×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отказах на Иво Баев да изложа картини на баща му в галерията си в Ню Йорк, явно след това ме намрази


Отказах на Иво Баев да изложа картини на баща му в галерията си в Ню Йорк, явно след това ме намрази
Изложените в Бургас творби бяха девствени, защото са предоставени лично от сина на Пикасо, който живее до Женевския музей, твърди Стефан Стоянов
02 Септември 2022, Петък, 13:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

Ужасяваща клевета са твърденията му за изложбата на Пикасо в Бургас, изкара ме фалшификатор, гневи се Стоянов

Стефан Стоянов е роден преди 56 години в Кнежа. Учи в Английската гимназия в София, след това в Икономическия институт, който тогава се казва "Карл Маркс", активен участник в барикадите от началото на 90-те години. Напуска България и се заселва в Париж, където работи като бояджия, сервитьор, детегледач. Там завършва Американския университет и заминава за Ню Йорк. Три години е работил на Уолстрийт, след това започва да прави салон от дома си. Още три години е директор на престижни галерии, а после открива и своя собствена в Ню Йорк. В края на юни т.г. Стефан Стоянов съдейства за организирането за пръв път у нас на изложба с отпечатъци на офорти на Пикасо, които бяха изложени в залата на Морското казино в Бургас. Заради тази експозиция избухна сериозен скандал, който хвърли известни съмнения върху работата му. Той бе обявен за измамник от Иво Баев, председател на "Правната комисия" в ОбС Бургас. (ВИЖТЕ ТУК)

- Г-н Стоянов, в свой пост във Фейсбук адвокат Иво Баев, председател на правната комисия в ОбС Бургас, написа, че може би сте съдействали вместо отпечатъци на офорти на Пикасо от музея в Женева на изложбата в Бургас да бъдат представени репродукции, които били според написаното от Баев дори по-евтини от рамките. Така ли е наистина?

- Ако някой гледа внимателно снимката от откриването, самите творби са в найлонови пликове. Те бяха девствени, защото са предоставени лично от сина на Пикасо, който живее до Женевския музей, а този човек ме изкарва фалшификатор и какъв ли не още. Миналата година направих една изложба без никакви средства от община Бургас, сега те бяха минимални, аз съм дал от себе си доста, всъщност тези дни счетоводителката ще изчисли колко съм на загуба. Аз не докосвам фалшиви творби, защото това ще е краят на кариерата ми. А моята кариера за разлика от тази на въпросния господин е интернационална. След закриването на изложбата с него ще се видим в съда. Защото това е ужасяваща клевета!

- Откъде Баев, който е син на големия художник маринист Георги Баев, знае толкова подробности за вашата кариера в чужбина?

- Имам странното съмнение, че този човек е контактувал с мен за творбите на баща си, когато имах галерия в Ню Йорк. Аз винаги отказвах по деликатен начин, защото знам колко трудно е в моя свят на изкуството, ние работим като говеда, никой не вижда хамалогията... Повярвайте ми, този кашон с Пикасо тежи над 25 килограма, лично съм го носил, защото разходът за транспорт, който Женевският музей поиска без застраховката, беше 4500 франка. Имам всичко документирано в имейли. Този човек няма познания и не може да коментира изкуство.

- В поста си във фейсбук Иво Баев пише също, че вашата галерия в Ню Йорк е била затворена след съдебно дело срещу вас.

- Няма такова нещо! Делото беше решено извън съда. То беше с моя колекционерка. Американските закони позволяват, ако купиш и продадеш една творба в определен срок и вложиш средствата в друга, не плащаш същия данък. Аз й направих услуга, мечешка, тъй като първата транзакция беше от порядъка на 500 000 долара, не си спомням точната цифра, защото това беше в далечната 2013 г., но тя мина. Втората транзакция обаче не се случи, защото аз си бях изключил телефона, погребвах в България единствения си брат. Моята секретарка беше предупредила, че няма да отговарям. Не знам защо тази жена беше решила, че съм избягал с тези $500 000. Първо, аз не бягам от никого. Второ, за $500 000 няма да жертвам целия си труд, който съм положил, няма да зачеркна лишенията и мъченията, през които съм минал. След като се върнах в Ню Йорк, всичко беше разрешено извънсъдебно. А галерията не се затвори още цяла година. За да бъда конкретен, върнах се в България, за да отгледам децата на брат си.

- Известна столична галеристка, която е работила с вас, подозира, че в скандала може да е бил намесен по някакъв начин известният български художник модернист Хубен Черкелов, който от години живее в САЩ и с когото по думите й сте били много близки. Вероятно сте били и негов артдилър?

- Хубен Черкелов няма право на никакви намеси, защото преди неговата цяла огромна кариера той е живял при мен и буквално съм го издържал около 6 години в Ню Йорк. Едва ли толкова ниско е стигнал, защото той има финансови задължения към мен. Те са заради една продажба, от която той получава средствата зад гърба ми, без да ми плати комисиона, защото бях в България и се грижех за своите двама племенници. Брат ми е издъхнал сутринта от масивен инфаркт пред очите им, докато им прави закуска. Майка ми го надживя само с една година.

- Кои са българските художници, с които предпочитате да работите?

- Моят любимец е Калин Серапионов. Притежавам негова творба за 16 000 евро. Той не е оборотен художник, а за ценители. Но аз правя много изложби със социални каузи. И напоследък предпочитам да работя с жени художници, представителки на западното изкуство. Помагал съм на Австрийския културен форум, за моята галерия пък имаше най-много статии в медиите в сравнение с всички галерии от Източна Европа.

Когато една врата се затвори, човек не бива да се отчайва, защото се отваря друга. На мен ми се отвори врата към Москва, към Изтока изобщо. Сътруднича си със Зураб Церетели, много интересна личност, но и противоречива, защото е много богат. Той е автор на прочутия паметник на Петър Първи в Москва. Миналата седмица е открил пък негов паметник като дете в Калининград. Но финансовата страна на изкуството е много обвързана с политиката. От българските колекционери работя основно с Николай Неделчев, съветвам го за международно изкуство и само толкова, не съм хищник като някои мои колеги.

- Г-н Стоянов, можете ли да определите "на око" дали една творба е оригинал или копие?

- Аз правя експертиза най-вече на западно изкуство след Втората световна война. Чувал съм, че на богати хора в България техни съветници изкуствоведи предлагат изкусни копия. Но аз не докосвам такива неща. В България например няма сигурна техническа експертиза за работи на по-старите ни майстори. Най-важното е човек да познава оригиналите на дадения художник. Имам желание и може би някой ден ще направя изложба на творби на определени стари български майстори. Доверявам се единствено на Аксиния Джурова. Другият човек беше Светлин Русев, когото обожавах, той ме приемаше винаги. Жалко, че много гадории се изписаха за него, включително и от мои колеги. Но аз следвам английската поговорка, че животът е прекалено кратък, за да се занимавам с лоши хора.

Източник: bgdnes.bg


В категории: Животът


Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 2
10
Коментара по темата
10.
П@смина как е в ед.число??
02.09.2022 18:20:34
0
9
Егати поредния нагъл бокл@к!типичен ганювски...намерил лекото и мекото ,баламосвайки балами с пари....цялото дрънкане за кашони ,за тежащите килограми работи на Пикасо,как се изгърбил и изпотил да ги носи,а после и смърти намеси,за да се подмаже и да получи съжаление и прочие....явен мошеник,типично нагъл.....профил известен!
9.
Венера Милоска
02.09.2022 18:02:15
0
13
Може ли и на мен Общината да ми даде 20 000 лв. за изложба и да ми предостави безплатна зала и да събираме левчета за вход, пък аз после ще помоля счетоводителката и секретарката ми да изчислят колко точно съм на загуба. Мерси!
8.
хер Флик
02.09.2022 17:21:35
3
11
Не особено изкусен измамник, май...
Работил хамалин, таксиджия и т.н. После - завършил Харабийския университет - и изведнъж избухнал като познавач на модерното изкуство.
Лорд Минчев 2.0 ???
7.
*********
02.09.2022 16:08:50
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
6.
Флагман
02.09.2022 15:13:53
1
5
Както неясно защо изтрихте моя коментар, в който нямаше псувни, настоявам да изтриете долния
5.
DB7
02.09.2022 14:55:34
6
12
ТИПИЧНО ПО БЪЛГАРСКИ..ПОЧНАХТЕ ДА СЕ ОПЛЮВАТЕ..И ДА СЕ ДЪРПАТЕ НАДОЛУ В КАЗАНА..ДА ВИ .БА МАЙКАТА
4.
*********
02.09.2022 13:41:55
2
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
3.
Тракийски
02.09.2022 13:34:52
5
33
Ми този пич изглежда като таксиметров шофьор на 50-годишния си юбилей във Воденицата . Не знам защо ама нещо не буди особено доверие у мен .
2.
Бай....
02.09.2022 13:21:48
6
30
Ха, ха, ха, не си спомнял сумата! Дали 500 000 или друго! Мазен гей!
1.
Мария
02.09.2022 13:16:44
22
36
Абе я се гръмни, келеш. Ако наистина си отказал, Баев е сред най големите наши творци. Ти какво общо имаш с Бургас и Флагман, защо давате трибуна на смешковци?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори