×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаската морга "прелива" от трупове, призовавам главния прокурор да се намеси!


Бургаската морга "прелива" от трупове, призовавам главния прокурор да се намеси!
Единственият съдебен лекар на Бургаска област д-р Галя Милева иска от държавата поне още една камера, докато местните прокурори се вземат в ръце и си свършат работата
28 Април 2022, Четвъртък, 19:55 ч.
Автор: Емел МАХМУД

В отделението по съдебна медицина сме само аз и една специализантка - на ръба на силите сме, препълнени сме с трупове, невъзможно е вече да се работи 

 

Отделението по съдебна медицина в УМБАЛ-Бургас е в критична ситуация. Патоанатомите не могат да извършват аутопсии, тъй като помещенията преливат от трупове на нелегални бежанци. Починалите не са само от Близкия Изток, сред тях вече има и украински граждани, които няма как на този етап да бъдат върнати в родината им. Проблемът е, че Прокуратурата изчаква да се идентифицират хора без документи за самоличност, от които се взема задължително и ДНК за анализ. С чии генетични особености ще се сравняват, за да се утановява каквото и да било около причините за смъртта на практика е въпрос без отговор. Видимо е, че това са измръзнали хора. Имаме такива трупове от 2016 година насам, непотърсени и с неясна самоличност. Постановления за служебни погребения на телата не се издават, прокурорите от Окръжна прокуратура не дават индикация да придвижат преписките към финал. Началникът на отделението д-р Галя Милева  сезира редица институции, които трябва да се заемат с разрешаването на казуса. Днес тя бе в Областна управа за среща с областния управител Стойко Танков. Преди това говори със ст.комисар Калоян Калоянов - директор на ОДМВР Бургас и директора на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

- Д-р Милева, току-що приключи срещата ви с областния управител на Бургас Стойко Танков. Какви са заключенията от нея?

- Срещнах разбиране от страна на г-н Танков, прие проблема присърце и ще съдейства. Ще уведоми министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Днес ще пиша писмо до главния прокурор Иван Гешев, защото чух, че има забавени експертизи и затова не се издават постановления за служебни погребения – което не е истина! В хладилниците имаме известен труп от 2016 г. и четири неизвестни трупа от 2017 г. Тези досъдебни производства са приключили отдавна, така че ако никой не си е потърсил неизвестния труп повече от пет години, смятам, че и в близките пет години също няма да го потърси. Но те заемат места, които са нужни по сериозни наши разследвания. Това е проблем на Прокуратурата – да приключат преписките незабавно и да си издадат постановления за служебни погребения.

- Тоест проблемът не е от сега, а от много време? Просто сега е ескалирал.

-Точно така. Нямаме къде да приберем телата, които пристигат сега, трябва да ги оставим извън камерите. Идва летният сезон, температурите се покачват. Над отделението по съдебна медицина се намира родилното отделение. Ако ги оставим, ще почнат да се разлагат и ще стане невъзможно да се работи. Ако затворим моргата, другаде няма в цялата област и съответно няма къде да се носят телата. При разпознаване пък близките питат защо не са съхранени в камера. Не можем да им ги предадем във... да не казвам какъв вид. 

- Колко са местата в отделението и хладилните камери? 

- Това е другият проблем – недостига на места. На две части са разделени. Едната част е плюсова, а другата минусова. В момента там имаме 18 трупа, по двама в камера. Инфекциозната зала навремето бе превърната в хладилна стая – тя е общото помещение, което вътре е разделено на стелажи. Устроили сме 6 стелажа, като на всеки стелаж има по 3-4 трупа. Имаме общо над 24 трупа. Това е ненормална обстановка.

- Само бежанци ли са? 

-Не. Ситуацията с бежанците сега ескалира, защото станаха много. Имаме двама украински граждани и десет бежанци от други страни, за които не се знае почти нищо. Двама от тях са разпознати – единият е от Алжир, другият от Мароко. Посланиците на страните бяха тук, разпознаха ги. Мароканското посолство поиска да им се изпратят дактилоскопиите. Имат база за сравнение и ако има друг мароканец сред починалите, да си приберат телата. Починалите украински граждани са две жени. Разбрахме, че едната ще я вземат и ще я кремират, но това още не се е случило. 

- Има ли начин да се увеличи капацитетът?

- Точно това обсъдихме и с областния управител Стойко Танков - държавата да отпусне пари за закупуване на нова камера. Ако е такава, каквато имаме, 9-местна, тя пак може да събере 18 тела. Ако прокуратурата малко се размърда и пуснат постановления за служебни погребения, нещата могат да се нормализират. Днес пуснах един рапорт до ръководството на болницата за закупуване на фризер, в който можем да приберем още тела, просто да не седят отвън.

- А процедурата по закупуването колко време отнема?

- Не става от днес за утре, но е сравнително бързо – в рамките на 2-3 дни. Фризерът не е и кой знае колко скъп, така че болницата има пари, защото МЗ беше отпуснало средства за съдебна медицина. 

- Известно ни е, че сте сезирали и директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, той какво ви отговори, получавате ли съдействие от полицията?

- Той е на наша страна. Досъдебните производства от страната на полицията са приключили и всичко е в ръцете на прокуратурата. Със старши комисар Калоянов се познаваме от години и винаги, когато е можел да помогне, го е правил. Той се ангажира да сезира МВР и министър Бойко Рашков. Контактувам и с ръководителя на Окръжната прокуратура Георги Чинев, в неговата компетентност е да види защо прокурорите му бавят издаването на постановления за служебни погребения,  поисках  среща и с Апелативния прокурор Любомир Петров вчера, но той е в отпуска. Като се върне, ще се срещна и с него.

- Вие оглавявате отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ-Бургас,  колко съдебни лекари работят в него?

- Аз съм сама в цялата област. Бяхме трима колеги, но д-р Косьо Янков се пенсионира и от 3 години не работи. Д-р Парасков работеше също, но се разболя и няма как да се върне на работа, защото също така е и пенсионер. Аз имам много отпуски, но не мога да ги ползвам. Добре, че имаме едно младо момиче, което дойде в Бургас от Плевен, била е кръжочник по Съдебна медицина – д-р Стефани Шкетиева. Тя е специализантка при нас сега. Без нея е изключено да се справя. Две жени сме и работим на предела на силите си.

- В практиката Ви досега случвало ли се е подобна криза и обидно ли е това за съдебната медицина като цяло?

- Над 30 години съм съдебен лекар в Бургас, с изключение на времето, когато бях народен представител един мандат, но дори и тогава пак се връщах тук и работех през лятото. Не съм изоставяла работата никога. Обидно е всичко, което се случва сега. Първо МЗ не е помислило изобщо за специализациите на съдебните лекари. Ние не работим със Здравната каса, болниците смятат, че сме им в тежест, макар да имаме приходи, които са недостатъчни. Проблемите са жестоки.

- Идва летният сезон,  Бургаска област ще е пълна с курортисти. Смъртните случаи ще се увеличават заради катастрофи и криминални инциденти,  населението лятно време скача тройно, вече отделно имаме на територията на областта и над 45 хиляди украинци. Притеснена ли сте?

-  Затова алармирам, защото ще дойдат курортистите, а с тях ставаме към 800 хиляди между 1 юли и 10 септември. Хората постоянно умират – от различни здравословни проблеми, инциденти и т.нат., самоубийствата се увеличават и т.н. Ще стане тежка ситуацията, ако не се вземе решение. Имам вече и цял голям нов град с тези над 45 хиляди души украинци. Не искам да упреквам никого, но трябва да действаме, докато е все още процесът обратим.
 


В категории: Бургас


Ще преобладава слънчево време
Ще преобладава слънчево време 05/06/2023, Понеделник 09:47 0
Флагман.БГ Ангел Христов и Къро въртели общ бизнес Ангел Христов и Къро въртели общ бизнес 05/06/2023, Понеделник 09:38 0
12
Коментара по темата
12.
Запознат
28.04.2022 21:32:56
0
15
Труповете не са кинти. Ако ставаше въпрос за пари и други материални активи щеше да има бързо решение.
11.
*********
28.04.2022 21:13:35
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Ха ха
28.04.2022 21:11:11
4
9
Могат да хранят 50 прокурори с лъскави кабинетчета...всичко друго се разпада......
250 милиона за къщи за тъщи.... на 700 избраници...
Колко ни струва специализираният съд???
9.
*********
28.04.2022 20:58:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
*********
28.04.2022 20:53:35
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
qqq
28.04.2022 20:50:03
2
5
много е хубава госпожата ,браво Гале.

а чувам че и единствен спец. в моргата
6.
Гешев
28.04.2022 20:43:25
3
7
Зает съм с чекмеджетата. Моля, не ме безпокойте. Другарко, и вие също!
5.
Мислещ
28.04.2022 20:41:00
5
13
Аз пък не мога да разбера Гешев ли ще купува камера, областният ли, какво общо има единият, па другият, въобще пак една гаща плява. Освен ако не е предизборна пушилка
4.
Що
28.04.2022 20:40:12
3
23
Ами като народен представител и виден активист на ГЕРБ можеше да се обърне към премиера-слънце да си издейства разширение на моргата. Нали проблема е от 2017 г. Чак сега се сетихме за държавата и правителството, а като бяхме на власт тупкахме топката???
3.
uona bi fri
28.04.2022 20:34:00
2
2
Vaksinata maht frei.
2.
1
28.04.2022 20:19:13
11
7
Това от "ковид 19" сигурно ще да е. Цървула-генерала Мутафчийски да си ги прибира и яко да мре!
1.
от Бургас
28.04.2022 20:18:05
1
8
Ми Пенка Стоева да ти помага, какво
се крие като мишка.
Айде Пенка в моргата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ангел Христов и Къро въртели общ бизнес Ангел Христов и Къро въртели общ бизнес  Няма данни случаят "Братя Галеви" да е свързан с убийството в ЮАР, коментира Тихомир Безлов   Ще разгадаят ли мистерията със смъртта на Ангел Христов? Румен Петков намеси и Путин Ще разгадаят ли мистерията със смъртта на Ангел Христов? Румен Петков намеси и Путин  Румен Петков разкри, че председател на комитета по изпращането на братя Галеви бил самият Бойко Борисов Повдигат обвинение на Радостин Василев Повдигат обвинение на Радостин Василев Твърди се, че депутатът е изнудвал Христинка Иванова да напусне депутатското си място в ИТН Акад. Денков връща мандата на президента изпълнен Акад. Денков връща мандата на президента изпълнен Конституционната процедура започва в 11:00 часа на „Дондуков“ 2 ВСС заседава за предсрочно освобождаване на Иван Гешев ВСС заседава за предсрочно освобождаване на Иван Гешев Искането за отстраняването му е заради изказване на главния прокурор, в което той нарича българските политици боклук Случаят „Локорско”: Собственикът на камиона почина в ареста Случаят „Локорско”: Собственикът на камиона почина в ареста Тачо Тачев не дочака процеса и окончателната си присъда и си отиде от инфаркт Прокуратурата е прекратила разследването срещу следващия вътрешен министър Прокуратурата е прекратила разследването срещу следващия вътрешен министър Калин Стоянов обаче, на пръв поглед парадоксално, обжалва това 523 лв. минимална пенсия от 1 юли 523 лв. минимална пенсия от 1 юли Пенсионерите ще получават средно с 16,8% повече, или почти 800 лв. на месец Почина мотоциклетистът, който се блъсна в бетонна стена на пътя за Разлог Почина мотоциклетистът, който се блъсна в бетонна стена на пътя за Разлог 42-годишният мотоциклетист издъхна в болница Погребват брат Галев в алеята на църковните настоятели в Дупница Погребват брат Галев в алеята на църковните настоятели в Дупница Тялото му ще е в специален гроб, обявил местен свещеник
Взрив край Вашингтон, преследван от изтребители самолет се разби Взрив край Вашингтон, преследван от изтребители самолет се разби  Бил е на автопилот Щурм на украинската армия в Донбас, 250 бойци убити Щурм на украинската армия в Донбас, 250 бойци убити Руските сили са унищожили и 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини Белгийският премиер падна от колело, загуби съзнание Белгийският премиер падна от колело, загуби съзнание Няма трайни наранявания Ердоган обяви новото правителство на Турция Ердоган обяви новото правителство на Турция Само двама министри запазват постовете си от предишния кабинет Две зловещи убийства на жени по едно и също време потресоха Италия Две зловещи убийства на жени по едно и също време потресоха Италия Италианците все още не могат да забравят и убийството  в средата на януари пред ресторант в Рим на адвокатката Мартина Шалдоне Йотова в Северна Ирландия на ученически конкурс по четене на български Йотова в Северна Ирландия на ученически конкурс по четене на български Вицепрезидентката подари на победителите детски книжки и настолни игри Помощник държавен секретар на САЩ пристигна в Китай заради „ключови въпроси“ Помощник държавен секретар на САЩ пристигна в Китай заради „ключови въпроси“ Официалните срещи на Даниел Критънбринк ще започнат утре, уточни говорител на Държавния департамент Ердоган смени почти цялото правителство на Турция Ердоган смени почти цялото правителство на Турция Запази само двама министри Публикуваха 10 000 скандални снимки от лаптопа на сина на Джо Байдън, ето какво има в тях Публикуваха 10 000 скандални снимки от лаптопа на сина на Джо Байдън, ето какво има в тях В лична кореспонденция с вдовицата на покойния си син Хънтър Байдън е пращал и получавал голи снимки Ердоган встъпи в длъжност като президент за трети път (ОБЗОР) Ердоган встъпи в длъжност като президент за трети път (ОБЗОР) На инаугурацията присъстваха 20 държавни глави, сред които Румен Радев
Георг Георгиев Георг Георгиев Няма как Ивайла Бакалова, която никога не се е срещала с Бойко Борисов, да разказва истории и да прави твърдения Виц на деня Виц на деня На купон мъж казва на стояща до него дама:
- Гледам те и се чудя... да пия ли още, или вече ми харесваш достатъчно?
Виц на деня Виц на деня На парти.
Тя:
- Женен ли сте?
Той:
- Да, ама не много.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Определено инфарктите им се получават по-добре от атентатите...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече