запази бюджетната си устойчивост.

- Традиционно Община Айтос има изключително активна проектна политика. Каква беше тя през 2022 г.?

- Един от основните акценти в работата на Общината и през тази година беше довършването на започнатите и стартирането на нови проекти. Както и кандидатстването с проектни предложения за финансиране по национални и европейски програми. Един процес, който не е прекъсвал от момента, в който съм седнал на този стол. Нон-стоп работим по проекти, но проблемите здраво са се насложили във времето. Трябва постоянство и още много работа, за да бъде Общината такава, каквато я искат гражданите.

- Кои бяха приоритетните проекти на Общината през изминалата година?  

- Въпреки инфлацията и поскъпването на строителните материали, Общината изпълнява планираните за 2022 г. проекти и обектите, които сме заложили в капиталовата програма. Трудно ми е да ги подредя по важност, защото всички пректи, които изготвяме, защитаваме и реализираме, са резултат от исканията на гражданите. Но безспорно, първи приоритет за Общината е образованието. Затова приоритетният проект тази година беше изграждането на нова детска градина в центъра на Айтос. Финансирането е по Програма на МОН, средствата са 3 мнл. лв. Строежът на детската градина е завършен, продължавят дейностите по обзавеждането. Тя ще отвори врати през новата учебна година - с една яслена и четири детски групи. Интересът към нея е изключително голям. Още докато се копаеха основите, имаше предложения какво име да й дадем, което ще го избере общността - децата, родителите, учителите. Но първо ще бъде обявен конкурс за директор, който ще подбере екипа. А през септември детското заведение ще отвори врати за 120 деца от Айтос. По този начин, надявам се, ще преодолеем проблема с недостига на места в детските градини в Айтос.

Мечтата на айтоските родители се сбъдна: Вижте новата детска градина, като от приказките е (СНИМКИ)

През 2022 г. започна изпълнението на проекта за реконструкция и рехабилитация на тротоарни настилки на улици в Айтос, на стойност близо половин милион лева. Проектът е по Стратегията на МИГ-Айтос - 100% безвъзмездна финансова помощ за пълно обновяване на тротоарните настилки на три основни улични артерии - „Братя Миладинови“, „Богориди“, и „Софроний“.

На практика, в този градски район се изпълняваха успоредно два проекта. Другият е за реконструкция на уличното осветление на 9 улици в града - „Братя Миладинови”, „Софроний”, „Щерю Русев”, „Богориди”, „Вардар”, „Райна княгиня”, „Н. Рилски”, „Дядо Стойно”, „Д-р Павлов”. Изградено е ново улично осветление - с монтиране на нови стълбове, на ел.мрежа с подземно окабеляване и на LED улични осветителни тела. Така уличното осветление в този централен градски район ще е изцяло осъвременено и в значителна степен подобрено.

И тук няма как да не спомена, че имахме обещание към гражданите - на мястото на всяко старо и изгнило дърво - да засадим млади дръвчета.  Само през последните месеци засадихме 230 дръвчета. Като цяло, броят им, от две-три години насам, е над 500 декоративни дръвчета, засадени по реновираните улици на града.

- Вие сте кметът, който вярва, че Айтос може да има по-добро бъдеще като туристическа дистинация. Имате ли проекти за инвестиции в тази посока?

- Колкото и трудно да е да се конкурираме с черноморските общини, аз съм сигурен, че Айтос има бъдеще в туризма. В тази връзка, в Етнографския комплекс "Генгер" беше реализиран общински проект за изграждане на Посетителски център. Стойността на проекта е над 233 хил. лв. Финансирането е по Стратегията на МИГ, по Програмата за развитие на селските райони.

Целта е да надграждаме там, където има реален туристически интерес. Безспорен интерес има и към нашия зоопарк. Там тази година започнахме с един малък проект - по националната програма "За чиста околна среда", изградихме два екологични детски къта. Готвим и голям проект за зоопарка, за който още не е време да говорим. Предстои сключването на договор за финансиране на съвместен проект по ПРОГРАМА „ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ“.

- Кои са проектите, които изпълнявате и в момента?

- Изпълняме такъв за ремонт на Централната сграда на ДГ „Пролет“ в Айтос, с финансова помощ чрез Посолство на САЩ в България. Работим по проект на Министерството на здравеопазването по програма „Региони в растеж“ - важен за общинското здравеопазнаве. Той е за укрепване на капацитета на болничната мрежа - за реакция при кризи. Партньор е МБАЛ-Айтос. В момента се изпълнява и за реновиране на втората спортна зала в Айтос - в Спортен комплекс "Крум Делчев". Целта е още възможности и отлични условия за спортуване на децата, младите хора, на гражданите. Стойността му е 468 621 лв.

На финала е основният ремонт на Читалището в с. Пещерско, финансиран с трансфер от държавния бюджет за неотложни разходи. Това читалище не е виждало ремонт поне от половин век. Друг проект, който изпълняваме е за „Доставка и монтаж на автоматизирана напоителна система на градския стадион. Той е за закупуване на оборудване, по Стратегията на МИГ. Стойност на проекта е 85 хил. лв.

В момента се изпълнява и биологичната рекултивация по проекта за „Закриване и рекултивация на  общинското депо за битови отпадъци. Финансиращ орган е ПУДООС към МОСВ, стойността му е 3 200 000 лв., по сключен през 2019 г. договор. Основно се ремонтира и спортната площадка в СУ „Никола Вапцаров“. Средствата са по програмата на МОН. Трудно ще е да изброя всички проекти. Не са малко, имаме още много работа.

- Имаше ли проекти, които по някакъв начин бяха повлияни от пандемията?

- Да, наложи се да бъдат удължавани сроковете по втория съвместен проект на Общината с Администрацията на Одрин по Програмата за трансгранично сътрудничество. Бюджетът за Община Айтос по този проект е 150 866 евро, безвъзмездно финансиране. Проектът е за укрепване на капацитета за трансгранично сътрудничество в областта на опазване на природата.

По двата проекта с Одрин, Общината инвестира близо половин милион лева в закупуване на техника и оборудване за поддържане на зелената инфраструктура. Така че тези проекти спесниха много средства от бюджета. И въпреки трудностите по време на пандемията, проектът беше успешно приключен.

- Сигурно се сблъскахте и с проблеми. Имаше ли такъв, с който въпреки усилията, не успяхте да се справите през 2022 г.?

- Знаете, че когато говорим за проекти, важни са действията на тези, от които зависи финансирането, а не желанието на кмета. Имаме одобрен за финансиране проект за ремонта на ул. „Арда“ и ул. „Хр. Кърджилов“. Бях особено радостен, че спечелихме този проект, защото двете градски улици спешно се нуждаят от ремонт. Искахме това да се случи, само че парите ги нямаше. Проектът е по Програмата за развитие на селските райони. От ДФ "Земеделие" повече от година не направиха необходимото, за да осигурят средствата за изпълнението на този проект. И съвсем основателно беше недоволството на хората, живеещи на тези две улици. Стойността му е 409 хил. лв. и беше подаден през юни 2021 г. Силно се надявах, че ремонтите ще започнат през лятото, за съжаление, това не се случи. Но в края на годината имам основание да вярвам, че проблемните улици ще бъдат ремонтирани през 2023 г.

- Оптимист сте и не спирате да търсите допълнително финансиране за различни дейности. Кой от проектите е най-голямата Ви гордост през 2022 г?

- Не мога да ги разделя на "по" и "най", но признавам, че бях особено удовлетворен, когато дойде новината, че е одобрена разработката ни за един от кварталите на град Айтос т.нар. Емировски квартал. Инвестицията е на стойност 3 166 000 лв. Предвижда се изграждане, реконструкция и рехабилитация на улици, паркинги и тротоари. Това е първият голям инфраструктурен проект, който след промените Общината печели за този квартал на града. Ще бъдат реновирани основни, по-малки улици и междублокови пространства. Предвидена е изцяло нова настилка - тротоари и асфалт.

- Покрай ковид пандемията и кризите все повече хора се нуждаят от социална защита. Как се промени социалната политика на Община Айтос?

- Да, напълно сте прав. В условията, в които живеем, социалните услуги са важен приоритет. Наред с традиционните социални дейности на Общината, като домашен социален патронаж, два дневни центъра за деца и възрастни с увреждания, дом за стари хора, Общината разширява мрежата от социални услуги.

Изпълняваме на два етапа проект за патронажна грижа по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Той е за лица с ТЕЛК и лица с невъзможност за да се обслужват. 

Подадохме за финансиране проектно предложение за "Обзавеждане и оборудване на социалните услуги, предоставяни на територията на Община Айтос“, по Стратегията на МИГ-Айтос. Търсим възможности по всички програми и мерки за по-добра социална защита за хората, които се нуждаят от подкрепа.

- Какво Ви предстои в началото на новата година?

- Предстои най-важното - приемането на бюджета за 2023 г. Планираме асфалтрането на пет улици в двете най-големи села на общината Карагеоргиево и Мъглен. Продължаваме да изпълняваме започнатите обекти. 

Предстои да разберем дали ще бъдат одобрени няколко подадени за финансиране инфраструктурни проекти. Между тях са за реконструкция на ул. „Димитър Благоев“, за реконструкция на ул. „Даме Груев“ и ул. „Зюмбюл“, в гр. Айтос“. Подадени за финансиране са и за две детски площадки. Чака ни една много динамична година - много проекти, които трябва да приключим и разбира се - такива, които трябва да стартираме.

Защото въпреки динамиката през последните повече от 10 години има още много какво да се желае. Има обекти, които от 30-40, от 50 години чакат ремонти. Радва ме финансовата възможност, която получихме досега, да ремонтираме част от ВиК мрежата в града и селата, да реновираме изцяло остарялата спортната база, да изградим нови спортни площадки, да изпълним проекти за уличните и тротоарните настилки в града и селата, да преобразим парка и градската градина и много други обекти на територията на общината.

- През последните години в Айтос се обърна особено внимание и на спортната база. И с право. Известно е, че градът има много изявени спортисти.

- Да, гордеем се с тях и с постиженията им. Имаме много деца и младежи в 15-те спортни клуба. За тях обновяваме спортните съоръжения и изграждаме нови. Имаме спортисти на олимпийско, световно и европейско ниво. Понякога се обвинявам, че не ми остава достатъчно време да се срещна с всеки един от тях - да седнем да поговорим. И това, уверявам Ви, не е лесна работа - имаме много шампиони - по борба, по спортна стрелба, акробатика, волейбол, баскетбол, футбол, шахмат, карате. Сигурен съм, че и през новата година айтоските спортисти и техните треньори и ръководители ще ни радват с успехи, медали и шампионски титли. На всички пожелавам спортен хъс и успехи!

- Каква ви е мечтата за 2023 г.?

- На първо място - годината да е здрава! А административните услуги за гражданите - още по-качествени и бързи. Искам да виждам доволни от работата на администрацията граждани.

Естествено, искам да има още реновирани улици и тротоарни настилки, добре поддържана зелена инфраструктура. Добра осветеност на всяка улица и възможно най-ритмично сметосъбиране и сметоизвозване. Това са нещата, които искат хората. Това е, което искам и аз като кмет и гражданин.

- Следите ли критиките и исканията на хората в социалните мрежи?

- Да. Съобразявам се с тях. Особено, когато се касае за проблеми, за който аз лично не знам и не съм информиран. Признавам, че се ядосвам на коментари, от които личи, че не се познава темата, която се коментира. Но уважавам мнението на всеки. За разлика от много хора, аз мисля, че социалните мрежи са добър коректив на местната власт.

- Какво е посланието Ви към гражданите на община Айтос в навечерието на новата година?

- Пожеланието ми е, да не преживяваме това, което преживяхме по време на пандемията. И да има здраве във всеки дом! Оптимист съм, и вярвам, че 2023-та ще е по-добра за Айтос и общината. С него идват вярата и надеждата, че всичко най-лошо ще остане в миналото. Нека да бъдем по-добри и по-милосърдни към болката на другите. Да сме искрени и да си помагаме! Да оценяваме доброто, което ни се случва и заедно да посрещаме предизвикателствата. Защото заедно сме по-силни!


В категории: Айтос


България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори