×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаската морга "прелива" от трупове, призовавам главния прокурор да се намеси!


Бургаската морга "прелива" от трупове, призовавам главния прокурор да се намеси!
Единственият съдебен лекар на Бургаска област д-р Галя Милева иска от държавата поне още една камера, докато местните прокурори се вземат в ръце и си свършат работата
28 Април 2022, Четвъртък, 19:55 ч.
Автор: Емел МАХМУД

В отделението по съдебна медицина сме само аз и една специализантка - на ръба на силите сме, препълнени сме с трупове, невъзможно е вече да се работи 

 

Отделението по съдебна медицина в УМБАЛ-Бургас е в критична ситуация. Патоанатомите не могат да извършват аутопсии, тъй като помещенията преливат от трупове на нелегални бежанци. Починалите не са само от Близкия Изток, сред тях вече има и украински граждани, които няма как на този етап да бъдат върнати в родината им. Проблемът е, че Прокуратурата изчаква да се идентифицират хора без документи за самоличност, от които се взема задължително и ДНК за анализ. С чии генетични особености ще се сравняват, за да се утановява каквото и да било около причините за смъртта на практика е въпрос без отговор. Видимо е, че това са измръзнали хора. Имаме такива трупове от 2016 година насам, непотърсени и с неясна самоличност. Постановления за служебни погребения на телата не се издават, прокурорите от Окръжна прокуратура не дават индикация да придвижат преписките към финал. Началникът на отделението д-р Галя Милева  сезира редица институции, които трябва да се заемат с разрешаването на казуса. Днес тя бе в Областна управа за среща с областния управител Стойко Танков. Преди това говори със ст.комисар Калоян Калоянов - директор на ОДМВР Бургас и директора на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

- Д-р Милева, току-що приключи срещата ви с областния управител на Бургас Стойко Танков. Какви са заключенията от нея?

- Срещнах разбиране от страна на г-н Танков, прие проблема присърце и ще съдейства. Ще уведоми министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Днес ще пиша писмо до главния прокурор Иван Гешев, защото чух, че има забавени експертизи и затова не се издават постановления за служебни погребения – което не е истина! В хладилниците имаме известен труп от 2016 г. и четири неизвестни трупа от 2017 г. Тези досъдебни производства са приключили отдавна, така че ако никой не си е потърсил неизвестния труп повече от пет години, смятам, че и в близките пет години също няма да го потърси. Но те заемат места, които са нужни по сериозни наши разследвания. Това е проблем на Прокуратурата – да приключат преписките незабавно и да си издадат постановления за служебни погребения.

- Тоест проблемът не е от сега, а от много време? Просто сега е ескалирал.

-Точно така. Нямаме къде да приберем телата, които пристигат сега, трябва да ги оставим извън камерите. Идва летният сезон, температурите се покачват. Над отделението по съдебна медицина се намира родилното отделение. Ако ги оставим, ще почнат да се разлагат и ще стане невъзможно да се работи. Ако затворим моргата, другаде няма в цялата област и съответно няма къде да се носят телата. При разпознаване пък близките питат защо не са съхранени в камера. Не можем да им ги предадем във... да не казвам какъв вид. 

- Колко са местата в отделението и хладилните камери? 

- Това е другият проблем – недостига на места. На две части са разделени. Едната част е плюсова, а другата минусова. В момента там имаме 18 трупа, по двама в камера. Инфекциозната зала навремето бе превърната в хладилна стая – тя е общото помещение, което вътре е разделено на стелажи. Устроили сме 6 стелажа, като на всеки стелаж има по 3-4 трупа. Имаме общо над 24 трупа. Това е ненормална обстановка.

- Само бежанци ли са? 

-Не. Ситуацията с бежанците сега ескалира, защото станаха много. Имаме двама украински граждани и десет бежанци от други страни, за които не се знае почти нищо. Двама от тях са разпознати – единият е от Алжир, другият от Мароко. Посланиците на страните бяха тук, разпознаха ги. Мароканското посолство поиска да им се изпратят дактилоскопиите. Имат база за сравнение и ако има друг мароканец сред починалите, да си приберат телата. Починалите украински граждани са две жени. Разбрахме, че едната ще я вземат и ще я кремират, но това още не се е случило. 

- Има ли начин да се увеличи капацитетът?

- Точно това обсъдихме и с областния управител Стойко Танков - държавата да отпусне пари за закупуване на нова камера. Ако е такава, каквато имаме, 9-местна, тя пак може да събере 18 тела. Ако прокуратурата малко се размърда и пуснат постановления за служебни погребения, нещата могат да се нормализират. Днес пуснах един рапорт до ръководството на болницата за закупуване на фризер, в който можем да приберем още тела, просто да не седят отвън.

- А процедурата по закупуването колко време отнема?

- Не става от днес за утре, но е сравнително бързо – в рамките на 2-3 дни. Фризерът не е и кой знае колко скъп, така че болницата има пари, защото МЗ беше отпуснало средства за съдебна медицина. 

- Известно ни е, че сте сезирали и директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, той какво ви отговори, получавате ли съдействие от полицията?

- Той е на наша страна. Досъдебните производства от страната на полицията са приключили и всичко е в ръцете на прокуратурата. Със старши комисар Калоянов се познаваме от години и винаги, когато е можел да помогне, го е правил. Той се ангажира да сезира МВР и министър Бойко Рашков. Контактувам и с ръководителя на Окръжната прокуратура Георги Чинев, в неговата компетентност е да види защо прокурорите му бавят издаването на постановления за служебни погребения,  поисках  среща и с Апелативния прокурор Любомир Петров вчера, но той е в отпуска. Като се върне, ще се срещна и с него.

- Вие оглавявате отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ-Бургас,  колко съдебни лекари работят в него?

- Аз съм сама в цялата област. Бяхме трима колеги, но д-р Косьо Янков се пенсионира и от 3 години не работи. Д-р Парасков работеше също, но се разболя и няма как да се върне на работа, защото също така е и пенсионер. Аз имам много отпуски, но не мога да ги ползвам. Добре, че имаме едно младо момиче, което дойде в Бургас от Плевен, била е кръжочник по Съдебна медицина – д-р Стефани Шкетиева. Тя е специализантка при нас сега. Без нея е изключено да се справя. Две жени сме и работим на предела на силите си.

- В практиката Ви досега случвало ли се е подобна криза и обидно ли е това за съдебната медицина като цяло?

- Над 30 години съм съдебен лекар в Бургас, с изключение на времето, когато бях народен представител един мандат, но дори и тогава пак се връщах тук и работех през лятото. Не съм изоставяла работата никога. Обидно е всичко, което се случва сега. Първо МЗ не е помислило изобщо за специализациите на съдебните лекари. Ние не работим със Здравната каса, болниците смятат, че сме им в тежест, макар да имаме приходи, които са недостатъчни. Проблемите са жестоки.

- Идва летният сезон,  Бургаска област ще е пълна с курортисти. Смъртните случаи ще се увеличават заради катастрофи и криминални инциденти,  населението лятно време скача тройно, вече отделно имаме на територията на областта и над 45 хиляди украинци. Притеснена ли сте?

-  Затова алармирам, защото ще дойдат курортистите, а с тях ставаме към 800 хиляди между 1 юли и 10 септември. Хората постоянно умират – от различни здравословни проблеми, инциденти и т.нат., самоубийствата се увеличават и т.н. Ще стане тежка ситуацията, ако не се вземе решение. Имам вече и цял голям нов град с тези над 45 хиляди души украинци. Не искам да упреквам никого, но трябва да действаме, докато е все още процесът обратим.
 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
12
Коментара по темата
12.
Запознат
28.04.2022 21:32:56
0
15
Труповете не са кинти. Ако ставаше въпрос за пари и други материални активи щеше да има бързо решение.
11.
*********
28.04.2022 21:13:35
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
Ха ха
28.04.2022 21:11:11
4
9
Могат да хранят 50 прокурори с лъскави кабинетчета...всичко друго се разпада......
250 милиона за къщи за тъщи.... на 700 избраници...
Колко ни струва специализираният съд???
9.
*********
28.04.2022 20:58:22
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
*********
28.04.2022 20:53:35
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
qqq
28.04.2022 20:50:03
2
5
много е хубава госпожата ,браво Гале.

а чувам че и единствен спец. в моргата
6.
Гешев
28.04.2022 20:43:25
3
7
Зает съм с чекмеджетата. Моля, не ме безпокойте. Другарко, и вие също!
5.
Мислещ
28.04.2022 20:41:00
5
13
Аз пък не мога да разбера Гешев ли ще купува камера, областният ли, какво общо има единият, па другият, въобще пак една гаща плява. Освен ако не е предизборна пушилка
4.
Що
28.04.2022 20:40:12
3
23
Ами като народен представител и виден активист на ГЕРБ можеше да се обърне към премиера-слънце да си издейства разширение на моргата. Нали проблема е от 2017 г. Чак сега се сетихме за държавата и правителството, а като бяхме на власт тупкахме топката???
3.
uona bi fri
28.04.2022 20:34:00
2
2
Vaksinata maht frei.
2.
1
28.04.2022 20:19:13
11
7
Това от "ковид 19" сигурно ще да е. Цървула-генерала Мутафчийски да си ги прибира и яко да мре!
1.
от Бургас
28.04.2022 20:18:05
1
8
Ми Пенка Стоева да ти помага, какво
се крие като мишка.
Айде Пенка в моргата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори