×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо отстъплението от Херсон е може би най-унизителното поражение на Путин досега


Защо отстъплението от Херсон е може би най-унизителното поражение на Путин досега
Херсон е стратегически важен. Основно пристанище, то е ключов пункт по пътя между контролираните от Русия части на Донбас (Луганск и Донецк) до Кримския полуостров
10 Ноември 2022, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Контролирането на Херсон също освобождава украинските сили да се разположат по нов начин около Запорожие и да се реорганизират по направлението към Мелитопол, което би застрашило Крим от изток

Реалностите от живота, както се казва, идват бързо при Владимир Путин. След като радостно обяви анексирането на четири региона на Украйна преди малко повече от месец - дори когато армията му се оттегляше от тях - Кремъл сега казва, че се изтегля от единствената регионална столица, която беше завладял след нахлуването през февруари 2022 г.

Мрачното съобщение, че Русия изоставя град Херсон и част от областта, беше направено от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, придружен от ген. Сергей Суровикин, най-новия командир на Русия във войната в Украйна.

Президентът Путин отсъстваше от заседанието, какъвто е навикът му, когато има лоши новини за съобщаване. Въпреки това изправянето на висшите му военни лидери пред камерите беше значителен ход.

Това ги постави под светлината на прожекторите, като стана ясно кой ще бъде държан отговорен за по-нататъшни провали. Но това също е и потенциално рядък момент на относителна честност спрямо руското население, отбелязвайки първия път във войната, когато официално съобщение за военно поражение се излъчва по телевизията.

Вярно е, че украинските власти остават скептични относно съобщението за оттегляне, усещайки, че може да е залагане на капан. Те твърдят, че руските части ще се смесят с цивилното население, останало в района, и ще се опитат да изненадат украинските сили, превръщайки Херсон в градска кървава баня в мащаб, подобен на унищожението на Мариупол по-рано през войната.

Това със сигурност остава възможност, така че всеки анализ на последиците трябва да се основава на предупреждението, че това може да е руска хитрост. Въпреки това е известно, че отстъпление от Херсон (който руските сили превзеха през март 2022 г.) присъства в руските планове от известно време. Москва тихомълком изпразва града от най-добрите си сили през последните няколко седмици, заменяйки елитните въздушнодесантни войски с новомобилизирани наборници.

Както признава самият Суровикин, градът става невъзможен за задържане пред безмилостните украински артилерийски и ракетни удари. Оттеглянето към западния бряг на река Днепър с наближаването на зимата беше по същество единственият жизнеспособен вариант, превръщайки самия воден път в естествена отбранителна линия, която украинските сили ще трябва да пресекат, за да си върнат още територии.

Три причини защо загубата на Херсон може да се окаже решаваща

Но има три причини, поради които загубата на Херсон от Русия - ако твърденията на Москва са верни - вероятно ще се окаже решаваща за бъдещето на войната и потенциално за съдбата на самия Путин.

1. Военните цели на Кремъл сега изглеждат невъзможни за постигане

Херсон е стратегически важен. Основно пристанище, то е ключов пункт по пътя между контролираните от Русия части на Донбас (Луганск и Донецк) до Кримския полуостров, както и към контролираните от Украйна крайбрежни черноморски градове като Одеса.

След като не успя да превземе Киев и да предизвика принудителна смяна на властта там, целите на Москва се изместиха към свързване на Донбас с така наречения "Кримски коридор", като на практика изолира Украйна от Черно море и я превръща в държава без морски излаз.

Но загубата на Херсон означава, че руските сили вече нямат плацдарм на запад от река Днепър, за да провеждат настъпателни операции. Те също така са добре сдържани от украинците в северната част на Украйна около Харков и продължават да отстъпват към набързо изградените отбранителни линии близо до Мариупол и Каховка.

Като естествени отбранителни бариери, реките действат и в двете посоки: изоставянето на територия през Днепър забавя украинското настъпление. Но също така прави невъзможно руските сили да напреднат по крайбрежието на Черно море, освен ако приливът на войната не се обърне драстично в полза на Русия - което е много малко вероятна перспектива.

2. Крим вече е изложен на риск

Ако силите на Киев си върнат град Херсон, пътищата към Крим ще станат уязвими за удари от украинска артилерия с голям обсег и дронове. По-рано разглеждан като сигурно убежище - не само за руския военен персонал, но и за туристите - способността на украинските сили да атакуват самия Крим ще бъде дори по-значима от мощния, но по-скоро много символичен удар по Кримския мост през октомври или военновъздушната база Саки в Крим през август.

Контролирането на Херсон също освобождава украинските сили да се разположат по нов начин около Запорожие и да се реорганизират по направлението към Мелитопол, което би застрашило Крим от изток.

Още по-важното е, че украинският контрол над река Днепър около Херсон обръща една от малкото победи на Путин в Украйна: осигуряването на прясна вода за жителите на Крим. Украйна отвърна на завземането на региона от Русия през 2014 г., като построи дига, за да прекъсне Севернокримския канал, който снабдяваше Крим с около 85% от водата.

Руските сили разрушиха дигата два дни след нахлуването на 24 февруари. Но Украйна сега има опцията да заплаши водоснабдяването на Крим още веднъж и в по-дългосрочен план да го контролира. Това е важно както сега, така и представлява мощна карта на масата за преговори при всеки бъдещ опит за разрешаване на конфликта.

3. Поражението в Херсон е лично унизяване на Путин

Загубата на Херсон би била още един знак за задълбочаваща се слабост на кръга около Владимир Путин, подчертана от непрекъсната поредица от военни поражения. За Русия контролирането на Херсонска област е от основно значение за защитата на Крим и трябва да служи като плацдарм за руските настъпателни операции, колкото и тази перспектива да е намаляла.

Поражението там е подигравка с претенциите за сила от страна на руските държавни медии: никой не крие факта, че изтеглянето на "по-добри отбранителни позиции" все пак е още едно отстъпление.

На вътрешния фронт стремежът да се ограничат последствията чрез превръщането на армията в изкупителна жертва (тъй като пораженията на Путин продължават да се увеличават) става не само все по-незащитимо, но и политически опасно действие. Присъщата уязвимост на автократи като Путин е, че те не могат безкрайно да обвиняват само най-тежко въоръжената част от обществото. Без внимателно управление или поне някаква история за успех, която да противодейства на неуспехите, е опасно да създавате врагове на онези, които имат най-ефективните средства да отправят предизвикателство към лидера.

Следователно промяната на наратива от провал към успех е това, което Кремъл вероятно ще опита следващия път. Така че в краткосрочен план е вероятно да видим Путин да се опитва да заглуши поражението в Херсон с обичайния си потискащо предвидим отговор: насилие.

Това означава повече безразборни удари срещу украински населени центрове, срещу енергетиката и водоснабдяването, както и друга гражданска инфраструктура.Едно от големите възмущения от поведението на Русия по време на тази война е, че Кремъл гледа на всеки неуспех като на необходимост той да бъде изкупен с кръвта и страданието на украинските невоюващи.

Но както демонстрираха атаките на раздразнения Путин срещу Киев след частичното унищожаване на Кримския мост, това вероятно само допълнително ще засили решимостта на народа и ръководството на Украйна да прекратят тази война според техните условия.

За тези от нас, намиращи се далеч от конфликта - трябва да се чувстваме длъжни да им помогнем да постигнат това.

Коментарът е за платформата The Conversation


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
15
Коментара по темата
15.
Контраофанзивата към Херсон продължава. Украйна ос
11.11.2022 11:44:57
0
3
Руските нашественици продължават да плячкосват населените места, от които се оттеглят. Освен това, врагът се опитва да повреди максимално много електропроводи и други елементи на транспортната и критична инфраструктура на Херсонска област”, обяви Генералният щаб на украинските въоръжени сили с уточнението, че руските военни продължават да минират пътища.
14.
До 11
11.11.2022 09:21:18
2
10
Ми те ударихаама на камък от трилион при сердюков разходите за армия стигнаха до три трилиона при шойгу и чиляка стана милиардер а армията им ядеше кучешка храна има достатъчно инфо за това от самите рашки колкото до ракетите им най ракетобълваштия им кораб го отупаха преди седмица в севастопол с още три отказаха сделката за зърното и военния министър на Турция им заяви че ще охранява конвоите и подвиха куйрука. Даже ЧВК всгнер е наела амуджи от Сирия . Клетата им кочина се къса по шевовете
13.
До 3
11.11.2022 07:59:43
10
4
Един и същи трол. Вече се съмнявам, че ти плащат. А си много смел зад компютъра. Когато излезеш навън си безлична сива мишка. Тъпак е онзи, който е забравил презерватива. Виждаме великите украинци. Няма ги! В момента има повече наемници. Незнам точно какво са си върнали хохлите. Киев се готви за евакуация. А ти прави нещо продуктивно за обществото, казах с мантрите си звучиш като демократите в САЩ. Били ги ама не с много. Битият е бит! А еб@ния си ти!
12.
Юлия
11.11.2022 06:43:02
10
7
Унизително, защото вашия син не е в редиците на руската армия. Ако беше, щеше да го благословите, че спасява синът ви. Спасява живота на младите синове и не прави живота на родителите безмислено печален.
11.
Без политика
11.11.2022 06:15:55
18
14
Нали няки тука детп хвалят украинската армия не си мисли че ако Русия удари със цялата си мощ Украйна без да жали никой Украйна би издуржала 24 часа. Не говоря за ядрено уръжие а за 1 800 000 редовна армия и още 20 000 000 запасняци. То ако ей тъка урките могат да опукат руснаците то досега да са ги превзели САЩ, КИТАЙ, АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ ИДР, Та те от векове си точат лигите за руските богатства но не им се отваря парашута. Мислете преди да пишите а на нас да мислим преди да четем
10.
Кит. Шелин
11.11.2022 05:58:00
15
12
Да наистина статията е писана от някох катп Пасито и Плевналиев. Приятелю драскач и ние знаем нещо а статията ти е за тези дето само гледат К1, БТВ иНОВА и хал хабер си нямат от ситоацията. А тя е следната. Руските сили които са много, много по малобройни от украинците и наемноте убийци се изтеглиха отвъд реката и заеха високите части на града. Изтеглиха и цивилното население във тила. Това значи че ще заговорят ракетите. Не напразно украинският главнокомандващ армията пптефупреди Зеленски да не щурмува града защото ще му избият армията. Марионетката подтикната от склерозата и от онези дето са за разделяй и владей сигурно ще заповяда щурм и ще настане големият лов на зайци. Жалко за украинските момчета а за онези убийцоте за пари хак да им е. Хвърли ли си армията на щурм това значи край на ВСУ а и на хунтата на кървавият клоун
9.
Тъпия добитък шойгу
11.11.2022 03:45:33
9
10
Най после проумя и направи нещо адекввтно,помощта за украйна от сащ съдържа и 40 бойни катера и 110 дрона марката не помня според мен укрите ше форсират днепър отделно и доста танкове т 72 модернизирани в Холандия и Полша с оптики и защита от западен и южнокорейски образец ,не знам добре английски но ставаше дума за около техника и оръжие на три бригади подготвяни и екипирани в Англия катерите и танковете бяхс с модерни смарт брони не съм наясно имаше много към 300 БМП та,ако минат на другия бряг укрите ще удярят в гръб блядите и панаира свършва. Не че има голяма файда от това но е най разумното с дереджето на съвременната руска армия
8.
Невладимир Невладимирович
10.11.2022 22:44:28
12
27
Джуджето се о.ра до ушите!
7.
1111
10.11.2022 22:40:21
13
26
Великата руска армия с безаналоговите оръжия бягат като зайци. Но няма да се ядосвате русофили това е тактика. Сега идват запасняците с джапанките и ръждясалите калашници.
Ха ха ха голям майтап с тия пияни блядове
6.
аз
10.11.2022 22:19:11
31
20
ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА ПОВЪРНЯ.....ИЗСРАНА ОТ БОЛЕН ЕВРОГЕЙСКО-КРАВАРСКИ МОЗЪК
ИПУБЛИКУВАНА ОТ НАДУПЕНИ И ПОРЪЧКОВИ МЕДИИ
СЛАВА РОССИИ
5.
Sss
10.11.2022 22:14:37
27
10
Розовия комсомол чака украинците да направят парад на победата в Москва ама с тях е приключено като държава... Къде се губят ония братя боксьори които бранеха столицата и се правеха на мъже... Просто сме от умиращата и застаряваща част на континент от старци който си мисли че целият свят ще ги храни а те ще паразитират и потребяват на гърба им...НАЙ-ХУБАВОТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ... ЗА ОНЕЗИ КОИТО ПЛЯСКАХА ПО ТЕРАСИТЕ ЗА ЛЕКАРИТЕ... Не обичаме истината затова яж пий кредит чакай някой роднина да умре да му продадеш имота и до там... Фабрика за лайна нищо повече
4.
1234
10.11.2022 22:10:30
18
29
Путине прибираи си крадливите опикани руски мастий че станахте за посмешище на целия свят
3.
Скруч маг тъпак
10.11.2022 22:06:36
9
23
И да кажа че съм тъп русороб и тати ми запали вратът, като видя кво съм написал в предния коментар. Тати ми обясни, че украинците никога до сега не са атакували фронтално укрепен град, защото това е остаряла съветска тактика от ВСВ с много жертви и пушечно месо. При Купянск, Лиман, Балаклея и всички другите важни центрове, укрите обхождаха по фланговете и отрязваха снабителните артерии, и затова ватенките бягаха в последния момент с мниго жертви и захвърлена техника, пред опасност от пълно обкръжение. Това е причината укрите да си върнат само за седмица, градове за които ватенките се биха 3 месеца.На Бахмут ватенките атакуват 4 месеца и логично, оставят купища трупове. Тати каза, да не го излагам и да пиша глупости, защото, като избягат и от Херсон за седмица, пак ще ми викат "тъп" и ще споменават "мама"
Тати каза, че съм тъп кат комшията чичо ганьо русороба и че щом приличам на него, мама е съгрешила и предала, тати.
2.
Scrooge McDuck
10.11.2022 21:34:01
46
25
Затова украинците ги е страх да влязат в Херсон втори ден. Спрете с мантри. Реалността е друга.
1.
Б.Б.
10.11.2022 21:24:11
44
24
Тази статия е писана сякаш от някой дебил като Росен Плевнелиев или Соломон Паси.
А финалът на статията...ах, финалът- той ме разчуства както не ме е разчуствало и прасето на Коледа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори