×
Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Австрия и Унгария отказват да доставят оръжия на Украйна
  • 40% от сайтовете за онлайн пазаруване в ЕС манипулират потребителите
  • Китай обвини САЩ за руската инвазия в Украйна
  • Митничари от Видин заловиха валута за близо 860 хил. лева, скрита в тенджера и греда
  • Украинците ще получат милиони ЛЕД крушки, за да намалят енергийния недостиг
  • Путин, Пригожин и Кадиров ще се срещнат в Сталинград
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предсърдното мъждене може да протича безсимптомно, но е смъртоносно


Предсърдното мъждене може да протича безсимптомно, но е смъртоносно
Как да го разпознаете и какво да направите - прочетете полезните съвети на инвазивния кардиолог от УМБАЛ "Дева Мария" д-р Исмед Мехмедов
01 Декември 2022, Четвъртък, 15:10 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Предупредителните знаци все пак са сърцебиене, прескачания, както и слабост, безсилие до колабиране, болка в гърдите, задух във връзка със сърдечна недостатъчност, объркване

- Д-р Мехмедов, днес ще си говорим за предсърдно мъждене и първият въпрос към Вас е какво всъщност представлява то?

- Предсърдното мъждене е най-често срещаният тип аритмия, причиняваща неравномерен и бърз сърдечен ритъм. Това ритъмно нарушение на сърцето е много разпространено към този момент и продължава да увеличава мащаба си. Все повече хора боледуват от предсърдно мъждене и това е заради увеличаването на продължителността на живот и понижаването на качеството на живот, особено в развитите страни. Вече живеем дълго, ядем много, движим се малко и е естествено заболяванията да се увеличават. Разпространението на този вид аритмия се увеличава с възрастта, като повече от 95% от пациентите с предсърдно мъждене са на възраст над 60 години. Рискът от развитие на предсърдно мъждене за 40-годишни пациенти е около 25%.  Мъжете страдат малко по-често, отколкото жените. Важно е да отбележим, че хипертонията или високото кръвно налягане и предсърдното мъждене са в тясна връзка. Рискови фактори за появата на заболяването са още захарният диабет, сърдечните заболявания, сънната апнея, стресът.

- Как да разберем, че имаме предсърдно мъждене?

- Предсърдното мъждене много често няма никаква клинична изява и хората изобщо не знаят за наличието му. Симптоми, които то все пак може да провокира, са сърцебиене, прескачания, както и слабост, безсилие до колабиране, болка в гърдите, задух във връзка със сърдечна недостатъчност, объркване. В общи линии можем да го усетим като нередовен ритъм на сърцето, нередовен пулс, прескачане на сърцето. При по-възрастните се усеща със слабост, умора и невъзможност да се извършва нормална физическа активност. Можем да го усетим и като напипаме пулса на радиалната артерия и преценим дали той е ритмичен или неритмичен.

Самото заболяване се дели на четири вида. Първият вид е пароксизмално предсърдно мъждене, което е най-лошото. То започва на пристъпи и спира. Може да бъде както за секунди, така и за минути, или часове. Има вид, който продължава повече от 7 часа- това се нарича персистиращо предсърдно мъждене. Отново се нормализира от само себе си или под лекарски контрол- с медикаменти. Третият вид предсърдно мъждене продължава една-две години и също се нормализира единствено под лекарски контрол, но вече под строг такъв. И последният вариант е когато лекар и пациент решат, че няма смисъл да се връща в ритъм сърцето и пациентът ще продължи да живее по този начин оттук нататък с добър контрол.

- Казвате, че в някакъв момент пациентът може да остане извън ритъм?

- Да, точно това казвам. Знам, че много хора се притесняват да останат в постоянна аритмия, но идва момент, в който лекарят не може да върне ритъма или връщането на ритъма е по-опасно за пациента, тъй като неговото сърце вече има промени. Хората не трябва да се страхуват от това, то е стандартна практика. Най-често се случва в напреднала възраст и пациентът губи някаква част от максималния си капацитет, но в крайна сметка оттук нататък не се очаква от него да стане професионален спортист. Това им казвам и на прегледите- „Спортист ли ще те правим или искаш да правиш нормалните ежедневни неща.“, защото за второто няма никакъв проблем.

- Късно ли се установява наличието на предсърдно мъждене?

- Да, проблемът на предсърдното мъждение е, че се открива късно. Често се случва хора с деменция или микроинсулти да откриват, че имат предсърдно мъждене, когато потърсят невролог за основното си оплакване.  А всъщност основното оплакване е предсърдното мъждене, което е предизвикало инсулта или деменцията.

- До колко е опасно предсърдното мъждене, ако не се лекува?

- Не е опасно, смъртоносно е. Рискът при наличие на заболяването е свързан с образуването на кръвни съсиреци в предсърдията на сърцето, които могат да циркулират в други органи и да блокират притока на кръв към тях. Приблизително един от всеки четири инсулта e причинен от тромби, образувани при предсърдно мъждене.

Смъртността е висока, ако не се лекува навреме. А как се лекува навреме- като се установи навреме. То е трудно за диагностика, заради възможната липса на симптоматика. Важно е хората с диабет, щитовидна патология, хипертония, исхемична болест на сърцето, такива, които преминават хормонални терапии, да не пропускат прегледите си при кардиолог, да консултират всяка промяна на състоянието си и всяко съмнение, което се зароди в тях. Пациентите най-добре познават телата си и първата стъпка към доброто здраве и добрият контрол на вече появилите се заболявания е тяхна отговорност. След това поемаме ние.

- Как се лекува заболяването?

- Лечението при предсърдното мъждене зависи от давността на състоянието, неговата тежест и причината, поради която се е появило. Основно целим две неща- нормализиране на сърдечния ритъм и предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, което ще намали  риска от инсулт. Заболяването се лекува според типа на мъжденето. Тук целим възстановяване на синусовия основен ритъм с медикаменти и/ или електрокардиоверзио. При невъзможност за това, насочваме пациентите за катетърна електрофизиологична аблация. Можем да преценим и че е по-добре пациентът да остане в аритмия и предписваме медикаменти за контрол на честотата. При всички случаи, обаче,към терапията трябва да се добавят лекарства за разреждане на кръвта- антикоагуланти.

- Кои хора трябва да бъдат особено внимателни?

- Както вече казахме, рискът при 40-годишните е 25% и се увеличава с възрастта. Отделно по-специално внимание трябва да си обръщат пациенти с исхемична болест на сърцето, щитовидна патология, диабет, пациенти на хормонална терапия, пациенти, преминали вирусни или бактериални инфекции- например, ковид предизвика при много хора сърцебиене и излизане от ритъм.

 - Възможно ли е да се профилактира предсърдното мъждене?

- Разбира се. Добре е два пъти годишно да се прави профилактична консултация с кардиолог, в случай, че няма никакви симптоми и съмнения. Контролът се осъществява чрез кардиограма, стрес тест, могат да се поставят холтери. В наши дни вече активно се използват и смарт часовниците, които правят ЕКГ- нещо, което до скоро беше абсолютно немислимо, а днес е рутинна практика и признато изследване. Аз имам пациенти, които ми изпращат кардиограми по телефона и така проследяваме състоянието. Важно е да кажем, че лечението на предсърдното мъждене не е само възстановяване на ритъма, но и профилактика на тромбозата. В общ план здравословните навици- хранене, двигателна активност, избягване на стреса, прием на подходящи добавки, снижават сериозно риска от предсърдно мъждене.

- А пиенето на аспирин в малки дози, което много хора смятат за профилактично действие, доколко помага?

- Аспиринът се пие след като вече има установено заболяване- като вторична профилактика. Преди това не просто няма смисъл, а може да доведе до развитие на язва.

В университетска болница „Дева Мария“ и медицински център „Света София“ можете да направите преглед при кардиолог винаги, когато имате нужда.

Повече информация ще намерите на телефон 056 89 62 62 за университетска болница „Дева Мария“ и 056 845083 за медицински център „Света София“.


В категории: Здраве , Бургас


Азис нагъна млад колега
Азис нагъна млад колега 30/01/2023, Понеделник 19:30 1
Деси Цонева е ревнивка
Деси Цонева е ревнивка 30/01/2023, Понеделник 19:00 2
България Всички новини
Ъндърграунд звездата Илко Паскалев излезе на свобода Ъндърграунд звездата Илко Паскалев излезе на свобода Освободен е от затвора на 3 януари т.г., показа проверката на Флагман.бг Азис нагъна млад колега Азис нагъна млад колега В профила на ромския славей лъсна видео, на което Антонио буквално награбва Азис в страстна целувка, който от своя страна посреща с радост това ИАРА извади 1500 метра бракониерски мрежи от "Мандра" ИАРА извади 1500 метра бракониерски мрежи от "Мандра" Уловът в тях на риба 150 кг, от вида сребриста каракуда, е дарен на Зоопарк Бургас Зовът на селото: Новият любовник на Глория стана за смях! Зовът на селото: Новият любовник на Глория стана за смях! Видът на Добри е доста комичен и показва, че му липсва вкус, за разлика от Глория, която винаги се стреми да изглежда елегантно Деси Цонева е ревнивка Деси Цонева е ревнивка „Любов от пръв поглед беше! Той е  страхотен, невероятен, готин мъж “, откровеничи Деси Джина Иванова от Трамвай № 5: Стрелят с пушки по котките ми Джина Иванова от Трамвай № 5: Стрелят с пушки по котките ми Четири котки и един котарак съжителстват обичани и обгрижени от  семейството на солистката и съпруга й Иван Усещам сериозната подкрепа сред жителите на Царево и ще победя Лапчев на кметските избори Усещам сериозната подкрепа сред жителите на Царево и ще победя Лапчев на кметските избори Смятам, че и Марин Киров, за когото не крия, че е мой братовчед, също ще се яви на изборите през октомври. Той е с добра биография и заслужава уважение,  каза Емил Пейчев Скоротечна левкемия отне живота на млад пожарникар Скоротечна левкемия отне живота на млад пожарникар Костадин Вълков издъхна на 45-годишна възраст Почина 45-годишният бургазлия, пострадал тежко при жестоко меле на АМ "Тракия" Почина 45-годишният бургазлия, пострадал тежко при жестоко меле на АМ "Тракия" Травмите му бяха много сериозни Бивш полицейски шеф и съпругата му - герои в пловдивски римейк на "Войната на семейство Роуз" Бивш полицейски шеф и съпругата му - герои в пловдивски римейк на "Войната на семейство Роуз" Юлия Рашкова: Бившият ми мъж и синът ми ме оставиха на улицата
Султана на Бруней омъжи дъщеря си за сина на брат си Султана на Бруней омъжи дъщеря си за сина на брат си Тържествата продължиха една седмица в най-големия дворец на планетата Необичайно студената зима в Афганистан причини смъртта на поне 170 души, съобщиха талибаните Необичайно студената зима в Афганистан причини смъртта на поне 170 души, съобщиха талибаните Според говорителя сред починалите има деца и жени Дарени генератори от България се продават в Украйна през OLX? Дарени генератори от България се продават в Украйна през OLX? Българите, които дариха генераторите в Украйна, даже станаха обект на обстрел, а водачът на групата Саша Андреев почина от раните си NEXO започна да заличава следите си NEXO започна да заличава следите си Основаната от българи компания е обект на проверки от американските власти Полша възнамерява да увеличи разходите си за отбрана на 4 процента от БВП Полша възнамерява да увеличи разходите си за отбрана на 4 процента от БВП Страните от алианса си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2 процента от БВП Нови 500 сигнала за нашествие на НЛО Нови 500 сигнала за нашествие на НЛО Към това число се добавят 119 случая на поява на мистериозни самолети Руснаци избягали от Чукотка в Аляска, за да се спасят от войната Руснаци избягали от Чукотка в Аляска, за да се спасят от войната Чак сега стават ясни подробностите около бягството на 52-годишния Сергей Нечаев и 45-годишния Максим Теунаут Хандбалният "Фрегата" игра равностойно срещу шампиона, но загуби с минимална разлика Хандбалният "Фрегата" игра равностойно срещу шампиона, но загуби с минимална разлика След загуба на старта на пролетния дял от първенството от "Чардофон" - Габрово, бургаските момчета излязоха много мотивирани да покажат, че искат да изненадат опитния отбор на Шумен Принц Хари обеща, че ще дари многомилионните приходи от биографията си Принц Хари обеща, че ще дари многомилионните приходи от биографията си Към края на миналата седмица в света са продадени повече от 3,2 милиона копия на „Spare” на 16 различни езика и в четири версии – меки и твърди корици, електронен вариант и аудиокнига Зеленски: Не позволявайте на Русия да участва на Олимпийските игри в Париж Зеленски: Не позволявайте на Русия да участва на Олимпийските игри в Париж Опитите това да се случи казват, че терорът е някак си приемлив, заяви украинският президент
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Ще спретнем още едно дело на Борисов - заради оръжията Виц на деня Виц на деня На рожден ден, между приятелки:
"Скъпа, желая ти красота, акъл, любов и пари! Останалото си го имаш!"
Виц на деня Виц на деня Надпис в болница:
"Ако сте без платени здравни осигуровки – Господ здраве да ви дава!"
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Владея свободния поток на информация. В едното ми ухо влиза, от другото излиза.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори