×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вижте как би изглеждало експертно правителство с министри - шефове на парламентарни комисии


11 Ноември 2022, Петък, 15:00 ч.
Автор: Флагман

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде иновативната формула за бъдещата власт

Възможно ли е да се сформира експертно правителство при настоящата политическа ситуация?

Противниците на идеята твърдят, че то не би носило политическа отговорност за решенията си. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви срещу формулата за експертен кабинет точно по тази причина, пише Епицентър.

Но в настоящата агресивна и динамична политическа среда все повече набира скорост тезата за експертно правителство и тя се възприема от мнозина познавачи на политическите процеси у нас.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде иновативната формула  за такъв кабинет - председателите на парламентарни комисии да станат министри. "Това правителство ще е с кратък мандат - до пролетта, до лятото. Но ще е минала зимата, ще имаме парламент по време на войната", посочи бившият премиер. Точно такива са и страховете на хората - как ще изкарат зимата. Независимо от острите нападки между политиците, хората искат редовно правителство.  

От парламента на министерския стол
Защо начело на държавата да не застанат председателите на парламентарните комисии, някои от тях вече са били министри? Наистина е екзотично, но защо пък да не се опита и тази формула.

Вярно е, че със сезифовски мъки и скандали депутатите избраха ръководствата на комисиите, но това е крачка към съвместна работа.

Диалогичност

Най-горещ е столът на финансовия министър сега, в условията на задаваща се рецесия и необходимост за подкрепа на хората и бизнеса. Има шега, че винаги финансовият министър трябва да казва „не“, защото той пазителят на парите на държавата, но в настоящата ситуация на висока инфлация може би трябва да забрави този характерен за финансовите министри инат. Председателят на Комисията по бюджет Петър Чобанов и преди е бил финансов министър, знае как се прави бюджет и проявява диалогичност. Защо отново да се върне на министерския пост?

Председателят на правната комисия в парламента Радомир Чолаков многократно е заявявал, че е е отворен за комуникация и разумни идеи в сферата на правосъдието. Самият той още на първото заседание на правната комисия постави за разглеждане на законопроекта на „Продължаваме промяната“ за КПКОНПИ.

Със сериозна експертиза

Начело на икономическата комисия застана икономистът Мартин Димитров от „Демократична България“, който наблюдава икономическите процеси у нас от много години. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев вече е бил енергиен министър. Едно от първите му предложения в този парламент имаше социален нюанс - битовите потребители да останат на регулирания пазар.

Начело на регионалната комисия в парламента застана кадър на „Възраждане“ - Коста Стоянов, който е бил в местната власт, което пък е сериозна тренировка за по-високите етажи на властта.

Екатерина Захариева, която вече има опит като външен министър и в момента оглавява външната комисия в парламента, отново би могла да се впусне в дебрите на дипломацията.Бившият външен министър Даниел Митов пое Комисията по контрола на службите, ресор, ключов за външната политика. Възможно да се стигне до дилема Митов или Захариева да поеме поста външен министър, но предвид топлите връзки на Даниел Митов с политици зад Океана везните може да наклонят към него. 

Ключовата комисия по вътрешна сигурност пое Хамид Хамид от ДПС, който вече има солиден парламентарен опит и бил член както на вътрешната така и на правната комисии в предишни парламенти. С хладен разум би могъл да управлява вътрешното министерство. като се изпълни отколешната мечта на ДПС - техни хора да влязат в МВР и МО на високи постове. 

Социалният ресор най-много приляга на БСП.

Председателят на социалната комисия в Народното събрание Георги Гьоков смени на практика стола на министър на неволята с депутатското място, което също му е добре познато от години. И за да се върне отново на министерски стол, няма да му е нужна адаптация или време за ориентация.

Шефът на образователната комисия Красимир Вълчев също има добра експертиза в сферата на просветата, като и опит като министър, така че в негово лице училищата ще срещнат свой съюзник в решаването на проблемите си.

С точността на скалпела да решиш проблемите

Здравеопазването в кръвта на Антон Тонев, изтъкнат лекар, който сега ще ръководи ресорната парламентарна комисия. Като човек който познава здравната система, какво пречи да развърти скалпела и да помогне за терапията на здравната ни система?

Вторият човек в парламентарната група на БСП Георги Свиленски и вече председател на транспортната комисия е с дългогодишна експертиза в сферата на транспорта и съвсем логичен вариант да оглави транспортното министерство. В някои партийни централи се обсъжда името на настоящия директор на Народния театър Васил Василев, който е бил общински съветник на БСП, за министър на културата.

Младостта като предимство

Комисията по отбрана беше поверена на младия депутат Христо Гаджев, който твърдо и задълбочено отстоява позиции в сферата на отбраната. Младият кадър на ДПС Станислав Анастасов, който беше и министър на околната среда за малко в правителството на Орешарски, сега вече председател на екокомисията в парламента, бързо би поел поста на министър. 

Напористият заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев оглави Комисията по туризъм и по пламенните му изказвания от парламентарната трибуна личи, че той усилено се готви по важни теми за обществото и амбицията не му е чужда. Заслужава да му бъде да му шанс за министерска кариера.

Комисията по спорт пое дългогодишният депутат от ДПС Халил Летифов, който не е свързан със спорта, но дори и недоброжелателите на ДПС признават, че Движението готви внимателно своите кадри и техните действия като политици са добре аргументирани.

За никого няма съмнение, че ако има правителство, то ще бъде трудно сглобено, за него ще бъдат направени големи компромиси. Дали ще се стигне до тази формула, или политиците ще изберат нещо друго, предстои да разберем в следващите седмици.

Но политиците не трябва да забравят, че не може да бъдат заложници на партийни сметки, а да служат на хората.


В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори