×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На вниманието на здравния министър: Ситуацията в бургаската морга ескалира, няма къде да приберат труповете на бежанци


На вниманието на здравния министър: Ситуацията в бургаската морга ескалира, няма къде да приберат труповете на бежанци
Капацитетът отдавна е надвишен, а обещаната хладилна камера я няма, екипът е на ръба на силите си
30 Август 2022, Вторник, 19:01 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Отделението по съдебна медицина е най-натовареното в страната това лято заради мигрантската криза, но никой не обръща внимание на проблема

На фона на ескалиращата бежанска криза у нас, има още един много сериозен проблем, за който обаче никой не говори и никой не обръща внимание. За него Флагман.бг сигнализира още през месец април т.г. Става въпрос за моргата към УМБАЛ-Бургас, която вече прелива от трупове на нелегални мигранти.

Обстановката е критична заради запълнения капацитет, което на практика прави невъзможно да се извършват аутопсии. Проблемът идва от това, че прокуратурата изчаква да се идентифицират хора без документи за самоличност, от които се взема и ДНК за анализ. Така не се издават постановления за служебни погребения и телата остават в камерите. Препълнена е и хладилната стая.

Бургаската морга "прелива" от трупове, призовавам главния прокурор да се намеси!
 

Отделението по съдебна медицина в Бургас е най-натовареното в цялата страна това лято, а положението с всеки изминал ден става страшно, ще преустановим работа заради невъзможността да се извършват аутопсии, алармира пред Флагман.бг началникът д-р Галя Милева. 

Ад от бежанци в бургаската морга, зоват прокуратурата за незабавна намеса

От месеци тя обикаля по институциите, за да намери решение на задълбочаващия се проблем. 

„С този наплив на бежанци ситуацията съвсем ескалира. От последните месеци имаме 6 тела на мигранти, които стоят в хладилници, защото няма къде да ги сложим. Казват, че из Странджа имало много починали, а ако ги намерят и ги докарат тук – ще стане страшно. Идват и студените месеци, като случаите с починалите ще се увеличат – дали от измръзване, дали от глад. Питам аз – къде е държавата, къде е Европа и защо всички неглижират този проблем?!“, казва д-р Милева.

В момента в моргата има общо около 40 трупа, а капацитетът е двойно по-малък. Трупат ги един върху друг. Бежанците са предимно от Близкия Изток, но има и украински граждани, както и руснаци. Има трупове от 2016 г. и 2017 година. Няма къде да се приберат дори и телата, които ще бъдат погребани на следващия ден. Всички помещения са препълнени, а е прекалено топло, за да стоят на открито. Такъв ужас дори и в мутренските години не е било, споделя началникът на отделението по съдебна медицина. 

Всички помещения са пълни с непотърсени тела

В началото на лятото д-р Милева е получила уверение от Министерството на здравеопазването, че ще се закупи допълнителна камера. До ден-днешен обаче обещанието не е изпълнено. Единствено е успяла да задейства закупуването на фризер за сладолед за 1000 лв., в който са прибрани три тела. Но дотам. Никой от ведомството не е дошъл в Бургас, за да се запознае с проблема. 
„Трябва държавата да си влезе във функциите и от тези пари, които се отпускат по различни програми, включително и за бежанци, да вземат камера за нашето отделение. Днес ми носят намерена бедрена кост, човешка. Изядена от животни. Каквото и да намерят, носят ги тук, а ние какво да ги правим? Къде да ги сложим, как да работим?“, пита д-р Милева. 

Единственото решение според нея е закупуване на камера и прокуратурата регулярно да освобождава телата, за да няма такова натрупване. 

Тя е единственият съдебен лекар в Бургас, работи в екип със специализантка. Признава, че са на ръба на силите си. Санитарите напускат заради натоварената работа. Работят денонощно, без почивни дни и отпуски. Няма интерес и към специалността, тъй като е ниско заплатена. 

„Колкото и да ни се иска да свършим работата, няма как да стане, не можем да сме тук денонощно. Имам десетки документи, които довършвам вкъщи посред нощите, за да си приключа делата. От 2 години не съм излизала в отпуск, имам 120 дни. Обхващаме огромен район – от Обзор до Малко Търново и Резово, чак до Шумен и Сунгурларе. Понякога ни пращат случаи и от Ямбол, тъй като там нямат съдебен лекар. Няма интерес към специалността, тя е най-ниско заплатената от всички медицински специалности. Една сестра в операционните блокове получава много по-висока заплата от мен. Болниците пък смятат, че ние сме им в тежест“, споделя тя. 

Флагман.бг апелира Министерството на здравеопазването, в лицето на министър д-р Асен Меджидиев, да вземе спешни мерки за отделението по съдебна медицина към УМБАЛ-Бургас. Ако ситуацията продължава с тези темпове, до няколко месеца няма да има къде да се извършват аутопсии заради препълнените помещения.

Още утре ще отправим и запитване към МЗ, за да разберем докъде е стигнала процедурата със закупуването на хладилната камера. 
 


В категории: Бургас


България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори