×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако ви трябва дом - купувайте сега, ако имате пари в повече - инвестирайте в място за живеене


Ако ви трябва дом - купувайте сега, ако имате пари в повече - инвестирайте в място за живеене
Има активно търсене на апартаменти от 80-90 кв.м, но се търсят и бюджетни жилища в панелните блокове, казва Елена Параскова, която е сред добри експерти в бранша
06 Октомври 2022, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Никой не може да прогнозира дали цените на недвижимостите ще паднат или ще се задържат на днешните нива, защото ситуацията днес няма нищо общо с кризата отпреди 12 години

Елена Параскова представлява брокерската компания за недвижими имоти „iBrokers” в Бургас. Познава пазара и има дългогодишен опит в сферата на покупко-продажбите, наемите и тенденциите. Разговаряме с нея за състоянието на имотния пазар в Бургаска област, дали частичната мобилизация в Русия е повлияла върху търсенето  и нормално ли е в центъра на морския град новите имоти, при това на зелено, да са на цени от над 2000 евро за кв.м.

- Г-жо Параскова, напоследък се създаде психоза, че голяма част от руските граждани, които се стремят да избегнат частичната мобилизация, ще направят всичко възможно да напуснат границите на Русия и някои ще се ориентират към България, освен да се ползват досегашните  имоти тук, ще започне бърз процес на покупка и наемане на още имоти. Има ли такъв процес наистина? И каква е аналогията с украинските граждани, които се интересуват от подобни сделки?

- В последните 2 седмици няма ръст в интереса за наемане на имоти от страна на руски граждани. По-скоро в страната влизат хора, които вече имат закупени такива, но те не променят картината. Не се отчита завишен интерес към покупки. Може би в следващите дни, ако има ръст на броя руски граждани, които влизат в страната, такава тенденция може да се заформи, но към момента няма такава. Украинските глаждани продължавата да влизат в България, но е много по-слаб интересът към имоти, околкото между март и  май 2022 г. Много от украинските семейства са се насочили към курортите  Равда, Несебър, Слънчев бряг и подобни., защото след края на летния сезон там има много свободни жилища, изгодно, които те могат да наемат в рамките на до 6 месеца, докато в Бургас това е невъзможно.

Запазва се тенденцията в цените, която бе през март и април 2022 г. В Слънчев бряг е трудно да се отговори на това какви са цените на наемите, защото много зависи от това дали става въпрос за апартамент в комплекс – целогодишен или апартхотел. Има много променливи условия. Те търсят известни удобства, като козметици, фризьори, ресторанти. Търсят услуги в близост до местата, където искат да живеят.

- За Бургас и региона все пак можем ли да посочим някакви примерни цени?

- Извън Бургас не се ангажирам давам цени, но тук нивата за наемите стигнаха вече до 450 лв. за двустаен апартамент. Става въпрос за средна цена,  при това. Има и свободни квартири. Голяма част от наемодателите обаче предпочитат българи за наематели, защото те са с дългосрочни договори, докато украинските граждани търсят краткосрочни сделки – до 6-10 месеца. Те не се ангажират с наеми до 1 година. Това създава неудобство за наемодателя, не само риск.

- Има ли спад в цените на жилищата за продажба, например в Бургас и може ли да се направи разлика между ново и старо строителство? Цените на някои строителни материали почнаха да падат, на горивата също?

- Търсене винаги има, има и сега, предлагането също не е крайно ограничено. Има достатъчно имоти на пазара, просто не са с такива обеми, каквито бяха преди примерно 2 години. Няма спад на цените на жилища. Никой не може и да предвиди каква ще е тенденцията – дали ще има спад в бъдеще, защото много фактори влияят на нашия пазар. В зависимост от това какво ще се случва в следващите месеци, можем да очакваме както ръст, така и спад в цените.

- Ситуацията сега може ли да се сравни с тази през 2010-2011 г., когато започна постепенното стабилизиране на пазара на недвижими имоти и видяхме наистина спад в цените на жилищата през следващите няколко години напред?

- Не мисля. А и не бих се ангажирала с крайно мнение да кажа, че цените ще падат. Ние сме в различна ситуация от тази през 2010-2011 г. Различни фактори я породиха. А и сега има много неизвестни, които не могат да се контролират и прогнозират.

- Да вземем следната хипотеза – ако човек има достатъчно спестени средства, но не се нуждае от дом, разумно ли е сега да ги инвестира в недвижим имот? Или да изчака?

- Всяка инвестиция в недвижим имот е правилна във всеки един момент.

- А бихте ли посъветвала нуждаещите се от дом  да изчакат да се поуспокои пазара?

- Който се нужда от дом, трябва да го купи тогава, когато има наистина нужда от него. Това е принципът.

- Много хора се притесняват от вдигане на лихвите по ипотечните кредити в банките. Има ли основание за такова притеснение и да теглим ли жилищен кредит или не?

- Банките ни уверяват, при всяка сделка от последните месеци, че промяната на лихвените проценти няма да бъде рязка и няма да повлияе сериозно върху месечните вноски. Това обаче не е официално обещано и никой не може да бъде сигурен какво точно ще се случи.

- Докъде стигна цената за кв.м в суперцентъра на Бургас?

- Проектите, които се продават сега от новото строителство, надвишават 2000 евро на кв.м.

- Реалистична цена ли е това. Видях на зелено цена от 2 250 евро за кв.м в строяща се сграда зад паметника "Альоша", на ул."Гурко" е същото положение?

- Щом има купувачи на тази цена, тя е реалистична.

- Доколко е вярно, че едно паркомясто вече достигна до 30 000 евро при такива сделки?

- Да, има такива сделки. Зависи в каква сграда е паркомястото и в кой район.Около Морската градина и в ЦГЧ има такива продажби. Предлагат се паркоместа и на по-висока цена.

- Това значи ли, че в България има хора, които разполагат с много пари?

- Това значи, че в България действително има хора, които се нуждаят от място за паркиране.

- А има ли достатъчно жилища от високия клас в суперцентъра и широкия център? Има едно усещане, че не се строи достатъчно и има недостиг на ново строителство.

- Ново строителство има достатъчно и то не е концентрирано само в центъра на града. Има много нови проекти, някои от тях са с разрешителни, но не са стартирали. Центърът на Бургас е достатъчно застроен и той не позволява толкова много нови сгради. Няма достатъчно свободни терени, които да бъдат застроени. В един момент няма да има накъде повече да се строи. Затова новите сгради ще се появяват там, където има възможност да се появят. И това влияе върху цената – че няма много ново строителство в ЦГЧ.

- Забелязвате ли нещо специфично на пазара за есенно-зимния период? Имаше ли застой през лятото?

- Лятото винаги е по-слабо като интерес, защото е период на отпуски и забавление. Сега интересът от страна на купувачи и продавачи е завишен.

- Какво се търси най-вече като недвижими имоти?

- Апартаменти категорично. Активното търсене е там и то за двустайни до 80-90 квадрата. Преобладава новото строителство, младите хора го предпочитат. Търсят се още и бюджетните апартаменти в панелните блокове – основно двустайни също.

- А в какво си струва всъщност да се инвестира – в земя, апартамент, в къща, в гараж?

- Винаги инвестицията трябва да е свързана с  имот, в който може да се живее. Защото там имаме и възможността за отдаване под наем.

 


В категории: Бизнес , Бургас


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
27
Коментара по темата
27.
Желъо
08.10.2022 22:32:17
0
3
Не ми публикуваха коментара тия тъпири! НЕ КУПУВАЙТЕ! CASH IS KING!!!
26.
Аз Кочо
08.10.2022 13:04:57
0
3
Ще купувате ще купувате па ще спрете а тогава идва лошото. След срив на продажбите идва срив в цените. Тези чиито имоти са техни ще кажат че няма да свалят цената, да но цената и на техните жилища ще пада защото много от кредитите ще са принудени да продават на ниска цена. Ще кажете защо, защото лихвите ще спрат да се повишат само при рецесия. А при рецесия цените се сриват. Този балон беше ясно че няма да просъществува, и още нещо за тези които не вярват че цените ще падат, те, цените, се качват по стълбите но падат с асансьора, доказан факт.
25.
Грамотен
07.10.2022 18:25:29
0
6
На всеки е ясна тази маневра.Очаква се голям застой в бранша.Срив няма да има,но едно сериозно поевтиняване,да.Всичко е обвързано и икономически обосновано,освен написаното в статията.
24.
Диньо
07.10.2022 14:40:19
2
1
До 21 Таня....споделете кой е този брокер...
23.
*;*
07.10.2022 14:25:35
1
13
Бях гледала обяви за селски къщи и попаднах на една, за която за да я видя, трябваше да се платят 25 лева на брокерска къща САМО за оглед. Да им платя за това да дойдат до там хахаххахахаххахахаххаха че как ще стане тя тая?! Нагли, та безочливи!
Преди време след разходка, харесах си къща, свързах се със собственика, документи през адвокатската кантора- много по- евтино, сигурно, без излишни нерви, най- малко пък плащания на посредници, че за какво са ми посредници?!
22.
Я2345
07.10.2022 11:38:40
1
27
Тази, така наречена брокерка, преди месеци такъв скандал ми вдигна по телефона. Причината беше, че бях позвънила в събота да попитам за имот по обява! Пишман бизнесмен... само забравила се селянка!
21.
Таня
07.10.2022 07:45:40
12
20
Преди точно две години купих жилище с брокер и половината платих с банков кредит. Намерих точно това, което търся в центъра с бонус гараж към него. Казах претенциите си на брокера, а именно да свали цената на апартамента до тази, която ме устройваше и да поеме изцяло документацията, която е нужна, за да ми предостави банката кредит. Изключително съм доволна! Спести ми много пари и време. Сумата, която свали от цената на апартамента, покриваше разходите му. Две години по-късно не съжалявам за стореното. Има брокери и "брокери".
20.
Абв
07.10.2022 06:26:38
6
43
Имам купени четири имота и никога не съм използвал брокер, търсете и купувайте от собственика. Брокерите в България не вършат никаква работа за парите които искат.
19.
Сигурност
07.10.2022 06:03:58
1
38
При покупка на жилище ни брокер, ни даже съвестен нотариус не може да ви даде сигурност срещу измама. Брокерът има интерес да си прибере немалкия процент от сделката, нотариусът - и той.
Сигурност дават само специализирани юридически кантори, които проверяват имота от до и участват в съставянето на нотариалния акт срещу в пъти по-скромна сума. Просто няма нужда от брокер.
В София е така, в Бургас - нямам идея дали изобщо има такива кантори и колко вземат.
В Бургас принципно даже доматите и краставиците на пазара са по-скъпи от софийските. Затова пък официалните заплати са в пъти по-ниски. Да не говорим за цената на питейната водата! На какво отгоре - вий си знайте.
18.
хи хи хи
07.10.2022 05:36:04
3
33
тая и за управител на магазина не ставаше, ама й върви приказката. умее да омайва. особено ако е с бялата разкопчана ризка.
17.
,.,
07.10.2022 00:20:01
2
11
Имате пунктуационни грешки в заглавието. Съветвам Ви да го разделите го на две изречения и поставете запетаи след "дом" и след "в повече".
16.
Хах
06.10.2022 23:12:18
2
45
Егати измамната статия, и после ще ядете тухли
15.
Брокер?
06.10.2022 22:48:32
1
58
Брокерите са паразити, които лапат големи комисионни за нищо. Вършат работа за половин човек и взимат за 5. Един нормален и образован човек може сам да си свърши работата.
14.
докер
06.10.2022 22:31:24
35
16
хохо милите ми те. Все едни и същи тъпотии "то сега не е момента то балона ще се спука" :) Хаха и така 30 години едни и същи глупости как ще се спукал балона. Те хората си накупиха апартаменти докато вие чакате да се пукне нещо. На бас че вие ще пукнете преди балона. Сега почвайте да бухате минуси понеже истината боли
13.
Ех
06.10.2022 22:23:50
4
51
Ако това е брокер, здраве му кажи! За учени кухи фрази! То нямаше един въпрос на който да даде отговор! Всички брокери са тъпи и алчни за пари, няма и закон за тях! Изживяват се, като големи бизнесмени! Скоро балона на високите цени ще се спука и ще се одрямат! НАП малко да ги ревизира да видим, дали си плащат реалните данъци.
12.
грешка
06.10.2022 22:15:19
8
43
Балона ще гръмне, като се вдигнат лихвите. Не се лъжете точно сега.
11.
Никой
06.10.2022 21:46:36
3
51
Брокер=ЛАПАЧ НА ПАРИ ОТ НИЩО
10.
Ха
06.10.2022 21:19:49
3
36
Нищо от това не е вярно, тази не е в час. 600 и нагоре стигна наема За двустаен
9.
брокер
06.10.2022 21:15:40
8
44
Докато има балъци ще ги дерем здраво.
8.
Ха
06.10.2022 21:15:21
0
36
Не на мен тия...Никой не може да ме задължи да си влагам парите в банка или да купувам въздух,дето нито земята под него е моя нито нищо.Влагам си парите в даимънти и голд ....и ако видя дебелия торнадо,земетръс....почвам да бегам бате....с дисагите :-)) А апартаменто....кой ще ми го плати....банката лЕ,застрахователя ли....не ми трябват такива простотии.И тези строителни фирми не ги ли е срам поне малко...какви са тез цени.....Гледам някакво селище В... Хил в нищото и едни други и те си хвалят инфинити басейна с комари наоколо...и те искат едни цени,свят да ти се завие.Че гледали на изток ...ами Мерси,когато съм в едно друго агрегатно състояние ще гледам на Изток и тревичката отдолу.Коригирайте си цените уважаеми строители ....и брокери.Иначе живея в общата маза са ме пуснали съседите и мета в замяна
7.
До 1
06.10.2022 20:53:00
0
65
90% от т. нар. брокери нямат подходящото образование. Няма и закон за тази дейност в България. Как очаквате да се изразява това нещо от снимката? Само със заучени фрази не става.
6.
Запознат
06.10.2022 20:42:44
3
55
Никакво купуване сега, не ги слушайте тия брокери, в Китай и САЩ имотния балон се спука и тука това ще се случи съвсем скоро. Балъците да купуват на скъпо като искат, но за нормалните хора не е момента сега за покупка!
5.
Хахаах
06.10.2022 20:41:47
4
64
Брокерите усетиха глада и почнаха с тъпите реклами , само до няколко месеца всичко ще е на яка промоция .
4.
123456
06.10.2022 20:40:39
2
31
Таа да не е от Жендърите напред
3.
Оня
06.10.2022 20:39:04
3
59
30000.евра за парко-място.На заплата при кмета ли си, нещастнице?Да бягаш
2.
Хайа
06.10.2022 20:33:30
7
46
Предпочитам да си изгоря парите, пред това да купя имот в Бургас. в момента цените са тройни на реалните. А ако мечтаете за наеми сте в голяма грешка. Наемателите потрошават апартамента и не плащат. Апартамента стои празен 90% от времето защото няма наематели. Не , мерси тая инвестиция
1.
Marinero
06.10.2022 20:16:22
0
89
Като чуя брокер да ми говори за "недвижимости" и ми призлява.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори