×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рецепти за Бъдни вечер и Коледа


18 Декември 2022, Неделя, 17:37 ч.
Автор: Флагман.бг

Ястията се готвят бавно, за да станат вкусни

Бъдни вечер се празнува винаги на 24 декември. Това е последният ден от родилните мъки на Богородица. Затова се отбелязва в тесен семеен кръг, а всичко, което се поднася на трапезата, трябва да е постно. По традиция се меси содена питка с паричка, слагат се мед, чесън и орехи. Постните сарми и чушки също са задължителни, както и ошав и тиквеник. Ястията трябва да са нечетен брой – 7, колкото са дните в седмицата, 9, колкото месеца майката носи рожбата си. Може и да са 12, колкото са месеците в годината. Масата не се раздига до сутринта, защото има вярване, че през нощта мъртвите посещават домовете и трябва да бъдат нагостени.

На Коледа – 25, 26 и 27 декември – празнуваме раждането на Спасителя. Трапезата е една от най-богатите през годината и се украсява с клонки, свещи, вадят се най-хубавите сервизи и прибори. На нея се поставя всичко, което е родила земята – плодове, салати, предястия, основно ястие с месо – пържоли, прасенце, пуйка. Прави се торта, баклава или друг десерт. Питката вече не е постна, а се прави с мая, яйца и кисело мляко. 

Постни сарми със зелев лист

Необходими продукти:
1/2 стрък праз лук
1 ч. ч. ориз
3 с. л. доматен сок
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. джоджен
1 щипка чубрица
1 дафинов лист
1 ч. л. червен пипер
1 каф. ч. олио

Начин на приготвяне:
Задушаваме нарязания на ситно праз в олиото със съвсем малко вода, добавяме ориза, след това червения пипер и доматения сок. Оризът леко набъбва и тогава слагаме подправките. На дъното на тенджера слагаме цели зелеви листа. Навиваме сармите и ги подреждаме в тенджерата. Отгоре ги притискаме с чиния. Сипваме малко зелев сок и вода, слагаме дафиновия лист и варим на тих огън. Същата плънка може да се използва за лозови сарми и чушки. 

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти:
15 сухи червени чушки
1 ч. ч. сварен бял боб
1 каф. ч. ориз
1/2 стрък праз
3 с. л. доматен сок
1 с. л. червен пипер
черен пипер, чубрица, джоджен
2 каф. ч. олио
1 каф. ч. вода

Начин на приготвяне:
Чушките се попарват в топла вода, за да омекнат. В 1 ч. ч. олио задушаваме лука, боба и ориза, слагаме червения пипер и доматите. След 5 минути сипваме водата и държим на котлона, докато оризът набъбне. Слагаме подправките и пълним чушките. Нареждаме ги в тава, сипваме отгоре другата чашка олио, малко зелев сок и вода. Печем на по-силна фурна, като ги обръщаме веднъж. 

Содена питка

Необходими продукти:
500 г брашно
300 мл хладка вода
2 с. л. оцет
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
1 пак. бакпулвер
2-3 с. л. растителна мазнина
червен пипер, шарена сол

Начин на приготвяне:
Пресява се брашното, заедно със солта и бакпулвера. В чашка се смесват оцетът, содата и захарта. Разбърква се и се налива водата. Прави се кладенче в брашното, добавя се олиото и по малко от водата, в която са разтворени оцетът, содата и захарта. Замесва се тестото. Меси се около 10 минути, до меко лепкаво тесто. Оставя се да почине и се оформя питка по желание. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 40-50 минути. Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.

Коледарски кебап

Необходими продукти:
1 кг свинско месо
парче свински черен дроб
свински бъбреци
парче сланина
5-6 глави кромид лук или праз
2 с. л. доматен сок
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 дафинов лист
1 каф. ч. вино
3 с. л. мас
3 с. л. олио
сол, магданоз

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парченца и заедно с нарязаната сланина се задушават, след което се слагат нарязаните черен дроб, бъбреци и лук. Задушаваме още малко, прибавяме червения пипер и доматите. Оставяме да ври 10 минути, след което слагаме виното и дафиновия лист. Доваряваме на тих огън до готовност, накрая слагаме черния пипер и чубрицата. Сервираме поръсено обилно с магданоз. 

Хит на седмицата

Пълнени свински котлети

Необходими продукти:
6 свински котлета
150 г кашкавал
150 г шунка
1 ч. ч. сварени гъби
60 г масло
сол, черен пипер, кимион, чубрица
За панирането:
3 яйца
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. галета
1,5 ч. ч. олио

Начин на приготвяне:
Всеки котлет се почиства от дългата кост, леко се начуква, посолява се и се поръсва с подправките. Във всеки котлет поставяме от нарязаните на ситно кашкавал, шунка и гъби, както и парченце масло. Завиваме котлета на руло и забождаме с клечка за зъби. Ако котлетите са достатъчно дебели, можем да ги разрежем на две като джоб и така да ги напълним, като пак ги забодем с клечка. Панираме котлетите, като първо овалваме в брашно, после потопяваме в яйце и накрая овалваме в галета. Панирането се повтаря още веднъж. Котлетите се изпържват в олиото от двете страни.


В категории: Животът


Коментари
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори