×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Близки на Путин финансират Кабаева с милиарди


Близки на Путин финансират Кабаева с милиарди
Алина Кабаева е считана за любовница на руския президент Владимир Путин
16 Октомври 2022, Неделя, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Приятели на руския президент подаряват на бившата гимнастичка имоти и й дават заем за покупка на телевизия

Над 15 години близки приятели на руския президент Владимир Путин помагат финансово на олимпийската шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева.

Разследване на център "Досие"*, базирано на данни от Росрегистър, показва, че Кабаева, баба й, майка й и сестра й притежават 10 жилища в Москва и Санкт Петербург, както и терени и вили в Московска област и Сочи. Общата им пазарна стойност е около 2,5 млр. рубли. Сред щедрите дарители са Пьотр Колбин /приятел на Путин от детство/, който подарява на бабата Анна Зацепилина две жилища на "Арбат" в Москва, Генадий Тимченко /приятел на Путин от 1990-те, смятан за един от ковчежниците му/, който се отчита с апартамент в Петербург, а Григорий Баевски /партньор на Аркадий Ротенберг, известен като "брокера на приятелите на Путин"/ дава участък в Рубльовка и жилище в Москва.

Кабаева ползва и активи, които формално не й принадлежат. През април The Wall Street Journal писа, позовавайки се на чиновници от САЩ и ЕС, че бившата спортистка нееднократно и задълго отсяда във вила с вертолетна площадка в окръг Колони, на брега на Женевското езеро. Сградите тук са историческа ценност, а стойността им достига 70-80 милиона долара. Проверка на "Досие" показва, че в района има само една вертолетна площадка и тя се намира недалеч от имението, купено от Генадий Тимченко. Площадката е част от имението, наречена вила Hauterive. Днес това имение е разделено на две части, едната от която бе обявена за продажба през пролетта на 2022 г. за 75.5 млн. долара. Пред "Досие" имотният брокер, занимаващ се с продажбата, потвърждава, че на терена има вертолетна площадка. До данни на сайта за проследяване на полети ADS-B Exchange, от 2016 г. досега тук са кацали пет частни вертолета, като четири от тях са свързани с компанията Swift Copters, работеща главно с клиенти от Русия, пише "Досие".

Събеседник, познат на Кабаева, разказва на изданието, че спортистката ползва редовно вертолет, който я привозва "буквално до прага на дома на Тимченко" в Швейцария. След като журналистът задава въпроси за Кабаева на брокера, имотът е свален от продажба.

Кабаева вероятно ползва и яхтата "Шехерезада", която според "Досие" е подарена на Путин от група руски бизнесмени начело с Тимченко. Така в края на 2020 г. Кабаева е в Милано. По същото време там се намират и сътрудници на Федералната служба за охрана, които според разследване на фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, влизат в екипажа на "Шехерезада". След нахлуването на Русия в Украйна италианските власти арестуваха яхтата.

Друг приятел на Путин дава заем от 12 млрд. рубли, за да купи оглавяваният от Кабаева холдинг телевизия.

От 2014 г. Кабаева е председател на съвета на директорите на холдинга "Национална медия група" /НМГ/, който има дял в Първи канал, в руската версия на Discovery, в РЕН ТВ и вестник «Известия». През 2018 г. НМГ заедно с ВТБ купи телеканала СТС за 18 млрд. рубли /впоследствие банката продаде дела си на медиахолдинга/. "Досие" отбелязва, че ВТБ и НМГ не харчат собствени пари за сделката, а вземат заем. Единият кредитор е СТС, а другият - физическото лице Колбин В. П. Ден преди сключването на договора за покупка на тв канала той предоставя на ВТБ и НМГ кредит от 12,3 млрд. рубли с под 16% годишна лихва.

Колбин В. П. е Владимир Колбин. Синът на приятеля на Путин - Пьотр Колбин, който според "Досие" е номинален собственик на ред активи на президента. Пьотр Колбин умира в началото на 2018 г. и неговият "бизнес" се поема от сина му. Дотогава Колбин-младши работи в правоохранителните органи и оглавява службата за сигурност на ТРК "Петербург".

През 2018 г. Владимир Колбин е посредник при сделката с акциите на "Согаз", най-голямата застрахователна компания на Русия. Той купува акциите от фирма на дъщерята на Тимченко за 23 млрд. рубли и ги продава на самата "Согаз" за 55 млрд. рубли. Скоро след това Колбин дава кредита от 12.3 млрд. лв. за покупката на СТС.

Всъщност "Национална медия група" е създадена специално за Кабаева. Пред "Досие" източник, близък до администрацията на президента, разказва, че още през 2007 г. възникнал въпросът къде да бъде трудоустроена Кабаева. Бившата спортистка си харесала медиите. "Национална медия група" е създадена през 2008 г., а Кабаева веднага влиза в нейния обществен съвет. По онова време тя е и депутат в Държавната дума, но за седем години в парламента става съавтор само на пет законопроекта. През 2014 г. Кабаева напуска Думата и оглавява съвета на директорите на НМГ.

Кабаева рядко коментира работата на компанията, а източник на "Досие" обяснява, че тя изобщо не участва в оперативната работа. За нея това е "синекура, носеща солиден доход длъжност, позволяваща й да отделя много време на благотворителност, спорт и деца". Официалният доход на Кабаева през 2018 г. от НМГ е 785 млн. рубли, писа The Insider, позовавайки се на теч на информация от Федералната данъчна служба.

След нахлуването на Русия в Украйна бившата спортистка попадна под западни санкции заради предполагаемите си отношения с руския президент. В САЩ смятат, че двамата имат "минимум три деца" и тя играе важна роля за скриването на личното състояние на Путин зад граница, писа The Wall Street Journal.

Путин и Кабаева никога не са потвърждавали своите отношения, а вестник "Московски кореспондент", който написа за тяхната сватба през 2008 г., бе закрит 10 дни след публикуването на статията.

* “Досие” е проект за разследваща журналистика, създаден от бизнесмена Михаил Ходорковски, материалът в превод е от вестник "Сега"


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ 04/05/2024, Събота 16:36 0
13
Коментара по темата
13.
Мишо Шамара
17.10.2022 11:27:00
0
9
Аз обичам пички-гимнастички, по цвички, да ги мина всички!
12.
белата Златка
17.10.2022 06:42:12
0
25
Който лапа захарна пръчка кара Мерцедес по поръчка.
11.
Орак
17.10.2022 05:09:21
3
15
Така си живеят чуждите "царе" а на нашите им кърпим чорапите и им мажем филии с мас. Направо да ги съжалиш. И вместо кръвта на буржоата проливат кръвта на раята.
10.
Аууу
17.10.2022 04:44:10
4
18
Жуже дали изпълнява съчетания с лента и обръч ,художествени чаламби в кремъл и некрофилски в мавзолея на Ленин
9.
Най-напред
17.10.2022 03:55:35
15
4
Прочитате края след звездичката:

"Досие” е проект за разследваща журналистика, създаден от бизнесмена Михаил Ходорковски, материалът в превод е от вестник "Сега"

...и спирате да четете по-нататък, като видите кой е произвел тази "новина" и кой я разпространява на български език.
Ако и след това имате колебания, следва есинственият правилен въпрос в случая:
Qui Bono?

Всичко е въпрос на лична хигиена.
8.
Да си е..т м@йките
17.10.2022 00:00:13
9
24
Същата схема както близки на борисов купиха вилата в барселона на мис бикини и и пращаха няколко милиона евра. Нали не очаквате да е лично бойко или путин, а по скоро техни лимонки с доказани доходи захлебили благодарение на тях.
7.
Димитър Илиев - Илийката
16.10.2022 22:43:09
1
20
На тази и монтирах дограма в нейата вила в Свети Влас. В началото ми даде един аванс и една лукава усмивка. След свършената работа ми рева че не може да ми плати и ме мотаеше два месеца и накрая изядох една постна арменска супа!
6.
Troinata koalicia
16.10.2022 22:27:35
9
8
Teq sa po bedni ot ciganite Gerb S DPS i BSP 10 imota i 2 miliarda Rubli tva smehorii za decata банкянджийте само от КТБ 6 милиарда ,2 млрд. От държавен дълг ,от евросъюза 10 15 милиарда сичкото в евро
5.
Троянеца
16.10.2022 22:26:48
2
14
Тази бачкаше при мене
4.
Warrior
16.10.2022 22:25:23
1
22
Който прави хубави свирки, получава имоти и пари.
3.
Мишо
16.10.2022 22:08:12
20
8
Браво Флагман, безскрупулни сте! Така се правят пари, дъжд от долари!
2.
Тези двамата....
16.10.2022 22:07:57
4
20
Правеха страшни оргии със султан Ердо.
От кремълския бардак се чували силни стенания. Джуджу и кабайката с розови жартиери и прашки с пухчета, а султана зад тях ги плющи и ги налага с камлшик. Децата са родени от джуджо а кабайката е за прикритие.
1.
Путюо Нюнюноф
16.10.2022 21:38:56
10
32
Гнома с 10 сантовия квото е могъл е "свършил". Друг е въпроса роцкия курусмук как се е преструвала на много влюбена!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Румяна стана за резил заради 500 лева от Стани богат Отдавна не е имало толкова голямо излагане в шоуто  Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица Къпех се в банкноти, призна тази фолкпевица С Десислава си пълнихме куфарчето с банкноти от митничарите, кълне се легендарната Хищна хиена  Тези две ергенки се хванаха за косите, а враждата им излезе извън шоуто Тези две ергенки се хванаха за косите, а враждата им излезе извън шоуто Караницата между сценаристката и оперната певица продължи и извън телевизионното студио, където Мила Михова нападна прясно напусналата Кристина за нейното поведение в риалитито Каква присъда получи Валентин - шофьорът на зърновоза, убил две деца в Айтос Каква присъда получи Валентин - шофьорът на зърновоза, убил две деца в Айтос По време на делото стана ясно, че при навлизане в десния завой, скоростта на камиона се увеличила и той започнал да занася Чоткин се побърка, ще купува пръстен за 5 бона Чоткин се побърка, ще купува пръстен за 5 бона Съвсем наскоро стана ясно, че финалистът в шоуто се стяга за сватба, а избраницата му също е част от участниците този сезон – това е Камелия Как Венко се изгаври със Слави Трифонов Как Венко се изгаври със Слави Трифонов „Успех! Пожелавам ви творческо вдъхновение и въздух.“, пошегува се Венко Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас За удобство в празничната нощ линии Б11 и Б12 ще извършени извънредни курсове с часове на тръгване от начална спирка в 00:30 Тя е най-скромната и мила участничка в Ергенът, но Алек я отпрати Тя е най-скромната и мила участничка в Ергенът, но Алек я отпрати Катето се сбогува с формата преди финала Заради спор за паркомясто запечатаха автомобил с монтажна пяна Заради спор за паркомясто запечатаха автомобил с монтажна пяна  По думите на потърпевшия извършителите – мъж и жена, са агресивни и са заплашвали него и приятелката му с убийство Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта на пристанище Бургас Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите
Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори