×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ядреното копче е всичко, което му остава


Ядреното копче е всичко, което му остава
Владимир Путин имаше нужда от рязка промяна, която евентуално да придаде друга динамиката на конфликта в Украйна
08 Октомври 2022, Събота, 21:30 ч.
Автор: Мартин ТАБАКОВ*

С ядрено оръжие се рекитира международната общност

Когато през 40-те години на миналия век за първи път се появят и започват да се разпространяват ядрените оръжия, те са символ на мощта на държавите, които ги притежават (САЩ и СССР). Десетилетия по-късно, стремежът за придобиване и използване на ядрено оръжие реферира към точно обратно: слабостта на страните, които са превърнали ядреното копче в екзистенциалната чакра на държавния им организъм. Типичен пример за това е Северна Корея.

Пхенян разполага с ядрено оръжие не защото е научно-технически авангард или социално-икономически просперираща държава, а понеже е всичко, наопаки на това. Когато обаче нормалните свойства на цивилизования свят са невъзможни в тоталитарни условия - от електричество и топла вода без прекъсване, през свободното волеизявление и преса, до високо-технологични услуги - съответният диктатор решава, че може да има само едно предимство пред другите. И това е да изгради монопол върху насилието. Така се създават полицейските държави, които да пазят вожда от вътрешната опозиция, и ядрените оръжия, които да го защитават от международната.

В XXI-ви век ядреното оръжие са чифтето пищови на голия гъз, според народното казване.

Заплахата на Владимир Путин, че Русия, включително анексираните от нея украински Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, ще използва всички възможни средства (тоест и ядрено оръжие), за да защити териториалната си цялост, означава, че Европа вече граничи със Северна Корея. И не поради това, че Русия е ядрена държава, при това най-голямата такава, а понеже манталитетът и психологията на Кремъл вече изглеждат севернокорейски. Какво ще рече това?

На първо място, ядреното оръжие е застраховката живот. По принцип на Ким Чен-ун, но вече явно и на Владимир Путин. Стандартната логика на диктатора е прозаична: ако имаш ядрен бутон, каквито и зулуми да правиш, никой не би рискувал да те махне от власт. Ако нямаш ядрено оръжие обаче, те очаква съдбата на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи.

На второ място, отново според диктаторската логика, ядреното оръжие, особено когато то бива интегрирано на върха на ракета с далечен обсег, предполага, че другите страни трябва да бъдат особено респектирани от подобна мощ, под сиянието на която те да правят отстъпки. Тоест, за да няма ядрени опити и изстрелване на ракети (докато го пиша това, траекторията на севернокорейска такава премина над Япония), съответният режим желае обикновено останалите страни да си затварят очите за някои неща и да си отварят джобовете за други.

С две думи, ядреното оръжие ти позволява да хулиганстваш вкъщи и да рекетираш другите по кварталните улици.

И ядреното оръжие в реторическия арсенал на говорителите на Кремъл тези дни има за цел да направи точно това: да рекетира международната общност, така че последната да преглътне хулиганствата на Владимир Путин в Украйна. Руските проксита вече дисциплинирано транслират посланието на Кремъл: струва ли си едната Украйна ядрен конфликт?

Идеята за прибягване до ядрения арсенал на Москва изобщо не идва в случаен момент. Руските въоръжени сили - от тяхната мотивация да се бият до качеството на военния им хардуер - бяха компрометирани на украинска територия. Обявената "частична" мобилизация също върви тромаво (като не е ясно кои са повече: дали руснаците в боеспособна възраст, напуснали междувременно страната си, или тези, които се отзоваха на мобилизацията). Украинците напредват и на източния, и на южния фронт. Европейците и американците изглеждат единни в подкрепата си за Украйна, а Китай имал съображения спрямо войната (както разбрахме от самия Путин при провеждането на последната среща на Шанхайската организация за сътрудничество, на която дори и индийският премиер Нарендра Моди му каза, че сега не е времето за военни конфликти).

На този фон Владимир Путин имаше нужда от рязка промяна, която евентуално да придаде друга динамиката на конфликта в Украйна. Оттук все по-настойчиво започна да се говори за опцията Кремъл да използва тактически ядрени оръжия (тоест такива с по-малка мощност) при защитата на територията си, към която, според разбиранията на Москва, вече влизат и завзетите украински области. Целта на размахването на ядреното копче е двояка: да преустанови както украинското контранастъпление към Донецк и Херсон, така и военната помощ на САЩ и партньори за Украйна. А заедно с това Владимир Путин се опитва да си върне и нещо символно: отново ролята, в която той говори от позицията на силата. Това е особено важно, тъй като китайският му колега Си Дзинпин ще уважава руския държавен глава, докато последният е силен; докато Путин може да формира обстоятелства в Европа. Развоят на войната в Украйна обаче компрометират позициите на Владимир Путин - не само пред националистическото лоби в Руската федерация, но и пред китайските власти.

Именно по примера на психологията и манталитета на севернокорейската диктатура, с развяването на ядрената хореография Кремъл всъщност изобличава стандартните си слабости и признава, че ще загуби конфликта в Украйна, ако той продължава да се развива с конвенционални военни средства. А когато дадени средства не сработят, те биват сменяни. Оттук и "размърдването" в арктическите води на руската подводница К-329 Белгород, способна да изстрела торпедо с ядрена бойна глава, както и придвижването на руска територия на ракетни комплекси Искандер-М, върху които също може да се инсталира ядрен накрайник.

Ако нямаме представа как Владимир Путин би управлявал Северна Корея, вече придобиваме такава какво би било, ако Ким Чен-ун бе начело на Русия.

*Коментарът е на доц. Мартин Табаков, политически анализатор, преподавател в НБУ, заглавието е на Флагман.бг


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
20
Коментара по темата
20.
Haha
09.10.2022 19:45:56
1
0
Той копчето го има...ама дали работи или и то е космическо, пардон развалено. А иначе той може и да иска, ама дали ще му дадът разрешение военните си е друг въпрос, защото това дори и при нацистите не става единодушно. Но пък тероризирането и заплашването на блокаджийте дето се подмокрят като го видят и си се кефят, че ше ги изпепеляват си е "безплатно". И както казва Рамзан Кадиров: По волята на Аллах, атака е по-богоугодно правилно.
19.
Онлайн съветник
09.10.2022 17:47:47
1
0
Щом ни е заплашил шефа на самая магучая армия в мире да земаме по 1 бял чаршаф и към гробища да не абим пари за ковчег
18.
морски
09.10.2022 09:44:34
1
1
И да добавя,че не съм пиян в момента,просто пих до сутринта и не съм лягал. Дали съм луд за да пиша,такива глупости?
Не съм луд на зелена рецепта съм и като я смеся с домашнярка ставам .....не много луд и прост!
17.
Има сатани матани
09.10.2022 08:46:24
2
3
Искендери мискиндери ,точки мочки посейдон какво сее треба да питам одисей и брат му оди копай ,сармати сарми,тас кебап и други измишльотини на Рогозин с гейското сако шефа на ВКС/въображаеми космически сили/
16.
морски
09.10.2022 05:42:43
5
8
Путин ако използва ядрено оръжие то няма да е срещу Украйна, това е все едно да атакува себе си, а срещу истинския виновник САЩ и срещу съюзниците им Великобритания и US базите в Япония, откъдето може да се очаква ответен удар. Само две суперторпеда Посейдон срещу които няма противодействие и САЩ отиват в историята. Мога само да му завиждам на нервите. Сигурен съм, че много на негово място при толкова провокации щяха да ги нулират досега. Путин действа неочаквано меко засега и в самата Украйна. Примерно няма никакъв проблем да разруши инфраструктурата, магистрали, мостове, ж.п. линии свързващи Украйна с Полша и Румъния, откъдето става снабдяването им с оръжия и боеприпаси, но по някаква причина засега не го прави. Но промени ще има скоро. Например в Херсонска област вече са разположени около 20 дивизиона Искандери, които все още не са използвани във войната. Кога ще започне използването им и с какви цели ще разберем скоро, но това би трябвало да осигури сериозно превъзходство за руснаците на този фронт и изобщо. Може би предварително ще има официално обявяване на война, защото Искандера е сериозно оръжие и с игричките дотук.
15.
Anonymous
09.10.2022 00:54:00
5
11
А някой преподавател от БСУ няма ли да се изкаже против Путин?
Само питам, щото явно всякакви анонимни капути се опитват да трупат дивиденти за сметка на Русия и руския народ!
14.
марчо
09.10.2022 00:34:24
2
3
Само глупави коментари ли допускате?Или и глупави статии като тази?
13.
пфу
09.10.2022 00:30:00
1
0
емск
12.
Сиромах Колю
08.10.2022 23:09:55
3
3
Кво сме му напраяли толкоз на тоз чиляк,чи иска да на трепе??
Барем,ако е истински чиляк и христиенин да на предупреди кога ши га пуска таз бомба,чи да прибирам дицата и жината поне ена молитва да дръпнат преди това,пък и добичията да прибера у обора , чи да не са плашат горките,кат гръмне.Хем и аз ена ракия да дръпна кат за последно.......на сбогуване!
А,и между другото....прудавам арпаджик...4 лв.килото + бонус -задна дясна полуоска за перална"Перла-05" барабар с шарнир пригоден от Москвич 412-инжекцион.
За койт има интирес да пише....имам и други интересни неща за прудаване!
11.
Въй
08.10.2022 22:55:23
15
8
Путин и глутницата около него се чудят как да оцелеят след провала в Украйна. Ядрено копче се натиска когато си готов да умреш, а на тях им се живее с властта и несметните богатства които са натрупали.
10.
Analizatore
08.10.2022 22:36:20
6
10
Gluposti ne mi se chetat.
9.
Бако
08.10.2022 22:19:06
6
9
Преподавател писъл нещо и публикувано .... супер докторе или главния асистент във философия или смях за имащите 3 мозъчни клетки
8.
Scrooge McDuck
08.10.2022 22:17:51
11
15
Пълна глупост. Ако реши може да им спре тока, водата и съсипе цялата инфраструктура без ядрени оръжия. Малко трябва да се мисли. Най вероятно иска да вкара достатъчно хора да пазят новата граница. Това са доста километри. Аман от ястребчета калдаринки.
7.
Бако
08.10.2022 22:15:55
4
4
То хубаво статия ама Вие "господа, журналисти " що така за леки напътствия и настроения я написахте тая статия за ядрени оръжия Вие знаете ли .... че няма В България хора дето разбират случай на ядрена атака или криза аз съм чернобилче... знаете ли за това че със вашето мнение простите хора готините 80 % от България... уж разбират надали Вие господа журналисти сте наясно .... за ядрена атака 100 % не си знаете размера на противогаза ,,,,, със здраве от мен русофил или русофоб или просто над нещата човек които е разбрал как да не е така както вие господа Драскачи Го представяте
6.
Titi
08.10.2022 22:02:44
14
16
Тоя измислен анализатор как можа да сътвори подобни тъпи коментарии. Путин има още много ходове преди копчето.
5.
Я
08.10.2022 21:52:13
11
22
Хаааа,поне някой грамотен да бяха хванали да пише платени глупости.
Още третата дума и спрях до там-"рикитира" малеейййй.
4.
Пфффф!
08.10.2022 21:49:59
12
23
На този червеното копче е свързано с огромен вибратор и натисне ли копчето, вибратора го прави щастлив.
Какво занимават хората с накакъв кончен дурак, който повярва в собствената си пропаганда.
Колко, трябва да си прост и неадекватен, та да не знаеш, че държавата, ти, армията, икономиката и всичко друго е пълен кенеф, и да започнеш война! Този е по-прост и от бугарските русороби.
3.
hutler
08.10.2022 21:45:18
14
20
Те и ядрените му сили са като сухоземните...от кво се плашите???
2.
Хахахахахахаха
08.10.2022 21:45:11
5
14
Бре ще ми липсваш Флагман
1.
sss
08.10.2022 21:42:03
13
31
ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА ПОВЪРНЯ....
ИЗБЪЛВАНА ОТ ПРОДАЖЕН БОЛЕН МОЗЪК И ПУБЛИКУВАНА В ДОЛНОПРОБЕН САЙТ......ИДИОТИ СЪР
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори