×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какъв е смисълът от този парламент, ако никой с никого не си говори


Какъв е смисълът от този парламент, ако никой с никого не си говори
Призовавам към разум и диалог, да се обединят политиците върху стратегически цели и да работят заедно, призова Тихомир Янакиев
11 Октомври 2022, Вторник, 12:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Депутатите в 48-ото НС трябва да излъчат правителство, което да ни преведе през всички кризи

Тихомир Янакиев навлиза в третата година от първия си мандат като кмет на Созопол. Той успя да стабилизира Общината, която бе в критично финансово състояние, след което започна реализацията на важните проекти от програмата му за управление.

Разговаряме с Янакиев минути след първата копка на новата автора в град Черноморец. (ВИЖТЕ ПОДРОБНОСТИ ТУК) Кметът на Созопол говори за трудностите, които имат общините заради нестабилната политическа обстановка, за кризите, връхлитащи ни една след друга и за нуждата от работещ парламент и правителство.

С визионерски поглед той призовава за единение, за да се стабилизира държавата в тежките месеци, които предстоят. Ако, например, не се намери консенсус в НС и не се гласува Държавният бюджет, то общините изпаднат в патова ситуация и няма да могат да приемат собствените си макрорамки, а оцеляването през 2023 година с 1/12 на месец от бюджета за предходната, ще е невъзможна мисия.

- Г-н Янакиев, намираме се пред бъдещата автогара в Черноморец. Кога трябва да бъде завършен проекта за изграждането ѝ?

- Най-късно до Нова година обектът ще бъде факт, освен ако не се случи нещо наистина необичайно и изненадващо. Срещу проекта имаше недоволство, знаете – в България е така. Когато има на една маса трима човека, има три различни мнения. Като цяло обаче се обединихме около консенсуса, че на това място трябва да има автоспирка и тя трябва да е нова. Заради подписка, входирана от граждани за това дали не може само да се ремонтира съществуващата автогара, забавихме с няколко месеца дейностите. След това влезе строителната забрана и не можахме да посрещнем новия летен сезон с нова сграда. Това вече е зад гърба ни. Искрено се надявам Господ да е с нас и след 2 месеца да видим една красива нова Автогара.

- Финансирането е местно – от общинския бюджет, нали?

- Точно така и тук е момента да благодаря на всички общински съветници, които подкрепиха инициативата. Аз като кмет провеждам такава политика, че успяхме да минимизираме продажбите на общинско имущество – не продаваме земеделска земя, не сме взимали нови дългове, не сме увеличавали данъците и въпреки всичко това, успяхме да съберем достатъчно средства, които да инвестираме в тази нова автоспирка. Защото гражданите и гостите на град Черноморец я заслужават.

- В Созопол също имаше проект за нова автогара, по-скоро минималистичена вариант за такава в рамките на града, а не извън него. Кога ще е възможно да се реализира и тази идея?

- Това е една дълга сага, в която главно действащо лице е Националния институт за недвижимо културно наследство, които не знам защо правеха толкова големи спънки за осъществяването на идеята ни, особено предвид това, че частни субекти придвижват своите документи доста по-бързо и безпроблемно. Но както и да е – ние ще се справим. Буквално днес (понеделник, б.а.) подписваме последния вариант на проекта, както от НИНКН искаха. Ще им го предоставим тази седмица и искрено се надяваме да спазят 4-месечния срок за одобряване на идейния ни проект, както е процедурата. Днес започнахме да правим и геологически проучвания на парцела – всичко, което се изисква от община Созопол да направи, е направено. Сега вече държавата трябва да влезе в своята роля и трябва да спре да спъва институции като Общините, а да помага. Надявам се в рамките на сегашния мандат всички нужни документи да са готови за автогарата в Созопол и още в следващия мандат, в самото начало, ще започнем строителството ѝ.

- Като заговорихме за мандата ви като кмет, доволен ли сте от това, което постигнахте досега?

- Мисля, че човек никога не може да бъде доволен – ако беше обратното, нямаше да има изобщо прогрес. Не съм доволен, но трябва де отчетат няколко обективни факта. В рамките на тези три години България премина през няколко кризи. Няма да говоря за това, което заварих – беше наистина хаос, а сега фразата „Борци с хаоса” стана много модерна. Беше трудно. Преминахме през ковид кризата, преминаваме сега през икономическата и военната криза. Има и политическа такава. Въпреки всичко, без да продаваме общинско имущество, без да взимаме нови дългове и без да увеличаваме данъците, съумяхме да направим много. Това ме удовлетворява, донякъде. Иначе дали съм изпълнил всичките си обещания? Не, не съм. И най-фрапиращото от които е именно автогарата в Созопол, за която също има обективни причини. Но аз не искам да се оправдавам и заявявам на всички хора – аз ще продължа да се боря за тази автогара и тя ще бъде факт в рамките на мое кметуване. Дали през този мандат, или през следващ.

- В Черноморец започва и ремонт на улици. Колко ще бъдат обновени?

- Това беше другото, което обещахме за града. Три улици ще бъдат ремонтирани. Финансирането идва и от Общината, и от държавата. Благодаря на редовното коалиционно правителство за това, че увеличи с 30% капиталовите субсидии на общините. И така ние получихме още 800 000 лв., които ще бъдат инвестирани в редица обекти. Ще продължим с изграждането на улици, тротоари, в Созопол започва сериозен ремонт, започва изграждането на обходна алея на курортен комплекс „Санта Марина”. Правят се неща, които ще са в полза както на гражданите, така и на туристите в Созопол и Черноморец – двата коня, които дърпат каруцата на общината и си струва в тях да бъде инвестирано.

-БСП-Созопол е единствената структура, която постигна добър резултат на изминалите избори. Вие сте единствената, да я наречем, „Червена община”.

- Не съм доволен от резултата, трябваше да е много по-добър. Няма какво да говоря за това какво е направило БСП – аз съм член на тази партия, но имаше много неща в социалната сфера, които се направиха именно на Столетницата. Аз, като баща на три деца, реално изведнъж получих данъчно облекчение от около 1200-1300 лв., което е страхотно за семейния бюджет. В изключително трудна ситуация работеше коалицията и искрено се надявам тези, които сега тепърва ще управляват страната, да успеят да се справят с тези турболентни времена и да преведат България през тях. Аз мисля, че просто трябва да има консенсус между партиите и тези червени барикади, които са изградени, трябва да бъдат премахнати. Тези хора, са избрани от народа и те трябва да излъчат правителство, което да ни преведе през всички кризи. А ако в НС са събрани хора, които никой с никого не си говори, какъв е смисълът от този орган? Искам да призова към разум и старт за диалог, да се обединят политиците върху стратегически цели и да работят заедно. Връщам се назад във времето – през 2004 и 2007 г., когато България влизаше в НАТО и ЕС – имаше консенсус върху тези стратегически цели и една голяма маса от българите бяха обединени. Сега трябва да намерим същата воля да се обединим, защото виждате какво се случва. В страната не остават млади хора, бягат, не се раждат деца. А какво ще стане след 30-40 или 50 години? Трябва политиците да гледат в бъдещето, а не да спират да работят, защото мандатът им свършва или започва.

 


В категории: Созопол


Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
11
Коментара по темата
11.
шофьор
11.10.2022 21:56:46
1
15
Защо ще се харчат пари за смяна на настилката на паркинга на рибарския кей при положение, че улиците са като в Кербала след бомбардировка? Какво правите?
10.
гражданин
11.10.2022 21:53:14
3
33
Старият град Созопол прилича на цигански катун. Улиците са мръсни. Настилките по тротоарите където има такива са в ужасно състояние. До автобусната спирка на площада изникна архитектурната гордост на БСП - заведение с маси и столове - доста смешно и грозно. На плажа със син флаг - кучета и котки.
9.
Уф
11.10.2022 16:44:41
4
18
Брее, то много боляло, като се каже истината, че само с проектите на Рейзи се представяте.
И да триете, не може да се скриете от фактите.
Човек трябва да има силата и волята да каже: Довърших това и това на предшественика ми, а ние през мандата направихме това и това!
Защото от Никого не е началото! Трябва да се уважава всичко постигнато!!!
8.
Топчо
11.10.2022 15:51:23
4
17
Нищо не си направил кмете за децата на Созопол... Жалко
Само приказки....
7.
Потърпевш
11.10.2022 15:48:57
2
40
Господин кмете искам да попитам вярно ли е че Вашата служителка Ирена Калова която отговаря за управление на общинската собственост стопанисва батут в градската градина?
6.
*********
11.10.2022 14:29:56
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
?
11.10.2022 13:38:24
1
26
За две години Радев и БСП Созопол трябваше да е затрупан с проекти.
4.
Новия град
11.10.2022 12:16:05
2
38
Кмете всичко е чудесно, само да попитам как би коментирал работата на Данчо Петков и Ирена Калова и свършеното от тях?!?
3.
Scrooge McDuck
11.10.2022 12:12:06
6
27
Аре стягай куфарите, че догодина, ще бъдеш изметен.
2.
XX
11.10.2022 12:11:45
8
7
Да слугува на Козяк. До месец ще се види дали съм прав или не.
1.
Запитване
11.10.2022 12:10:45
1
40
Ти като много говориш я ни осветли какво стана с далаверите на предшественика ти Рейзи? Вие говорите ли си?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори