×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Обучават специални структури в МВР за борба с иманяри


Обучават специални структури в МВР за борба с иманяри
От много години музейната гилдия, археологическата гилдия призовава за такива стъпки
15 Октомври 2022, Събота, 17:31 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ще опазват културното наследство

Академията на МВР започва да обучава специалисти в областта на културното наследство. Това заяви в Бургас служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Според британския вестник „Индипендънт” в България иманярството е бизнес за 30 милиона евро годишно. Само преди дни в Бургас бе заловен и поредният притежател на артефакти.

Това го правим съвместно с министъра на културата, подписахме това споразумение, започва това обучение. Очаквайте полицията да се занимава с още въпроси. Предстои откриване на сектор който да се занимава с еко-престъпленията към главна дирекция на националната полиция. Полицията трябва да се специализира и да има компетентност, да има активност във всеки един отрасъл а в сферата на културните ценности това е изключително важно, така че ние сме длъжни да имаме подготвени хора в тази сфера, които да работят компетентно.

Служителите в областта на културата,ежегодно се сблъскват с иманярски набези, както и с кражба на ценности у нас които не достигат до музеите  и се продават на черния пазар в Европа.

От много години музейната гилдия, археологическата гилдия призовава за такова нещо, защото в момента има звена в министерството на вътрешните работи, които се борят против иманяри, против трафика на културни ценности, но там самите кадри нямат нужната квалификация. Сега слава Богу ще имат такава квалификация. ние много сме говорили с представителите на МВР, с министерството на културата нееднократно сме се събирали, така че най-накрая това даде резултат. Ще има обучени кадри, които могат да преценят артефактите какви са, от кога са, произходът им най-вероятно какъв би бил, така че това е една огромна крачка напред, съобщава euronewsbulgaria.com.

Преди дни мъж бе заловен с ето тези сребърни ценности, които предстоят да бъдат проучени, реставирани и да останат в музея. Тези артефакти придобити чрез металотърсачи и разкопаване на могила са приготмвени за износ през граница за вече договорена цена. Подобни набези има и край странджанското село Светлина, където местните знаят, но никой не видял изобретателните търсачи на съкровища.

Повече от два века из Странджа планина се носят легенди за златни съкровища на Въчан войвода заровени на незнайни места. Търсят се от Сърбия до Черно море, но все още е загадка къде и на колко места хайдутинът е скил богатствата си. Легендите разказват за могили из Странджа, из сакар из, централна и източна Стара планина където е действала четата на Вълчан Войвода по време на владичеството на османската империя.

Айтоско, Руенско – в тоя район просто наистина си остана така едно гнездо на иманяри и това е обяснимо не само защото това се е превърнало като един вид занаят за местните, но защото там по-рядко има работа и така чисто от липса на препитание хората продължават да упражняват това занятие.
Милен Николов, археолог

А иначе търговията на карти с посочени места където Вълчан войвода е скрил съкровищата си продължават да се търгуват на черно. Въпреки че според учените това е фолклор, бизнесът в социалните мрежи разцъфтява.

Но се оказва много добър бизнес за някои така хора. Правят се, състаряват се много карти, които после ксерокопират, продават се. Местните иманяри така се връзват, вярват на подобни измишльотини, купуват си картите, обикалят балкана, копаят на най-невероятни места с идеята че там се намира съкровище. Това за мен са абсолютно несериозни неща. Има доста хора, които така направиха пари от продуцирането на такива „карти“.
Милен Николов, археолог

Във връзка с иманярството служители на МВР са в контакт и със службите на европейските държави и тези в Турция. Повод за това е нестихващият трафик на културни ценности.


В категории: Политика


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
9
Коментара по темата
9.
Възмутен
16.10.2022 11:05:41
1
9
Като знам какви кадри подготвя академията на мвр направо ми се плаче. Хората учат археология по шест години в софийски университет.
8.
Язон
16.10.2022 06:58:57
0
15
На полицаите работата им е да разкриват и предотвратяват престъпления а не да стават експерти в археологията. Много от висшите полицаи и особено тези от миналото занимаващи се с тази дейност. Днес са мастити МЕЦЕНАТИ. А министъра да си зададе въпроса какво трябва да прави? Да АРЕСТУВА тези от миналото , които много добре познава. Или да създава нови глупости.
7.
Станимир и Сашо топ иманярите
15.10.2022 23:44:36
0
13
Здравейти ! Ние сме голямата комбина Станимир и Сашо от сарафово топ иманяри на черноморието и нашата партия Чопара и Станимир Лудия и нашите снабдители Марио брачеда и Краси Църния. Вече си имаме подводница и бункер много напред МВР чакаме ви
6.
Бухахахахаха
15.10.2022 23:25:58
0
18
Тея дрогираните и "иманяри" ще преследват, няма такъв цирк, няма такава държава,смятай кво иманярстване ще пада.
Искам да кандидатствам за такава службица, дали ще ме приемат? - бухахаха
5.
Герберасин
15.10.2022 21:00:53
1
12
В клипа кради кради килата показва какво трябва да се прави
4.
Как да се интерпретира
15.10.2022 19:34:48
0
28
МВР ще обучава иманяри под пагон с цел контрол над търговията с артефакти.Ще се назначат новите Боян Радевци и МилчоБоневци,защото откак Черепа избяга няма кой да контролира този доходоносен бизнес и се навъдиха много шаноиманяри,а някой път излизат артефакти, които могат да преобърнат историята, каквато ни я пробутват и не е хубаво да виждат бял свят,за да не злепоставяме и създаваме главоболия на кукловодите.
3.
Румен
15.10.2022 19:29:08
0
24
Емчи те военните навремето най много облажиха и продължават от т.нар. иманета. Отцепват района за няколко месеца и жътва - ден година храни, че така и сега и с полицаите. От трън та на глог.
2.
До sss
15.10.2022 19:26:59
1
21
Физическата горе долу ще се оправят полоеината. Сна ако им вкарат тест за Ентелигентност ше стане Ентересно.
Ще трябва да им дават тестове за деца ит 3 до 5 год
1.
Sss
15.10.2022 18:17:41
3
34
Хаха вече има наредени за тази работа да скатават. Връзкари.
Системата на МВР е прогнила.
Всеки стои заради ранното пенсиониране. И 20 заплати накуп.търтеи.. С пистолет не могат да боравят...Куцо кьораво и са като се натиска. Самите им нормативи за физическа подготовка не могат да покрият... Хахахах да сучат и смучат хахах
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори